Jump to content

Сексуални односи по Календарчету

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 33 минута, Zoran Đurović рече
пре 1 сат, Bokisd рече

Ali dok se ne istakne jedno zakonodavno tijelo sa onakovom nadleznoscu

Ти си дебил. Ниси у стању ни 1 текст да прочиташ. 

i, koji je kontekst, :stidljiv: .... daj objasni .... 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 16 минута, Вукашин рече

Не знам зашто ово радиш? Питање је просто, постоји ли евх. пост након недељне Литургије?

Ma, sta radim  ne_shvata 

Evh. post moze da bude samo primer dogovora..... dok je drugo pitanje sta moze da bude po onom kanonu - duhovna zrtva - u subotu i nedelju kao celim danima (to je ovo sto pominjes .... posle Liturgije..)

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Вукашин рече

Молитва, читање Писма, слушање духовне музике и сл. не могу бити никакав продужен пост, или жртва.

A zasto ne bi moglo, ako neko preko nedelje radi po ceo dan i nema vremena za takve stvari ?

mislim, mozemo da radimo i 1000 velikih metanija ... :D

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bokisd рече

Ma, sta radim  ne_shvata 

Evh. post moze da bude samo primer dogovora..... dok je drugo pitanje sta moze da bude po onom kanonu - duhovna zrtva - u subotu i nedelju kao celim danima (to je ovo sto pominjes .... posle Liturgije..)

Ниси ми одговорио на питање, како може да постоји "продужен" евх. пост после Литургије? Немој да врдаш.

Могу ја са женом и сам са собом да се договарам шта хоћу, али то што ти наводиш није никакав продужен литургијски пост. Мало си се запетљао.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Вукашин рече

Ниси ми одговорио на питање, како може да постоји "продужен" евх. пост после Литургије? Немој да врдаш.

Могу ја са женом и сам са собом да се договарам шта хоћу, али то што ти наводиш није никакав продужен литургијски пост. Мало си се запетљао.

Imam i ja za tebe jedno pitanje.

A, sta je onda sa onim 13.kanonu, ako se on odnosi na cele dane subota i nedelja i ako je verovatno ta duhovna zrtva koja se pominje Liturgija i pricesce ?

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Zoran Đurović рече

ИМАШ, НЕЗНАЛИЦО,  МНОГО ДРУГОГ ТОГА ДА ПРОЧИТАШ У ОВОМ ТЕКСТУ. 

Како ти није јасно да сте ти и Боксит само дунстери у овој материји? Да то што сте понешто прочитали вас никако не квалификује да будете учитељи, него морате да се учите?  

Увек ми је и смешно и тужно кад видим твоју потребу да некога унизиш вербално како би себе уздигао. Како ти много пута рекох, то је непогрешиви знак да иммаш проблем са самопоуздањем.  На страну што те потпуно дискредитује као хришћанина. Но добро, шта је ту је.

Две ствари су очигледне:

Прво, да је овај  Милашев текст скоро директно супротан оном његовом првом тексту, који сам ја цитирао. Тако да, ако сам незналица, онда сам у добром друштву, јер је и онај Први Милаш, кога сам цитирао, такође незналица. Милаш против Милаша.

Друго, чак ни у овом тексту он не говори о укидању канона кроз "праксу", него говори о законодавној власти сабора помесне Цркве који то може уредити другачије:

...Он је зато васељенски, што засвједочава васељенску истину цркве, истину вјечну и никад неизмјенљиву. Је ли један такав сабор на окупу, он ће тада, поред главног свога посла, ради којега је био сазван, одредити у питањима црквене дисциплине оно што потреба његовога времена иште, и издаће односне каноне; није ли на окупу, у таквом ће случају, ако је пријека нужда, одредити о дотичном питању оно што треба помјесни сабор једне или друге цркве, којему је законодавна власт у питањима доброга реда и мира црквеног зајамчена самим Основатељем цркве.

...Кад је то тако, тада значи, да обвезна снага једнога канона сасвијем је независна од тога, да ли је исти канон издао или санкционисао један васељенски сабор. Та снага дотичнога канона (разумије се, дисциплинарног својства) зависи од законодавне власти дотичне у управи самосталне помјесне цркве, која својим потребама и приликама примјењује постојећи канон, или издаје и нови.

