Jump to content

Владика Порфирије изабран за новог патријарха

Оцени ову тему

Препоручена порука

Патријарх Порфирије честитаo муслиманима Курбан бајрам

У духу неговања добрих међуверских и добросуседских односа честитамо свим муслиманима велики исламски празник Курбан-бајрам, којим се муслимани широм света сећају жртве праоца Авраама, а својим обичајима указују на значај милосрђа, добротољубља и човекољубља, и желимо им да овај празник проведу у здрављу, миру и љубави.

Нека прославе наших верских празника буду поводи да се једни с другима упознајемо и зближавамо како би на достојан начин посведочили да смо потомци истих прародитеља. 

Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски
Порфирије

http://www.spc.rs/sr/patrijarh_porfirije_chestitao_muslimanima_kurban_bajram?fbclid=IwAR1mBj2x7jwCxLBaA4k2JMdHLU7NeBum3uU_E4enJ8pG4IxIwqJc0De7QwE

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Одговори 1.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

djogo-i-patrijarh.jpg?fm=jpg&q=80&fit=max&crop=955%2C479%2C0%2C0

Патријарх српски Порфирије овог викенда посетио је Сарајево, први пут од устоличења на трон Српске православне цркве, праћен отровним стрелицама и оптужбама тамошњих медија, а после тешких оптужби Бакира Изетбеговића на рачун СПЦ, пише Спутњик.

Патријарх Порфирије је прошетао центром Сарајева, пио воду са чесме на Башчаршији и имао најлепше речи о Сарајеву и онима који у њему живе. Служио је литургију у Саборној цркви, а окупљеном народу у Источном Сарајеву поручио да чува православну веру и живи по њеним начелима.

Посету су у Сарајевским медијима пратили и наслови који првог међу једнакима у СПЦ представљају, између осталог, као човека који се током посете срео и са „четничким попом“ који је благосиљао оружје током рата у Босни.

Посета патријарха Сарајеву смета “елити”

Протојереј ставрофор Дарко Ђого за Спутњик каже да посета Порфирија Сарајеву смета политичкој елити у Босни и Херцеговини, јер је он, у симболичком смислу, једина, апсолутно неспорна фигура која уједињује сваког Србина. Овај свештеник, који је рођен и рукоположен у том граду, а у послератном Сарајеву је и служио додаје:

-Боравак патријарха српског Порфирија је или насилно минимализован или доведен у политички контекст на медијима блиским екстремним круговима у Сарајеву. Патријарх је остао изнад свега тога, као и раније, потрудио се да не буде актер у свакодневној политикантској размени прљавих удараца – и предводио своју паству“.
Дводневна прва посета Сарајеву, поводом 50 година монашке и 30 година епископске службе митрополита дабробосанског Хризостома, догодила се у моменту највећег притиска на Републику Српску њу од када она постоји, али и после отровних стрелица упућених из тог града управо у Српску православну цркву, после рукоположења митрополита Јоаникија на Цетињу.

Бакирове отровне стреле

Лидер СДА Бакир Изетбеговић тада је изјавио да би „поштовао Српску православну цркву када би она поправљала свој народ, служила Богу и добру, а супротстављала се злу и зликовцима“.

Изетбеговић је додао да су све време рата челни људи СПЦ затварали очи пред ужасним злочинима и давали подршку ратним злочинцима.
о. Дарко Ђого констатује да је СПЦ у скорије време силом гурана у простор увреда које су долазиле из Сарајева, баш због њеног симболичког значаја.

-Српска Црква смета и због чињенице да она самим својим постојањем представља, како то политичка елита у Сарајеву каже, опасност за њихове покушаје да у потпуности овладају босанско – херцеговачким политичким и друштвеним простором. “Опасна“ је и чињеница да је СПЦ тренутно једина институција српског народа која функционише на простору бивше Југославије.

