Jump to content

Toma

Члан
 • Број садржаја

  1403
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

1 Пратилац

О Toma

 • Рођендан 02/29/1964

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  BG

Скорашњи посетиоци профила

9464 посетилаца

Toma's Achievements

Дуго је са нама

Дуго је са нама (7/9)

1.6k

Форумска репутација

 1. Када сам са нашим ћаконом (бившим, свештеник је сада) поразговарао на ову тему, он се сложио и од тог момента је, док је кадио током читања Апостола, то радио тако благо да се готово нису ни чули "прапорци". Разговор злата вредан!
 2. Истина је то, Христова крв, која спира све грехе, досеже и до тих најмањих (или највећих? ) међу нама.
 3. Нисам сигуран да се нерођени па само због те "ситнице" и некрштени уклапају у ову ваистину.
 4. Ја некако не верујем у "моралност природе" али имам поверења у Бога Јединога. Ако је Христос "Зачетник и Усавршитељ" онда лично верујем да Он има право да одлучује и о животу Његовом Силом зачетих људи ("зигота"). И не знам зашто осећам да неће "отпасти" ни један од њих, већ да ће их бити "миријаде миријада" у Царству Небеском.
 5. На том, горепоменутом предавању сам научио да је православни став да се ни једна од "оплођених јајних ћелија" (ОЈЋ) не може бацити јер је то убиство од Бога зачетог човека. Зато сам ОЈЋ ставио под наводе. Православном пару је остављено на слободу да ОЈЋ буде или стављено у материцу мајке или у материцу неке друге жене (усвојитељке) уз сагласност родитеља ОЈЋ.
 6. Био сам једном на предавању на ову тему. Држао га је ђакон и кардиолог Петар Дабић. Беше ми занимљиво да су свети оци и о овоме говорили, и то у време када ове праксе није било. Елем, да ли ће до "састанка њега и ње" доћи у телу жене или ван тела жене, ништа не мења на чињеници да је Господ Бог - Аутор (Зачетник) живота. И ако Он хоће - до зачећа, до рођења новог и Боголиког човека ће доћи. А онда креће РАДОСТ маме и тате! И шире породице! И Цркве Божије!!! Онда следује: "Радуј се свете - родило се дете"!
 7. Мислим да су малчице погрешили. Не постоји особа "Божић Бата". Од деминутива речи "бог" настала је реч "божић" ("мали бог", "богић"). А ради се о Христу Исусу, наравно. Израз "Божић Бата" је погрешно интерпретиран фрагмент песмице: "Божић бāта, Божић бāта, долази на наша врата", у значењу "Божић ступа, корача, долази...". (Од глагола "бāтати" ми данас имамо израз "бâт коња" као "топот коња".)
 8. Toma

  Ivermectin

  Možda grešim ali čini mi se da vidim sličnost izmedju prihvatanja ove vakcinacije i prihvatanja Ivermektina. I jedno i drugo prihvatanje su u domenu "medicinskog suplementa". Naime, niti vakcinacija (jednom ili za sada svim trima dozama) niti pravilna upotreba Ivermektina ne dovode do apsolutne zaštite od Covid 19 virusa. Dovode kod nekih do relativne zaštite ali do apsolutne - ne. A to ih, kažem, svrstava medju suplemente koji mogu ali i ne moraju da "apsolutistički deluju" na željeni način. Mada - možda i grešim.
 9. Надам се у Господа да ће ова 2 постављења бити на спасење о. Зорана. У заједници оба "амбијента" Духом Светим вођени људи умеју бенефицирати и расти у Богопознању, а потом и (по)служити ближњима
 10. Читао сам да, осим мотива сумње код светог Јована Крститеља, могућ је и мотив да оно што он зна, његови ученици сазнају и спознају. А да је Апостол Јуда забрљао, забрљао је тотално. (Јадна му мајка.) И апослутно се слажем са тобом - Исус Христос није био "очекивани Месија", него надасве Неочекиван. Наук нама данас - са Њиме се доживљава неочекивано, и проживљава и више него што Му се молимо.
 11. Setih se Berdjajeva: Kod Bokača ima jedna priča o Jevrejinu koga je njegov prijatelj hrišćanin pokušao da preobrati u hrišćanstvo. Jevrejin, koji se priklonio prihvatanju hrišćanstva, poželeo je da pre konačne odluke otputuje u Rim gde bi, posmatrajući ponašanje pape i kardinala, shvatio život ljudi koji su vredni glave Crkve. Hrišćanin se, preobraćajući Jevrejina u hrišćanstvo, uplašio da njegovo celokupno zalatanje ne prođe uzaludno jer će Jevrejin, kada uvidi svu izopačenost potpuno ostvarenu u Rimu, na kraju izgubiti svaku želju za krštenjem. Jevrejin je otputovao u Rim i spoznao licemerje, obeščašćivanje, razvrat, proždrljivost, koristoljublje - koji su u to vreme gospodarili papskim dvorom, centrom rimske duhovnosti. Kao rezultat takvog ispitivanja usledilo je iznenađenje. Kada se Jevrejin vratio njegov prijatelj hrišćanin ga je strahom ispitivao o utiscima iz Rima. Međutim, dobio je odgovor koji je bio neočekivan i veoma smislen: ako se hrišćanska vera mogla održati i pored izopačenosti i podlosti, koje je on sagledao u Rimu, to potvrđuje da hrišćanstvo zaista jeste jedina istinska vera, jer se, bez obzira na sve nečistote, učvrstila i rasprostanila! I Jevrejin je postao hrišćanin.
 12. Toma

  Мисао дана...

  "Паметан пише а будала памти". Ал' кад паметан изгуби папирић, онде код будале да га пита.
 13. Добро си написала. Нечија реакција на "недоброту" учињену према њему може бити "по закону" или "по милости". Толико смо од Бога вољени да Он многомилостиво реагује на нас.
 14. Отвориш подебљи кувар, и читајући шта тамо пишеш, одлучиш да 1. Врелом водом "залијеш" комшију, 2. виљушком избодеш мачку а 3. ножем - пса! Јер, сво троје (вода, виљушка, нож) се помиње у кувару! А све си лепо прочитао на "интелектуално релевантан начин"!
×
×
 • Креирај ново...