Jump to content

Да ли бисте примили вакцину против ковид-19?

Да ли бисте примили вакцину против ковид-19?  

81 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте примили вакцину против ковид-19?

• Да, Фајзерову (САД)
    • Да, Спутњик В (Руска)
    • Да, Синофарм (Кина)
    • Да, било коју
    • Не бих ни једну

Препоручена порука

пре 4 минута, Avocado рече

Samo da dopunim.... jedan korak... ćelije u kojima se razmnožavaju adenovirusi su nastale (ćelijskom deobom) od ćelija koje su pre mnogo godina bile u abortiranom fetusu.

Да, нисам хтјео то ни да помињем, јер ако не вриједи неком објашњавати да ће ако нешто што треба иначе да заврши у канти, другачијом интервенцијом да неком спасе живот онда он неће схватити ни кад му се објасни да су те ћелије давно узете од абортираног фетуса и да се до данас размножавају у лабораторији. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 4 минута, Вукашин рече

Тешка питања у тешка времена. Стоји и да се срећа човечанства не може градити на сузама 1 детета, ту Боки има право.

Јасно је да вакције на садрже "аботиране ћелије", већ да постоји та линија стара ваљда пар деценија, која се користи у једном делу производње вакцина...али то није никакво "моралисање" са висине, већ дилема којом се бавио и Достојевски.

Фетуси плачу? 

Нема Боки право, као ни сви други који моралишу по овом питању. Имаш просту математику, ако је једно умрло несрећно, не мора ни друго ако се ово друго може спасити на конто првог. Морална дилема би постојала само ако би се абортуси намјерно и циљано спроводили у сврху добијања материјала за развој вакцина, што није случај. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Вукашин рече

Тешка питања у тешка времена. Стоји и да се срећа човечанства не може градити на сузама 1 детета, ту Боки има право.

Јасно је да вакције на садрже "аботиране ћелије", већ да постоји та линија стара ваљда пар деценија, која се користи у једном делу производње вакцина...али то није никакво "моралисање" са висине, већ дилема којом се бавио и Достојевски.

Ja tu dilemu vidim otprilike ovako:

Da li da pojedem kolač kojeg mi je mama napravila, ako je za pravljenje kolača iskoristila brašno, a za transport tog brašna je iskorišćen stari savski most, a njega su napravili nacisti, a nacisti su zlo?

Kako je Dostojevski video tu dilemu?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Justin Waters рече

Фетуси плачу? 

Нема Боки право, као ни сви други који моралишу по овом питању. Имаш просту математику, ако је једно умрло несрећно, не мора ни друго ако се ово друго може спасити на конто првог. Морална дилема би постојала само ако би се абортуси намјерно и циљано спроводили у сврху добијања материјала за развој вакцина, што није случај. 

Не ради се ту буквално о сузама (мада и може да се ради), већ да ли грех положен у корен једног дела може донети добар плод?

Неозбиљно је скакати на људе који имају овакве дилеме и називати их антиваксерима.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Da li da pojedem kolač kojeg mi je mama napravila, ako je za pravljenje kolača iskoristila brašno, a za transport tog brašna je iskorišćen stari savski most, a njega su napravili nacisti, a nacisti su zlo?

Нема среће на патњи макар једног створења.

Нема веће љубави од оне да неко положи живот за ближњег, али разликује се својевољна жртва-подвиг, од убиства.

Подели на овим сајтовима

Сад, немам појма за које вакцине су се користиле те помињане ћелијске линије, нити истражујем, али не треба одмах скакати на људе који имају те дилеме. Иринеј Бачки је изнео уравнотежен став по том питању.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вукашин рече

Нема среће на патњи макар једног створења.

Ako u takav moralni princip uračunaš indirektne uzroke i posledice i to udaljene i decenijama, onda primenom tog principa možeš samo da zaključiš da nema sreće... jer, šta god da zamisliš, možeš da povučeš unazad liniju uzroka do neke patnje ili nekog zla... do nekog događaja bez kojeg se budući događaji ne bi desili, a koji se zasniva na patnji/zlu... 

Hrišćanstvo se zasniva na patnji i stradanju jednog stvorenja... jel u hrišćanstvu nema sreće?

Meni je takva računica potpuno lišena svakog smisla... jer naravno da sreća postoji... i ne zavisi od toga da li se negde daleko u nizu uzroka desilo neko zlo...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Justin Waters рече

Не прави се вакцина од абортираних ћелија. Абортиране ћелије се користе као средина у коме се узгајају аденовируси који се потом стављају у вакцину. Вакцине садрже 0% абортираног ткива. Не ради нико то јер му се допада да нервира хришћанске морализаторе, него просто јер се аденовируси најбоље узгоје у младом ткиву. Могло би се можда користити и тикво које не потиче од абортираних ћелија, али би то вјероватно имало за посљедицу мању ефикасност вакцине. Људи који не желе да се мало образују по овом питању, стално лапрдају како вакцине садрже абортиране ћелије што је гнусна лаж. Ако би се садржај абортуса бацио ради моралних чистунаца, то би било као када се некоме ускрати орган за трансплатацију из истих "чистуначких побуда".

Pa, dobro ne pravi se, nego se koriste, kontekst je da se koristi abortirani fetus i njegove celije za pravljenje vakcina kao sredina. Bez abortiranih celija ne bi mogle da se naprave efikasne vakcine. 

