Jump to content

Одговор Епископа западноамеричког Г. Максима поводом текста Епископа бачког Господина Иринеја „Опасни портпароли“

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 212
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 16 минута, Zoran Đurović рече

Брате, криво седи, право беседи. 

Са Дедеићем је саслуживао анатемисани Денисенко. 

Друго, могуће је да Денисенко испод жита каже овима да не пређу под Цг, као што је остала лудачка ситуација да им се не зна црквени статус у Украјини и ко је тамо шеф. 

Из Иринеја видимо познати закон спојених судова, а из Америке имамо двојицу који су припремили пут за давање аутокефалије. И где је нестала Украјинска Црква МП? 

Аво, а какве везе сад има што је Денисенко служио са Мирашевцима? Колико сам видео, а чини ми се да сам добро видео, владика Максим се према тзв. аутојефалној ПЦУ односи у складу са ставом Сабора наше помесне Цркве - наведену групацију стваља под наводнике. Ја то разумем да их не признаје за Цркву.

А ово сад "могуће је испод жита", то су поново хипотезе, инсинуације, стрепње, о којима не вреди расправљати - јер немамо јасних аргумената.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Александар Милојков рече

Цитирајте ме.

Због овог одговора Леону (испод), који пројављује твој некритички став према в. Максиму.

А када је неко пристрасан то нарочито боде очи, посебно када представља себе као неког ко се наводно згражава над тиме .

Дакле, ти си овај цитат испод навео као некакав аргумент (пре времена га користећи) превиђајући ко је први коме бацио рукавицу у лице. Ако се осврнеш хронолошки моћи ћеш да приметиш то.

пре 17 часа, Александар Милојков рече

А "еволуирање које тако драго епископу Максиму", или како већ написа владика Иринеј, да ли је и то прозивка? И то у овом случају поптпуно изван теме и контекста полемике. "Слободан стрелац", шта је то, ако није прозивка?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

:)):)):)) Немој, Ацо, тако ти Алаха!

Ајде немој и ти сад ad hominem. Јесте, за мој укус - врсни теолог. Један од наших најобразованијих. Аво, заклео сам се да ћу те измирити са "Херцеговцима" и почео сам Богу да се молим на том плану. :)

Подели на овим сајтовима

Зашто овог саопштења нема на сајту СПЦ?

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Александар Милојков рече

Зар је могуће и помислити да би један православни епископ и теолог и помислио да у појам "друге помесне Цркве" увлачи нешто што у еклисијалном смислу јесте непостојеће? Дакле, једно је чињеница да постоје људи, расколници који себе називају црквом, а нешто је сасвим друго еклисијална стварност - која једино извире и као појединачна постоји у тајни евхаристијског општења, у којем (општењу) и бива постојећа, као она која је у својој конкретности од других потврђена.

Тешко је то помислити, али се то, нажалост, десило! Или се мени лаику то само чини?

Зар није васељенски патријарх, уз свесрдну помоћ Пере Потрошенка, анатемисане расколнике ''назвао'' црквом ?

Измењено од Golub

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Александар Милојков рече

Аво, а какве везе сад има што је Денисенко служио са Мирашевцима?

Брате, анатемисани владика служи са анатемисаним владиком и ти у томе не видиш проблем? А исти канонски владика бива обавештен да није више кијевски митрополит? И одговори ми (ја сада као Иринеј Дарт Вејдер питам те 12:smeha:) под чијим омофором су украјинске дијецезе у САД? 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Александар Милојков рече

Ајде немој и ти сад ad hominem. Јесте, за мој укус - врсни теолог.

Ма, капирам те, брате мој, само што ја објективно нисам свестан тих доприноса "врсног теолога" који тврди да су цариграђани бандити и да смо ми неканонски добили аутокефалију. Каже и да је садашњи Томос Цариграда безакон! Да ли сте ви нормални? 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Да ли је теби јасно да су те украјинске цркве у САД, које називаш невладиним организацијама, у општењу са Денисенком? Или ти нешто овде не капираш, или сам ја у заблуди када мислим да та структура није у заједници са Денисенком. Такође, какву је то дијаспору добио Цг ако не ову?

