Jump to content

Преписка умировљеног епископа Атанасија и патријарха Иринеја поводом случаја владике Максима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

Нека скупљају доларе за велику нужду.

Ја рекох за патријарха и кафез и ти се увреди. А ти тераш шегу о нужди са 330 милона људи. Не заборави да тамо постоји ОАЦ, и велики број дијацеза, као других хришћана, највећи број хришћана је управо у тој омраженој земљи. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Марио Токовић рече

Ја уопште нисам русофил. Ја сам Американофил. Руси су уморни и натоварени, измучени и остарели. Американци су млад народ.

У Америци може да се пројави дух нове Византије. Без обзира што су дубоко подељен народ и што им је друштво дубоко болесно. И Рим је био болестан, на самрти, па постадоше Византија.

Interesantno

Ja sam 25% Rus ali nisam 100% Rusofil, vise sam Anglofil i to je nekako od malena tako (doduse mi Rusi volimo Imperije :D )

Slazem se da Amerika ima potencijala, dok sam gledao njihove pravoslavce Amerikance po nekim sajtovima jasno mi je da su oni Pravoslavlje primili kao lubenica vodu, prirodno, prosto....otvoreno, to se vidi u tome kako drze soljicu caja posle liturgije.

Ali verujem i u Rusiju, to su slojevi duboki i mnogi!

Izvinjavam se na ovom offtopicu, vaaapim za nekim starim dobrim temama. 

Prepustam sad mikrofon Happy-ju 

Studio? 0703_read

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Марио Токовић рече

Не, никада. Да разговарамо. Да се сусрећемо, а не да се кријемо иза које чега или кога већ. Ја имам своје искуство, став и право да га као потпуно црквен човек кажем. Ја живим у цркви од 96. године. И шта је зло у томе што сам своје мишељење изнео.Јесте грубље речено, али за мене је истинито. Знам ја патријарха од 96. године па наовамо.

Какав разговор спомињеш, када је еп.Максим ставио ,,тачку" на разговор, таман када је споменуто Зизјуласово застрањење у теологији. Какав разговор, када еп.Атанасије има монопол над онтологијом. Свима њима треба укор.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

Какав разговор спомињеш, када је еп.Максим ставио ,,тачку" на разговор, таман када је споменуто Зизјуласово застрањење у теологији. Какав разговор, када еп.Атанасије има монопол над онтологијом. Свима њима треба укор.

Укор Разредног старешине или већа? 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Марио Токовић рече

Ја рекох за патријарха и кафез и ти се увреди. А ти тераш шегу о нужди са 330 милона људи. Не заборави да тамо постоји ОАЦ, и велики број дијацеза, као других хришћана, највећи број хришћана је управо у тој омраженој земљи. 

Америци треба Петријарх независан од Турчина и других Цркава. Немој продавати маглу. Читај св.Јустина Поповића о томе, на шта се сада запушују уши, из страха од, тобоже, неприкосновених теолога из Турске.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ја не могу да одбраним патријарха у ономе где по мом дубоком мишљењу апслотуно греши. 

пре 2 минута, Драшко рече

Interesantno

Ja sam 25% Rus ali nisam 100% Rusofil, vise sam Anglofil i to je nekako od malena tako (doduse mi Rusi volimo Imperije :D )

Slazem se da Amerika ima potencijala, dok sam gledao njihove pravoslavce Amerikance po nekim sajtovima jasno mi je da su oni Pravoslavlje primili kao lubenica vodu, prirodno, prosto....otvoreno, to se vidi u tome kako drze soljicu caja posle liturgije.

Ali verujem i u Rusiju, to su slojevi duboki i mnogi!

Izvinjavam se na ovom offtopicu, vaaapim za nekim starim dobrim temama. 

Prepustam sad mikrofon Happy-ju 

Studio? 0703_read

Хвала. На вези смо. Русија је дивна и може бити предивна. Али Бог је рекао идите и крсите све народе. Ако Американци издрже подмукле нападе од својих, могу пројавити и слободу и цркву. И верујем да тако може бити. Јер црква има тек шта да каже. Американци примају веру са велчиком радошћу, а ми Словени смо већ уморни од мањка радости.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

Нема Атансије монопол, мада често тако звучи. Он је силовити ратник без мане и страха. А што се тиче онотологије Бога, о каквој онтологији Бога можемо говорити, када апсолутно ништа не можемо знати о божанском бићу. Ништа. Исак сирин је, ставши пред лице будућег века, рекао: о том искуству се може рећи само - вечита запањеност и вечита чежња. И ништа друго.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Марио Токовић рече

Нема Атансије монопол, мада често тако звучи. Он је силовити ратник без мане и страха. А што се тиче онотологије Бога, о каквој онтологији Бога можемо говорити, када апсолутно ништа не можемо знати о божанском бићу. Ништа. Исак сирин је, ставши пред лице будућег века, рекао: о том искуству се може рећи само - вечита запањеност и вечита чежња. И ништа друго.

Истина, много лепо написано.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Milan Nikolic рече

Америци треба Петријарх независан од Турчина и других Цркава. Немој продавати маглу. Читај св.Јустина Поповића о томе, на шта се сада запушују уши, из страха од, тобоже, неприкосновених теолога из Турске.

Ава јустин није универзално мерило. Он није рако све већ довољно за своје време. И његове текстове треба читати критички и афирмативно, ане идолатријски са паганским страхом. Зато ви не разумете Максима.

Подели на овим сајтовима

А што се тиче укора, штап се слама преко Максима. Што господа из школског одбора не прозову Атансија или Амфилохија, када су они већи кривци и бунџије од Максима. 

Треба имати петљу па стати им лицем к лицу. Лако је написати пашквилу. А ту пашквилу чак није смео сам да напише пиар.

пре 7 минута, Milan Nikolic рече

Не разумеш ти онтолошки изазов.

.Да богословствујеш о божанском бићу. Е за то мораш да сачекаш живот будућег века.

Подели на овим сајтовима

Ево ти Милане меморандум за изазов. Биће Бога садржи у себи принцип коинциденцио опозиторум. Биће Бога је Апсолут, неупоредиво несложен принцип.

Биће Бога се пројављује у твари као божанске честице. Свако тварно биће има у себи божанску честицу. Број бића у твари је коначан али непребројив. А број божанских честица не постоји.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...