Jump to content

Епископ Сергије: Вирус „Корона“ – између вјере и маловјерја

Оцени ову тему

Препоручена порука

I ja ne verujem u to da cu dobiti zarazu iz putira, tj. uopste ne razmisljam o tome. Nemam dilemu, pa da se lomim tamo-ovamo.

Vidim da Sveti Sinod poziva sve da se u ove dane jos usrdnije mole i redovno pricescuju, postujuci sve preporuke zdravstvenih organizacija i Crkve. Znaci, sto manje kontakta sa ljudima i predmetima, drzati neko rastojanje u crkvi, ali Sveto Pricesce se ne dovodi u pitanje.

Ko je bolestan, moze da pozove svestenika da ga pricesti u njegovom domu.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

Pa, definitvno ne moze jer imamo primere za neke druge bolesti i razne situacije, sv.Jovan Kronstantski, sv.Jovan Sangajski i drugi.

Sad, moze da se kaze da mi nemamo takvu veliku i jaku veru kao i oni (i stvarno nemamo), ali, eto recimo znamo iz njihovog slucaja i vidimo da pricesce u kome je misticno prisutan sam Bog ne moze zaraziti verujeceg coveka, cak ga moze izleciti i telesno ako je bolestan (osim naravno duhovnog),.... tako da ja licno i personalno :buba: imam zaista poverenje i veru i nadam se u milost Boziju da se ne mogu zaraziti pricescem.... i savest mi je mirna - jer ako se i kojim slucajem hipoteticki zarazim, pa to je volja Bozija,..... ja sam imao zelju za pricescem jer kako je rekao Isus, ko jede telo i pije krv Njegovu ima zivot vecni i ako je moja namera bila dobra onda sve prepustam volji Bozijoj,.... mislim, ono, pa jednog dana se mora umreti i izaci na sud, .... tako da,.... :POPOcorn1:

Дивно, као да си прочитао шта мислим. Тако бих и сама написала.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

...da pricesce u kome je misticno prisutan sam Bog ne moze zaraziti verujeceg coveka, cak ga moze izleciti i telesno ako je bolestan (osim naravno duhovnog),.... tako da ja licno i personalno :buba: imam zaista poverenje i veru i nadam se u milost Boziju da se ne mogu zaraziti pricescem.... 

Cekaj, covek koji je dokazano pozitivan na koronu, znaci moze slobodno da se pricesti?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Vasa L. рече

Cekaj, covek koji je dokazano pozitivan na koronu, znaci moze slobodno da se pricesti?

Упути су да болесни не иду међу људе, тј. такво понашање повлачи кривичну одговорност. Може се позвати свештеник на кућну адресу да причести оболелог.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вукашин рече

Упути су да болесни не иду међу људе, тј. такво понашање повлачи кривичну одговорност. Може се позвати свештеник на кућну адресу да причести оболелог.

Čoveče, zar ništa ne možemo naučiti od Italije, tamo više niko ne izlazi na ulice. Ljudi se nalaze kao u nekom filmu strave i užasa.

Ja sam da se uvede samopričešćivanje.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Šteta je što se ne razumiju oni koji govore ispravno. 

Ne govori se da pričešće prenosi zarazu nego ljudi. Blizina jedni do drugih, ljubljenje ikona, ljubljenje vrata, dodirivanje šteka i drugih predmeta itd...Nebuloze su žešče da ako si u Crkvi navodno ti se ništa ne može desiti miran si. Jel vidio neko da je nekom pozlilo u Crkvi? Jeste prisustvovali prizoru da čovjeka spuca moždani dok stoji na liturgiji? Meni je jednom pozilo na veliki petak navečer kada je bilo iznošenje plaštanice, nit jeo nit pio junačio se ko budala i još u Crkvi bilo zagušljivo dupke puna i odjednom mi krenulo mantanje, i ostanem bez vazduha, polako krenem prema vratima i već se počnem teturati ljudi već gledaju da me pridrže, srećom dokopam se vana, i uz svjež vazduh se povratim.....a prisustvovao sam prizoru gdje su čovjeka iznijeli jer ga je spucao moždani usljed liturgije, na kraju nije ni preživio. Eto toliko, a tek da virus ne zarazi ljude kada su u hramu. Da ne priča u istoriji koliko puta su ljudi pobijeni untar Crkve. Dakle besmislice na kub su da se nikome ništa ne može desiti dok je u Crkvi, gdje je hram kako nekakav hologramski štit. 

