Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, sanja84 рече

Drugi ili treći Rim. A Rim je Rim, svejedno kakav je. Borba za vlast. Meni su oni isti.

Ово није тачно. Цариградска Патријаршија је изазвала овакво тужно стање. Пре тога су имали доста сличних потеза на штету РПЦ.

Ја много волим Грчке Цркве али овде је Цариград у криву.

Подели на овим сајтовима

On 3.1.2022. at 19:42, Zoran Đurović рече

Али не твоју "цркву". 

Oče blagoslovi.

Ne razumem, kako moju?  Mi smo (ako smo) hram Svetog Duha, je li tako ? 

A ovo drugo je određeno dogmatima i kanonima, i tu se ne razumem mnogo, ali vidim da postoje podvajanja i neslaganja. 

Tako da će Gospod to da uredi kako bude najbolje. 

cool.lie.talker

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

Иначе, садашње тужно антиканонско деловање неколиких патријашија, које су, поводећи се под притисцима и уценама, признале Думенкову организацију као цркву, показује колико је Православље ослабило и постало део овог света, без снаге да се одупре моћницима који намећу оваква цркворушилачка решења.

А призивао си да ме Барт рашчини... 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Zoran Đurović рече

А призивао си да ме Барт рашчини... 

Ти си се неканонски мешао у ствари друге помесне Цркве, свашта причао, износио клевете на епископе СПЦ и твој архијереј је требало да те санкционише. 

Подели на овим сајтовима

VARTOLOMEJ ĆE PODRŽATI CRNOGORSKE RASKOLNIKE: Nikolaj Balašov, protojerej Moskovske patrijaršije, govori za "Novosti"

WWW.NOVOSTI.RS

SRPSKA pravoslavna crkva se nikada neće odreći svojih svetinja na Kosovu i Metohiji. Ko zna istoriju, razume zašto je Kosovo i Metohija kolevka srpstva. Prisetimo se da je "radna"...

Подели на овим сајтовима

Фанарски синод дао подршку Александријској патријаршији
"Афричко питање"

logo-light.jpg?fm=jpg&q=80&fit=max&crop=692%2C691%2C0%2C0&h=40

Etos.press

објављено: 2022-01-12

received-1529412474126265.jpeg?fm=jpg&q=80&fit=max&crop=700%2C197%2C0%2C101

Синод Александријске патријаршије, чије се засиједање одржава од понедељка до сриједе, од 10. до 12. јануара, објавио је саопштење у вези са стварањем Егзархата Руске православне цркве у Африци, у којем је „изразио дубоку тугу” због тога, пише новинска агенција Оrthodoxia news agency.

Након извјештаја митрополита камерунског Григорија на тему „Борба против инвазије православних цркава на афричком континенту“, у којем се говорило о недавној одлуци Светог Синода Московске патријаршије о успостављању егзархата у Африци, формулисано је ово саопштење Александријске патријаршије.

Древна Александријска патријаршија изражава дубоку тугу због синодалне одлуке Московске патријаршије о оснивању Егзархата на територији под јурисдикцијом старе Александријске цркве, одлуке која је донијета између два празника Рођења Цара мира, Оваплоћеног Христа. Александријска патријаршија ће наставити да испуњава своју пастирску дужност према своме Господу повјереном стаду, повинујући се духовном наслеђу великих грчких отаца Цркве“, наводи се у саопштењу.

Фанарски синод је изразио „братску подршку“ Александријској патријаршији

У саопштењу Светог синода Цариградске патријаршије, који је одржан 11. јануара, изражена је „братска солидарност“ са Александријском патријаршијом. Синод је обећао „да ће учинити све што је у његовој моћи да успостави канонски поредак на афричком континенту“, преноси сајт Ромфеа.

Синод је „разматрао антиканонску инвазију Руске Цркве у јурисдикцију древне Александријске Патријаршије и изразио братску солидарност Цариградске цркве, остављајући јој право да учини све што је у њеној моћи да успостави канонски поредак на Афричком континенту“, наводи се у саопштењу.

Подели на овим сајтовима

Patrijarh Srbije je papagaj Kremlja, licemjer i egoista, njegova savjest je otrovana ruskim novcem

https://www.antenam.net/drustvo/religija/230052-patrijarh-srbije-je-papagaj-kremlja-licemjer-i-egoista-njegova-savjest-je-otrovana-ruskim-novcem

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Банатски деран рече

Patrijarh Srbije je papagaj Kremlja, licemjer i egoista, njegova savjest je otrovana ruskim novcem

https://www.antenam.net/drustvo/religija/230052-patrijarh-srbije-je-papagaj-kremlja-licemjer-i-egoista-njegova-savjest-je-otrovana-ruskim-novcem

Хвала на тексту. "Занимљив" поглед, и "језик".

Подели на овим сајтовима

Сачувај Боже и саклони. Никакве разлике у ставу и размишљању Истанбула у односу на папизам не видим. Њих само чудо може да врати здравом разуму. И само чудо може да спречи раскол у Православљу.  

Хоће да сазове сабор 5 патријаршија. Остале патријаршије нису аутокефалне!? А што их је као такве позивао на Крит 2016. године? И што их као такве помиње у диптиху? 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Хоће да сазове сабор 5 патријаршија. Остале патријаршије нису аутокефалне!? А што их је као такве позивао на Крит 2016. године? И што их као такве помиње у диптиху? 

А мене си осуђивао што сам ризиковао мантију критикујући тезу о Источном папи, а неке наше јуде од владика ме пријављивали Фанару... 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

А мене си осуђивао што сам ризиковао мантију критикујући тезу о Источном папи, а неке наше јуде од владика ме пријављивали Фанару... 

Мало си досадан са тим "а мене си...". Нити си први ни једини који је критиковао источни папизам. Био си код Истанбулског патријарха годинама, а те папске аспирације трају читав век, много пре него што си ти прешао у ту јурисдикцију, и много пре 2018. године. Да ти је то било у фокусу, прво, не би ни прелазио у његову јурисдикцију, а друго, причао би о томе много раније. Ја сам, у књижици из 2003. године, указао на ту појаву и на борбу коју је проф. Тројицки водио јоош у првој половини 20. века. 

И свакако те нисам осуђивао због тога што си у неком тренутку ипак почео о томе да причаш, него сам, као што сам написао у претходној поруци, износио критички став  о томе што си ти, као клирик друге помесне Цркве, радио то што си радио везано за СПЦ, а радио си и писао свашта. И то знају сви који су били у то време на Поукама, тако да твоје инсинуације могу да прођу само код оних који нису били на Поукама. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

И свакако те нисам осуђивао због тога што си у неком тренутку ипак почео о томе да причаш, него сам, као што сам написао у претходној поруци, износио критички став  о томе што си ти, као клирик друге помесне Цркве, радио то што си радио везано за СПЦ, а радио си и писао свашта.

Ја увек имам приоритете о чему пишем. На тапет су ми дошли владике у САД, и тада си ме осуђивао говорећи да сам руковођен личним мотивима, а да је тамо, у САД, све супер. Изгледа да нисам халуцинирао: 

SERBIANTIMES.INFO

Vernici Srpske pravoslavne crkve u Njujorku i Eparhiji istočnoameričkoj s nestrpljenjem su ovih dana očekivali najavljeni dolazak patrijarha srpskog Porfirija, ali do njega na...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...