Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат

Епископ Лаврентије замонашио се 12. августа 1958. у манастиру Крушедол а на Преoбражење, 19. августа исте године од стране блаженопочившег Епископа сремског Макарија у Саборној Цркви у Сремским Карловцима рукоположен је у чин јерођакона. У чин јеромонаха Епископ Лаврентије бива рукоположен у Цркви Ружици на Калемегдану, на Малу Госпојину 1961. године. Тада је постављен за економа Богословије Светог Саве у Београду и за духовника Цркве Ружице.

SVETIGORA.COM

Са вером и надом у Васкрсење, Епархија шабачка је саопштила да се у недељу по Богојављењу, на празник Светог Григорија Ниског, 23. јануара 2022. године, у

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

И какве везе има еп. Лаврентије са расколом? Ово је тема о расколу. А отворена је и тема о еп. Лаврентију. 

Подели на овим сајтовима

Ако добро разумем твоју поруку, слажеш се да поруке о вл. Лаврентију нису за ову тему.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Родољуб Лазић рече

Него, дуовниче, не рече ти нама како је то свети Василије екумениста? 

Рекао сам ти, али истина уме да буде непријатна, као што је и научна методологија неумољива. Ја сам читао и Милаша и Радоњића, суд другога стоји. То не значи да Милаш није био научник (уредно сте одбацивали његове текстове о крштењу, чисто да вас подсетим), али га је зилотски дух овде одвукао на стрампутицу. 

Подели на овим сајтовима

Ништа ти ниси рекао у смислу истине. Рекао си да је екумениста, а позвао си се на Шимрака који је унијатски бискуп, и који је тврдио да је св. Василије примио унију. И на комунистичког научника из 1950. године који је дао Шимраку за право. 

Ти знаш да суд Радонића стоји? (РадоНић, а не Радоњић). А знаш зато што би ти то одговарало.

Свети Василије је 1671. године био у Острогу и много пре тога, није био требињски епископ. Писмо је писао неко други у његово име, или игуман манастира или неки латински мешетар. 

пре 21 минута, Zoran Đurović рече

То не значи да Милаш није био научник (уредно сте одбацивали његове текстове о крштењу, чисто да вас подсетим), али га је зилотски дух овде одвукао на стрампутицу. 

Ја се нисам бавио његовим текстовима о крштењу. Као и обично, импутираш у циљу дисквалификације.

Није га зилотски дух одвукао на страНпутицу, него је тебе екуменистички дух одвео на странпутицу. И сада се бавиш префарбавањем теологије и историје у екуменистичке и унијатске боје и ликове. 

У житију светог Василија, свети Јустин у фусноти пише:

"Пропаганда неких од гореспоменутих језуита или унијата измислила је касније нека два писма (из 1660. и 1671. г.) у којима се тобоже Св. Василије обраћао римском папи Александру VII и Клименту X и, наводно, признао их, тражећи у накнаду за то, ни мање ни више, новац од папе!? – Ова писма уствари су фалсификована, лажно написана и неистинито потписана од самих језуита, који су на тај начин хтели да се похвале својим „успесима“ пред својим старешинама у Риму. (О лажности тих докумената видети код Еп. Н. Милаш, Св. Василије Острошки. Разјашњења једног питања из Светитељевог живота, Дубровник 1913)."

Подели на овим сајтовима

Са међународног скупа о светом Василију Острошком (9-10. мај 2021. године) о наводном писму светог Василија Острошког:

др Радован Пилиповић (од 2. до 14. минута)

Као што чујете у реферату, пишу се докторати са "истином" да је свети Василије примио унију. 

Горан Комар (од 5. до 14. минута)

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић Nije se samo pozivao nego je @Zoran Đurović iznio i svoje mišljljenje, a i on je naučnik koji ne odaje utisak da je ideološki opterećen. 

Mnogi pod tim "pravoslavnim" ideološkim utiskom ni srpsku krunu ne povezuju sa episkopom rimskim.

