Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, goranger рече

kao jedeš kokice a svima je jasno da ste ti i vasabi popušili kutiju više zbog ove duvanske afere. još samo da tražite da se uvede takav emotikon koji duvani :) 

:smok:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 2/9/2018 at 19:30, МилошБГ рече

Ја те неколико пута питах да прокоментаришеш ове изречене ставове светих људи, а ти никако то да урадиш, већ мене нападаш јер их махом цитирам, као ону причу због којег си ме напао да глумим Бога.

Патријарх Павле- Да је Бог хтео да човек пуши,уградио би му оџак

Свети Филарет-  Горење твоје цигарете или цигаре врло добро приказује труљење твог срца у ватри страсти: као што ти цигара гори у устима, тако твоје срце гори у ватри разних страсти. И као што су страсти стално и велико подсмевање јадним људима, тако је пушење дувана његово ново подсмевање.

Дуван је заслађена пилула ђавола, коју је он дао телу, кријући се иза привидне потребе, њене бесмислене похоте. Четири зла ђаво одједном чини кроз дуван: убија драгоцено време, скраћује живот, изазива најглупљу жељу и сиромашнима одузима насушну храну.

Свети Јован Кронштатски- На богослужењу се пали тамјан и како слуге греха да не смисле неко своје кађење – пушење? Прво је пријатно Богу, друго треба да буде пријатно Божијем непријатељу – ђаволу.

Свети Никодим- Пушење је неразумна ствар. Потрпите рђаву навику, али не хвалите грех. Добро је оставити пушење. Оно не само да је израз доконости, већ помало подрива здравље, кварећи крв и прљајући плућа. То је постепено тровање себе.

Свети Силуан Атонски- Пушење одваја човека од вишњег духовног света, служи као једна од озбиљних препрека на путу спасења сопствене бесмртне душе, наводећи је на грех и потчињавајући самовољи трулежног тела.

Свети Амвросије Оптински- Пошто сте свесни да је то штетно за душу и тело, јер дуван раслабљује душу, умножава и појачава страсти, помрачује разум и уништава телесно здравље лаганом смрћу. Раздражљивост и туга су последице болести душе због пушења.

Архиепископ Аверкије Таушев- У извесном смислу пушење је горе од пијанства и блуда, јер ове две ствари проистичу из злоупотребе природе, док је пушење противприродна страст, која нема никакав основ у људском организму. 

Никотин који се налази у дувану, има отупљујуће дејство на пушача и разара његово здравље, а страст према том несумњивом отрову чини човека својим заточеником, јадним робом дувана, без кога он не може чак ни да живи, без кога губи спокојство и душевну равнотежу, што само по себи већ представља тежак грех, јер хришћанин, будући ослобођен од ропства греху искупљујућом Жртвом Христовом, не сме поново да се везује греховним страстима и тако губи велики дар слободе који је стекао драгоценом Крвљу Христа Спаситеља, проливеном за нас на крсту.

Епископ Хризостом- . „Неки турски продавац имао је стару икону Пресвете Богородице коју је користио као даску за обрађивање меса. Један православац, запазивши то, решио је да прекине то изругување над светињом, и заједно са месом купио је икону као обичну даску. Доневши је кући очистио је и окачио на зид у гостинској соби. На несрећу био је пушач. Кроз неколико дана у сну му се јавила Пресвета Богородица и упозорила га, ако не престане да скрнави Њену икону димом цигарета, онда боље да врати икону Турчину. Богородица је сматрала за боље да Турчин сече месо него да је православни хришћанин окађује смрадом ђаволског кађења. Православни хришћанин постао је свестан свога греха и више никада није пушио.“

“Ako te oko tvoje sablaznjava iskopaj ga i baci ga od sebe, jer bolje ti je i bez jednog oka uci u 
Carstvo Bozije nego sa dva u propast.
Oslobadjati se od rdjavih navika, od poroka, to je kao vaditi oko ili iseci ruku.
Ali mi tu muku mozemo da podnesmo, jer smo de fakto ucinili nasilje nad svojom prirodom pa smo navikli te poroke, pa sad mora biti nasilje nad nasiljem da se izrazimo savremenim nacinom izrazavanja da bi se oslobodili od toga nasilja.
Hriscansto je uvek moguce ali ne moze mehanicki i ne moze na lak nacin.”
Patrijarh Srpski Pavle

kada sam cuo ove reci shvatio sam sta su cigarete i tada sam i uspeo da ostavim to zlo 

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 22 минута, МилошБГ рече

Па да видим и ја тај осећај лома...а не да љубоморно чуваш за себе (мислим на пуцање чира)

Мада да ти речем и није нешто, но ако је теби леп осећај, немаш фрке Винкославе.

