Jump to content

Епископ Сергије: Вирус „Корона“ – између вјере и маловјерја

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 21 минута, Justin Waters рече

Šta sad tu ima da se raspravlja može li se virus raširiti na liturgiji?? Može se raširiti, ostalo je sve zabadanje glave u pijesak ili zaluđivanje. 

pored tebe primećujem i Đurović zagovara tu tezu. Kako onda objasniti reči Patrijarha Pavla na temi Патријарх Павле: Да ли треба брисати кашичицу после причешћа сваког верника? Možda pitanje nije potpuno istovetno mom pitanju, ali je očigledno da bi se ponuđeni odgovor Ptrijarha odnosio i na moje pitanje (da li liturgija može doprineti širenju virusa?) dakle evo šta kaže:

On 15.3.2020. at 21:54, Логос рече

Међутим, стварност показује сасвим друго. Велики број њих доживљава дубоку старост и умире од болести које нису заразне. У просеку свештеници су дуговечни људи.

ili npr na istoj temi ponuđena beseda o. Krivokapića:

Takođe na drugoj temi (ВИДЕО) Одговор духовника савременом човеку - Корона вирус ponuđen je drugi video koji takođe tvrdi suprotno tebi i Đuroviću:

Dakle jedni tvrde jedno, drugi drugo?????

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Не постоји ни јединствено мишљење теолога и свештеника ни по питању самог причешћивања у најидеалнијем друштвено-политичком-здравственом стању државе,па свако ради по свом нахођењу или духовном руководству...

Лично мислим ,када је ово са вирусом у питању, да је заиста све искључиво до наше вере,чак бих рекао испит наше вере.

Поготово кад је реч о причешћивању,ако ту имамо дилему,онда се морамо запитати какав је уствари наш однос са Христом и целом литургијском заједницом...

Јел знате која једина европска држава нема оболелог од короне...Црна Гора...можда имају везе и оне километарске литије,које су окадиле целу државу,уздуж и попреко...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Једна од ствари у животу коју не могу да разумем јесте када људи компликују ствари више него што то јесу...

Многи то раде, а недопустиво је да било ко од нас проектује своје личне ставове, размишљања без икаквог упоришта на тему Св. Тајне Причешћа.. шта је исправно а шта није.....

Да би сте имали чврст темењ на коме ће те стајати људи Бог вам дао разборитости и памети узмитечитајте Нови Завет, Апостолске оце, Апологете другог века.... Кападокијце.... и тако редом све...Не може сам Нови Завет без других списа Отаца Ране Цркве а нити могу списи Св. Отаца без Новог Завета... све то мора заједно да се исчита, проучи изнова и изнова... и да увек своје ставове испитујемо опет и опет у односу на Св. Списе....

Људи Божији нема другог пута ако хоћете да имате право схватање било чега у Цркви.... о овоме сам већ писао....УЗМИТЕ ЧИТАЈТЕ НОВИ ЗАВЕТ И ОЦЕ РАНЕ ЦРКВЕ -- НЕМОЖЕ ЈЕДНО БЕЗ ДРУГОГ ЗАПАМТИТЕ ОВО!!! 

Што би то неко реко' "  Кад данашњу премислим вијећу, распале ме ужаса пламови: "

Заиста кад видим како се неки људи (свештенослужитељи) олако упуштају да говоре о неким стварима....туга велика ТУГА ме обузме....

Људи не схватају да овај корона вирус је ништа у поређењу са оним што ми имамо а то је... цели механизам (систем по коме све фунционише код нас....) је већи проблем и то ће нам изгледа доћи коштати главе као народа....

Ооооо Господе Боже неба и земљееее сачувај нас беде и лудака у ове дане -- што би то мој деда реко'

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Зосима рече

Не постоји ни јединствено мишљење теолога и свештеника ни по питању самог причешћивања у најидеалнијем друштвено-политичком-здравственом стању државе,па свако ради по свом нахођењу или духовном руководству...

Лично мислим ,када је ово са вирусом у питању, да је заиста све искључиво до наше вере,чак бих рекао испит наше вере.

Поготово кад је реч о причешћивању,ако ту имамо дилему,онда се морамо запитати какав је уствари наш однос са Христом и целом литургијском заједницом...