Siguran sam da smo se ideološki pomjerili za ove vjekove, jer da se Vucić krunise krunom iz Rima to bi bilo katostrofa.

"Glavno oružje metafizike u borbi protiv Crkve je filozofija istorije" odnosno njen naučni metod zasnovan na činjenicama, koje svakako ne treba zanemariti, ali ne treba zanemariti ni njen mitski, predanjski ili svetotainski praznicni karakter.

Ne može da pije vode da smo mi imali sjajnu proslost, pa od jednom pali u ovo danas, prije će biti da se radi o istorijskom kontinuitetu.

Ne treba ići daleko u proslost, pokojni Amfilohije je izjednačavan sa svetim Vasilijem, a Ava nazivan jeziutskim špijunom za njegovu kritiku, dakle po istoj šemi.

Jedan od učesnika skupa na 1.13, je baš kod svetog Vasilija pomenuo Amfilohija kao patrijarha, tako da nisu ni ovi naučnici bez mane.

Kad bi se sa svega skinula skrama ideologije i politike imlala bi se jasnija slika, koja nebi baš bila romantična, ali bi se uviđale i vlastite greške, sto je valjda za nauk i na napredak i osnaženje, a neko držanje ideoloških busija po svaku cijenu.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

:))

Meni ne odaje, drugo je etiketiranje ili predrasude,  ja ne vidim nikakv ideološki sadržaj u njegovim tekstovima ili djelovanju, dugo se "družite" šta bi to bilo, koji on to film vrti, gdje je tu neka ideološka potka? Naprotiv čovjek je orginalan.

Подели на овим сајтовима

Човек који тврди да Православна Црква није саборна без Ватикана и који се хвалио док је био у Риму да причешћује римокатолике, није идеолошки оптерећен? Ма јок. 

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Родољуб Лазић рече

Човек који тврди да Православна Црква није саборна без Ватикана и који се хвалио док је био у Риму да причешћује римокатолике, није идеолошки оптерећен? Ма јок. 

Nemaš pojima šta pričaš jer ti te činjenice trpaš u svoj unaprjed zadat ideološki sklop kao dokaze za taj sklop i sve ti to funkcioniše, da si pažljivo pogledao video o ovim psiholozima koji sam ti posvetio, koji zdravorazumsko čitanje ne smatraju za neko pametno čitanje možda bi se malo zapitao i zamislio šta tvojoj smirenosti govorim.

Ali te činjenice kojie si naveo jednako dobro funkcionišu i unutar predrasude da je npr lud, ili da je ideološki neopterećen....itd.

A da plaćamo danak zbog svakog raskola to je bar jasno, nemoj samo kao ovi  Artemijevi koji tvrde da raskola sa SPC nema, a ako neko kaže da raskola sa Rimom nema, odna razdiru haljine, taj raskol da se ne dira, kao da je raskol istina naše vjere? Kao da nama raskol daje idenditet? pa koji je to onda identitet?

Naprotiv nama sabornost daje identitet, u kontestu Rimskog raskola, naš saborni stav, da smo mi čuvari sabora sa Rimom i protiv volje Rima, a ne čuvari raskola protiv volje Rima koji hoće jedinstvo.

I plaćamo danak raskola i to na Satanin oltar i jedni i drugi, i u krvi i mnogo čemu drugom, svako po svojoj krivici, a glupo je misliti da smo mi bez grjeha i krivice, i kada je u pitanju Artemijev, Rimski, Američki ili bilo koji drugi raskol.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Родољуб Лазић рече

Опрости, много речи, мало смисла. Не бих се баавио твојим мишљењима. 

I opravda Rođeni premudrost svoju. Po stoti put si žrtvovao brata na oltar "pravoslavne" ideologije svoje.

Подели на овим сајтовима

Ма да, треба да се завлачим у твоје "преумне" спекулације. Немам преча посла. Мислим да сам много пута рекао да ме не занима комуникација с тобом.Могу да се молим за тебе, а да се дописујем и "натписујем" - не занима ме. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...