Jump to content

Одговор Епископа западноамеричког Г. Максима поводом текста Епископа бачког Господина Иринеја „Опасни портпароли“

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 21 минута, Леон Професионалац рече

владика бачки Иринеј са текстом „Опасни портпароли“. 

педантеријо :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 212
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Милојко, мој другар - јер се ја другара не одричем - није одговорио на сва битна питања. Он није глуп дечко, али се правио луд. Надам се конкретним одговорима на конкретна питања, јер ни ми нисмо приглупи, како је инсинуирао Макс на Иринејев рачун. Дефакто је то инсинуирао, или је поставио као темељ предубеђење да Иринеј по злоби делује. Ти си човек који треба да брани докторску тезу, и привео си оно Григоријево писмо, а ми смо озбиљни људи, па би да чујемо одговоре. Али без да нас зајебаваш. Ако не можеш да одговориш, реци то отворено и склони се. Исус је највише мрзео лицемерје. Ја највише мрзим вређање интелигенције. Брате, кажеш поштено да ниси у колу и да из тога излазиш. - И наравно да ти све ово није требало пред одбрану, која ће имати добар завршетак, јер се Ава молио, али немој да нас попрц... са овим менталним мас... Америчког.       

Аво, не могу физички да вас све испратим, много вас је а ја сам сам. А и не могу да висим на форуму, јер имам важнијег посла, знаш и сам. Трудио сам се да кажем суштину - своје виђење ове полемике. Нигде нисам написао да владика Иринеј делује по злоби. Знаш и сам да такве инсинуације нису мој манир. Мислим да је у овој полемици најпре по среди неспоразум, који смо на почетку ове дисксије, мислим, констатовали. Нажалост, тема се расплинула и постављена су шитања која излазе из контекста саме теме. Ја не желим да коментаришем та "лична пецкања" која су двојица архијереја упутили један другом у овим саопштењима. То је питање њихових личних, ја опет верујем, братских односа. Значи, не желим да одговарам на питања типа "ко је први бацио рукавицу у лице", "зашто га је назвао оваквим или онаквим портпаролом", "зашто га је назвао слободним стрелцем" и сл. Те њихове личне ствари нису и не могу да буду ствар моје егзегезе. Оно што сам покушао, кратко ћу овде поновити, јесте следеће:

- мени лично је првобитно сапштење САС СПЦ деловало нејасно и двосмислено, по питању да ли наша Црква наставља општење са ЦП;

- обрадовао сам се када се појавило појашњење епископа Бачког, да поменути акт не треба тако тумачити;

- саопштење епископа Максима (прво) разумео сам да предтавља обраћање епископа својој епархији због нејансоћа у самој епархији (које је изазвано поменутим синодским актом), око питања традиционалног саслуживања са другим ПЦ на подручју где и дотична епархија обитава, у Недељу Православља;

- у том саопштењу, разумео сам да епископ Максим, слично епископу Иринеју, говори да нема прекида општења са ПЦ са којима дотична епархија традиционално саслужује;

- разумео сам да ни епископ Иринеј није осудио овакав став епископа Максима, већ га је назвао "легитимном икономијом";

- разумео сам и да епископ Иринеј са правом упозорава да овакво стање може довести до постепеног онемогућавања икономије и примене акривије, то јест до, не дај Боже, раскола на релацији са ЦП;

- нигде нисам приметио, а ви ме исправите ако грешим, да је епископ Бачки имао негативан став према одлуци епископа Максима да у својој епархији потврди евхристијско општење са ЦП и са другим ПЦ, са којима се свих ових година саслуживало (управо је то назвао легитимном икономијом);

- из свега сам закључио да овде не постоји суштински спор, где бисмо имали два чврста и међусобно искључива става. Једини спор у свему овоме било је тумачење синодског акта, који очито није био довољно јасан.

Да завршим речима самог епископа Бачког, овде се ради о питању акривије и икономије - које ипак имају исти циљ. Нико, углавном, у нашој СПЦ није наложио никакав прекид општења са било којом помесном ПЦ, па ни са ЦП. То је чињеница. Такву одлуку не може донети ни један појединачни епископ, чак ни Синод (што напомиње и епископ Бачки), већ искључиво Сабор. Ово је суштина приче и мислим да око те суштине у овој полемици наших архијереја нема сукоба. О њиховим личним "пацкама", како рекох, не желим уопште да полемишем. То ће браћа решити међусобно, у то сам сигуран.

Оно што ми је жао, а опростите ако грешим, јесте то што сам на овој теми стекао утисак постојања нетрпељивости према једном нашем архијереју. У реду је да се критички сагледава свачији став, па тако и став владике Максима. Ако се ко критички изразговарао са њим, дозволите ми да кажем, да је то и моја маленкост. Од наших преписки и разговора могао бих да објавим прилично обимну књигу. Са њим се то може - можете му рећи да није у праву и будите сигурни да ће вас пажљиво саслушати и добро размислити о вашим аргументима. То је моје вишегодишње искуство рада и комуникације са њим. 

