Jump to content

Одговор Епископа западноамеричког Г. Максима поводом текста Епископа бачког Господина Иринеја „Опасни портпароли“

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Само један пример, да не би упадао у тлапње и причао глупости: 

Већ сам му слао сличан линк ка главној теми са све фотком али га изгледа није ни погледао и мислим да се зато збуњује. Ево и овде.

Contrary to Tomos: UOC KP parishes in US declare their affiliation with OCU

h0LQ72_5c7eddf67d5a29_43566945-tmb-720x4 A unanimous decision to remain within the OCU was taken at the parish meeting of the Holy Trinity Parish in Bridgeport city

Parishes of the Kiev Patriarchate in Bridgeport and Clifton are averse to the jurisdiction of Phanar.

On March 3, 2019, during the annual report-election parish meeting, the community of the Holy Trinity Parish of the Kiev Patriarchate in the city of Bridgeport, Connecticut, USA, made a unanimous decision to remain under the jurisdiction of the OCU, said the parish priest Oleksandr Dviniatin, on his Facebook page.

He added that during the divine service, members of his community plan to make a liturgical mention of the “OCU Primate, His Beatitude Metropolitan Epiphany and His Holiness Patriarch Philaret”.

“Regarding the overseas parishes of the OCU: Tomos is not a Symbol of Faith, take it as a Typicon,” said Dviniatin.

image(742).png

In the comments under the news about the decision of the Holy Trinity parish in Bridgeport, Oleksij Holchuk, the rector of the Holy Ascension Church of the UOC KP in the city of Clifton, New Jersey, also said that his community does not intend to move to the Patriarchate of Constantinople.

“The Holy Ascension Church of Clifton NJ is and will remain a part of the Ukrainian Church with its center in Kiev – the local Orthodox Church of Ukraine. This issue was settled by our parish many years ago. No one has the right to take away freedom from people including who should be considered their primate,” Holchuk wrote.

image(743).png

At the same time, head of the OCU Epiphany Dumenko said that the process of transferring foreign parishes to the UOC KP to Phanar is already underway. “It just may not be officially announced. We are negotiating that. It is impossible to do it at once. But now, for example, in Europe there are a lot of parishes that have expressed thier desire to be subordiante to the Ecumenical Patriarchate,” Epiphany said.

Recall, according to the provisions of the Tomos, being hyped by the adherents of the new religious organization as a document on “independence” and “autonomy” of the new Ukrainian “church”, the jurisdiction of the OCU is limited to the territory of Ukraine, whiles the new church structure no longer enjoys the right to ordain bishops or found parishes outside the state. "The already existing [parishes – Ed.] from now on are subordinate, according to the new order, to the Universal Throne, which has canonical powers in the Diaspora,” reads the text of the Tomos. It also states that all of the above terms (including the provision on re-subordination of foreign parishes of the Kiev Patriarchate to Phanar) are a necessary condition for the granting of Tomos as such: “On all these conditions, our Holy Great Church of Christ blesses and proclaims Autocephalous Orthodox Church in Ukraine.”

Earlier, Filaret said that there is a tendency to become dependent on Constantinople but his Church is ready to fight: “The tendency is that we can become dependent on Constantinople. Therefore, it depends on us whether we will obey them or not.”

https://spzh.news/en/news/60605-ne-po-tomosu-prihody-upc-kp-v-ssha-zajavili-o-podchinennosti-pcu

Подели на овим сајтовима

• Одговори 212
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

@Александар Милојков

Не разумем зашто негираш Томос? Све подручне епархије Украјине припадају у дијаспори Цариграду. Зашто би Максим негирао општење са Денисенковим, јер су они причлисљењи Цркви? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Александар Милојков рече

Свакоме коме је јасна суштина бића Цркве, у којој се налази и сама могућност нашег спасења (а та суштина је управо: ОПШТЕЊЕ), са великом ће бригом и љубављу приступити оваквим темама. Црква није политичка партија па да са њом изводимо вратоломије, како бисмо стицали "политичке поене". Црква је живот. Не коцкајмо се са својим животом. Чувајмо нашу Цркву - по сваку цену. Без кланова, без партијашења и без ичега што са собом носи суштину супротну оној коју има Црква - поделу. 

