Jump to content

Епископ Сергије: Вирус „Корона“ – између вјере и маловјерја

Оцени ову тему

Препоручена порука

ПРИЧЕШЋЕ У ВРИЈЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ

Они који одбацују каноне Цркве као престроге ће заправо наћи корисне информације када је реч о контроверзним питањима и флексибилности које они (канони) дозвољавају. Уобичајено питање које се често поставља јесте оно како обављати причешћивање у време вирусних зараза и широких заразних болести. Иако не постоји конкретан канон који регулише ово питање, наилазимо на стару праксу (колико стару не знам али дефинитивно из пре модерног доба) која може бити од помоћи а која се помиње у Пидалиону (Крмчија, Номоканон) Светог Никодима Агиорита.

У Пидалиону читамо напомену  Светог Никодима у вези са 28. каноном Петошестог васељенског сабора (који забрањује дељење грожђа у исто време када се обавља свето причешће, што је био локални обичај тога доба - 692 година - Трулски сабор):
"Дакле, у време зараза, и свештеници и епископи морају наћи начина да обављају причешћивање болесних а да не крше овај канон. Не тако што ће ставити Свети Хлеб  у грожђе, него у свештени сасуд, тако да они који су болесни или умиру могу да га приме кашичицом. Сасуд (путир) и кашичица требају да се спусте у сирће, а сирће потом да се проспе у пећ, или на било који други начин могућ начин који је безбедан и канонски. "

Свети Никодим овде дозвољава да они за које се зна да су болесни или да умиру од заразе могу да приме свето причешће не из заједничког путира и кашичице, већ из посебног путира и посебне кашичице. Када би се ово обавило, путир и кашичица из којег су се причешћивали они који су жртве заразе би се стерилисали у сирћету, и сирће би се потом просуло у пећ, или би се уништило на неки други канонски начин.

Мора се нагласити да је ово процедура причешћивања оних за које се зна да су оболели од какве заразне болести или да од ње умиру. Ова процедуре са примењује по икономији и да би се умирио страх оних који се боје да се и сами не заразе. Не може се оправдати примена овакве процедуре из простог страха да не дође до заразе од неког ко би могао бити и сам заражен.

Шта више, правилна процедура приликом узимања светог причешћа јесте да се глава забаци уназад како би свештеник сипао свето причешће у ваша уста и како би што мање или ни мало додирнуо уста причасника кашичицом.

Морамо имати на уму да Свети Дарови, иако су Тело и Крв Христова, они и даље задржавају своје оригинално својство хлеба и вина. Управо због тога је забележено да је освећени хлеб подложан плесни. Да би се спречило буђање освештаног хлеба, што се може десити за пређеосвећеним даровима, резервисаним за причешћивање болесника и пређеосвећене литургије, литургијске књиге су врло прецизне са својим упутствима да се пређеосвећени хлеб потопи у пређеосвећено вино након чега се суши исечен на мање комаде.

Тај процес је у литургијским књигама описан тако да се пређеосвећени дарови стављају на дискос који се спушта на угрејани камен испод којег је усијани жар, и када се једна страна светог хлеба осуши, онда се копљем окреће на другу страну да би се и она осушила. Када се пређеосвештани хлеб на овај начин осуши, спушта се на часну трпезу да се охлади. Када се охлади, враћа се на угрејани камен да се сушење настави. Када се ова процедура заврши, пређеосвештани хлеб се ставља у дарохранилницу и одлаже на часну трпезу.

Литургичар Јован Фундулис помиње да је ова пракса застарела па да се данас електрични начин грејања може користити да би се постигао исти циљ.

Јован Санидопулос

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Bokisd рече

Pa, ono, ako virus potraje nekoliko meseci i vise - sta da radimo. Ako je praksa tokom vekova pokazala da ako se licnom verom i dobrom savescu pricescujemo, vernici, i narocito svestenici (koji imaju vise rizika za primanje nekih virusa i bakcila i bolesti) onda i ne razmisljamo o nekim bolestima, .... onda, neka tako i ostane, .... mislim, bilo je tokom ovih vekova i jacih i nezgodnijhih virusa i bolesti brrr pa su se svi pricescivali koji su se duhovno spremali .... Veliki je post, idu mnogobrojne sluzbe i liturgije, stize Vasks - smisao i cilj nase vere i sta onda,.... da se pricescujemo ili ne,.... mislim da se odgovor sam namece, sa strahom i verom i ljubavlju i dobrom savescu se pricescujemo i direct se pricescujemo samim Bogom, ali,  ako neko ima neku malu sumnju i savest mu neda mira neka vidi sta ce.......  i nema vise tu neke price sta je sa tim nekim koroncicem virsurcicem... :trtmilo:....  pa poslem neka laganica neka se pazi covek.... :!: 

Не обраћати пажњу на римског опсенара! Ја сам се причестио јутрос и још целивао икону...из ината секуларистичким екстремистима. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ivan Marković рече

Не обраћати пажњу на римског опсенара! Ја сам се причестио јутрос и још целивао икону...из ината секуларистичким екстремистима. 

Celivanje je kod vas dozvoljeno ili si ti opet nešto na svoju ruku?

Подели на овим сајтовима

Ко нема неки грех који га враћа у ред оглашених, треба да се причешћује на свакој литургији. Да пости колико може и у договору са свештеником. Све остало игнорисати а ван литургије се понашати опрезно и одговорно, али са свешћу да као свети (светиње светима) не треба да се бринемо. На лупетања псеудоправославних секулариста и циркузирање римског папе и англиканаца не треба обраћати нимало пажње. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ivan Marković рече

Наравно да је дозвољено. Храм светог Димитрија на НБГ. Дођи и виђи:ani_biggrin:

Ne znam u drugim Crkvama je zabranjeno, nadam se da ne insistiraš kako je kod vas jedino ispravno pravilo.

(Priznaj da insistiraš)

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, grigorije22 рече

A post od sedam nedelja? Lekari kažu da nije preporučljivo zbog mogućnosti pada imuniteta. 

Наравно да сам мислио на тај пост, али се у оквиру њега могу направити ублажења. А савршено ми се ј... шта веле лекари. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Наравно да сам мислио на тај пост, али се у оквиру њега могу направити ублажења. А савршено ми се ј... шта веле лекари. 

Kakva ublaženja? Jel može pilećina i goveđina? :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Ma nema lekara vernika, to je samo mit.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, grigorije22 рече

Kakva ublaženja? Jel može pilećina i goveđina? :ani_biggrin:

Ок. Разумевам да сам дошао у ситуацију да одређеној животињској врсти сејем бисере. То би било то. Нећу да погазивши бисерје, окрену се и растргну ме...овер енд аут.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ivan Marković рече

Ок. Разумевам да сам дошао у ситуацију да одређеној животињској врсти сејем бисере. То би било то. Нећу да погазивши бисерје, окрену се и растргну ме...овер енд аут.

Seješ ti jednoumlje i ne odgovaraš na činjenicu, da su u drugim hramovima iste crkve uveli predostrožnost izmedju kojih je i zabrana celivanje ikona.

Tvoj sklop ne dozvoljava drugačiju misao, zato se raspadaš duhovno bez Drugog.

Braneći svoj stav je obaveza ponekad ali ne tako što ismejavaš drugačiji stav jedne te iste Crkve.

Nagon valjda šta znam šta je ali da je zdravo insistirati, nije.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...