Ево да Ви речем: "гнев води убиству"  12:smeha:
Шкрбо, ти ли си :)

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Djapa рече

“Ako te oko tvoje sablaznjava iskopaj ga i baci ga od sebe, jer bolje ti je i bez jednog oka uci u 
Oslobadjati se od rdjavih navika, od poroka, to je kao vaditi oko ili iseci ruku.
Ali mi tu muku mozemo da podnesmo, jer smo de fakto ucinili nasilje nad svojom prirodom pa smo navikli te poroke, pa sad mora biti nasilje nad nasiljem da se izrazimo savremenim nacinom izrazavanja da bi se oslobodili od toga nasilja.
Patrijarh Srpski Pavle

kada sam cuo ove reci shvatio sam sta su cigarete i tada sam i uspeo da ostavim to zlo 

Слава Богу и браво брате!

• Волим 1

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 37 минута, Djapa рече

Patrijarh Srpski Pavle

Ово нико није оспорио.
Свака част, ја још дуваним.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, МилошБГ рече

Чуј стереотипи и чуј није тачно, какав /пун себе/ закључак, на два набројана лична искуства и причу сина. А чак иако знам да је то код мене правило, још се оградим уз "углавном" није, али није довољно, Милоше гнусни затвореног срца и очију.

Ок твоје окружење је такво, допушташ да то не значи закључак који си изнела или не?

Ја на бази од сигурно преко 20 људи (а можда је тај број и већи, али их се не могу све ни сетити) од којих су неки алкохоличари, неки лечени алкохоличари а неки наркомани,неки лечени наркомани, а неки нажалост и упокојени немам ниједног који не пуши или није пушио цигарете, ама баш ниједног.

Чуј, оставили цигаре и прешли на марихуану јефтиније је...па то не значи да нису пушачи, јер су дакле пушили па прешли на јаче и схватили поред тог јачег им цигаре и нису потребне, значи опет им цигарета била то семе из које је изникло нешто даље и горе. Али признаћеш ретко ко је кренуо стрејт по питању цигарета на било коју дрогу, од дувања, па на даље.

Мислила сам да цитирам део по део, али ћу цитирати све, јер је све укупно написано заиста ....... (овде иде смајли који преврће очима)

Овако, два набројана лична искуства не значи да их нема више, шта хоћеш, попис свих људи које познајем а који се не уклапају у твоје углавном? И при том још ми млатиш са "пун себе" закључак? Не, то твоје ограђивање није довољно, можда јесте теби, али у неком твом микросвету.

Не, моје окружење није "такво", моје окружење су мој муж који пуши дуван, не пије алкохол, не гута таблете и не дрогира се, два сина која не пуше, не пију алкохол, не дрогирају се и мала ћерка која наравно то ништа не ради. Шта хоћеш с тим да је моје окружење "такво"? Помало си безобразан.

Ако те баш интересује, радила сам на клиници за неурологију која је у оквиру групе неуропсихијатријских клиника па сам била консултант и на психијатрији, а такође сам покривала и кабинетски део неуропсихијатрије и одељења за ментално здравље. Била сам у тиму који је радио са болестима зависности, не као пацијент него као стручни сарадник. Знам о чему причам. А ти гради своје мишљење на "бази" од 20 људи, али онда немој да пишеш углавном, напиши "у мом узорку од 20 људи ко пуши тај и пије, а углавном и жену бије".

Имам синове `95. и `97. годиште и веома сам добро информисана о томе шта и како раде њихове генерације у Београду. Не причам о деликвентима, причам о лепо обученој, културној, чистој, школованој деци. И не, не дувају само траву помешану са дуваном, деца се масовно дрогирају а не пуше дуван, а велики број њих никада није пушио дуван. И масовно се убијају од алкохола и не пуше дуван.

Стереотипи, стереотипи као врата, управљају нашим човекољубљем претварајући га у себељубље. Ето, чак си и мене у својој поруци стереотипно одмах угурао у "моје такво окружење".

Брате мили...

