Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

То се односи на оне који тврде да су Адам и Ева еволуирали онако како наука објашњава еволуцију. Међутим, ако је космос постојао пре научног Великог праска - јер модерна космологија пружа конкретну могућност за то - онда морамо сместити првобитно постојање у ту перспективу.

У тој перспективи све је могуће како је наведено у Библији о стварању. Дакле, о томе се не расправља са егзактног становишта, него је могуће само веровати.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Hvala Ti na pojasnjenju! Ja nisam nikada mislila da je TE "egzaktno stanoviste" vec naprosto teorija, kazu naucna teorija. Ne zaboravimo da je vera = dar Svise!

Kako I koliko na nasu veru moze da utice nauka , to je stvar licnog nastrojenja, troposa, ali ne mislim da se one potiru. To preplitanje naucno-objasnjivog (da kazemo - horizontala) I vertikala kao "sesto culo" = vera  nije moguce secirati skalpelom I odvajati po nekom sablonu. Trebamo li se setiti da nam je Gospod dao slobodnu volju na dar koji niko, pa ni naucnici ne mogu da zadiru I podriju nasu veru. Da li se mi kao Hriscani osecamo napadnuti od strane evolucionista do te mere da objavljujemo rat ili smo pozvani da prevazilazimo te krajnosti I drzimo se Istine. Hristos se usadjuje u srce covekovo nenasilno, vec htednuto-voljno, a ko se odazove I na koji nacin - to nije za osudjivanje nas malih.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Milan Nikolic рече
пре 41 минута, Milan Nikolic рече

Међутим, ако је космос постојао пре научног Великог праска - јер модерна космологија пружа конкретну могућност за то - онда морамо сместити првобитно постојање у ту перспективу.

У научним круговима се већ озбиљно говори о постојању космоса пре класичног Великог праска, а управо у тој перспективи теологија може да протумачи првобитно постојање и стварање Адама и Еве.

Ako naučnici raspravljaju o kosmosu "pre naučnog Velikog praska" (šta god ovo "pre naučnog" značilo) onda je to NAUČNA pretpostavka (za sada, a moža i zauvek samo pretpostavka).  Ako teologija juri nauku i njene pretpostavke u pokušaju da negde "smesti" Adama i Evu, kakva je to teologija? Da li ona potvrđuje samim tim samo neke naučne pretpostavke, dakle samo one  koje se uklapaju u njen sistem, a druge odbacuje jer ne može da ih prihvati zbog onoga što se zove dogma? Tu nema konzistentnosti, pocepaće se teologija k`o testo za pitu koje se razvlači preko celog astala.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Milan Nikolic рече

То се односи на оне који тврде да су Адам и Ева еволуирали онако како наука објашњава еволуцију. Међутим, ако је космос постојао пре научног Великог праска - јер модерна космологија пружа конкретну могућност за то - онда морамо сместити првобитно постојање у ту перспективу.

У тој перспективи све је могуће како је наведено у Библији о стварању. Дакле, о томе се не расправља са егзактног становишта, него је могуће само веровати.

U toj perspektivi je moguće sve a ne samo ovo što pominješ -  možda je Bog stvorio Pepu prase i njenog brata Džordža koji se igraju balonom a naš svemir je tačka na tom balonu. Meni to uopšte nije nemoguće ili je bar jednako moguće koliko i tvoja teorija.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Iulianus рече

Ako teologija juri nauku i njene pretpostavke u pokušaju da negde "smesti" Adama i Evu, kakva je to teologija?

Црква је изложена изазову по овом питању. Одговори се већ намећу са разних страна.

Не заборави да је чак и Символ вере резултат нечега што Црква није сама планирала, него је уследио након многих супротстављених ставова.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Milan Nikolic рече

Црква је изложена изазову по овом питању. Одговори се већ намећу са разних страна.

Verujem da je "izložena izazovu" i ne samo po tom pitanju. Ali, u rečenici, da se "odgovori nameću sa svih strana" ja ne vidim ništa drugo sem eufemiza za "ne`amo pojma". 

пре 20 минута, Milan Nikolic рече

Не заборави да је чак и Символ вере резултат нечега што Црква није сама планирала, него је уследио након многих супротстављених ставова.