Јел знате која једина европска држава нема оболелог од короне...Црна Гора...можда имају везе и оне километарске литије,које су окадиле целу државу,уздуж и попреко...

upravo tako, i ja mislim da je do vere čoveka odnosno pre bi rekao nekako Božijeg promisla o svakom pojedinačno....

ono što me brine je koliko ćemo u budućnosti žaliti za postupcima sada, kome ćemo moći da svedočimo veru u lekara duše i tela u svetlu činjenice da crkva tokom epidemije uvodi određena ograničenja? odnosno kakve su teološke posledice ukoliko bi ovakva gore navedena mišljenja postala preovlađujuća?

sa druge strane razumem i sveštena lica, velika je odgovornost šta reći i kako se postaviti u ovome trenutku. ne u smislu da mislim da se oni boje za svoje zdravlje, nego u smislu da je velika etička odgovornost da svojim stavom mogu da ugroze zdravlje ili dovedu u opasnost druge odnosno celu zajednicu.

ali opet baš zbog toga (da bi se pojedinačnim sveštenicima olakšala situacija) mislim da se mora imati jedinstven stav po ovome pitanju, ili otvoreno reći: "Da verni narode, dolaskom na liturgiju možete se zaraziti virusom, ali mi verujemo u provisao Božiji i ako se zarazimo i ako se ne zarazimo da je takva Božija volja o svakom od nas pojedinačno, tako da prepuštamo odluku svakom od vas da je donesete sami po svom uverenju. Niti tvrdimo da se na liturgiji sigurno ne može preneti virus, niti tvrdimo da se na liturgiji sigurno može preneti virus."

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, dragisa рече

ali opet baš zbog toga (da bi se pojedinačnim sveštenicima olakšala situacija) mislim da se mora imati jedinstven stav po ovome pitanju, ili otvoreno reći: "Da verni narode, dolaskom na liturgiju možete se zaraziti virusom, ali mi verujemo u provisao Božiji i ako se zarazimo i ako se ne zarazimo da je takva Božija volja o svakom od nas pojedinačno, tako da prepuštamo odluku svakom od vas da je donesete sami po svom uverenju. Niti tvrdimo da se na liturgiji sigurno ne može preneti virus, niti tvrdimo da se na liturgiji sigurno može preneti virus."

Ја бих само мало ово преформулисао тако да се говори о причешћу, а не о присуству литургији, јер је велика разлика. Ако кажемо да се вирус можда не преноси међу људима који стоје у затвореном простору, само зато што су дошли на литургију, то ми више личи на искушавање Бога и неки инат, него на здрав разум и кроткост. Са друге стране, ако верујемо да је причешће лек, треба организовати све тако да се што безбедније причести што више људи - да ли кроз литургије напољу, да ли кроз неко распоређивање људи по црквама тако да буде мања гужва, да ли кроз неки распоред унутар храма, или можда кроз постепено пуштање у цркву... Верујем да се нешто може смислити, а не терати по старом као да изазивамо Бога. Ако се нешто дешава, то захтева неки наш труд, па ће и Бог да помогне, а не инсистирање на сумњиво утемељеном изражавању вере. 

(А морам да поменем да не могу дефинитивно да игноришем ни став о. Зорана, руку на срце. С тим што, опет кажем, лично ћу да радим како буде одлучено на нивоу Цркве и како каже свештеник, без неке посебне стрепње.) 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, dragisa рече

pored tebe primećujem i Đurović zagovara tu tezu. Kako onda objasniti reči Patrijarha Pavla na temi Патријарх Павле: Да ли треба брисати кашичицу после причешћа сваког верника? Možda pitanje nije potpuno istovetno mom pitanju, ali je očigledno da bi se ponuđeni odgovor Ptrijarha odnosio i na moje pitanje (da li liturgija može doprineti širenju virusa?) dakle evo šta kaže:

Da razdvojimo pričešće od svega ostalog...Čvrstog sam uvjerenja i tu ne treba da bude razmimoilaženja svih nas, i tebe i mene i Đurovića i ostalih da se preko pričešća ne možemo zaraziti, znači virus se ne može prenjeti preko pričešća i to je to tu je stavljena tačka. Pojednostavljeno rečeno, pričešće nije prenosnik virusnih i bilo kojih drugih zaraza...ali sve ostalo jeste ikone, ruke sveštenika, čovjek do čovjeka, novac koji se ostavlja na tas, kapljice koje su od kihanja i kašljanja itd.