Ево ти постер на поклон, направила сам га данас.

a.thumb.jpg.36d857a553898d83e5ceb212508ff61e.jpg

Подели на овим сајтовима

Ја и даље не контам ту потребу да кроз призму мене противника цигарета уносите такве ствари и представљате се као и моралне и верске и сваке друге величине, а мене као огромног грешника којег морате дрзнути памети.

Ја сам грешан те не морате баш у свакој поруци да ми то поручујете да ли изокола да ли јасно, ја не осуђујем тебе нити било кога другог што пушиш/те- то је ваша лична ствар и искрено ваш проблем, осуђујем што браните то и рукама и ногама и не видим поенту порука као што је ова или она всб-ова где ми он поручује да се покајем у оваквим дискусијама.

Написах, углавном је тако...чак нисам ни ишао у даљем смеру где бих јасно рекао да су цигарете покретач свега, да ниједан али ниједан наркоман у мом окружењу, зависник, није почео прескакајући степенице, а замисли који је степеник у низу и први...да цигарете. Међутим, не хтедох то да причам, јер било би овај опет нешто, опет би ми цитирали и поручили да се покајем и вероватно да ћу у пакао. 

То наравно не значи што је јако глуп закључак извини, али да ми стављаш у уста да је сваки пушач и наркоман/алкос/нешто треће, не значи наравно, али значи да је на примерима које ја гледам а имам их очигледно доста више од тебе сваки наркоман и пушач, сваки алкос и пушач. Те не видох што ми написа да твој муж пуши а није алкохоличар па ми још саспе у лице, ја то рекао? Тешко, наравно што не шутирати, иако је гол на супротној страни, али добро.  Мада замишљам себе да почнем одговарати на нешто што нисте написали и тврдили и да тако у недоглед као вас пар, одговарам и нападам нешто што нико није написао, можда је добра фора, шта знам, само да смислим.

Да пун себе је закључак кад ти мени кажеш парафразирам неистина, стереотипи, а ја причам о ономе што гледам.

То је описно, да ја стојим у јануару месецу и кажем да пада снег и да је то супер пошто углавном тада и пада и да га гледам на прозору како пада, а да неко дође и каже аааа лупеташ, то су стереотипи, то што је јануар не значи да пада снег, ево 17.јануара није падао, а ни 19ог! лажљивче пун си предрасуда и стереотипа, твоја претходна порука на то личи.

Кафане и сплавови у Београду где се људи исто леше од алкохола и дроге, су праве оазе чистог недуванског ваздуха. Излазио, па знам, кладионице и коцкарнице такође, провири у једну.

Ето, направи сад још један постер, пошаљи ми на пм да ли има неке наде да се спасим, договорите се Гајић, ВСБ и ти, па да знам на чему сам....Хвала.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, МилошБГ рече

не видим поенту порука као што је ова или она всб-ова где ми он поручује да се покајем у оваквим дискусијама.

Pa gde ti da vidiš poentu, kad ti VSB kaže, da opšte nije citirao o.Savu i da svo tvoje tlapanje posle toga kako VSB citira o.Savu da bi prešao pored reči svetitelja kao kroz tursko groblje, nema veze sa pameću, da shvatiš ozbiljno.

Ti si na pravednoj strani, tako si se ufurao i uzeo si sebi za pravo, da se iščuđavaš kako VSB sada brani stav citatima o.Save, koje nije ni postavio, da cigarete opšte nisu ni štetne, pri tom tebe sve to ne samo čudi, no te i fascinira.

I VSB potroši 3 strane da ti objasni kako si imao nedostatak pameti dok si pisao takvu poruku ali tebi pravednom udarniku to opšte nije bitno važno da pravedno udaraš, pa nek boli ionako je VSB pušač na ovoj temi i nije hrišćanin i čovek i šta ima veze ako ga boli dok ga ti izmišljotinama i lažima udaraš.

Kao što je bitnije tvoje iskustvo na uzorku od 20 tvojih prijatelja, nego Aleksandrino profesionalno angažovanje na klinici za zavisnosti.

Ali ti si pravednik a Aleksandra nepravednik, pa je nisi razumeo, kako ona opšte i ne pominje mikrosvet i njeno okruženje, nego iznosi profesionalne podatke sa klinike zavisnosti i psihijatrijske klinike, gde ima uvid ne u svoj mikrokosmos nego u činjenično stanje zavisnika, narkomana.