Достојанствено, без одговора на увреде

О. Дарко Ђого додаје да је поносан на реакцију Цркве којој припада током ових напада, а исто достојанство преовладало је и током патријархове посете.
„Црква се није уплитала и одговарала на увреде које су долазиле од господина Бакира Изетбеговића и осталих. То је принцип који се могао видети и током посете, патријарх и наш митрополит Хризостом негују, у позитивном смислу, старовременски однос епископа према политичком животу. Труде се да не буду актери у свакодневној политикантској размени прљавих удараца. Свесни су да је њихово да предводе своју паству“.

О. Дарко додаје да је и очекивана експлоатација шетње патријарха Порфирија Сарајевом од стране људи који лажно напумпавају наратив о европском Јерусалиму и толеранцији, али да је реалност у граду на Миљацки потпуно другачија.

Контаминираност вештачком верзијом ратних догађаја у Сарајеву је невероватна. То је један од разлога зашто сам престао да одлазим у родни град, кад год седнем у неки кафић, чујем негативну фиксираност на српски народ која је запрепашћујућа“, каже о. Дарко, ванредни професор Богословског факултета у Фочи.

Кафић у капели СПЦ

Он додаје чињеницу која једнако добро слика право стање ствари у Сарајеву. СПЦ је пре рата била једина институција којој није враћена имовина везана за образовне институције.

-Црква се од 1991. године до данас труди да добије право на зграду поред које је патријарх прошао. Патријархова шетња Сарајевом је показатељ да најбуквалнија безбедносна ситуација није онаква каква је на Цетињу, али са друге стране остаје чињеница да од двехиљадите на овамо, ми сваки пут кад дођемо у Сарајево из Саборне цркве гледамо имовину некадашње богословије коју је завршио и блаженопочивши патријарх Павле. Ту је капела у којој је тренутно кафић.

На крају разговора за Спутњик о. Дарко Ђого каже да је посета патријарха Порфирија Сарајеву испунила свој први и једнини циљ, окупио је оне због којих је и дошао. У Саборној цркви у којој се о празницима једва окупи стотину верника, људи су се тискали.
Из околних места сјатили су се верници, некадашњи становници некадашњег Сарајева, града чији је карактер темељно промењен.

-Плима радости, али и дивног српског достојанства која се види у свему што патријарх Порфирије каже и где се појави, све нас је обузела. То је очекивано, не само због природе првог међу једнакима, који веру и сведочи, носи прави смисао речи харизма – дар, од Бога, већ због чињенице да Црква остаје доследна, не понаша се као активни политички фактор.

-Уједињује га ма где да постоји, у каквој год псеудодржави или држави да живи - каже Ђого за Спутњик.

о. Дарко Ђого

Nemanjina_rozeta_logo_v3_light.0d072db4.png
ЄТОС
Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Могу се патријархове речи од 11:30 па надаље схватити као прекомерна жеља да се утеши отац.  А ван тога патријархове речи (да благослов Божји и благодат Божја почива на Матеју а преко њега и на нама; да га је Господ сигурно настанио у Царству Небеском; призивање да Господ молитвама Матеја и свих светих настани и нас у Царству небеском) стварно је тешко разумети и прихватити, јер се не види на којим се конкретним чињеницама из Матејевог живота ово темељи, осим на претпоставци да се у последњим тренуцима живота Матеј поистоветио са десним разбојником. Што му свакако желимо, као и сваком другоме.

Подели на овим сајтовима

Od početka se čudim čemu tolika frka oko Mateja, mnogi su plovili Savom i Dunavom, radio sam sa pokojnim  Pedjom Risticem izložbu na Adi Medjici, u drugom ratu je toliko leseva plovilo Savom da su se zaglavljivali na srusenom zeljeznickom mostu, smrad se osjecao na Terazijama, onda su sa camcima i motkama proguravali da ih voda dalje odnese, za ovo zna rjetko ko, a za Matejem zali "Region", ok nemam nista protiv na neki nacin izgleda da je svojom smrcu popravio odnose medju narodima.