Ono što neki ovdje ljudi propovjedaju je nadrealno, gdje sve što je povezano sa Crkvom ima neku natprirodnu moć u zaštiti protiv prirodnih procesa...to je zabluda. Svakog na liturgiji zabole leđa od dužeg stajanja, a da ne mogu zarazu pokupiti ili prenijeti. Onda govore kako se u hramu Božijem to ne može desiti, jel eto to je hram Božiji...koji hram Božiji? Kamen i cigla? To nije hram Božiji, niti mjesto gdje Bog obitava...ni to ne znaju. Hram Božji je ljudsko tijelo, i opet kao hramovi smo skloni bolestima. Ovo što ova ekipa tvrdi je kao da tvrde da nikad ne mogu biti bolesni jer su eto hrišćani i pouzdani u svoju vjeru. To skoro da se graniči sa hulom. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Bokisd рече

Pa, pisem za sebe i naglasavam za sebe, :buba: (pretpostavljam da postoje i drugi koji slicno razmisljaju), ne plasim se za sluzbu i liturgiju i pricesce i to je to, idem u kupovinu svaki dan, a necu na sluzbu - nema logike i nema neke velike filozofije - sto ne znaci da cu da jurim tamo nekog koji ima koronu i da ga ljubim i pijancim sa njim... :smeh1:

Ovo drugo, niko nije ni rekao da nema virusa u hramu i opet ti kazem za sebe nije me strah, a sta da radim, nije valjda jos doslo vreme da zatvaramo hramove, .... ili, neka se sve hermeticki zatvori i niko da ne ide na poso', ili cemo ici u crkvu, pa idemo bre u kupovinu i slicno a necemo na sluzbu, virus je svugda oko nas i moze da se pokupi, sta je crkva nesto izuzetno nesto specificno ako se pokupi virus cak i u crkvi,..... znaci, sve hermeticki zatvorite, onda moze i crkva ako je bas toliko vanredna situacion.

Zavaravaš samog sebe. Hristos se plašio stradanja, iako je znao ko je i zbog čega će ga razapeti, a ti koji si niko i ništa spram njega tvrdiš kako te nije strah. To nije vjera, to je iskušavanje Boga, i zloupotreba vjere. Vjera nam ne služi za to, nego da nam pomaže da rastemo u njoj upodboljavajući se Hristu. 

Došlo je vrijeme da Crkva postupi onako kako vrijedi za ostale civilne objekte. Ja sam juče ispred marketa čeka 20 minuta da uđem jer puštaju pomalo...a to se za Crkvu ne može napraviti kada je u pitanju liturgija. Dakle bilo normalno da Crkva pozove da se ne dolazi na službu dok traje vanredno stanje, i da će sveštenstvo biti operativno na terenu kome treba pričešće, ispovjest ako je nekom baš kritično. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Zavaravaš samog sebe. Hristos se plašio stradanja, iako je znao ko je i zbog čega će ga razapeti, a ti koji si niko i ništa spram njega tvrdiš kako te nije strah. To nije vjera, to je iskušavanje Boga, i zloupotreba vjere. Vjera nam ne služi za to, nego da nam pomaže da rastemo u njoj upodboljavajući se Hristu. 

Došlo je vrijeme da Crkva postupi onako kako vrijedi za ostale civilne objekte. Ja sam juče ispred marketa čeka 20 minuta da uđem jer puštaju pomalo...a to se za Crkvu ne može napraviti kada je u pitanju liturgija. Dakle bilo normalno da Crkva pozove da se ne dolazi na službu dok traje vanredno stanje, i da će sveštenstvo biti operativno na terenu kome treba pričešće, ispovjest ako je nekom baš kritično. 

Justin brate, dal citas sta pisem, morao sam ovo da te pitam, jer glavna i prva poenta price jeste da li cemo da se pricescujemo ili ne, Veliki je post i postimo i spremamo se duhovno i telesno za pricesce narocito na Vaskr, sv.Jovan Zlatoust poziva gromkim glasom na pricesce za Vaskrs :

WWW.EPARHIJAKRUSEVACKA.COM

Ако је ко побожан и богољубив, нека се наслађује овим дивним и светлим слављем. Ако је ко благоразуман слуга, нека радујући се уђе у радост Господа свога. Ако се ко...