Нека победи јединство, па таман и сви аргументи били на страни подела. Амин, Боже дај!

Све то лепо звучи, као љубав побеђује. Наравно. Сваки интелектуалац ће спознати суштину Цркве.

Међутим, проблем је могућност злоупотребе целе те приче о љубави, тријадологији и личносном односу.

Али суштина Цркве је сам Исус Христос, главом и брадом, док је ,,заједница и општење" начин постојања Цркве. Католичанство је начин постојања Цркве. 

Дакле, када се истинита вера поквари и када се кроз кварење вере унесе смутња и раздор и злоупотреба, то је онда подвајање и јерес.

О томе у следећој поруци.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Александар Милојков рече

пре 3 часа, Александар Милојков рече

Не разумем ово најбоље? 

Шта ми овим коментаром замерате? 

20190322_204335.jpg

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Баба Јелице! Добро пишеш! Ђе си се чколовала?

:))

Ћути синко, две високе чколске реворме су ме закачиле, четИри језика научила и све заборавила тешко мени грдној... И, ево, сада на овај форум још да постанем министар, овај, магистар... А целу пемзију бацим на дебеле књиге у копирницу... Послем кад добијем диплому ки врата од фрижидер има да зовем триста госта цело село да види...  1324_womens

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Александар Милојков рече

Чак и да сте у праву да сам пристрасан, то није исто што и ad hominem аргументација. Цитат који сте навели је чињеница: то јесу речи, наводи из саопштења владике Иринеја. Тиме сам желео да кажем да у текстовима оба архијереја има, како кажете, "бацања рукавице". Али добро, ја и даље верујем да је то братска препирка и да су њих двојица довољно велики да то превазиђу.

Сада, ево, могу да кренем вербално на Вас, да Вас провоцирам, као Еп. Максим што је учинио, и да после 10 размењених коментара покажем како исто радите што и ја.

Да ли то значи да можемо да закључимо да смо подједнако криви? Ја који Вас потакнем (да будете исти као и ја) и Ви који се браните?

Истина, пристрасни сте. Не замерите ми. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Леон Професионалац рече

Да ли то значи да можемо да закључимо да смо подједнако криви? Ја који Вас потакнем (да будете исти као и ја) и Ви који се браните?

Па то је Максим урадио. Чачкао "портпарола" па га онда овим последњим одговором оптужио за помињање "портпарола" као да је Иринеј то први урадио. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Александар Милојков рече

За освежење, ево превода писма епископа Григорија Богослова епископу Василију Великом:

Григорије Назијанзин

Василију

"Престани да о мени говориш као о необразованом , сировом и непријатељски расположеном човеку који не заслужује да живи само зато што сам се одважио и  успео да созерцавам о начину на који се према мени поступа. И сам си свестан да нисам погрешио ни у чему другом и немам грижу савести која би била изазвана лошим поступањем према теби ни у малим нити у битним питањима а надам се да никада неће ни доћи до тога. Знам само да  бејах преварен-касно сам то схватио,на жалост-али сам схватио-а за то је главни кривац твој трон који те је изгледа изненада издигао изнад тебе-уморан сам од тога да ме криве за твоје грешке и од тога да се извињавам људима који знају наш пређашњи а и садашњи однос. Због свега што морам да трпим ово је дефинитивно најсмешнија и најушљивија ствар јер у овој ситуацији иста особа  неправедно страда али и испашта због своје кривице а ја се тренутно налазим у таквој положају. Различити људи ме окривљују за различита дела,сваки по свом укусу, диспозицији или по мери огорчености коју у њему изазивам. Они најљубазнији ме критикују са презрењем, омаловажавајући ме. Ти исти ме бацају након што сам им послужио,поступајући са мном као што се поступа са безвредним чашама и бокалима или са скелом која је битна док се зграда зида али чим је зидање завршено,мајстори је склањају. Пустићемо их да живе у свом убеђењу и нећемо спутавати њихову слободу говора. А да ли ми ти,као награду, исплаћујеш та благословена и празна надања која си осмислио ради злобних говорника,који те оптужише за вређање моје личности под изговором да ме поштујеш,као да сам толико лакомислен и тако лако занесен поменутим третманом. Јасно ћу ти ставити до знања све што ми је на души и не смеш се због тога љутити. Рећи ћу ти оно што сам рекао и у тренутку патњи, не у изливу беса или запрепашћења  због онога што се десило тако да свакако нисам тада изгубио здрав разум нити сам бунцао. Нећу се латити оружија нити ћу разрађивати тактику- коју нисам изучавао ни раније , када је прилика била прикладнија јер сви су се тада наоружавали у својој помахниталости (знаш и сам која је болест слабића), нити ћу изаћи пред Антимуса, иако  дотични није ратник за пример, јер и сам сам ненаоружан и ненавикнут на рат а самим тим и подложнији сваком рањавању. Бори се сам са њим ако желиш (јер околности често од слабића праве ратнике) или нађи некога ко ће се борити када ти ухвате мазге, док стражари над теснацем,као што у старини учини Амалек Израиљцима. Дај ми пре свега тишину. Зашто бих се борио за прасиће који сисају и живину, и то не моје властите, као за душе и каноне ? Зашто бих митрополију требало да лишим прослављеног Сасиме или да лежим наг и откријем тајне твог ума када би требало да се придружим онима који их прикривају. Да ли ћеш онда бити муж и све стране привести својим закључцима,као што реке чине зимским бујицама, без обзира на пријатељство и интимност у чињењу добра или због репутације коју ће ти такав ток догађаја донети. Предај се Духу. Из нашег пријатељства научићу да не верујем пријатељима нити да било шта поштујем као Бога."

Уживајте :)

Да ли је то ставио на Фејсбук и на сајтове као Еп. Максим или је брату послао писмо у љубави? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Предраг М рече

закључајте тему што пре ... 

Ако неко закључа тему имаће озбиљних проблема са Авом. Не шалим се ни најмање, крв ћу некоме пустити...

Подели на овим сајтовима

@farisejski.bukvojed @Zoran Đurović  Rasprodajem donji ves razlicitih boja! :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Не разумем Милојкова када каже као у вицу да ће све он то објаснити, а сада нема времена.Зар мисли да овде има посла са кретенима, а не људима који овде помно прате ситуацију у вези раскола .Како ће он то објаснити да ли ће његова објашњења бити обавезујућа као фетве муфтије Каирског Ал-Ахзара. Тешко јер онај ко сврста у исту раван еп.Максима и св.Августина не може давати мишљења ни деци из основне школе.У исту раван са Августином могу се сврстати једино Платон и Аристотел као творци Западне цивилизације волели их ми или не.

Са друге стране Милојков је требао као човек који ради у црквеној структури да зна на што може све да изађе помињање портпарола и ко је опасни портпарол.

Наиме епископ Максим у СА Сабору познат је као "портпарол Стејт департмента".Тај нимало ласкави назив стекао је не само својим ставовима него и својом ароганцијом и начином разговора са архијерејима.

Поред тога питање драгог ми и поштованог еп.Иринеја да ли је Максим епископ Српске Цркве уопште није реторичко јер еп.Иринеј у ове дане пред 20 годишњицу НАТО бомбардовања није нимало вицкаст.

Мало сте се заиграли Милојкове.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Леон Професионалац рече

Да ли је то ставио на Фејсбук и на сајтове као Еп. Максим или је брату послао писмо у љубави? 

I ti Leone mnogo trazis.  ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

Па то је Максим урадио. Чачкао "портпарола" па га онда овим последњим одговором оптужио за помињање "портпарола" као да је Иринеј то први урадио. 

...сада господин Милојков покушава да нам објасни како исто раде обојица...

Зато сам и извео аналогију. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...