Jump to content

Ко је био Димитрије Љотић? Његова кратка биографија

Баба

Препоручена порука

пре 3 часа, srb_Lo рече

Владика Николај је био савременик Љотића,Недића,Ђујића и осталих  за разлику од Вл.Атанасија који их назива сектом . Ево дао сам допринос Цркви неких љотићеваца а време ће показати какав ће допринос Атанасијеви следбеници  оставити Цркви ( поготово по питању раскола) . Не браним ја њих да су они сви безгрешни као што ни сви комунисти нису били злочинци али све љотићевце називати сектом је лудост . 

Не може се тако гледати и осуђивати идеолологија, о томе је писала Хана Арент у вези са чувеним суђењем Ајхману.

Из угла Цркве свака је идеологија штетна. Немогуће је осуђивати Нацизам, Комунизам, Фашизам, Либерализам, него ваља судити Личностима.

Љотићевац  је Пајкић и скоро све ваљано што се десило у српској култури је на неки начин везано за њега, тако да су дали допринос и дали су га стањинисти као Жигон, и дјеца војних лица који су знали за Стаљина.

Да не побрајам, пошто су код нас и даље актуелне те идеолошке дисквалифукације, ваља поменути да је национал-социјализам како су га сами нацисти разумјевали био: "изучавање односа човјека са планетарном техником"  па тако Њемци праве добра кола и поражени су као нација - техником, Наручито Јапанци А Бомбом. Добра кола праве и талијани јер су фашисти, а фашизам је као и комунизам тек економски систем, и неки капитализам удруженог рада, по свему судећи и најбољи, компаније у којима су радници дионичари. То смо ми хтјели да урадимо у југи, али се није смјело дозволити, јер је хладни рат неосхетно прешао у економски.

Иначе дефиниција фирера као онтолошког носиоца битка њемачке нације (читај протестантске аутокефалије) је иста та коју имамо у модерној еклисиологији. Саборна или корпоративна личност итд,

Да резимирам нема доброг режима - система, ни један не може афирмисати личност, односно осветити је, за то је кадра само Црква која ће дати суд о људима, у смислу добар - зао.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 172
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 10 минута, ViktorijaV рече

Bravo!!!!!

Nije tu ništa za bravo. Lepo je @Zoran Đurović pominjao sektaški mentalitet. Lajkuješ komentar koji kao da je pisao neko sa BZV. Pljuvačina, laži, klevete i polu-istine...

Подели на овим сајтовима

Овај пост је из теме о Димитрију Љотићу, као и цитат, не знам како се нашао овде!
Ако је тема брисана или слично нека се брише и овај коментар и горњи коментар јер му није мјесто и контекст.

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вукашин рече

Nije tu ništa za bravo. Lepo je @Zoran Đurović pominjao sektaški mentalitet. Lajkuješ komentar koji kao da je pisao neko sa BZV. Pljuvačina, laži, klevete i polu-istine...

U redu Vuče. Meni tako izgleda i verujem da je lik u pravu, ako grešim, ne mari. Ionako retko zadjem na ove teme. Pozz

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Вукашин рече

Isto tako ja kad god udjem na neku temu ovaj Bukvojed pominje m. Amfilohija u negativnom kontekstu cak i kad nije tema, tako da je i on slicnog mentaliteta. Postao je opsednut sa m. Amfilohijem. Koliko se ja god neslagao( a na forumu sam jedan od onih koji se ne slaze skoro ni u cemu sa m. Amfilohijem kad je u pitanju politika, odnos ptema sex.orijentacijama, njegovim dvosmislenim izjavama pa i mnoga pitanja vezana za Crkvu) sa m. Amfilohijem ja ti svjedocim da je stanje i odnos prema svestenicima i mirjanima u oblasti koje obuhvata mitropolija najbolje, zato ga mirjani toliko i vole. Mnogi se ne slazu sa njim, ni politicki ni na druge nacine ali ga vole. Znam kad se psihopatoloski ep. Filaret izivljavao godinama na jednom svesteniku sa sjevera Crne Gore( dio koji pripada Milesevskoj eparhiji) i onda jadan svestenik molio mitrpolita da mu pomogne i on je uspio nekako da ga prebaci u PG. Ovaj je bio bio presrecan jer se sklonio od psihopate koji ga je zlostavljao psihicki i materijalno.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ronald рече

E ovo je meni najzanimljivije, odnos episkopa prema svestenstvu u svojim eparhijama i generalno njihovo ponasanje i odnos prema ljudima. U tim odnosima se vidi koliko je neko blizu Boga. Ako oni nisu u stanju da vode detaljno racuna o svojoj eparhiji i tu se sve gura pod tepih, a od psihopatoloskom ponasanju itekako ima materijala, onda ce iz sporova medju njima samo izaci jos gore stvari.

ovo boli, kao i ono sto si citirao (ne znam slucaj, i mene je zaintrigiralo, ako je tako, onda stvarno boli) 