Znam da se niko ne obazire na nas koji smo hriscanski moralizatori :idea: , ali i mi ne treba da se obaziremo na njih neka rade svoj poso kako misle da treba, ali i mi da radimo svoj poso kako mi mislimo da treba.

пре 15 минута, Justin Waters рече

Доктори ти нису битни, али онда одвалиш "како они бацају нешто по кантама" импутирајући да они раде не знам шта лоше иако су научници у овој причи нит лук мирисали нит јели. Абортуси се нажалост раде, и нажалост наставиће се да раде сходно савјести сваке индивидуалне жене, и ти као морализатор и било ко други ту неће ништа промјенити. То што је неко способан да од нечег лошег направи добро то је једна позитивна ствар коју морални чистунци нису у стању да виде. Од било чијег живота, важније им је њиховом моралисање. Ако си хришћанин требао би да знаш како да се поставиш поштујући другу Господњу "љуби ближњега свог као самог себе" и сходно томе одредиш се према томе хоћеш ли се вакцинисати или нећеш. На теби је. 

Doktori nisu bitni u smislu da li su ili nisu 'podli', sigurno nisu podli, oni rade svoj poso na najbolji moguci nacin na koji misle da postoji u medicini. Ali zasto mi ne bi mogli da ocenjujemo iz nase hriscanske perspektive da li je nesto sto rade u skladu sa nasom verom ili nije i u tom smislu sam i rekao i iskarikirao sta je za nas abortus kao greh i ubistvo zivog bica i to jos nesposobnog i nejakog i nemocnog da se brani ili bar da izrazi protest protiv kraja svog zivota, za koji protest eto recimo mi mozemo da svedocimo....itd...

I zato moze da bude problem koristiti od tog ubijenog bica jedan deo njegovog bica (tela) za potrebe pravljenje vakcina ili bilo cega drugog i u tom smislu je moralisanje. Sad, ova zapovest o ubistvu zivog bica i odgovarajuce moralisanje ili ovo sto ti kazes o ovoj zapovesti o ljubljenju bliznjeg i odgovarajuce moralisanje, to je dilema za svakog licno kako ce po savesti i veri sebe preispitati i odluciti da li hoce da primi vakcinu ili nece. 

Teska pitanja, ali sta da se radi, kolko razumem ovu nasu veru, nikad nama hriscanima nije bilo lako da zivimo pobozno i po veri u ovom svetu.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Justin Waters рече

Да, нисам хтјео то ни да помињем, јер ако не вриједи неком објашњавати да ће ако нешто што треба иначе да заврши у канти, другачијом интервенцијом да неком спасе живот онда он неће схватити ни кад му се објасни да су те ћелије давно узете од абортираног фетуса и да се до данас размножавају у лабораторији. 

Opet je isto, celije abortiranog fetusa se dalje razmnozavaju u laboratoriji to su i dalje celije abortiranog fetusa, bez celija abortiranog fetusa ne mogu da se naprave efikasne vakcine, to je jasno.

Drugi su problemi ovde i ona dva moralisanja koje smo spomenuli.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Avocado рече

Ne naravno da nije to problem, nego analogno je da je za kolac osim brasna koriscen i neki drugi los i stetan sastojak.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Branka62 рече

Evo jedno lako. Zašto nećeš Fajzer?  A da te podsetim, još na početku teme si kazao da ne želiš da se vakcinišeš iz čisto verskih razloga. Kako/čime ti pravoslavlje brani ovu vakcinu.

Pa jedan od razloga je ovo sto pricamo o problemu koriscenja celija abortiranog fetusa (sredina) za pravljenje vakcina.

Drugi verski razlog je malo vise licni i dublji i to ne bih mogao ( i ne zelim) ovako bas javno da se izjasnim, vise bi mogao ako sam sa nekim bas dobar friend  i slicno.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Pa jedan od razloga je ovo sto pricamo o problemu koriscenja celija abortiranog fetusa (sredina) za pravljenje vakcina.

Фајзерова вакцина не користи аденовирусе, с тога се не користе абортиране ћелије у њиховом узгајању. И ево сад штос, ако ти је на уму да не би узео фајзера због абортуса, онда ваљда схаваташ да не разумијеш ствари. Ако не разумијеш како можеш доносити исправне моралне судове? 

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Avocado рече

Ako u takav moralni princip uračunaš indirektne uzroke i posledice i to udaljene i decenijama, onda primenom tog principa možeš samo da zaključiš da nema sreće... jer, šta god da zamisliš, možeš da povučeš unazad liniju uzroka do neke patnje ili nekog zla... do nekog događaja bez kojeg se budući događaji ne bi desili, a koji se zasniva na patnji/zlu... 

Hrišćanstvo se zasniva na patnji i stradanju jednog stvorenja... jel u hrišćanstvu nema sreće?

Meni je takva računica potpuno lišena svakog smisla... jer naravno da sreća postoji... i ne zavisi od toga da li se negde daleko u nizu uzroka desilo neko zlo...

Komplikovana i teska pitanja, ali nama je recimo i cilj vere da budemo (duhovno) savrseni i onda na osnovu toga treba preispitivati sve moguce uzroke zla. Kao i naci uzroke i povode (za) dobra.

Nesreca ili sreca u veri, recimo samo Avocado ona prica o mnogostradalnom Jovu, toliko isprepetana sreca i nesreca u tom zivotu tog Jova i opet sve ima svoje zasto i kako (po veri i Bogu).

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...