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Александар Милојков рече

Аво, не могу физички да вас све испратим, много вас је а ја сам сам. ...

Mogao si temu da počneš sa: Одговор Епископа бачког др Иринеја западноамеричком Г. Максиму  

… ne bi bio sam, a i duša bi ti bila mirna.

,

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Tristatri рече

Mogao si temu da počneš sa: Одговор Епископа бачког др Иринеја западноамеричком Г. Максиму  

… ne bi bio sam, a i duša bi ti bila mirna.

,

Цео текст, укључујући и наслов, преузети су са извора који је дат у линку. Нисам ја смислио наслов теме.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Александар Милојков рече

…

- из свега сам закључио да овде не постоји суштински спор, где бисмо имали два чврста и међусобно искључива става. Једини спор у свему овоме било је тумачење синодског акта, који очито није био довољно јасан.

... 

Očekuješ da ti poverujem(o)? I francuska sobarica vidi da da se ovde ne radi 'o nepostojanju suštinskog spora'. Tvoje namere sa startovanjem teme su bile drugačije. To se, takođe, vidi iz aviona. Samo si se valjda nadao drugačijem toku, ( i izgleda nisi pratio glavnu temu) ...

Izvini, ali tako, sve ovo tvoje izgleda sa strane i običnom stadu (bar nekima od nas iz tog stada).

.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Tristatri рече

Očekuješ da ti poverujem(o)? I francuska sobarica vidi da da se ovde ne radi 'o nepostojanju suštinskog spora'. Tvoje namere sa startovanjem teme su bile drugačije. To se, takođe, vidi iz aviona. Samo si se valjda nadao drugačijem toku, ( i izgleda nisi pratio glavnu temu) ...

Izvini, ali tako, sve ovo tvoje izgleda sa strane i običnom stadu (bar nekima od nas iz tog stada).

.

Моја намера је била да поставим вест која је у вези са претходно објављеним. Право да ти кажем, нисам ни намеравао да дебатујем. Е сад. веруј/верујте како вам савест налаже. Ја сам изнео своје мишљење.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Александар Милојков рече

Скратио сам због прегледности:

- мени лично је првобитно сапштење САС СПЦ деловало нејасно и двосмислено, по питању да ли наша Црква наставља општење са ЦП;

- обрадовао сам се када се појавило појашњење епископа Бачког, да поменути акт не треба тако тумачити;

- саопштење епископа Максима (прво) разумео сам да предтавља обраћање епископа својој епархији због нејансоћа у самој епархији (које је изазвано поменутим синодским актом), око питања традиционалног саслуживања са другим ПЦ на подручју где и дотична епархија обитава, у Недељу Православља;

- у том саопштењу, разумео сам да епископ Максим, слично епископу Иринеју, говори да нема прекида општења са ПЦ са којима дотична епархија традиционално саслужује;

- разумео сам да ни епископ Иринеј није осудио овакав став епископа Максима, већ га је назвао "легитимном икономијом";

- разумео сам и да епископ Иринеј са правом упозорава да овакво стање може довести до постепеног онемогућавања икономије и примене акривије, то јест до, не дај Боже, раскола на релацији са ЦП;

- нигде нисам приметио, а ви ме исправите ако грешим, да је епископ Бачки имао негативан став према одлуци епископа Максима да у својој епархији потврди евхристијско општење са ЦП и са другим ПЦ, са којима се свих ових година саслуживало (управо је то назвао легитимном икономијом);

Да завршим речима самог епископа Бачког, овде се ради о питању акривије и икономије - које ипак имају исти циљ. Нико, углавном, у нашој СПЦ није наложио никакав прекид општења са било којом помесном ПЦ, па ни са ЦП. То је чињеница. Такву одлуку не може донети ни један појединачни епископ, чак ни Синод (што напомиње и епископ Бачки), већ искључиво Сабор. Ово је суштина приче и мислим да око те суштине у овој полемици наших архијереја нема сукоба. О њиховим личним "пацкама", како рекох, не желим уопште да полемишем. То ће браћа решити међусобно, у то сам сигуран.

Добро. Узмимо да је све тако како сте написали. 

Занима ме како објашњавате две ствари:

1) Откуд у једном пастирском писму и чему служи следећа реченица, нарочито реч коју сам написао великим словима:

Постоји чудновати ставови који долазе са разних страна чији ПОРТПАРОЛИ негде тврде а негде сугеришу да Српска Црква тобож препоручује да се клонимо општења са онима са којима смо до сада били општењу. 

- Успут, превише грешака се у брзини због неиздржа поткрало.

- Великим словима сам ставио оно на шта се моје горње питање конкретно односи. 

2) Како разумете следећи наслов, ради се о демантују:

О ПИТАЊИМА ПАСТИРСКИМ И ПОРТПАРОЛСКИМ

- Лично, ово читам на следећи начин: неко је пастир а неко портпарол или ја сам пастир а неко је портпарол. 