пре 3 минута, Ronald рече

Isto tako ja kad god udjem na neku temu ovaj Bukvojed pominje Amfilohije u negativnom kontekstu, tako da je i on slicnog mentaliteta. Postao je opsednut sa m. Amfilohijem. Koliko se ja god neslagao( a na forumu sam jedan od onih koji se ne slaze skoro ni u cemu sa m. Afilohijem kad je u pitanju politika, odnos ptema sex.orijentacijama, njegovim dvosmislenim izjavama pa i mnoga pitanja vezana za Crkvu) sa m. Amfilohija ja ti svjedocim da je stanje i odnos prema svestenicima i mirjanima u njegovoj eparhiji najbolje, zato ga mirjani toliko i vole. Mnogi se ne slazu sa njim, ni politicki ni na druge nacine ali ga vole. Znam kad se psihopatoloski ep. Filaret izivljavao godinama na jednom svesteniku sa sjevera Crne Gore( dio koji pripada Milesevskoj eparhiji) i onda jadan svestenik molio mitrpolita da mu pomogne i on je uspio nekako da ga prebaci u PG. Ovaj je bio bio presrecan jer se sklonio od psihopate koji ga je zlostavlja psihicki i materijalno.

joj

svestenstvo je jedan od najtezih poziva

treba imati i srca i trpeti i sebe i druge i voleti i slusati

Ovde je pomenut nas Sveti vladika Nikolaj, kako je mimo volje prebacen za Zickog episkopa, a da se to nije desilo ne bi ga moj pradeda upoznao, bio je svestenik u eparhiji Zickoj u vreme vladike Nikolaja, mog pradedu je Nikolaj mnogo voleo.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Драшко рече

ovo boli, kao i ono sto si citirao (ne znam slucaj, i mene je zaintrigiralo, ako je tako, onda stvarno boli) 

joj

svestenstvo je jedan od najtezih poziva

treba imati i srca i trpeti i sebe i druge i voleti i slusati

Ovde je pomenut nas Sveti vladika Nikolaj, kako je mimo volje prebacen za Zickog episkopa, a da se to nije desilo ne bi ga moj pradeda upoznao, bio je svestenik u eparhiji Zickoj u vreme vladike Nikolaja, mog pradedu je Nikolaj mnogo voleo.

Vjeruj mi i los odnos medju svestenicima u mnogim eparhijama i samim parohijama je zbog episkopa koji o njima ne vode racuna vec samo kamate lupaju, netrpeljivost ide i do bogoslova koji pjevaju za pojnicom a bore se ko ce u buducnosti koju poziciju zauzeti. Ja znam svestenike koji voze kola od 15-20 i vise hiljada eura a u istoj eparhiji imas one koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i niko niti ima suosjecanja niti ih briga, sve se licemjerno prebacuje na to da je takav njihov krst. Mislim sve se uglavnom vrti oko materijalnog i o tome se prica 90% vremena. Uopste mi nije zacudjujuce sto mladje ljude nema ko da privuce Crkvi, jer iako ddolaze to je vise tradicija za vece praznike  pa i sujevjerje, mnogi od njih se groze jer su nesto vremenom vidjeli. Sta je sve moj prijatelj ikonopisac dozivio u odnosu sa svestenicima i episkopima ja se pitam kako je uopste ostao normalan.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Жичанин рече

Заиста читаво поподне покушавам да одгонетнем шта тражи в. Иринеј Бачки на теми у којој расправљамо о интервјуу в. Максима објављеном у НИН-у?! Још мање ми је јасно зашто бих ја морао да се осврнем на овај видео, када у мојим коментарима на задату тему (в. Максим за НИН) уопште нисам ни спомињао в. Иринеја (Бачког)?! Ни у каквом контексту. Да ми је овај видео постављен на некој другој теми, где је у главној улози в. Иринеј (Бачки) а где сам ја притом похвално писао о в. Иринеју (Бачком), могао бих и да разумем зашто неко покушава да ме увуче у непотребну расправу и наведе на танак лед. Но, добро, покушаћу да одговорим, како знам и умем, када ми је већ бачена рукавица у лице.

Елем, неколико пута сам преслушао видео и чуо в. Иринеја како каже да ни љотићевци нису били издајници, још мање равногорци, па чак ни комунисте не назива изадјницима. И за њих каже да су имали неке своје идеје. Шта више, у једном тренутку, чује се како каже да није његово да улази у ту анализу и каже да би требало све да схватимо у том њиховом времену. Дакле, наступ му је измиритељски, покушава да измири четнике и комунисте, и остале учеснике тог несрећног рата, јер је свестан да те поделе које и даље живе у српском народу нису и не могу бити добре. Уосталом, сведоци смо до чега су све довеле те поделе, чак и у Цркви.

Узмите да неком од жртава комунистичког режима кажете како ни комунисти нису били издајници. Ем што би вам се горко насмејао, ем што би помислио да сте луди, ем што би вас можда и добро издеветао. 

Још бих да додам да в. Иринеј нигде није рекао да љотићевци нису убијали. Нигде се не чује да било кога оправдава по питању било ког злочина. А злочине су чинили и комунисти, и љотићевци, и четници... Тако да, брате Жичанине, ако немаш ништа паметно да додаш на тему интервјуа в. Максима објављеном у НИН-у, заобиђи ме са овом причом о домаћим издајницима. 

