Jump to content

Toma

Члан
 • Број садржаја

  1404
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Toma

 1. Ulazak u Carstvo Nebesko (koje je već u nama) podrazumeva raznorazna odricanja, učinjena sa osmehom na licu. Odrekneš se i "lagano" udješ! A srebroljublje je suprotno "carstvoljublju".
 2. Када сам са нашим ћаконом (бившим, свештеник је сада) поразговарао на ову тему, он се сложио и од тог момента је, док је кадио током читања Апостола, то радио тако благо да се готово нису ни чули "прапорци". Разговор злата вредан!
 3. Истина је то, Христова крв, која спира све грехе, досеже и до тих најмањих (или највећих? ) међу нама.
 4. Нисам сигуран да се нерођени па само због те "ситнице" и некрштени уклапају у ову ваистину.
 5. Ја некако не верујем у "моралност природе" али имам поверења у Бога Јединога. Ако је Христос "Зачетник и Усавршитељ" онда лично верујем да Он има право да одлучује и о животу Његовом Силом зачетих људи ("зигота"). И не знам зашто осећам да неће "отпасти" ни један од њих, већ да ће их бити "миријаде миријада" у Царству Небеском.
 6. На том, горепоменутом предавању сам научио да је православни став да се ни једна од "оплођених јајних ћелија" (ОЈЋ) не може бацити јер је то убиство од Бога зачетог човека. Зато сам ОЈЋ ставио под наводе. Православном пару је остављено на слободу да ОЈЋ буде или стављено у материцу мајке или у материцу неке друге жене (усвојитељке) уз сагласност родитеља ОЈЋ.
 7. Био сам једном на предавању на ову тему. Држао га је ђакон и кардиолог Петар Дабић. Беше ми занимљиво да су свети оци и о овоме говорили, и то у време када ове праксе није било. Елем, да ли ће до "састанка њега и ње" доћи у телу жене или ван тела жене, ништа не мења на чињеници да је Господ Бог - Аутор (Зачетник) живота. И ако Он хоће - до зачећа, до рођења новог и Боголиког човека ће доћи. А онда креће РАДОСТ маме и тате! И шире породице! И Цркве Божије!!! Онда следује: "Радуј се свете - родило се дете"!
 8. Мислим да су малчице погрешили. Не постоји особа "Божић Бата". Од деминутива речи "бог" настала је реч "божић" ("мали бог", "богић"). А ради се о Христу Исусу, наравно. Израз "Божић Бата" је погрешно интерпретиран фрагмент песмице: "Божић бāта, Божић бāта, долази на наша врата", у значењу "Божић ступа, корача, долази...". (Од глагола "бāтати" ми данас имамо израз "бâт коња" као "топот коња".)
 9. Toma

