Jump to content

Владика Порфирије изабран за новог патријарха

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Родољуб Лазић Опростићеш му ако желиш. А, с друге стране, можеш да пажљиво преслушаш све његове изјаве и да му нађеш још много замерки терајући мак на конац.

Уместо да се придружиш преовлађујућој атмосфери смиривања страсти, профилишеш се као део некакве острашћене маргине која пошто-пото хоће да нађе ману новом патријарху.

Српска црква говори све што има по питању нашег односа према злочинима и геноциду на веома примерен начин. Јасно говори шта мисли о Степинчевој канонизацији, иако тај накарадни процес не зависи од нашег мишљења. У још већој мери, наша црква је канонизовала поименце и групно жртве усташких злочина. Прослављајући те новомученике и исповеднике, ми чинимо много више него што би смо чинили ако бисмо се задржали само на свакодневној осуди Хрватске и Хрвата и на инсистирању да се они покају. На крају крајева, ни они који су извршили злочин над св. муч. Пајсије и Авакумом никада се нису покајали ни за њихово убиство, ни за сечу кнезова, нити за било који злочин, а нама заправо њихово покајање ни не треба.

Њихово покајање је потребније њима него нама. Оно не треба ни жртвама, који су светитељи, већ би имало значаја само за злочинце и њихову духовну децу.

Боље би било да созерцавамо како су пред избором - промени веру или умри, наши новомученици изабрали ово друго. То је наук којим желимо да васпитавамо децу, а не банално и навијачки да се ложимо и да се лепимо на Хрвате ко мува на...

Ако су они ... не будимо ми муве.

Свети мученици јасеновачки молите Бога за нас.

То је једино исправно.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 часа, logdanov рече

Опростићеш му ако желиш.

Нема шта да му опрости по том питању. Патријарх нам је ту чист ко суза, очима пастира гледа све ове "наше" савремене нације, потпуно свјестан историјске улоге јединог крштеног народа на овим просторима. И не само да ће СПЦ довести у поредак, широм ће отворити њена врата, као врата Цркве Христове, а не некакве националне, по чисто протестантском моделу.

Подели на овим сајтовима

Ми, Црквени "инсајдери", смо мишљење о патријарху Порфирију формирали још док је био "обичан" владика.
Сада, одабиром његових дела и/или изговорених (записаних) речи, ми то мишљење само учвршћујемо.
А то мишљење је наш "суд" (о) њему.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

@slovoA Као што рече брат @Toma , наш патријарх није нова и непозната личност. Свако од нас је одавно изградио однос са њим или према њему. Ја, не да му ништа не замерам, већ могу само да му благодарим за сваки тренутак који је одвојио за мене, сваки савет који ми је дао и помоћ коју ми очински пружа трпећи мој карактер и моје одвратне слабости.

Али има оних који мисле да има шта да му се замери. Њима предлажем да му опросте, уместо што му траже замерке.

Дакле, ја тврдим да нема апсолутно шта да му се замери. А, ако бих у продужетку додао "по том питању", то би значило да мислим да по неким другим питањима има шта да му се замери и морао бих да се потрудимо да му опростим то што му замерам.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, logdanov рече

Уместо да се придружиш преовлађујућој атмосфери смиривања страсти, профилишеш се као део некакве острашћене маргине која пошто-пото хоће да нађе ману новом патријарху.

Не знам о каквој мојој острашћености причаш. Нити сам подигао тон нити било шта ружно рекао. Разложно сам се запитао о значењу његових речи. Занимљиво ми је и то како ти и још понеки имате двоструке критријуме, све према личности. Да ли си можда ове квалификативе, које сада мени упућујеш, упућивао неким другим форумашима када су збиља водили, без икаквог правог основа, харангу против митр. Амфилохија? Са све вређањима и подметањима, учитавањима и осталим. Не, ниси. Тако да те не осећам као искреног саговорника.

Немам ја шта да му тражим ману. Осим ако мислиш да се о патријарховим изказима и ставовима не сме размишљати нити се са њима не сме не слагати. Ја мислим да може и сме. Патријарх, на сву срећу, није папа, а ни ми нисмо у односу према њему као римокатолици према папи. Јасеновац је изузетно важна тема за Србе и СПЦ, и он је на овај начин говорио два пута у кратком размаку, прво у самом Јасеновцу, а потом и на хрватској телевизији. Не знам који је смисао његовог исказа да злочинци нису Хрвати, него нису припадници ниједног народа. То нити је тачно, нити користи Хрватима да дођу до спознаје греха и одговорности. Тако да - не слажем се са таквом изјавом. А драго ми је, с друге стране, да према Косову заузима јасан и, рекло би се, одлучан став. 

