Jump to content

Владика Порфирије изабран за новог патријарха

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 57 минута, dragisa рече

kao što rekoh tebi je merilo i kriterijum za sve.. tvoje sopstveno mišljenje. 

ja se samo pitam u čemu se po tebi ogleda vera i poverenje u nekoga. ne u titulu nego poverenje u ličnost, konkretnog čoveka? u čemu se po tebi ogleda poredak, pa možemo reći i trpljenje u crkvenom ustrojstvu? ja jedino mogu da zaključim da ti veruješ da samo ti možeš ispravno sagledati i dovoljno dalekovido videti.

ja ovde ne govorim o tome da li se bilo koji stav ili izjava patrijarha kao titule ne sme diskutovati (osporavati), već o veri poverenju u čoveka, npr.: tebi da dođe Isus Hristos ti bi i tu imao neku svoju zamerku, ....ili misliš da bi se tvoje mišljenje potpuno preklapalo sa Hristovim?

Извини, какве везе ово има са оним што сам ја писао о патријарховим речима да злочинци не припадају ниједном народу? Ја не видим везу. 

Видим да и ти имаш тенденцију да етикетираш - знаш да сам ја сам себи критеријум за све. И то си закључио одакле? Колико видим,  из чињенице да се нисам сложио са патријарховим горе наведеним речима. Али из те чињенице не следи тај закључак. Као што из твојих речи да имаш поверења у њега толико да би целивао папи руку ако би он то рекао, ја не извлачим закључак  о твојој слепој и непромишљеној послушности.

Ако мислиш, као што кажеш, да се о нечему што каже патријарх може дискутовати, а ја управо то и радим, не знам у чему је проблем? И какве то све везе има са поверењем? А још више - какве везе има прича о Христу и мојој наводној замерци коју бих Му, ти знаш, упутио? Осим као још један мали додатак етикетирања. 

Пада ми на памет једна анегдота, по сећању је наводим, да је ава Јустин рекао, чини ми се Амфилохију, да треба да послуша његов савет као свог духовника, али да и сам расуђује и види да ли баш треба тако да поступи.

Подели на овим сајтовима

Иначе, апропо овог расправљања и паметовања на форумима, сетих се хумористичке цртице са једног руског сајта. Мени је дошла скоро као нека светоотачка поука:

О расправама на друштвеним мрежама: Ставио си прсте на тастатуру и спреман си да нешто напишеш, некоме да одговориш. А онда размислиш и кажеш себи - "ајде, боље да прећутим". И у том тренутку иза леђа јасно чујеш уздах олакшања твог анђела чувара. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

О расправама на друштвеним мрежама: Ставио си прсте на тастатуру и спреман си да нешто напишеш, некоме да одговориш. А онда размислиш и кажеш себи - "ајде, боље да прећутим". И у том тренутку иза леђа јасно чујеш уздах олакшања твог анђела чувара. 

joooj,.... Rodjo ja sam onda nadrljo.... Just_Cuz_19 .... evo i ovo tvoju konstataciju nisam precuto... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

joooj,.... Rodjo ja sam onda nadrljo.... Just_Cuz_19 .... evo i ovo tvoju konstataciju nisam precuto... :smeh1:

Ниси једини. Овде, и на свим другим форумима, у великој су  мањини они који обрадују свое анђеле чуваре ненаписаном поруком. :(

Подели на овим сајтовима

Eво мале мозгалице: ко је ПРВИ човек хришћанства?

https://www.instagram.com/p/CMrfZdTpwyj/

Јер је, по епископу Јовану, Цариградски патријарх - други.

Подели на овим сајтовима

On 22.3.2021. at 12:28, Родољуб Лазић рече

Ја не видим везу. 

Или нећеш да видиш, ниси глуп, можда задрт, још плус нећеш да чујеш од оног који би ти је показао, докле?

Ето ти начина да се расрбиш, постани злочинац, етнарх ће те анатемисати, не само из Цркве,, него и из Срба, да "злоћа њина не мрачи име Срба". Како ти не пара уши: "Српска мафија"? Нема српске мафије нити је може бити, може се бити српски пјесник, српско коло и друге ствари које су култура у најширем смислу рјечи. 