Gde se dedoše Večne Istine u tome slučaju? Ili se ipak rešava sve kompromisima? Nema kompromisa sa evolucionistima/naukom. Ili ako ga ima, onda nema crkve.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, cloudking рече

Pa cekaj... sta sad  ide u pakao kad umrem? Moja dusa ili moja psiha? :D

Изворно значење речи психа је душа (на грчком), ал кад кажемо на српском психа, то има друу конотацију.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Milan Nikolic рече

Данас постоје многи љубитељи еволуције као смртног постојања а намећу то хришћанству. Као да хришћани треба да обожавају и славе научну еволуцију.

Шта уопште значе ове 2 болдоване?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Milan Nikolic рече

Тако да научна еволуција није некакво божанско благовољење, али јесте начин на који је Бог допустио да постојимо и стекнемо путем подвига вечни живот.

Zar večni život nije dar od Boga a ne plod našeg truda i podvizavanja?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ради се и о светим тајнама и о светим врлинама као што непрестано напомиње свети ава Јустин. Али лепо си приметио, првоначалне су свете тајне, тј. све то долази као благодат Божија.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Џуманџи рече

Шта уопште значе ове 2 болдоване?

То се односи на оне који сматрају да су Адам и Ева еволуирали од антропоморфних мајмуна и осталих облика, или просто да конкретне личности Адама и Еве нису постојале или да се то односи на многе парове еволутивних људи. Такви сматрају да је из тог разлога еволуција коју наука објашњава нешто сјајно, савршено, тј. да је то начин првобитног стварања Божијег.

Међутим, еволуција коју наука објашњава заиста јесте начин на који су еволуирали људи, али то не мора да спада у начин стварања Адама и Еве. Сада знамо за могућност из модерне космологије да је првобитна творевина била пре класичног Великог праска, тако да су Адам и Ева могли бити створени по законима и на начин како дословно казује Књига постања.

Кључно је то да ми сада не можемо потврђивати ове чињенице у које можемо само веровати. Библијско казивање о стварању Адама и Ева тако је ослобођено од савремених недоумица и заблуда, а наметање научне еволуције за Адама и Еву можемо одбацити као својевремено геоцентризам.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Avocado рече

A ako misliš na ljude više od 3 metra ili tzv. džinove... to je nemoguće po fizici i biologiji...

А ко је онда згазио вајтија? ;)

original.gif

http://morningafter.gawker.com/a-closer-look-at-the-insane-battle-from-last-nights-gam-1708160269

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, ana čarnojević рече

Ništa ne razumem. Milane molim te ako imaš vremena da mi objasniš, ...zar nije odgovor na Kratosovo pitanje ovo...

Св. Максим, међутим, другачије размишља. Све_што је створено за њега је и смртно док се не сједини с Богом. Једино је Бог бесмртан зато што је нестворен.

(Episkop пожаревачко-браничевски Игнатије (Мидић) Оntologija i etika u svetlu Hristologije Сb. Мaksima)

Не разумем ни ја у чему је толики проблем. Зар није сједињење са Богом света тајна - Евхаристије?

Постоји и сложенија страна ове приче али односи се на тумачења есхатологије. Тачно може много тога ако све правилно протумачимо, што на прву лопту може бити парадокс.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Цитат

пре 38 минута, Milan Nikolic рече

То се односи на оне који сматрају да су Адам и Ева еволуирали од антропоморфних мајмуна и осталих облика, или просто да конкретне личности Адама и Еве нису постојале или да се то односи на многе парове еволутивних људи. Такви сматрају да је из тог разлога еволуција коју наука објашњава нешто сјајно, савршено, тј. да је то начин првобитног стварања Божијег.

Међутим, еволуција коју наука објашњава заиста јесте начин на који су еволуирали људи, али то не мора да спада у начин стварања Адама и Еве. Сада знамо за могућност из модерне космологије да је првобитна творевина била пре класичног Великог праска, тако да су Адам и Ева могли бити створени по законима и на начин како дословно казује Књига постања.

Кључно је то да ми сада не можемо потврђивати ове чињенице у које можемо само веровати. Библијско казивање о стварању Адама и Ева тако је ослобођено од савремених недоумица и заблуда, а наметање научне еволуције за Адама и Еву можемо одбацити као својевремено геоцентризам.

"Сад дакле шта кушате Бога и хоћете да метнете ученицима јарам на врат, којега ни оцеви наши ни ми могосмо понијети?"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...