Подели на овим сајтовима

Такође, допадају ми се и ове његове речи изговорене у Јасеновцу:

Када год би овде долазио долазио је са жељом да се окрепи казао је патријарх Порфирије и додао да је долазио и да би се духовно оснажио, да се пред Богом и безбројним мученицима преиспита има ли шта што је учинио, а да се о некога огрешио. -Истовремено сам питао и мученике и себе има ли шта што могу учинити, када год бих добио одговор трудио сам се да пођем путем одговора, као оно што сам препознао као вољу и жељу Божју, рекао је Патријарх.

Првојерарх Српске Православне Цркве замолио је сестре и браћу у манастиру Јасеновцу да се непрестано моле и за њега, "слабашног и нејаког" јер је сигуран да искључиво уз њихове молитве, како каже, може да учини корак напред.

Чињеница је да су епископи, а потом и свештеници, на највећем удару и под великим искушењима и да их треба подржати и помоћи им на сваки начин, ако ништа друго, молитвом да "право управљају речју истине", да сами творе вољу Божју и верни народ поучавају томе. 

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић Острашћена маргина су они који по сваку цену траже замерку патријарху, а могу да је нађу само тако што ће потпуно погрешно да протумаче његове речи или поступке. Ти не мораш бити међу њима.

Што се тиче двоструких критеријума, грешиш. Ја нисам особа која тражи замерке епископима само зато што желим да покажем да смем и да нису непогрешиви. Указивао сам, можда мање него неки други форумаши, на ствари за које сам сматрао да не смеју да се одвијају иза наших леђа нити да се гурају под тепих, а за које сматрам, делећи мишљење других, да нарушавају јединство и опстанак СПЦ. 

Појединци су очигледно правили грешке које су могле скупо да нас коштају. Нико од њих није био нити је још увек непогрешив. Али, свако ко је умро у миру са црквом отишао је као брат и отац. Нико не може више да користи њихово име као покриће за своје поступке и ту је крај. Молимо се за покој њихових душа. Нисам називао острашћенима људе са којима сам се по неком питању слагао јер сам учествовао у расправи на темама које су они отворили. Зато барем ваљда нисам преносио расправе превише на лични план. Но то није тема ове теме.

Јасеновац је важан и зато имамо канонизоване светитеље, а имамо и жив манастир. Зато је држава Србија дала велике паре за његово уређење. Стратиште је опет постало светилиште и то је важније од свега другог.

Не молим Бога да се хрватски народ покаје, али се молим да поједини, мени драги Хрвати задобију милост Божију, Царство небеско, опроштај и отпуштење грехова иако су католици.

Према теби никад нисам био злонамеран иако волиш да се свађаш.

Измењено од logdanov
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, logdanov рече

Према теби никад нисам био злонамеран иако волиш да се свађаш

Волим да се свађам? Прво сам био острашћена маргина, сад волим да се свађам...То се, брате, зове етикетирање, и благе везе нема са темом. Има везе са твојим осећајем према саговорнику, са твојом потребом да га било како дисквалификујеш. Нема везе, твоја ствар. Али зато што имаш дупле критеријуме и што имаш потребу да етикетираш, ја немам вољу да се бавим твојим мишљењем о ономе што говорим.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, logdanov рече

Дакле, ја тврдим да нема апсолутно шта да му се замери. А, ако бих у продужетку додао "по том питању"

Слажем се. Али можда има и неко мени непознато питање, па сам се зато оградио, а иначе и ја тврдим то исто.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, logdanov рече

@Родољуб Лазић То је све што си видео у мом одговору?

Видео сам и још понешто, али ми није било инспиративно. Не делим твоје мишљење, и немам жељу да настављам разговор који би, по свој прилици, био непродуктиван. 