Код Патријарха очигледно појам Србин није генетски код, нити држављанство, нити значи Вукову, Копитареву и насљедника им Шешеља језичку заједницу, него је изворан и култоролошки, коло око литургијског култа како су учили владика Данило и Видовић чика Жаре!

Сад што Порфирије тај модел подастире за све народе, и оне који себе разумјевају у складу са "западним" традицијама је његова мисија, па ко воли нека изволи.:skidamkapu:

Ако те занима више на тему о суштини народа потражи Хајдегерова предавања из времена рата у којима се обрачунава са  владајућим националсоцијалистма по том питању. 

Нема логике да је мислио на држављанство јер би то значило аболицију брисањем или генетику јер би то била нека нова теорија дегенерације, додуше он то заступа онако како је Смиља Аврамов разумјевала дегенерике, или народ изроде. Шта заборави језик када почини злочин? Злочинац је заборавио језик када је почео да лаже, али у једном вишем смислу,

Подсјетићу те да је Герман изјавио да морамо опростити и праштао злочине (Јасеновац), Патријарх Порфирије има сасвим различит исправан став, да он не може опростити што је мени неко спалио прабабе и прађедове или бацио у јаму, али моли мене да опростим, ја ћу наравно да размислим о томе уколико има кајања, а не да му опростим да би и мене лакше рокно.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, logdanov рече

Постоје само две могућности.

Јерусалимски патријарх или папа.

С тим да је логичније, ако је мислио на Јерусалимског, да каже "Православне Цркве", а не "хришћанства" . Међутим, нико у Православној Цркви, па ни сам јерусалимски патријарх, њега не сматрају првим човеком Цркве. Јер се зна поредак у диптисима, он је на 4. месту. Први је Цариградски патријарх.   Ако кажеш да је он други човек  хришћанства, вероватно је да мислиш на некога ван Православне Цркве, јер се под "хришћанством" разумеју, осим Православне Цркве, и Римокатоличка црква и мноштво протестантских деноминација.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Постоје само две могућности.

Јерусалимски патријарх или папа.

С тим да је логичније, ако је мислио на Јерусалимског, да каже "Православне Цркве", а не "хришћанства" . Међутим, нико у Православној Цркви, па ни сам јерусалимски патријарх, њега не сматрају првим човеком Цркве. Јер се зна поредак у диптисима, он је на 4. месту. Први је Цариградски патријарх.   Ако кажеш да је он други човек  хришћанства, вероватно је да мислиш на некога ван Православне Цркве, јер се под "хришћанством" разумеју, осим Православне Цркве, и Римокатоличка црква и мноштво протестантских деноминација.

Sigurno je u pitanju papa, jer drugi covek hriscanstva je po onom kanonu, gde je stari Papa bio prvi covek hriscanstva, dok je odmah za njim bio drugi covek hriscanstva Vaseljenski patrijarh i nije bilo dalje po kanonima neki treci i cetvrti covek.

E, sad, problem je i sta je mislio vladika pod time da je drugi covek hriscanstva, sa kojim perogativima i povlasticama i slicno. Nadam se da nije mislio drugacije nego sto stoji u tom kanonu koji daje prvog i drugog u hriscanstvu, da ne bude da ovaj nas drugi covek u hriscanstvu, ne bude prvi covek u PC..... :stidljiv:

Подели на овим сајтовима

Боки, ти канони (3. канон 2. Васељенског сабора и 28. канон 4. Васељенског сабора ) говоре о Риму и Константинопољу, као истима по части, али Константинопољ ипак је после Рима. Али то је било периоду до отпадања Рима. Након тога, Рим више није део Саборне Цркве, тако да није прва катедра Цркве. И у том смислу је нејасно шта значи ова изјава епископа Јована.

Подели на овим сајтовима

Сад приметих да на тему "владика Порфирије - нови патријарх" ми пишемо о владици Јовану Ћулибрку.

:)

Ај кад сам докон, да наставим (док нас модератори с правом не блокирају)!

Елем, приметих да у наведеној реченици, владика Јован прво пише да су два политичара посетила Јасеновац,
два председника Израела, на које "надовезује", можда политички гледано - "цариградског патријарха, (као) другог човека хришћанства".
Ако је тако, да ли се мисли да је Римски папа "привремено-политички" гледано - први човек Хришћанства?
И ако је тако, треба ли преосвећеног Цариградског патријарха "спуштати" само на ниво "дежурних" политичара?  

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...