Prema tome poenta je da kada su vanredne situacije, kao što je ove gdje bukvalno ne treba da se ljudi okupljaju, i Crkva ima obavezu da pozove vjernike da se pridržavaju istih uputstava koja važe i za civilne objekte, a liturgija se svakako neće prekidati služiće je onaj ko je treba služiti, a pričešće kome treba uvijek ga može dobiti i kod kuće...i neće niko crći ako se ne pričesti u narednih par sedmica. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Justin Waters рече

Meni je jednom pozilo na veliki petak

То је зато што си грешан човек!:))12:smeha::)) Тако би рекли Боксит и Иван Инквизитор Марковић...

Добро је да си се научио на сопственом примеру, јер неки ни тада се не освесте. Златоусти је тек кад је оболео дозвао се памети и сишао у град да не би умро. Но, неповратно је уништио здравље. Добро је и доживео 57. год. Василије Велики би гори, па оде са 50. 

Мислим да ово друштво не зна о чему је фабула радње.  

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Justin Waters рече

Jel vidio neko da je nekom pozlilo u Crkvi?

Најчешће младожењама на венчању. Но, то је за разумети.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Zoran Đurović рече
пре 1 сат, Justin Waters рече

Meni je jednom pozilo na veliki petak

То је зато што си грешан човек!:))12:smeha::)) Тако би рекли Боксит и Иван Инквизитор Марковић...

Добро је да си се научио на сопственом примеру, јер неки ни тада се не освесте. Златоусти је тек кад је оболео дозвао се памети и сишао у град да не би умро. Но, неповратно је уништио здравље. Добро је и доживео 57. год. Василије Велики би гори, па оде са 50. 

Мислим да ово друштво не зна о чему је фабула радње.  

Zoki nemoj da mutis vodu..... :0201wink:

Fabula radnje ili ti kontekst :idea: kako kazemo na forumu, jeste pricesce i kako i sta, pa mislim, nadam se da smo to rascivijali,0703_read ko misli da ima licnu veru i dobro svedocanstvo savesti neka se pricesti,.... drugi, kako misle da treba i mozda i pronadju neku crkvu ili manastir u kome mogu da im obezbede da se priceste bez straha, dok za one koje se ustanovi da imaju koronu onda neka se odvojeno pricescuju i neka se odredi kako i sta.

Dok za sve ostalo, i sluzbe i liturgije i celivanja i blagoslove, neka se ljudi paze koliko je vise moguce ili eto neka ostanu kuci ako imaju neki strah i nemaju neko pouzdanje da moze da bude sve okey..... (nama koji ipak idemo na sluzbe, neka ostane zabelezeno da smo bili,....bar ovde na forumu,... :smeh1: .... pa da se hvalimo posle.....:smeh2:)

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Bokisd рече

Dok za sve ostalo, i sluzbe i liturgije i celivanja i blagoslove, neka se ljudi paze koliko je vise moguce ili eto neka ostanu kuci ako imaju neki strah i nemaju neko pouzdanje da moze da bude sve okey..... (nama koji ipak idemo na sluzbe, neka ostane zabelezeno da smo bili,....bar ovde na forumu,... :smeh1: .... pa da se hvalimo posle.....:smeh2:)

Eto i opet ne pratiš fabulu...ne radi se o strahu. Opet ti pišeš sa visine, kao šatro ti se ne bojiš i imaš jaku vjeru....imap pouzdanje...daj ne zasmijavaj me. 

