Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Ведран* рече

зекиш :)))

Шо? Ако није грех а може вернику да помогне да среди мисли, опусти се и отвори пред исповедником... зашто да не?

Добри исповедници се већ труде да створе атмосферу поверења и искрен однос да се људи лакше и потпуно отворе, свака помоћ је добродошла.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Vladan3 рече

Шо? Ако није грех а може вернику да помогне да среди мисли, опусти се и отвори пред исповедником... зашто да не?

Добри исповедници се већ труде да створе атмосферу поверења и искрен однос да се људи лакше и потпуно отворе, свака помоћ је добродошла.

Претпостављам да ниси разумео зашто сам то рекао, јер нисам рекао да није грех.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Претпостављам да ниси разумео зашто сам то рекао, јер нисам рекао да није грех.

Ти наравно ниси рекао да није грех али други јесу, ја се на то настављам и следим даљу логику у расуђивању.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan3 рече

Ти наравно ниси рекао да није грех али други јесу, ја се на то настављам и следим даљу логику у расуђивању.

Па немој онда да се на мене настављаш. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Па немој онда да се на мене настављаш. 

Па извини али твој коментар је био једна од тих карика... У сваком случају батаљујем јер видим да ти је већ пресело.

Позз :)

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Vladan3 рече

Па извини али твој коментар је био једна од тих карика... У сваком случају батаљујем јер видим да ти је већ пресело.

Позз :)

Могуће да сам после овога више осетљив него што бих иначе био. Али ако си се надовезао на мене у томе смислу само као на једну карику, боље би било да си питао уопштено хипотетски, а не мене директно да ли бих ја да сам духовник благословиио да пуше на исповести. То ми је било мало много.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

боље би било да си питао уопштено хипотетски

Да у праву си. Мени је потпуно свеједно о коме је реч него ме је занимало како би се расуђивање даље развијало са датим полазним тачкама...

Људи су када је о пушењу реч склони да буду веома субјективни и осетљиви без обзира какав став имају.

Подели на овим сајтовима

Сваки пут када се заподене разговор на ову тему, иако се у првом моменту тргнем и имам ту реакцију да се оправдавам и/или инатим, на крају приче дођем до тога да се осећам заиста лоше. Не зато што пушим (због тога се свакако већ осећам углавном лоше без да ми неко каже), него зато што се на неки начин ми пушачи етикетирамо по спољашњим, видљивим "гресима" (или гресима, страстима, какогод), а нико од свих људи на овом свету не зна ко сам, кроз шта пролазим, одакле сам кренула и докле сам дошла. Нећу да правим поређење са другим "категоријама греха", свако за себе зна шта је успут у животу закачио, па то тегли, вуче и не може да се отараси напасти, колико год се трудио, желео и борио. Ако је неко донео одлуку да се нећу причешћивати због тога што сам пушач, ја ћу се једноставно повући. Не зато што не желим (или не могу) да оставим цигарете, већ због тога што су цигарете нешто што је толико малецно у односу на оно због чега падам, трескам, и посустајем, свакодневно. Ако себе тако сагледам, ако себе тако изанализирам, ја се не смем причестити никада. Не желим да се поредим са другима, па да кажем - аха, а причешћују се криминалци, лажови од политичара, алкоси, овакви, онакви. Не. Не знам ја шта је у њиховим душама и у њиховом сусрету са Богом, а још мање знам одакле су пошли да би стигли до тога какви јесу данас. За себе знам. Пошла сам из личног пакла у сусрет Богу, и загрлила га јако и не пуштам, чак и када треснем носином о под. Али, ако нисам достојна да се причестим зато што пушим, ево рећи ћу - хеј, па то је најмањи разлог. Имам ја тога на кљун колико хоћете. Нажалост.

Не знам како ме Бог види, али знам како ја видим њега. 

Подели на овим сајтовима

On 2/7/2018 at 20:10, Vladan3 рече

А ја сам три пута написао да нисам за аутоматско одлучење јер је, између осталог, то компликована страст и потребна је велика пажња и духовника и верника око тога како, шта и којим темпом раде и јер нисмо сви исти. Као што неко рече, можда је то некоме једини или неопходан вентил, мање зло, све је то људски.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Vladan3 рече

то компликована страст

А која страст то није? Нема такве. И по томе пушење није посебна и другачија. 

Али мени се чини да неки кажу да то и није страст. А ја се питам онда шта је? Али видим да сам упао у тему где ми није место.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Мислим да нико не спори да је пушење гријех и да је штетно по човјека и у физичком и у духовном смислу као и сваки други гријех. Питање је само у коју га категорију сврставамо и како се према њему односимо. Рјешавање овог питања би требало оставити човјеку који се бори против ове страсти и ономе ко је духовно одговоран за њега. Духовник или парохијски свештеник би требао да има најбољи увид у духовно стање сваког човјека који му повјерен од Бога на старање и у складу са тиме да се руководи по овом и свим другим питањима. На жалост у пракси је ситуација везана за познавање духовног стања парохијске заједнице тотално конфузна па се онда прибјегава неким соломонским рјешењима. При томе се нема реалан однос приликом категоризације гријехова и сада имате ситуацију да се паушално одређује ко се смије а ко не смије причешћивати и ту долазимо до одређеног апсурда. У сваком случају, треба у смирењу поштовати поредак сваке епархије, манастира, парохијске заједнице и не треба драмити као да је одлука донешена на васељенском нивоу, а своје личне борбе оставити за људе који су преузели духовну одговорност за нас.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Tako je moraš razumeti nas grešne, Hristos je radi nas došao, ne radi vas.

Видиш прво сам Бог, а онда постадох безгрешан, шта је следеће...

И то све јер сам рекао да пушење није добро и није врлина.  Наравно није ни пушење исто, има људи који пуше паклицу 3-4 дана, ако немају тренутно ништа, а има оних који пуше по две паклице дневно, који када им се приближи крај пакле јурцају у продавницу, оне које не можеш замислити без цигарете.

Иначе чуј назива пакла цигарете. Тек сад сконтах.

На крају крајева, цитираћу пар Божијих  угодника.

Патријарх Павле је рекао да човек треба да пуши, Бог би му уградио оџак.

Свети Јован Кронштатски је рекао да је пушење кађење ђаволу.

Свети Филарет: Дуван је заслађена пилула ђавола, коју је он дао телу, кријући се иза привидне потребе, њене бесмислене похоте. Четири зла ђаво одједном чини кроз дуван: убија драгоцено време, скраћује живот, изазива најглупљу жељу и сиромашнима одузима насушну храну.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Да се разумемо причест по мени не сме бити условљена са тиме да ли је неко пушач или не и ја да сам свештеник не би бранио пушачима причешће, али немој да испадне да је то још врлина и добра страна човека. 

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...