  Ivermectin

  Možda grešim ali čini mi se da vidim sličnost izmedju prihvatanja ove vakcinacije i prihvatanja Ivermektina. I jedno i drugo prihvatanje su u domenu "medicinskog suplementa". Naime, niti vakcinacija (jednom ili za sada svim trima dozama) niti pravilna upotreba Ivermektina ne dovode do apsolutne zaštite od Covid 19 virusa. Dovode kod nekih do relativne zaštite ali do apsolutne - ne. A to ih, kažem, svrstava medju suplemente koji mogu ali i ne moraju da "apsolutistički deluju" na željeni način. Mada - možda i grešim.
 10. Надам се у Господа да ће ова 2 постављења бити на спасење о. Зорана. У заједници оба "амбијента" Духом Светим вођени људи умеју бенефицирати и расти у Богопознању, а потом и (по)служити ближњима
 11. Читао сам да, осим мотива сумње код светог Јована Крститеља, могућ је и мотив да оно што он зна, његови ученици сазнају и спознају. А да је Апостол Јуда забрљао, забрљао је тотално. (Јадна му мајка.) И апослутно се слажем са тобом - Исус Христос није био "очекивани Месија", него надасве Неочекиван. Наук нама данас - са Њиме се доживљава неочекивано, и проживљава и више него што Му се молимо.
 12. Setih se Berdjajeva: Kod Bokača ima jedna priča o Jevrejinu koga je njegov prijatelj hrišćanin pokušao da preobrati u hrišćanstvo. Jevrejin, koji se priklonio prihvatanju hrišćanstva, poželeo je da pre konačne odluke otputuje u Rim gde bi, posmatrajući ponašanje pape i kardinala, shvatio život ljudi koji su vredni glave Crkve. Hrišćanin se, preobraćajući Jevrejina u hrišćanstvo, uplašio da njegovo celokupno zalatanje ne prođe uzaludno jer će Jevrejin, kada uvidi svu izopačenost potpuno ostvarenu u Rimu, na kraju izgubiti svaku želju za krštenjem. Jevrejin je otputovao u Rim i spoznao licemerje, obeščašćivanje, razvrat, proždrljivost, koristoljublje - koji su u to vreme gospodarili papskim dvorom, centrom rimske duhovnosti. Kao rezultat takvog ispitivanja usledilo je iznenađenje. Kada se Jevrejin vratio njegov prijatelj hrišćanin ga je strahom ispitivao o utiscima iz Rima. Međutim, dobio je odgovor koji je bio neočekivan i veoma smislen: ako se hrišćanska vera mogla održati i pored izopačenosti i podlosti, koje je on sagledao u Rimu, to potvrđuje da hrišćanstvo zaista jeste jedina istinska vera, jer se, bez obzira na sve nečistote, učvrstila i rasprostanila! I Jevrejin je postao hrišćanin.
 13. Toma

  Мисао дана...