Е, сада, нек је све како кажете, зар ово није директно провоцирање Еп. бачког?

П. С. Небитно за ова моја питања, мислим да ће следећи одговор Еп. Иринеја бити још силнији. 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Леон Професионалац рече

1) Откуд у једном пастирском писму и чему служи следећа реченица, нарочито реч коју сам написао великим словима:

Постоји чудновати ставови који долазе са разних страна чији ПОРТПАРОЛИ негде тврде а негде сугеришу да Српска Црква тобож препоручује да се клонимо општења са онима са којима смо до сада били општењу. 

- Лично, ово читам на следећи начин: неко је пастир а неко портпарол или ја сам пастир а неко је портпарол. 

П. С. Небитно за ова моја питања, мислим да ће следећи одговор Еп. Иринеја бити још силнији. 

Kada bih mogao za ovaj komentar bih ti dao 1000 srca. Bravo!  :aplauz:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Trifke рече

Kada bih mogao za ovaj komentar bih ti dao 1000 srca. Bravo!  :aplauz:

Аха, испашће да хушкам бачког на Максима. 12:smeha:

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Леон Професионалац рече

Рекао сам да та лична "пецкања" нису тема због којих сам ову вест објавио нити желим да их коментаришем. Хтео сам да прокоментаришем само конкретан садржај преписке двојице архијереја. Њихова међусобна, лична "пецкања" и "провоцирања" са тим разним спорним називима, оставимо њима лично, да их међусобно изгладе. Могло је и без етикете "портпаролисања", али је исто тако могло и без узвраћања у Ламеховом стилу (Пост 4, 23-24). Али о томе, понављам, не желим да расправљам. Сматрам да такве расправе само распирују жеравицу пецкања, прозивања, провоцирања...а то никоме од нас ваљда није циљ. Мени у читавој овој причи уопште није занимљива лична препирка њих двојице, већ тема Цркве о којој су у својим обраћањима говорили.

Подели на овим сајтовима

Царево ново одело.....

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Владика Максим:

Цитат

да ли бих саслуживао са поменутим епископима и да ли њихове присталице очекујем на „свеправославном саслуживању“? Но, свако ко пажљиво чита наше Саопштење види prima facie да је одговор негативан. Ми нити то хоћемо (без одлуке Сабора Српске Цркве), нити можемо (јер у Америци њих нема).

Јасно и експлицитно, без могућности било каквог "алегоријског тумачења" или оног "шта је баба Јелици мило, то јој се и снило". За мене је ово тачка на расправу и крај смислености било каквих инсинуација о ставу владике Максима по питању односа према "Денисенску и дружини". Еклисиолошки, они су тамо непостојећи. А и да су на неки начин постојећи, владика НЕЋЕ са њима да саслужује, јер њихово еклисиолошко постојање може да потврђује само једна институција наше Цркве - Сабор. А Сабор СПЦ је своје рекао.

Поздрав и праштајте.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Александар Милојков рече

Мени у читавој овој причи уопште није занимљива лична препирка њих двојице, већ тема Цркве о којој су у својим обраћањима говорили.

Пошто тврдиш да те занимају само црквене теме, што је ваљда нормално у оваквој ситуацији, желео бих да те замолим као теолога да одговориш да ли си можда разматрао оно што су и вл.Бачки и м.Амфилохије - као и м.Иларион Алфејев -  спомињали, да Цариград данас гради своје првенство на самој тријадологији и Личности Бога Оца?

Наиме, ако ниси упознат, прича је о томе да Цариград има тобоже посебну дужност да буде Први, а то се треба засновати на првенству какво има Бог Отац у унутрашњем животу Свете Тројице.

Да ли си икада разрадио то питање и истражио о чему се ради? Могао си да видиш на више места код Зизјуласа да Цариград данас жели да организује поредак васељенске Цркве независно од историјских околности, како је било до сада, него жели да примени пре свега тријадолошки аспекат.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Леон Професионалац рече

Уколико уважни, педантни, Професионални Лавић, дозвољава, ја бих се надовезао на 'егзегетски контекст ствари' :D

Етиологија горње омашке, "јавља ми се" :D, је следећа. У оригиналу су портпароли били у једнини, то јест стајало је портпарол, чији "чудновати став" "постојИ". А онда су се у процесу обраде текста умножили 'портпаролИ', али не и 'постојање'. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Уколико уважни, педантни, Професионални Лавић, дозвољава, ја бих се надовезао на 'егзегетски контекст ствари' :D

Етиологија горње омашке, "јавља ми се" :D, је следећа. У оригиналу су портпароли били у једнини, то јест стајало је портпарол, чији "чудновати став" "постојИ". А онда су се у процесу обраде текста умножили 'портпаролИ', али не и 'постојање'. 

O veliki videoce stvari tajnih, kako je velika tajna koju nam otkrivas. Zaista ostajem yacudjen nad dubinom vidjenja tvojih. 12:smeha:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...