Дакле,  ни Други Милаш нигде не каже да се канони укидају пуком праксом непримењивања од стране свештенства, па ни епископа,  него се то ради тако што Сабор Помесне Цркве издаје нови канон, јер он има  (по Другом Милашу, док по Првом Милашу то је недопустиво) законодавну власт да мења каноне, ако је прека нужда.

Тако да је 13. канон Тимотеја Александријског је важећи чак и по Другом Милашу, а по Првом Милашу сасвим несумњиво, пошто Сабор СПЦ није укинуо тај канон, односно није донео нови, другачији од њега.

Иначе, сама чињеница да се неки канони не примењују не може значити да су тиме укинути, јер би то значило нпр. да је канон, о обавези трократног погружења приликом крштења био укинут, будући да се данас трократно погружење скоро и не примењује у многим Црквама.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Родољуб Лазић рече

Увек ми је и смешно и тужно кад видим твоју потребу да некога унизиш вербално како би себе уздигао. Како ти много пута рекох, то је непогрешиви знак да иммаш проблем са самопоуздањем.  На страну што те потпуно дискредитује као хришћанина. Но добро, шта је ту је.

Две ствари су очигледне:

Прво, да је овај  Милашев текст скоро директно супротан оном његовом првом тексту, који сам ја цитирао. Тако да, ако сам незналица, онда сам у добром друштву, јер је и онај Први Милаш, кога сам цитирао, такође незналица. Милаш против Милаша.

Друго, чак ни у овом тексту он не говори о укидању канона кроз "праксу", него говори о законодавној власти сабора помесне Цркве који то може уредити другачије:

...Он је зато васељенски, што засвједочава васељенску истину цркве, истину вјечну и никад неизмјенљиву. Је ли један такав сабор на окупу, он ће тада, поред главног свога посла, ради којега је био сазван, одредити у питањима црквене дисциплине оно што потреба његовога времена иште, и издаће односне каноне; није ли на окупу, у таквом ће случају, ако је пријека нужда, одредити о дотичном питању оно што треба помјесни сабор једне или друге цркве, којему је законодавна власт у питањима доброга реда и мира црквеног зајамчена самим Основатељем цркве.

...Кад је то тако, тада значи, да обвезна снага једнога канона сасвијем је независна од тога, да ли је исти канон издао или санкционисао један васељенски сабор. Та снага дотичнога канона (разумије се, дисциплинарног својства) зависи од законодавне власти дотичне у управи самосталне помјесне цркве, која својим потребама и приликама примјењује постојећи канон, или издаје и нови.

Дакле,  ни Други Милаш нигде не каже да се канони укидају пуком праксом непримењивања од стране свештенства, па ни епископа,  него се то ради тако што Сабор Помесне Цркве издаје нови канон, јер он има  (по Другом Милашу, док по Првом Милашу то је недопустиво) законодавну власт да мења каноне, ако је прека нужда.

Тако да је 13. канон Тимотеја Александријског је важећи чак и по Другом Милашу, а по Првом Милашу сасвим несумњиво, пошто Сабор СПЦ није укинуо тај канон.

Иначе, сама чињеница да се неки канони не примењују не може значити да су тиме укинути, јер би то значило нпр. да је канон о обавези трократног погружења приликом крштења био укинут, будући да се данас скоро и не примењује у многим Црквама.

Milas protiv Milasa,.... tacno si zapazio, zasto, zato sto su i neki ruski kanonisti uocili isto par nekih drugih stvari kod Milasa koje nisu konzistentne, ali koje ne narusavaju njegov celovit i pravoslavni pogled na kanonsko pravo.

Подели на овим сајтовима

Inace nasao sam ovo od sv.Grigorija Bogoslova :

"св. Григорий Богослов, увещевая готовящихся к Крещению, пишет: "Об одном тебя прошу: прими дар, как ограждение, и дару принеси от себя чистоту на время, пока продолжаются дни, установленные для молитвы, которые честнее дней рабочих; и то по взаимному условию и согласию. Ибо не закон предписываем, но даем совет, и хотим взять от тебя же и для общей вашей безопасности". 

Idem da se odmorim, bas me ovo sa Mitropolitom preseklo.

