Jump to content

Vanjah

Члан
  • Број садржаја

    30
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Vanjah

  1. Ti sve okrećeš naopačke. Osnovno razlikovanje pomisli zakomplikuješ do te mere da ga preformulišeš u nekakav nedostupan dar, valjda da bi se oslobodio odgovornosti od truda na radu sa pomislima. Ne znam samo šta će ti to kada dobre pomisli donose radost.
  2. Opet histerija, opet učitavanje. Ti ćeš možda rešiti neku nedoumicu ali dok ne rešiš svoje duhovne mehanizme oni će uvek generisati takve nedoumice, koje su, pritom, obavezno novotarske, drske, striktne i isključive prema svemu što nije novotarija.
  3. Ti si se naprimao pomisli i sada "imaš prava" na sve, posebno na drskost, loše rasuđivanje, histeričnost i kukanje. Trebalo je ne primati pomisli, kako onda tako ni sad.
  4. Vanjah

    Napredna zona sumraka

    Jedno lepo retoričko pitanje.
  5. Ne znam šta je trebalo ocu Teoktistu da se ovako ponižava. Njegov čin i dostojanstvo je neuporedivo veće od svakog predsedničkog dostojanstva. Na stranu to što od tog novca neće biti ništa, nego je taj pijačni odnos prepun neukusa. Oče dragi, ti ostani svet i nepobediv a Bog će dati baš ono što treba i onoliko koliko treba.
  6. Ovo je pogrešno jer je kritičan prostor za pojavu proizvoljnosti. Onda bi uvek moglo da se kaže: nećemo graditi, Crkva nije dovoljno živa. Samo Bog zna koliko je nešto živo.
  7. Ne razumem zašto toliki cinizam i ozlojeđenost. Valjda bi trebalo da se trudimo da pronađemo uzroke koji čine da nam je loše. Ako odeš kod zubara i boli te četvorka popravljaće ti četvorku. Ako ti popravlja sedmicu ništa nije uradio. Najveći fašista je, nadam se da ćeš se složiti, naš egoizam. On čini da nam sve izgleda drugačije i lošije nego što jeste.
  8. Koliko čovek loših pomisli i pogrešnih koraka mora da sakupi i napravi da bi uopšte i pomislio da vera umara. Ukoliko nas pravoslavlje ne raduje i ne odmara apsolutno smo, uvek i samo, mi krivi.
  9. Protivargumentacija kvaziargumentaciji bi bila besmislica. Ne možeš da pričaš šta ti padne na pamet i da očekuješ da će drugi da trčkara i demantuje svaku glupost. I za demanti je potreban kakav takav nivo.
  10. Ako nije njihov "sveštenik", i ako mu kao "svešteniku" nisi poljubio ruku, tj. uzeo "blagoslov", sve je u redu. Možeš da ga nosiš i na krkačama.
  11. I onome kome je nominalno patrijarh - stvarno je patrijarh. To što ubacuješ subjektivnost, pristrasnost, nekritičnost, pa na kraju ostrašćenost i ogorčenost, ne čini te stvarnijim patrijarhovim čedom. Jedino te čini da izgledaš nezrelo.
  12. Dobro si rekao, da znam da ne idem tamo. Ako u tim stvarima loše rasuđuju, onda i u drugima loše rasuđuju.
  13. Dobro si rekao, da znam da ne idem tamo. Ako u tim stvarima loše rasuđuju, onda i u drugima loše rasuđuju.
  14. Dobro si rekao, da znam da ne idem tamo. Ako u tim stvarima loše rasuđuju, onda i u drugima loše rasuđuju.
  15. Ako ti neko kaže: plati kaznu jer nisi vezao pojas, kako ćeš to da shvatiš? Ili: ne možete da uđete u Austriju jer ste zaboravili pasoš, itd. Postoje zakoni, zakonitosti, zemaljske, duhovne. Svakako, postoji i ljubav, ali ona ne isključuje zakone. Postoji ravnoteža zakona i ljubavi. Biti drzak i nerazuman, a pozivajući se na ljubav, tj. pravdajući ljubavlju lenjost i nezainteresovanost i ko zna šta još, znači ne biti u ravnoteži.
  16. Vanjah

    Napustio nas je Djole Balašević...

    Ti si, brate, nešto baš iskvario veru.
  17. Vanjah

    Napustio nas je Djole Balašević...

    Umetnost ne oslobađa čoveka od odgovornosti prema spasenju. U svim aspektima života jednako važe duhovni zakoni.
  18. Vanjah

    Napustio nas je Djole Balašević...

    Ne znam da li ovo znači da po svaku cenu braniš ovoga čoveka, tako izgleda. U svakom slučaju su ti olake i neozbiljne tvrdnje. Stavi na stranu patetiku i nerazumnu vezanost i emocije i probaj razborito da rasuđuješ.
  19. Vanjah

    Napustio nas je Djole Balašević...

    Bez sveštenika, uz muziku. Užas. Koja je korist od toga? Kakav je to stilizovani, detinjasti, inat koga se, eto, nije odrekao do same smrti. Koja je cena toga na onome svetu? E to je tuga, teška tuga, a ne smrt sama po sebi.
  20. Mnogo oštro rečeno, ali u suštini to je to. Onaj ko hoće da bude prijatelj svetu stalno će da pronalazi opravdanja umesto da se hrišćanski suoči sa sobom i svojim životom i odseče sve što se suprotstavlja spasenju.
  21. Vanjah

    Napredna zona sumraka

    Svakako ništa ne može da bude gore od onoga kada gospoda, simpatizeri zauvek vladajuće stranke, idu suprotno od pravca pokretnih stepenica.
×
×
  • Креирај ново...