Po Splitu su bacali Srbe u more, rekoh mozda i je neko Mateja pustio da pliva, inace nije rjetkost da se les zakaci za splav, obicno ga gurnu dalje jer nije im do ispitivanja nego do ispijanja, neke opreme i betonskim cipelama. 

Mateja očigledno niko nije bacio ali ostaje sumlja da je smaknut tako sto mu je data neka cista droga u dozi koju je navikao da uzima vise puta "sjecenu" odnosno rastvorenu, tako uzmu duplu ili cetverostruku dozu od one koju su navikli i overdoziraju.

Da li je tu postojala namjera, nehat ili podvala, očigledno da je pokusavao da ohladi glavu.

Ipak ovaj slucaj nije običan medijski spin nego tragedija koja nas tajanstveno ujedinjuje i koja ima svoju Crkvenu dimenziju.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Ipak ovaj slucaj nije običan medijski spin nego tragedija koja nas tajanstveno ujedinjuje i koja ima svoju Crkvenu dimenziju.

Има....ја имам познаника/друга (а можда бих требао рећи "пријатеља") Хрвата, верујућег....мало људи тако добрих сам срео, а свашта сам прошао....знали смо сатима....некад ноћима да причамо о вери....ја сам му преносио учења наше Цркве....њега је нека благодат дотакла и почео је да увиђа нека противречја у КЦ, а католик је. Затим пропаганда у Хрватској и сл....све то је косило са оним како је одгојен,  како верује....нисам хтео да му доказујем и намећем, усмеравао сам га....почео је да чита...да слуша видео клипове....и није могао да верује, нашао је што је тражио - све се поклапало са оним што му душа осећала. Има проблем - мора да крије, да буде "јуродив" у свом друштву и својој породици због своје вере...

Хожу рећи све лажи и мржња посејана...Истина ће да то разруши....само Господ из есхатолошке перспективе можа и хоће да зацели те ране, на земљи се оне зацелити неће...али и међу народом, и међу интелектуалцима расте онај људски, истинско хришћнски дух код Хрвата - ми мрамо да покаујемо љубав, и то јесте једини начин да њихова срца "заиграју" (ми/они)....

Овај момак - Србија је осветлала образ, институције све - а трагедија велика. И на крају, мудри и пун љубави Патријрх....наравно да има црквену и помиритељску мисију.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ćiriličar рече

Има....ја имам познаника/друга (а можда бих требао рећи "пријатеља") Хрвата, верујућег....мало људи тако добрих сам срео, а свашта сам прошао....знали смо сатима....некад ноћима да причамо о вери....ја сам му преносио учења наше Цркве....њега је нека благодат дотакла и почео је да увиђа нека противречја у КЦ, а католик је. Затим пропаганда у Хрватској и сл....све то је косило са оним како је одгојен,  како верује....нисам хтео да му доказујем и намећем, усмеравао сам га....почео је да чита...да слуша видео клипове....и није могао да верује, нашао је што је тражио - све се поклапало са оним што му душа осећала. Има проблем - мора да крије, да буде "јуродив" у свом друштву и својој породици због своје вере...

Хожу рећи све лажи и мржња посејана...Истина ће да то разруши....само Господ из есхатолошке перспективе можа и хоће да зацели те ране, на земљи се оне зацелити неће...али и међу народом, и међу интелектуалцима расте онај људски, истинско хришћнски дух код Хрвата - ми мрамо да покаујемо љубав, и то јесте једини начин да њихова срца "заиграју" (ми/они)....

Овај момак - Србија је осветлала образ, институције све - а трагедија велика. И на крају, мудри и пун љубави Патријрх....наравно да има црквену и помиритељску мисију.

Evo na primjer zidam crkvicu na groblju u Bratnuncu, i vidim neki granit u dvoristu, da kupim tu ustedicu prevoz, jer sam kupovao u Sarajevu.

Musliman da proda nece, treba njemu, kada je cuo da je za Crkvu, nece pare da uzme, nego da dzaba!