  "Паметан пише а будала памти". Ал' кад паметан изгуби папирић, онде код будале да га пита.
 14. Добро си написала. Нечија реакција на "недоброту" учињену према њему може бити "по закону" или "по милости". Толико смо од Бога вољени да Он многомилостиво реагује на нас.
 15. Отвориш подебљи кувар, и читајући шта тамо пишеш, одлучиш да 1. Врелом водом "залијеш" комшију, 2. виљушком избодеш мачку а 3. ножем - пса! Јер, сво троје (вода, виљушка, нож) се помиње у кувару! А све си лепо прочитао на "интелектуално релевантан начин"!
 16. Beograđanin je pre pet meseci dobio drugu dozu vakcine: Sad je opet uradio ANTITELA i evo šta kažu rezultati WWW.BLIC.RS Treća doza vakcine protiv korone poslednjih dana jedna je od glavnih tema u Srbiji. Ko će je primiti? Kada? Istu kao prve dve doze ili neku drugu? I kada uopšte ističe efikasnost vakcina koje su mnogi od nas...
 17. Nisam medicinski visoko obrazovana osoba, samo razmišljam na glas.... "Zakačio" sam ovu boleščinu, odležao svoje (ovo zbuči ko robija! ), testirao se i po tom testu imao privremena (IgM) anti-tela. Nije mi bilo potrebno da se kasnije re-testiram, te i nisam. Moguće je da sam potonja "dugotrajnija" IgG anti-tela imao i da su "isparila". Otišao sam da dam krvnu plazmu, ko velim "daj da nekom pomognem", sve bilo OK ali nisam imao dovoljno "debele" vene za tu rabotu. Te ja samo dadoh krv (kad sam već nameračio tog dana da nešto pametno uradim. Za promenu.). Kažu da ono što moje telo nije moglo prirodno da odradi (stekne imunitet) da se to nudi vakcinama koje su "na izvol'te" na tržištu. Neke je dovoljno primiti jednom a neke dva puta (ako ne i tri puta). OK mi je to, istraživanja su u toku. Znaćemo bolje kad se s time završi. Ali šta da radim do tada? (Ovo je iskreno pitanje.) Svestan sam da samom vakcinacijom (i re-vakcinacijom) ja neću biti bezbedan. Imam brata i imam prijatelja koji su "fasovali" viruse posle vakcinacije i re-vakcinacije. Svestan sam da ne vakcinisan mogu biti ponovo zaražen. Iščitao sam informacije o procentima zaštite koje pojedine vakcine nude. Nisam lakoveran al aj kao da su objavili istinu. Svi su sada preko 90%. Da li da sačekam do jeseni i da vidim na "rang listi" ko nudi najjaču zaštitu pa da onda i ja udjem u tu "priču" ili ... šta?
 18. Данас се чита ово из књиге пророка Исаије, а можда је у вези са темом (темама): Године које умре цар Озија видех Господа где седи на престолу високом и издигнутом, и скут Му испуњаваше цркву. Серафими стајаху више Њега, сваки их имаше шест крила: двема заклањаше лице своје и двема заклањаше ноге своје, а двема летеше. И викаху један другом говорећи: "Свет, свет, свет је Господ над војскама; пуна је сва земља славе Његове." И задрмаше се прагови на вратима од гласа којим викаху, и дом се напуни дима. И рекох: "Јао мени! Погибох, јер сам човек нечистих усана, и живим усред народа нечистих усана, јер Цара Господа над војскама видех својим очима." А један од серафима долете к мени држећи у руци жив угљен, који узе с олтара клештима, И дотаче се уста мојих, и рече: "Ево, ово се дотаче уста твојих, и безакоње твоје узе се, и грех твој очисти се." Потом чух глас Господњи где рече: "Кога ћу послати? И ко ће нам ићи?" А ја рекох: "Ево мене, пошаљи мене." А Он рече: "Иди, и реци том народу: Слушајте али нећете разумети, гледајте али нећете познати. Учини да одебља срце том народу и уши да им отежају, и очи им затвори, да не виде очима својим и ушима својим да не чују и срцем својим да не разумеју и не обрате се и не исцеле." А ја рекох: "Докле, Господе?" А Он рече: "Докле не опусте градови да буду без становника и куће да буду без људи, и земља докле сасвим не опусти, И докле Господ оправи далеко људе и буде сама пустош у земљи. Али ће још бити у њој десетина, па ће се и она затрти; али као храст или брест, којима и кад збаце лишће остаје стабло, тако ће свето семе бити њено стабло."
 19. Сад приметих да на тему "владика Порфирије - нови патријарх" ми пишемо о владици Јовану Ћулибрку. Ај кад сам докон, да наставим (док нас модератори с правом не блокирају)! Елем, приметих да у наведеној реченици, владика Јован прво пише да су два политичара посетила Јасеновац, два председника Израела, на које "надовезује", можда политички гледано - "цариградског патријарха, (као) другог човека хришћанства". Ако је тако, да ли се мисли да је Римски папа "привремено-политички" гледано - први човек Хришћанства? И ако је тако, треба ли преосвећеног Цариградског патријарха "спуштати" само на ниво "дежурних" политичара?
 20. Ми, Црквени "инсајдери", смо мишљење о патријарху Порфирију формирали још док је био "обичан" владика. Сада, одабиром његових дела и/или изговорених (записаних) речи, ми то мишљење само учвршћујемо. А то мишљење је наш "суд" (о) њему.
 21. Коментар са Б92: У холиблуду, геноцид је категорија резервисана само за филмове о јеврејима.
 22. Један од многих проблема са овим вирусом јесте и тај што је он код многих и по многим параметрима - непознаница. Још увек је тако. (Можда је и то доказ о његовом вештачком настанку, не знам.) Он, премда изврстан лекар и ауторитет за мене по овом питању, своје речи базира на искуству са многим пацијентима, али и он сам нас је научио оно што горе написах: "нема правила. Свако од заражених пролази кроз ову гадост на свој начин". (Не замерите што самога себе цитирам као да сам ... "неко и нешто".) Зато сам ја урадио тест на Торлаку.
 23. Приликом отпуста, начелник клинике нам је дао пар савета. И рекао је "2 недеље мировања и кућне терапије а после тога - ви више нисте "опасни" за околину али околина јесте за вас, јер је вама имуносистем слаб још неке 2 недеље". Елем, ја сам самоиницијативно после 10 дана кућне терапије урадио тест на Торлаку, и имам потврду да сам "негативац". ("Имам луд да сам папир"! )
×
×
 • Креирај ново...