I, koliko vidim gore u drugoj poruci si se slozio sa time da kroz pricesce ne mozemo da se zarazimo i tu se opet koliko vidim vecina se slazemo (samo, vidi, :coolio: ja sam cak i napisao da oni koji imaju neki strah ne moraju da se pricescuju ili mozda ako nadju nesto da se organizuje i za takve u nekoj crkvi da se priceste bez straha,.... eto, znaci malo i racionalno razmisljam , nisam bas na nekoj duhovnoj visini sa koje ne mogu da sidjem.... :D). 

A, pisao sam i razdvajao samo pricesce i pricescivanje od samih sluzba i liturgija gde moramo da vodimo racuna koliko je vise moguce i sami o sebi ali i drugima i da crkva to nekako organizuje sluzbe i samo pricesce, mozda slicno tome kako si opisao za supermarket, ako moze oni koji bi da se priceste oni da budu jedini na sluzbama i po mogucstvu i ostali (tako nekako).

Sad, opet ponavljam, ovo sam rekao moje misljenje o drugima i opstoj situacion, licno se ne plasim, kada idem u kupovinu i sedim sa drugarom u kaficu, onda pogotovo mogu na sluzbu, to je moje licno uverenje i nije iskusavanje Boga, jer, naravno, da recimo ako bi stanje postalo slicno kao u Italiji, onda bi se pridrzavao uputstava, .... ne bi jurio ko luda po gradu.... :D

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Bokisd рече

Justin brate, dal citas sta pisem, morao sam ovo da te pitam, jer glavna i prva poenta price jeste da li cemo da se pricescujemo ili ne, Veliki je post i postimo i spremamo se duhovno i telesno za pricesce narocito na Vaskr, sv.Jovan Zlatoust poziva gromkim glasom na pricesce za Vaskrs :

Sad, opet ponavljam, ovo sam rekao moje misljenje o drugima i opstoj situacion, licno se ne plasim, kada idem u kupovinu i sedim sa drugarom u kaficu, onda pogotovo mogu na sluzbu, to je moje licno uverenje i nije iskusavanje Boga, jer, naravno, da recimo ako bi stanje postalo slicno kao u Italiji, onda bi se pridrzavao uputstava, .... ne bi jurio ko luda po gradu.... :D

Боки, морам да ти кажем, из најбоље намере, да нико не би требало да седи више по кафићима и уопште да се дружи, јер ако се не будемо изоловали колико год је могуће, само је питање када, а не ако, ће стање постати као у Италији. Ломбардија, верујем, има куд и камо више здравствених капацитета него ми, па су опет дошли до тога да им људи умиру не искључиво звог вируса, него јер не могу да добију помоћ... Схвати добронамерно молим те, а не као да држим лекције. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Срђан Шијакињић рече

Боки, морам да ти кажем, из најбоље намере, да нико не би требало да седи више по кафићима и уопште да се дружи, јер ако се не будемо изоловали колико год је могуће, само је питање када, а не ако, ће стање постати као у Италији. Ломбардија, верујем, има куд и камо више здравствених капацитета него ми, па су опет дошли до тога да им људи умиру не искључиво звог вируса, него јер не могу да добију помоћ... Схвати добронамерно молим те, а не као да држим лекције. 

Povescu malo racuna, sta da radim, ako drugi vec vode racuna.... (necu da ulazim u dublju licnu analizu za sebe sta i kako ... :D)

Подели на овим сајтовима

Као деца, обилазили смо другаре који су били болесни. Нисмо се плашили заразе ни ми ни наши родитељи. Нико нам никада није рекао да не треба да уђемо зато што је тај наш другар болестан. Напросто, болест нисмо везивали за другове.

Можда је од тог времена медицина напредовала, али ја и даље не могу да се навикнем на помисао да су руке људи са којима се рукујем, темпирана бомба. Зазирем, наравно, од очигледне нехигијене, али све до Последњих времена нисам знао да се кокице не једу рукама из заједничке чиније или кесе. Једем их са људима које волим.

Као што не могу да кажем од кога сам добио грип (а има људи који увек тачно знају ко им је пренео болест), исто тако, никако не могу да повежем причешће са болешћу и смрћу. Наравно, не говорим о томе да ли алкохол у Крви (вину) убија вирусе нити могу да тврдим да се преко заједничке Чаше или кашичице не можемо разболети. Ја просто, не повезујем те ствари.