Nije ni bitno da li je njen podatak ispravan ili ne, nego je tebi bitno što protivreči podacima koje iznosi jedan pravednik kao što si ti u ovom slučaju.

Važno da se ti ne kaješ za svoje laži ovde izrečene, jer cilj pravednosti odobrava sredstva i još ako ti neki nepravednik skrene pažnju na tvoje laži ili oddustvo pameti, eto prilike za još večom oklagijom i jačim udarcem, ovoga puta propraćeno sa sve dramljenjem kako si ti još i žrtva u pokušaju pravednosti i osvetljivanja naroda.

Zapali jednu smiri se.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, ana čarnojević рече

Milose, nevezano sad za ovu raspravu izmedju tebe i Alex kapiram te skroz.

Prvo mi je trebalo vremena da prestanem ovo mesto da kapiram kao nesto sto ima veze sa crkvom pa sad u najnovijoj fazi kapiram da tu nema mesta ni za uravnotezene rasprave. Jednostavno, odvija se borba izmedju dva koncepta, stvari su polarizovane. Nema govora o srednjem putu kao carskom putu.

Po ovome kako stvari stoje ti mu spadas u revnitelje, odmah ti prilepe Saragudu koju verovatno i ne poznajes i licemer si i fali ti LjupaFi.

Zato rileks.

Ма рилекс сам ја...а у праву си од почетка до краја. Ја овде дођох кад су јеромонаси, монаси и свештеници водили главну реч, данас...али шта ћеш.

ВСБ не изврћи опет, не потурај те приче праведник ти, неправедник... Пошто је скроз супротно ваша логика пушим али сам много добар човек преподобни за разлику од тебе који нас осуђујеш и мораш да се покајеш, то су ваше речи, а видим и по људима који ми се јављају по друштвеним мрежама са форума /а нису овде баш ажурни у лупању лајкова/ да нисам то само ја тако схватио, него нема свако времена ни жеље да упада у коштац са таквима као што си ти, да мора да објашњава и брани оно што није писао и остало.

Нећу да кадим ђавола.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, МилошБГ рече

чак нисам ни ишао у даљем смеру где бих јасно рекао да су цигарете покретач свега

пре 20 часа, МилошБГ рече

значи опет им цигарета била то семе из које је изникло нешто даље и горе.

и тако даље....

пре 5 часа, МилошБГ рече

а имам их очигледно доста више од тебе

:2hf007n: изволи, победио си.

пре 5 часа, МилошБГ рече

Да пун себе је закључак...

Да драги Милоше, пун је себе твој закључак на којем инсистираш.

Да пада снег у јануару и да је то супер, то је твоје право да кажеш. Али да тврдиш да је на основу тога свима супер, е па то је баш објективно, важи.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, МилошБГ рече

Ма рилекс сам ја...а у праву си од почетка до краја. Ја овде дођох кад су јеромонаси, монаси и свештеници водили главну реч, данас...али шта ћеш.

ВСБ не изврћи опет, не потурај те приче праведник ти, неправедник... Пошто је скроз супротно ваша логика пушим али сам много добар човек преподобни за разлику од тебе који нас осуђујеш и мораш да се покајеш, то су ваше речи, а видим и по људима који ми се јављају по друштвеним мрежама са форума /а нису овде баш ажурни у лупању лајкова/ да нисам то само ја тако схватио, него нема свако времена ни жеље да упада у коштац са таквима као што си ти, да мора да објашњава и брани оно што није писао и остало.

Нећу да кадим ђавола.

Sjajna ti ekipa iza ledja.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, МилошБГ рече

aloshbennett.jpg

Мој постер је лепши. Позива на љубав. Гледа човека а не грех. Не плаши него даје наду.

Искрено се надам да ћемо сви успети. И молим се Богу за то. Да сви успемо.

Мислим да са тобом више на овој теми не желим да разговарам. Не разумем нечију потребу да плаши, прозива, утерује страх и насилнички поправља људе.

Свако добро Милоше.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, МилошБГ рече

ни жеље да упада у коштац са таквима као што си ти, да мора да објашњава и брани оно што није писао и остало.

Što ne braniš ono što si napisao.

Dakle gde sam ja citirao o.Savu da bi prolazio pored reči svetitelja kao kroz tursko groblje?

To možeš da odbraniš samo iza ledja sa svojim fb prijateljima.

Brani.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...