Kasnije porucuje neki Srbin da ce da dodje da me bije i prica neke nebulozne prilče, da ne povjerujes, dolazi da se buni neka Srpkinja koja gata po Bratuncu ali ne tako dobro kao neka Turkinja kod koje svi idu.:scratch_head:

Da ne pisem za sad, ali se prica nevjerovatno otvara, sasravicu kad se kompletira esej.

I ko je moj neprijatelj? Musliman? Vjerujem im po difolru vise nego nekim nasim koji imaju činove, jer i iskustvo uči.

To je konkretan zivot i istine uzete iz njega, a spakovane glave izbscuju vazda isto njih se konkretna zbivanja ne dotiču, nego imaju u svojoj glavi sistem, ljudskom rukom sastavljen ideološki softver koji nabscaju na dogadjaj, i naravno vazda polucuju jedan te isti rezultat jer sve sto se ne uklapa u zadatu racunicu se zanemaruje, nekad su to krucijalne stvari.

Onda se na raskrsnici u Konjevic polju zateknem kad prolazi dvadesetak autobusa sa djecom koja su obilazila Potocare, i gledaju me djeca jer imam kosu i bradu :0222_shocked:

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Bokisd рече

U principu ne znam zasto je patrijarh bio tamo, pa imaju svoju crkvu i svoje svestenstvo da izrsi opelo i molitve.

Ovo mnogo lici na ekumenizam koji.... i ovde cu stanem.....

Мислим да нема везе са екуменизмом, више је ствар политике.

Правилно  је да се стане јер има и то да онај ко се саблажњава није оправдан нигде у писму, и то са дебелим разлогом јер углавном заврши у злоби и пакости као они погубљени на борби за вечеру.

Родољуб је добро написао, али има да га нападну да је зилот :)

Мада има  и то да Патријарх добро зна стање наркомана пре смрти из Ковиља.

Пре неки дан је Патријрах поклонио Триптих певачици  а ова њему лавор и бокал. Патријархј је објаснио са смислом који је у реду, али питање је да ли то ико разуме.

„у једној песми чуо стих који гласи – Шта ћемо сад“.

„Ја сам и читаву песму и тај стих разумео на следећи начин: Покушавамо да будемо саврсени споља – славни, лепи, моћни, богати и тако даље, а онда дође један мали квар у нашем животу. Дођемо у граничну ситуацију, како то кажу мудри људи данас, и онда схватимо да од свега тога споља нема никакве помоћи“, навео је тада патријарх Порфирије. 

Та певачица нас је иначе представљала у сатанској представи звана Евровизија, можда  боље да јој је рекао да не учествује тамо, али то смо и знали и спремили се да Црква неће више бити као у време Патријарха Иринеја, долазе нека нова времена.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

Занимљиво је пратити патријархово појављивање/са-учествовање у догађајима који изазивају велику медијску пажњу. Само у последњих месец или мање дана имамо сахрану Дејана Мијача, пријем Констракте пред одлазак на Евровизију и ово опело Матеју Перишу. Претпостављам да је његова идеја да учествовањем у тим догађајима врши и одређено мисионарење. Вероватно је то тачно, али је то више стил "од овога света" (уочљив и код нпр. папе, али и код политичара и других људи од утицаја. Као што је и коришћење друштвених мрежа постало "норма" за све "јавне личности"). Та медијска присутност и експонираност није лоша сама по себи, сигурно даје и позитивне плодове, али може бити штетна ако тај "светски" аспект постане доминантан у имиџу духовног вође.

Подели на овим сајтовима

Било је и са Балашевићем неких чудних изјава.

Мене мало подсећа на мантру од пре неколико година како православље мора са науком и философијом, да се не затвори у себе да има пуно да допринесе ту свету, како Дарвинизам и еволуција имају додирних тачака, како је свет настао из праска из ничега:D па онда екологија, Васељенски зелени Паатријарх:navijanje:

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

On 22.5.2022. at 0:24, Bokisd рече

U principu ne znam zasto je patrijarh bio tamo, pa imaju svoju crkvu i svoje svestenstvo da izrsi opelo i molitve.