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић a da li bi ti nekad poslušao (ajd da tako kažem) "stav" patrijarha i ako lično imaš drugačije viđenje? ja npr imam toliko poverenje u novog patrijarha da ukoliko bi on sutra rekao idemo svi da poljubimo papi ruku ja bi otišao i poljubio.

njega kao mirotvorca i čoveka jevanđelja očekuju vrlo teška vremena odnosno napadi i "ne verujućih" a ništa manje i "verujućih" (kvazi "pravoslavaca, instrumentalizovanih ljudi koji nisu ni svesni koliku štetu čine crkvi).

ko je pratio izbor patrijarha jasno je video sliku našeg društva, sliku na koju smo se do sada "opekli" bezbroj puta i sliku na koju se i dalje "pecamo" evo već jako dugo a za koju nikako da shvatimo da potiče iz jedne iste kuhinje odnosno jednog istog poslodavca. sliku u kojoj postoji navodno "liberalna" i navodno "tradicionalna" srbija u kojoj oni zaklanjajući se iza "na prvu loptu" legitimnih tema ustvari ostvaruju primarni cilj: što više polarizovati, što više extremizovati što više radikalizovati, što više udaljiti ljude jedne od drugih ... a sve to kako bi se blokiralo bilo kakavo smisleno (odlučivanje, idenje nekim putem) rukovođenje, odnosno kako bi takvom "paralizom" bili bačeni (bolje reći ostali) na sopstvenim kolenima i ostali nesposobni za bilo šta.

molim se Bogu da mu da snage, mudrosti i božanskog promisla da izađe na kraj sa svim hijenama koje će ga okruživati i da ljubavlju i čovekoljubljem (koje je očigledno stekao kao vrline) razbije u paramparčad svo zlo, povede i isceli svoje stado.  

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, dragisa рече

@Родољуб Лазић a da li bi ti nekad poslušao (ajd da tako kažem) "stav" patrijarha i ako lično imaš drugačije viđenje? ja npr imam toliko poverenje u novog patrijarha da ukoliko bi on sutra rekao idemo svi da poljubimo papi ruku ja bi otišao i poljubio.

Зависи о чему се ради. Сама чињеница да је неко патријарх не значи аутоматски да је апсолутни ауторитет и непогрешив. Проф. Сергије Тројицки је у једном свом тексту навео да се на трону Цариградске патријаршије, током целокупне њене историје, нашло, ако се добро сећам, двадесетак или више јеретика. Тако да само место патријарха или епископа није гаранција исправне вере и деловања. Наравно да треба поштовати мишљење првојерарха и надлежног епископа и следити га. Али то не подразумева слепу послушност и одсуство промишљања. (Да се разумемо, исказом о цариградским патријарсима  не инсинуирам ни на који начин да је и патр. Порфирије сличан њима, само указујем на то да не постоји гаранција исправног деловања када неко постане епископ или патријарх). Ти љуби папи руку ако хоћеш, ја свакако нећу. А мислим да он није требало то да чини. Није било никаквог ни црквеног ни било каквог другог реалног разлога да папи пољуби руку. Само је непотребно начињена саблазан.

Али ме охрабрују његове речи да себе сматра слабим и нејаким и препоручује да се молимо за њега. Наравно, не мислим ја да је он слаб и нејак, али такав његос став је врло позитиван. То обећава да ће бити отворен и за мишљење других и молбе верног народа. И даје ми вољу да се молим да га Господ просвећује и води правим путевима, на корист целе Цркве.

Не знам како да ти то објасним једноставно. Порфирија познајем још из његових студентских дана, виђали смо се и на старом факултету и у манастиру Ваведењу на Сењакумного пута, заједно смо ишли и на екскурзију у Митрополију загребачко-љубљанску пре рата, коју је водио тада јеромонах Амфилохије, и били смо, између осталог, у пролазу и у Јасеновцу, одслужен је помен на једној хумци...  Посетио сам га после, са тада још лаиком, потоњим архимандритом Луком Анићем у манастиру Савини, где је монаховао са најбољим пријатељем са студија, Силуаном. Био сам и у Ковиљу, неколико пута...Никад нисмо били превише блиски, али се довољно добро знамо, што је добро, али може бити и мана, јер не могу имати тај "одмак" који имају они који га не знају лично.

Подели на овим сајтовима

kao što rekoh tebi je merilo i kriterijum za sve.. tvoje sopstveno mišljenje. 

ja se samo pitam u čemu se po tebi ogleda vera i poverenje u nekoga. ne u titulu nego poverenje u ličnost, konkretnog čoveka? u čemu se po tebi ogleda poredak, pa možemo reći i trpljenje u crkvenom ustrojstvu? ja jedino mogu da zaključim da ti veruješ da samo ti možeš ispravno sagledati i dovoljno dalekovido videti.

ja ovde ne govorim o tome da li se bilo koji stav ili izjava patrijarha kao titule ne sme diskutovati (osporavati), već o veri poverenju u čoveka, npr.: tebi da dođe Isus Hristos ti bi i tu imao neku svoju zamerku, ....ili misliš da bi se tvoje mišljenje potpuno preklapalo sa Hristovim?

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...