Подели на овим сајтовима

On 26.10.2020. at 10:22, grigorije22 рече

Evo ima i ovo.:ani_biggrin: Arhimandrit Rafail Kerelin pored njega Rafailo Boljević.

Сексуална привлачност и страст се никада не могу назвати љубављу: то је велика обмана преко које ђаво заводи људе на пут пропасти.

Архимандрит Рафаил Карелин

122701067_2872194889732161_3303534213393576451_n.png?_nc_cat=109&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=oOS9dxc8d1QAX_gg-QE&_nc_ht=scontent.fbeg5-1.fna&oh=50f28441e01179837504ba4f1a244c34&oe=5FBDE8DE

Хвала Богу св. ап. Павле, апостол љубави, многе избави из тог огња НЕ застрашујући их већ САВЕТУЈУЋИ ИХ да - ако су више телесни него духовни (читај ако се лако телесно распаљују) НЕ ЖИВЕ КАО ОН него нађу себи жену/мужа и задовољавају своју жељу на законит начин.

Него, више ме мучи питање: што сам Господ у причи о жени са пет мужева и "чија ће бити" о Другом доласку није нагласио да НИЈЕ СПАВАЛА НИ СА ЈЕДНИМ!

То је једини логичан закључак из ових монашких прича јер:

1. То је област СЗ закона, да је била јалова значило би да је грешна - ништа од спасења о Васкрсењу свих.

2. СВИ су у Царству (и жена и мужеви).

2. Није имала деце ни са једним. 

Дедукцијом је јасно да би то било једино могуће ако нико није имао односе са њом.

Да не говоримо о томе да су Соломон, Давид, св. краљеви Стефан Првовенчани, Милутин и др. вишебрачни одавно у геени. Нема шансе да нису гледнули без жеље у срцу...

Јес' занимљива тема - за доконе.

Читајте Павла, волите своје жене како год вам ОБОМА прија, не браните се једно другом ОСИМ ПО ДОГОВОРУ и не булазните к'о Папа над водом, што би рек'о Јоил... ?

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Да ли си чуо да су многи бездетни родитељи добили децу управо зато што су чинили све супротно од онога што ти проповедаш?

WWW.SABORNA-CRKVA.COM

Saborna crkva u Beogradu

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Плаво Небо рече

Да ли си чуо да су многи бездетни родитељи добили децу управо зато што су чинили све супротно од онога што ти проповедаш?

WWW.SABORNA-CRKVA.COM

Saborna crkva u Beogradu

Моји обрнуто. Нећу да откривам идентитет: Хтео сам да поделим једну благу вест. Након гледања клипа: сексање по календарчету, супруга је зачела. У четвртој недељи је. Помени да буде све како треба. ?

Па ја не памтим више колико је те деце дошло на свет што су родитељу тражили Авине молитве! Садржај мог инбокса и преписки ће бити објављен постхумно. - Једном се зачудих да ми неколико дана нису писали људи о чудима. И онда ми послаше у истом дану о 4 чуда! 

Но, ово су нормални људи и хришћани практиканти. Зато им Бог даје, иако се обраћају мени. Чудни су путеви Господњи, мудраче...  

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Плаво Небо рече

WWW.SABORNA-CRKVA.COM

Saborna crkva u Beogradu

Тачно је да људи посте, моле се, узимају одређени подвиг из завет. И Бог им даје децу (а некима не јер само Он зна шта ради). Све то није у сукобу са тим да су брачни односи мужа и жене њихова интима и да они одређују меру коју могу да носе у скалду са оним што каже Апостол Павле да се не забрањују једни другима осим ради поста и молитве. То је јако широка препорука и оставља простора свима да поступе разумно и благословено према мери коју могу да носе. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Чудни су путеви Господњи

Кад би "строги" схватили да им се оставља простор за разумну  строгоћу све би било супер. Они који рецимо живе у браку и суздржавају се и не горде се тиме, верујем да никоме не придикују око постеље јер су разумни и могу да носе ту тешку меру, не мраче оне који рецимо практикују суздржавање само дан пред причешће. Дат нам је простор и ширина а људи се лактају без потребе.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Вилер Текс рече

Дат нам је простор и ширина а људи се лактају без потребе.

Ovo je dovoljno receno na celu temu. Dalja diskusija njie potrebna :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...