Ovo mnogo lici na ekumenizam koji.... i ovde cu stanem.....

Mozda je kao zolot htjeo da dopuni nedostatak punoce, ako glesas kroz ozaloacene sigurno je to i ucinio.

пре 12 часа, Onufrije рече

Мислим да нема везе са екуменизмом, више је ствар политике.

Правилно  је да се стане јер има и то да онај ко се саблажњава није оправдан нигде у писму, и то са дебелим разлогом јер углавном заврши у злоби и пакости као они погубљени на борби за вечеру.

Родољуб је добро написао, али има да га нападну да је зилот :)

Мада има  и то да Патријарх добро зна стање наркомана пре смрти из Ковиља.

Пре неки дан је Патријрах поклонио Триптих певачици  а ова њему лавор и бокал. Патријархј је објаснио са смислом који је у реду, али питање је да ли то ико разуме.

„у једној песми чуо стих који гласи – Шта ћемо сад“.

„Ја сам и читаву песму и 

Sonja Savic: Gospodo Hriscani traziti djavola izvan sebe je kic.

пре 9 часа, Родољуб Лазић рече

Занимљиво је пратити патријархово појављивање/са-учествовање у догађајима који изазивају велику медијску пажњу. Само у последњих месец или мање дана имамо сахрану Дејана Мијача, пријем Констракте пред одлазак на Евровизију и ово опело Матеју Перишу. Претпостављам да је његова идеја да учествовањем у тим догађајима врши и одређено мисионарење. Вероватно је то тачно, али је то више стил "од овога света" (уочљив и код нпр. папе, али и код политичара и других људи од утицаја. Као што је и коришћење друштвених мрежа постало "норма" за све "јавне личности"). Та медијска присутност и експонираност није лоша сама по себи, сигурно даје и позитивне плодове, али може бити штетна ако тај "светски" аспект постане доминантан у имиџу духовног вође.

Rocko poznat po tome sto mu pravoslavlje obitava kao sistem istina u glavi se zabrinuo da to lik koji ce svoj obraz/ikonu pomjesati sa imidzom/ virtuelnim profilom.7896634, naravno tu nema nikakve projekcije vlastitog, objektivno gledano.:))

Odavno sam ti dao vjezbu koja ce ti pomoci da razlikujes sliku o sebi i sliku koju drugi imaju o tebi, sa vlastitim soostvom, ali si me pre-zreo, nena-vidio, previdio.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Eh kad bi tako moglo,..... Just_Cuz_19

Najbolje da se zapitamo zasto je učestvovao u emisij sa Rambom,

A Rambova pjesma je proglašena najgormo pjesmom euro-vizije svih vremena, u kojo kaze dont bi dogmatik i kako ćemo sad u europu...:0426_feel:

Ono što ti ne razumiješ kod Rodoljuba paćenika pokušaću da ti pijasnim jednom Atanasijevom pričom o tome kada je imao interviu sa Tijanićem.

Počne Tijanić da ga ispituje o tome da li je sv.Justin sarađivao sa okupatorom, na šta mu Tasa odgovori ne možete mi takva pitanja postavljati, Tijanić će kako ne mogu ja sam novinar mogu sve da Vas pitam, Tasa mu je odgovorio to je isto kao da ja Vas pitam da ili da raspravljam sa Vama da li se Vaša majka prodaje ispod Brankovog mosta.

Na to mi liči i ovo Roćkovo bjesomučno ispitivanje i isleđivanje vjere srpskog Patrijarha, ima tu intenciju i kada nije eksciplitno izneseno, nažalost i tebe je uvukao u takav bezobrazluk.

Na stranu na koji način Vam je opremljen kritički aparat i  slabo šta ste u stanju ispitati,  jednako je pristojno preispitivati vjeru i duhovno stanje naših mama, i ako je činjenica i istina da nam mame nisu nevine, ali nije naše da se baš na svaki način brinimo o svakoj njihovoj časti, dakle perverzna je vaša briga, za dobro mama, Crkve, vjere, Patrijarha.....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...