Radi se o tome da se zaraza može unijet u hram, a tako i raširiti iz njega. Dakle neko ko i ne zna da ima koronu, donese je u hram cjelivom ikona, ljubljenjem vrata, svešteničke ruke, blizinom jedan pored drugoga, i ti dođeš lijepo i pokupiš to i onda odeš posjetiti strau majku ili oca i preneseš im zarazu i možda još nekoga zakačiš usput do kuće...Koronu ako si zdrav i nemaš predispozicije ćeš preživjeti, ali nekoga ćeš ubiti možda. 

Dakle ono gdje ne pratitete fabulu jer mislite da nema zaraze u hramu niti da iz njega može izaći zaraza, bez obzira da li mislio da si jak i pouzdan (što je gordost i iskušavanje Boga) to da mislite da vam niko ništa ne može ako ulazite u hram tu ste u zabludi.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Justin Waters рече

Eto i opet ne pratiš fabulu...ne radi se o strahu. Opet ti pišeš sa visine, kao šatro ti se ne bojiš i imaš jaku vjeru....imap pouzdanje...daj ne zasmijavaj me. 

Radi se o tome da se zaraza može unijet u hram, a tako i raširiti iz njega. Dakle neko ko i ne zna da ima koronu, donese je u hram cjelivom ikona, ljubljenjem vrata, svešteničke ruke, blizinom jedan pored drugoga, i ti dođeš lijepo i pokupiš to i onda odeš posjetiti strau majku ili oca i preneseš im zarazu i možda još nekoga zakačiš usput do kuće...Koronu ako si zdrav i nemaš predispozicije ćeš preživjeti, ali nekoga ćeš ubiti možda. 

Dakle ono gdje ne pratitete fabulu jer mislite da nema zaraze u hramu niti da iz njega može izaći zaraza, bez obzira da li mislio da si jak i pouzdan (što je gordost i iskušavanje Boga) to da mislite da vam niko ništa ne može ako ulazite u hram tu ste u zabludi.

upravo tako, dakle odvojite lično mišljenje od fabule. 

a fabula radnje je sledeća: postoje očigledno podeljena mišljenja samih sveštenika i teologa o tome da li liturgija može potpomoći širenje virusa.

ukoliko nema jedinstvenog odgovora na ovo pitanje, onda su, bojim se sve druge "visokoumne" priče jedno obično mlaćenje prazne slame!

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, dragisa рече

ukoliko nema jedinstvenog odgovora na ovo pitanje, onda su, bojim se sve druge "visokoumne" priče jedno obično mlaćenje prazne slame!

Već sam pisao u prošlim porukama. Prisustvovao sam liturgiji u kome je čovjek doživeo moždani udar. Šta sad tu ima da se raspravlja može li se virus raširiti na liturgiji?? Može se raširiti, ostalo je sve zabadanje glave u pijesak ili zaluđivanje. 

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Justin Waters рече

Pa, pisem za sebe i naglasavam za sebe, :buba: (pretpostavljam da postoje i drugi koji slicno razmisljaju), ne plasim se za sluzbu i liturgiju i pricesce i to je to, idem u kupovinu svaki dan, a necu na sluzbu - nema logike i nema neke velike filozofije - sto ne znaci da cu da jurim tamo nekog koji ima koronu i da ga ljubim i pijancim sa njim... :smeh1:

Ovo drugo, niko nije ni rekao da nema virusa u hramu i opet ti kazem za sebe nije me strah, a sta da radim, nije valjda jos doslo vreme da zatvaramo hramove, .... ili, neka se sve hermeticki zatvori i niko da ne ide na poso', ili cemo ici u crkvu, pa idemo bre u kupovinu i slicno a necemo na sluzbu, virus je svugda oko nas i moze da se pokupi, sta je crkva nesto izuzetno nesto specificno ako se pokupi virus cak i u crkvi,..... znaci, sve hermeticki zatvorite, onda moze i crkva ako je bas toliko vanredna situacion.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...