Jump to content

Преписка умировљеног епископа Атанасија и патријарха Иринеја поводом случаја владике Максима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Зашто погрешно разумеш. Није Вучић Идол, него је грешник као сви, који се спашава као сви, уз Христа. Зашто се понашате као да сте судије које не дају да Вучић буде уз Христа? Због чега? Личи ли вам горд, па због тога? Шта се онда еп.Атанасије пита, или било ко од нас.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Milan Nikolic рече

Одакле теби такво гледиште? Не постоји могућност да створено биће, чак и у Есхатону, продре у Биће Надсуштаствено. Однос је једино на равни енергија Божијих, иако су енергије садржај Ипостаси Тројице.

2Пет 1, 4: ... ἵνα διὰ τούτων γένησθε θείας κοινωνοὶ φύσεως

Прочитај превод у 2Пет 1, 4

Подели на овим сајтовима

Зар мислиш да је тај цитат довољан за одговор? Каквих све има који се каче за тај цитат.

Наша природа се може сјединити са Божијом природом, могу се слепити, могу размењивати енергије. Међутим, наша природа не може ни у теорији да продре у Биће Надсуштаственог, Који надилази Сопствену суштину.

Зашто је то тако? Одговор није дефинисан до сада, те зато имамо разне спорове којима је то узрок. Питање је како ће ићи са прихватањем нових предлога објашњења, остаје нам само да разговарамо и да очекујемо решења на највећем нивоу, на неком сабору свих Православних Цркава. 

Решење може доћи искључиво путем учења о логосима бића и твари, што је одавнина највећи изазов и, што рече Зизјулас, носи највећу опасност. Ја сам оптимиста и уверен сам да је то питање већ решиво. Потреба је да се објасни јаз и немогућност ступања створене природе у постојање Божије на нивоу надсуштаствености, искључиво Ипостасног битија.

Већ сам писао, о Зизјуласовом спомињању граничне равни суштине и ипостаси. Зизјулас је признао да ту није дошао до одговора. Због тога, моја је примедба, да су теолози преурањено сада као на врхунцу онтологије и учења о ипостаси. Потребан је додатни, извесно најтежи труд за достизање тог циља.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Milan Nikolic рече
[mention=9556]Марио Токовић[/mention]
Реци ти мени, ако смеш, одговор на једно питање. Да ли логоси твари одлазе натраг у своје превечно стециште? Да, или не?

Logosi tvari od ovaplocenja su čovjekolici, jer ovaplocenje ima posljedice po tvar, one (za sad) nisu ontološke (totalne i totalitrne), nego se usvajaju po slobodi... Inace i u starozavjetnom stanju, logosi su dinamicki, od tuda njihova iznenadna pojava - eureka., parusija, tuzenje tvari, pad... logosi  kao "potpis" Logosa mogu da se povuku ili potpuno preplave tvar - od tuda propadljivost , ali i osvećenje. Sa logosima neće biti ništa, usvojićemo ih i oni će usvojiti nas i na jedan posredan način nosćemo ih i nosiće nas.
Ta čovjejkolikost logosa omogućuje da se unutar fizisa osjecamo kod kuće. Priroda usvaja i naš lik.
I ono najstrašnije: određujemo (ljudsku - stvorenu ) prirodu Logosa - Hrista...

Подели на овим сајтовима

....I "odlaze" u predvječno stjecište- u svetu Trojicu, ali na njima  počiva tvar, oni je drže. Sami logosi su predvječni, to što su u tvari ne čini ih stvorenim. Može se reći i ne odlaze, mi smo ti koji dolazimo i odlazimo, ne možemo logose stavljati u porazujevani prostor i vrjeme, jer u Logosu su orvoreni prostor i vrjeme.

To što mi iz mraka opažamo neki logos u tvari ne znači da je on stvoren. Stvoreni logos - stvorena blagodat.

Подели на овим сајтовима

Budite oprezni u zakljucivanju. Ovde nesto debelo ne stima. Mnogo volim i postujem vl. Atanasija i verujem da je vl. Irinej Backi antikomunista koji je bio Tasin prijatelj i brat i u mnogo gorim vremenima od ovih. I otkuda to pismo na latinici? Mozda se varam ali meni sve to mirise na udbasku corbu. Samo su oni umeli toliko smutiti osobu, da ispred celog voda partizana ubije rodjenog oca (prica iz CG) a da nece uspeti zavaditi dva prijatelja.

Ne znam sta je po sredi, ali ova dvojica bi se pod hitno trebala sastati licno i videti o cemu se radi. Verujem da ce Gospod vec naci svoj nacin da razdvoji zito od kukolja a nama ostaje da se pomolimo da se to sto pre desi. 

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Жичанин рече

У вези позадине ових преписка кружи и ова прича међу црквеним клиром, наиме, када је пре неког времена кренула кампања против епископа милешевског Атанасија Раките, било је очигледно да се нешто догађа. У типично стаљинистичко-милошевићевској кампањи против овог владике просипане су личне увреде и измишљотине. Предњачио је, по обичају, омиљени плаћеник Војислав Шешељ. Кампања је била координисана директно из кабинета председника републике. Циљ је био да се на место епископа овако важне епископије постави човек који би донео "другачије мишљење" у односу на остале епископе који својом надлежношћу покривају простор Црне Горе. Тај пројектовани епископ за епископију Милешевску требало је да буде епископ Максим. Синод и патријарх су успели да одбију овај напад и сачувају јединство које постоји између тројице епископ који покривају делове Црне Горе и митрополита Амфилохија Радовића у вези њиховог тврдог става да нема рушења јединства СПЦ.

