Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Djaba ako imamo stav, ja sam moralan, znači da me Bog gleda.

То не значи да ја мислим да неморалног Бог не гледа, него шта то значи то мора он сам да види. Ја расуђујем о себи а за друге могу само са стране да констатујем да нешто није у реду, као што је констатовано да су друга двојица на крстовима разбојници. Само Бог зна зашто су се њихови путеви раздвојили и зашто се један покајао и спасао а други није.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Djaba ako imamo stav, ja sam moralan, znači da me Bog gleda.

Зато је светост прикладнији израз у хришћанству јер дефинише сједињење са божанским енергијама а тиме и наш лични однос са Богом јер су енергије ипостасне и нетварне. Људи могу бити морални и лепо васпитани а да при томе нису свети.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan3 рече

Младић није без Бога могао да одржи све заповести целог живота (јер Исусу омиље када је то чуо) и баш због тога (због тог односа) и стиже до Христа да би питао како да добије живот вечни тј. Бога. Када га Исус позове на савршенство он нажалост одлази тужан због богатства.

Eto toliko se potrošio na zakon, da nije mogao do savršentva a pokajani razbojnik celog života nemoralan I odvratan a na kraju života ispovedi savršenstvo.

Mladić bio mio Isusu nekoliko trenutaka a razbojnik ostade mio Isusu čitavu večnost.

Zato je moral samo sredstvo a ne cilj, što se više podvizavaš u moralu, tako možeš vrlo lako zaboraviti na cilj.

Uzmimo za primer I bludnog sina. Ovaj je bludničio I vratio se kući, pravedno je procenio da je pogrešio, vratio se ocu, makar da bude najamnik. Šta se dešava dalje, onaj dobri sin koji nikada nije bludničio bio duboko moralan uz oca, sada brani ovom sinu da uđe na vrata očevog doma, buni se, protestuje, kako on koji je moralan u svakom pogledu sada mora da prihvati I da bude stavljen u isti rang sa ovim koji nije bio toliko moralan ali koji nije ni oca napustio zauvek.....

Kako taj dobri sin nije video ovo:

пре 8 минута, Vladan3 рече

Ја наравно не мислим да ако је неко неморалан да је потпуно изгубљен за спасење, јер да тако мислим зашто бих се још и молио за њега? Тај неморалан сам у ствари ја, само без Бога, ослоњен само на морал тј. себе

Nije video, zato što nije istinski gledao nemoralnog kao samog sebe, jer da ga je gledao, ne bi mu spominjao grehe njegove.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Матусал рече

Људи могу бити морални и лепо васпитани а да при томе нису свети.

Тако је.

Само када ја кажем моралан ја мислим на: испуњава Божије заповести из жеље да иде ка Богу (Ако ме љубите, заповијести моје држите). Не мислим на бон-тон, васпитање, грађанске законе, етичке кодексе, правила части итд. итд.

Подели на овим сајтовима

Pa, ako gledamo na pusenje kao na strast i zavisnost, onda, strastveno i nekontrolisano 'uzivanje' u cigarama i nije bas dobra stvar.

Hrana je dobra i neophodna za normalno zivotno funkcionisanje, ali, ako preteramo, onda mozemo ugroziti i svoje zdravlje. Tako slicno i sa cigarama i pusenjem. Svako prtererivanje skodi coveku, kako fizicki, tako i duhovno.

Pa, onda, valjda i duhovnik i svestenik trebaju proceniti u kakvoj je duhovnoj situaciji neki vernik i na osnovu toga odrediti, da li ce' ili nece nekog pricestiti, ako takav covek konzumira cigare. Verovatno i neka ikonomija postoji, ali, verovatno i neka akrivija ( u ekstremnim situacijama ) mora da bude prisutna.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Eto toliko se potrošio na zakon, da nije mogao do savršentva a pokajani razbojnik celog života nemoralan I odvratan a na kraju života ispovedi savršenstvo.

Mladić bio mio Isusu nekoliko trenutaka a razbojnik ostade mio Isusu čitavu večnost.

Zato je moral samo sredstvo a ne cilj, što se više podvizavaš u moralu, tako možeš vrlo lako zaboraviti na cilj.

Uzmimo za primer I bludnog sina. Ovaj je bludničio I vratio se kući, pravedno je procenio da je pogrešio, vratio se ocu, makar da bude najamnik. Šta se dešava dalje, onaj dobri sin koji nikada nije bludničio bio duboko moralan uz oca, sada brani ovom sinu da uđe na vrata očevog doma, buni se, protestuje, kako on koji je moralan u svakom pogledu sada mora da prihvati I da bude stavljen u isti rang sa ovim koji nije bio toliko moralan ali koji nije ni oca napustio zauvek.....

Kako taj dobri sin nije video ovo:

Nije video, zato što nije istinski gledao nemoralnog kao samog sebe, jer da ga je gledao, ne bi mu spominjao grehe njegove.

Оно болдовано је супер речено.

Иначе, ја мислим да ми не знамо да ли се младић спасао или није. Отиде тужан а Исус каже тешко је богатоме. Али не и немогуће, јер је такође изгледало немогуће и да се разбојник спасе па ипак се покајао на самом крају живота.

А шта сад ја да радим што морални син није видео брата као себе? Да ли га је баш сам морал искварио? Или је можда био моралан из прорачунатости? Ако је ово друго онда би он и свашта друго урадио ако би прорачунато проценио да се то оцу свиђа и баш би га било брига за морал.

Не верујем ја у позитиван или негативан аутоматизам ни за моралне ни за неморалне него ако могу више гледам на мотиве.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Trifke рече

@Ведран* @Volim_Sina_Bozjeg  Ma jeste li primetili kako covek kaze da je to stav crkve? Majko moja mila, jos jedna veliki duhovnik. Postali smo gori od Rusa po tom pitanju. :bu:

A da nije to malo novinarsko ukrasavanje teksta....mozda je gosn novinar razumeo tako...ili.mu je izvor preneo tako

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

Pa, recimo, radi odredjenog viseg cilja, u ( odredjenim ) situacijama,  prenebregnuti ( spoljasnju )  tacnost u duhovnim i kanonskim stvarima.

Ikonomija ne znači snishodjenje, to ti je neko pogrešno preveo, tako da uzmi rečnik grčkog jezika i vidi, šta znači reč ikonomija.

Batali se tog snishodjenja više.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bokisha рече

A da nije to malo novinarsko ukrasavanje teksta....mozda je gosn novinar razumeo tako...ili.mu je izvor preneo tako

Daj Boze da je tako kao sto ti kazes! Mada sumnjam! :(

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Икономија (грч. οικονομία) - домострој, промисао, управљање, руковођење, план, нацрт, разрешење...

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...