У тродимензионалном свету мени после причешћа није "боље". Не осећам се "лакше" ни после исповести. Верујем да је причешће лек од ада, али знам да није чаробни напитак против уснућа у Господу. Лекар душа и тела нам даје своје тело и крв као лек за пропадљивост, а не за канцер и сиду. А шта ако се недостојно причешћујем? Да ли је на смрт, и када? А, опет, шта ако одбијем да примим Христа из страха од смрти? По мом мишљењу, ко није спреман да умре са Христом, не мора да се причешћује, али не значи да неће умрети. Хоће. Без Њега.

Зато је ово мали испит наше вере. Сачувај нас Господе већих искушења на којима бих ја засигурно први пао и изгубио живот вечни.

Ако је ово тај испит моје вере, не дај Боже да паднем на њему јер је ово уствари, ниво за катихумене.

На вратима једне цркве у Русији стоји обавештење:

Важно! Ко се боји заразе, нека не улази!

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

I, koliko vidim gore u drugoj poruci si se slozio sa time da kroz pricesce ne mozemo da se zarazimo i tu se opet koliko vidim vecina se slazemo (samo, vidi, :coolio: ja sam cak i napisao da oni koji imaju neki strah ne moraju da se pricescuju ili mozda ako nadju nesto da se organizuje i za takve u nekoj crkvi da se priceste bez straha,.... eto, znaci malo i racionalno razmisljam , nisam bas na nekoj duhovnoj visini sa koje ne mogu da sidjem.... :D). 

A, pisao sam i razdvajao samo pricesce i pricescivanje od samih sluzba i liturgija gde moramo da vodimo racuna koliko je vise moguce i sami o sebi ali i drugima i da crkva to nekako organizuje sluzbe i samo pricesce, mozda slicno tome kako si opisao za supermarket, ako moze oni koji bi da se priceste oni da budu jedini na sluzbama i po mogucstvu i ostali (tako nekako).

Sad, opet ponavljam, ovo sam rekao moje misljenje o drugima i opstoj situacion, licno se ne plasim, kada idem u kupovinu i sedim sa drugarom u kaficu, onda pogotovo mogu na sluzbu, to je moje licno uverenje i nije iskusavanje Boga, jer, naravno, da recimo ako bi stanje postalo slicno kao u Italiji, onda bi se pridrzavao uputstava, .... ne bi jurio ko luda po gradu.... 

Opet pišeš sa visine, iz tog nekog svog ušuškanog individualizma i samobitnosti...Nije riječ o strahu. Korona, nadam se meni recimo ne bi naškodila, mada ni tu nisam siguran, jer sam odležao dengi i šta je uradio mom tijelu nakon toga to nisam nikad isipitao niti sam imao gdje to uraditi. Ali recimo da sam skroz čio i ok, radi se o tome da ako se zarazim postajem prenosnik...dakle ugrožavam drugog i potencijalno započinjem taj lanac prenošenja ako se ne vodi računa o tome. Stalno pričaš iz svog ugla, kako se ti ne bojiš, ali misliš li o drugome? 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Justin Waters рече

Opet pišeš sa visine, iz tog nekog svog ušuškanog individualizma i samobitnosti...Nije riječ o strahu. Korona, nadam se meni recimo ne bi naškodila, mada ni tu nisam siguran, jer sam odležao dengi i šta je uradio mom tijelu nakon toga to nisam nikad isipitao niti sam imao gdje to uraditi. Ali recimo da sam skroz čio i ok, radi se o tome da ako se zarazim postajem prenosnik...dakle ugrožavam drugog i potencijalno započinjem taj lanac prenošenja ako se ne vodi računa o tome. Stalno pričaš iz svog ugla, kako se ti ne bojiš, ali misliš li o drugome? 

Pisem za sebe, idem normalno u crkvu, recimo jutros posle kupovine sam zapalio svece i malo se pomolio i posao.

I,  to je moja trenutna rutina, ali sam smanjio malo comucacion, i sta da radim vise sto se tice nekog prenosenja virusa ne_shvata... ili da izlazim :i6d1r8:ovako napolje...   :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...