Nije nemoguće!  

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ne znam, ali posle ovih prepiski mi sve to deluje kao podmetacina. Izgleda da je vl. Maksim u stvari samo jedna kockica u mnogo siroj slagalici. Ocigledno su ga iskorostili da pojacaju tenzije izmedju vl. Atanasija i vl. Irineja. Pocinjem da se pitam sta se stvarno desilo i sa bivsim vl. Artemijem i otkuda se pojavio onaj nesrecni Vilovski ili kako li se vec bese zvao.

Pa onda propaganda da kao vl. Amfilohije pravi nekave tajne dilove sa Milom...

Ej bre, sve su to ljudi koji su celi svoj zivot posvetili Hristosu i koji su decenijama stajali na braniku SPC od komunista. Kako je moguce da ljudi koji su toliko sustinski slicni i koji stoje blize onome nego ovome svetu, u godinama kada covek oprasta i ono sto nije uspeo celog zivota da pomiri i oprosti, ne mogu da nadju neki nacin da se sporazumeju? Zar nije cudno sve to sto se desava?

Moje misljenje je da je to sve izaslo iz udbaske kuhinje. Jos kada pocnu da se vrte imena Seselja, Vucica, Dacica, zeludac mi se prevrne.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, florenntina рече

Ne znam, ali posle ovih prepiski mi sve to deluje kao podmetacina. Izgleda da je vl. Maksim u stvari samo jedna kockica u mnogo siroj slagalici. Ocigledno su ga iskorostili da pojacaju tenzije izmedju vl. Atanasija i vl. Irineja. Pocinjem da se pitam sta se stvarno desilo i sa bivsim vl. Artemijem i otkuda se pojavio onaj nesrecni Vilovski ili kako li se vec bese zvao.

Pa onda propaganda da kao vl. Amfilohije pravi nekave tajne dilove sa Milom...

Ej bre, sve su to ljudi koji su celi svoj zivot posvetili Hristosu i koji su decenijama stajali na braniku SPC od komunista. Kako je moguce da ljudi koji su toliko sustinski slicni i koji stoje blize onome nego ovome svetu, u godinama kada covek oprasta i ono sto nije uspeo celog zivota da pomiri i oprosti, ne mogu da nadju neki nacin da se sporazumeju? Zar nije cudno sve to sto se desava?

Moje misljenje je da je to sve izaslo iz udbaske kuhinje. Jos kada pocnu da se vrte imena Seselja, Vucica, Dacica, zeludac mi se prevrne.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, ana čarnojević рече

znas sta je zanimljivo...oko tih izmisljotina koje je prosipao Seselj...negde u to vreme ep David je medj gnomama naveo da nesto i nisu izmisljotine. inicijali A.R. i podatak da je nesto od Seseljevih teza i tacno. mislim da je Vukasin to postavio kad je dosao na forum.

napravicu kokice.

Poluistine su uvek efikasnije od lazi a onaj nesrecnik (Seselj) njima odlicno barata. Napravi kokice, ali ne racunaj na mene. Nemam vremena za forum, samo sam se javila da se cuje i neko drugacije misljenje jer je ocigledno da ova epidemija diskreditovanja vladika i to najboljih koje imamo ne moze biti slucajna.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Milan Nikolic рече

@Марио Токовић

Реци ти мени, ако смеш, одговор на једно питање. Да ли логоси твари одлазе натраг у своје превечно стециште? Да, или не?

Ако под логосима подразумеваш божанске честице као еманације Апсолутног бића онда да кажем. Логоси обитавају у тварним бићима вечито се раћајући, занављајући и дају сваком бићу појединачно и свима збирно смисао, обожење. Крећу са ка Богу одакле потекоше. Носећи сва тварна бића ка будућем веку. Кроз логосе се јављају божанске енергије и раздељују се. Суштотворне свему постојећем, животворне свему у чем има душа жива а мудроститворне се дарују само ипостасним бићима, људима и анђелима. У какве се нестворене кластере удружују логоси у такве се створене кластере удружују бића. И тако наста и постоји све створено. И сви као једно теку узводно, као Јордан у Крштењу, ка Царству. Духом кроз и преко Христа ка наручију Очевом. И када дође Пуноћа логоси ће увести своје невесте у тајанствено Царство и Бог ће бити све у свему. И логоси ће се вратити Апослуту и починуће на бићима јер ни једно биће не изгубише на путу ка Царству.

Ако човек допусти двоприродним кластерима природни двиг спасће се, Христос ће га познати као свога. Али за Православне не важи овај природни већ светотајински двиг. Зато смо ми со свету.

Подели на овим сајтовима

Зашто толико филозофираш на просто питање. Значи твој одговор је да се логоси твари враћају у превечно стециште, у којем бејаху пре стварања света? Да, или не?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Milan Nikolic рече

Зашто толико филозофираш на просто питање. Значи твој одговор је да се логоси твари враћају у превечно стециште, у којем бејаху пре стварања света? Да, или не?

Да, враћају се. Као ласте се враћају и тек што нису. Е сад ми откри под коју јерес подпадам, под који канон, и колико сам дужан.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...