ПС: И ово доле ти је статива. Да поновим, ако не желиш, не можеш, не умеш да било шта паметно кажеш о интервјуу в. Максима (о којем расправљамо на овој теми), нађи неку другу жртву.

пре 9 часа, Жичанин рече
Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Милан Ракић рече

И многи крагујевачки жртве би можда имали лепу реч о Мити и његовим следбеницима који су их спроводили тог октобра на стратиште.

Практично, њихови комшије.

Врв. би неки од ђака посведочили и лепу реч за чику и комшију који је обезбеђивао спровод до стратишта. 

Само да су могли.

Тј., дасуостали живи.

Пре много година врбовали мене неки љотићевци. Хајде Жекс, ти си добра пропагандиста, мало да промовишеш Миту. Хоћу, реко, није проблем, али имам једну нејасноћу. Коју, питају они. Мислим, ако отклонимо ту нејасноћу, ја ћу промовисати Миту богомољца. Па кажи коју, веле они. Крагујевац?

Тајац.

После тајца иде нека конфузна прича како је то заједничка комунистико-четничка пропаганда.

Углавном, није била довољно убедљива прича. Као што није довољно убедљива ни ова из Хрватске о Алојзију Степинцу. Страдао од комуниста а био духовни вожд усташа. Али није светац због усташа него због комуниста. Неки парцијални светац, шта знам.

Елем, нисам те видео Ракићу да се буниш нешто на темама о Степинцу, зашто?

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, srb_Lo рече

Владика Николај је био савременик Љотића,Недића,Ђујића и осталих  за разлику од Вл.Атанасија који их назива сектом . Ево дао сам допринос Цркви неких љотићеваца а време ће показати какав ће допринос Атанасијеви следбеници  оставити Цркви ( поготово по питању раскола) . Не браним ја њих да су они сви безгрешни као што ни сви комунисти нису били злочинци али све љотићевце називати сектом је лудост . 

И поп Ђујић их је тако називао. Дапаче Ђујић је тврдио да је стрељао 7 љотићеваца за време рата. Мислим да их је гледао као комунисте.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Avocado рече

Šta god Đujić, Nikolaj i Atanasije kažu to neće promeniti činjenicu da su ljotićevci u Kragujevcu hapsili i vodili Srbe Nemcima na streljanje...

Као и да су четници извршили покољ у селу Вранићу.

Као и да је ОЗНА побила преко 50 000 Срба након рата(барем по документима).

Све три војске су оставиле крвава траг над овим народом.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Милан Ракић рече
пре 7 часа, srb_Lo рече

А да нису они спроводили Немци то не би могли сами да ураде ??? То су била тешка времена и свако је на свој начин покушао да спасе наш народ . Недић је колаборирао зато што је морао , да  није можда требао да се прикључи Титу и партизанима ?? 

Koja si ti bitanga. 

Немој да га вређаш. Нема разлога.

Део Срба и данас Недића сматра српском мајком. Можда се то не уклапа у твој партизански наратив, али требао би барем бити толерантан према другачијем мишљењу.

Тешка времена не могу да буду оправдање за злочине, ни над којим појединцем или народом, а поготово не над својим народом. Нема оправдања за Крагујевац и учешће Љотићеваца.

Недић јесте помагао избеглице, Србе и Словенце, и то му свакако стоји као заслуга. Није послао ни један одред на Источни фронт и то му стоји као заслуга. Али стрељање у Крагујевцу, депортација Јевреја, логори...нема ту оправдања.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, srb_Lo рече

А ти незналица па их називај слободно секташима ако хоћеш као Вл.Атанасије. Онда у богословији читају историју СПЦ од једног секташа , Хиландар су од грчке руке спасли секташи и многе црквене општине у дијаспори створили секташи и успут још одгајили секташи децу да постану српске владике . 

Види, о Љотићевцима као секташима је постојало мишљење и пре Другог светског рата. Није то заслуга Тасе.

Њихова идеологија миксовања интегралног југословенства са хришћанством је заиста нешто ново и неуобичајено на овим просторима, а поготово код Срба.

Да су којим случајем победили Љотићевци, Југославија би опет постојала. Опет би се сви називали друговима. И вероватно би српски идентитет брже ишчезао него под комунизмом, јер љотићевцу су умиксовали у тај идентитет и хришћанство.

То што су очували Хиландар, то им стоји као заслуга, али да су били страни српском духу и традицији, то не може нико да спори.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, srb_Lo рече

Или стварно мислиш да су они хтели као националисти да се убије толики број Срба

Они су били југословенски а не српски националисти.

У Другом светском рату није било српске војске.

ЈВуО је била ЈУГОСЛОВЕНСКА војска у отаџбини.

Партизани су били ЈНА ЈУГОСЛОВЕНСКА народна армија.

Љотићевци су сву своју идеологију заснивали на југословенству. Толико су били заглупљени тим југословенством да су послали један одред српских младића у НДХ да помогне усташама у борби против комуниста. Усташе ушле у воз и поклале све те младиће.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...