Свака украјинска црквена у орханизација, ако је канонска, налази се под ЦП. Знамо став ЦП у тзв. аутокефалној ПЦУ, али смо и даље у јединство са њом, не и са Денисенковом организацијом. Нису они (Денисенкови) еклисијално постојећи, па макар их Цариград и признавао. По икономији, верујући да ће овај канонски спор бити надвладан, остајемо у јединству са онима са којима смо и били - Цариградска патријаршија. Поента је да владика Максим није под оним "сасчуживањем са свим ПЦ" подразумевао оне које еклисијално не признајемо - Денисенка и дружину. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Александар Милојков рече

Свака украјинска црквена у орханизација, ако је канонска, налази се под ЦП. Знамо став ЦП у тзв. аутокефалној ПЦУ, али смо и даље у јединство са њом, не и са Денисенковом организацијом. Нису они (Денисенкови) еклисијално постојећи, па макар их Цариград и признавао. По икономији, верујући да ће овај канонски спор бити надвладан, остајемо у јединству са онима са којима смо и били - Цариградска патријаршија. Поента је да владика Максим није под оним "сасчуживањем са свим ПЦ" подразумевао оне које еклисијално не признајемо - Денисенка и дружину. 

Брате, сконцентриши се кад пишеш и узми једно ладно пиво. На ова трабуњања се нећу обазрети. Одбијам ти на истањене живце и љубав према Макси. Јави се пошто стучеш једно пиво. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Nebojš.a рече

Због овог одговора Леону (испод), који пројављује твој некритички став према в. Максиму.

А када је неко пристрасан то нарочито боде очи, посебно када представља себе као неког ко се наводно згражава над тиме .

Дакле, ти си овај цитат испод навео као некакав аргумент (пре времена га користећи) превиђајући ко је први коме бацио рукавицу у лице. Ако се осврнеш хронолошки моћи ћеш да приметиш то.

Чак и да сте у праву да сам пристрасан, то није исто што и ad hominem аргументација. Цитат који сте навели је чињеница: то јесу речи, наводи из саопштења владике Иринеја. Тиме сам желео да кажем да у текстовима оба архијереја има, како кажете, "бацања рукавице". Али добро, ја и даље верујем да је то братска препирка и да су њих двојица довољно велики да то превазиђу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Ма, капирам те, брате мој, само што ја објективно нисам свестан тих доприноса "врсног теолога" који тврди да су цариграђани бандити и да смо ми неканонски добили аутокефалију. Каже и да је садашњи Томос Цариграда безакон! Да ли сте ви нормални? 

Појам "врсни теолог" не подразумева да му је свака света и да му се нема шта приговорити. И Свети Августин је био врсни теолог, па ето намучисмо се око њега, јер није ни њему свака била света. :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Александар Милојков рече

Али добро, ја и даље верујем да је то братска препирка и да су њих двојица довољно велики да то превазиђу.

Јесте, поготово кад га назива портпаролом и видовњаком украшеним бујном маштом и да не капира ништа. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Александар Милојков рече

Појам "врсни теолог" не подразумева да му је свака света и да му се нема шта приговорити. И Свети Августин је био врсни теолог, па ето намучисмо се око њега, јер није ни њему свака била света. :)

Ова ти је одлична, мада Максима убацити у ту групу је... 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Брате, анатемисани владика служи са анатемисаним владиком и ти у томе не видиш проблем? А исти канонски владика бива обавештен да није више кијевски митрополит? И одговори ми (ја сада као Иринеј Дарт Вејдер питам те 12:smeha:) под чијим омофором су украјинске дијецезе у САД? 

Не, ја видим проблем ако ме неко убеђује да више нисам са тобом у евхаристијском општењу. Јер си и ти, драги мој оче и пријатељу, Цариграђанин. И не желим да те изгубим у својој литургијској радости.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...