Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 22 часа, МилошБГ рече

Да ли треба бранити причешће онима који пуше, свакако да да, али само уколико свештенство и монашство који пуше исто буду кажњени на неки начин због тог греха, овако је мало глупо, са друге стране опет то постаје нека врста типика манастира, па ако пушиш и немаш благослов да се причестиш па ти брате и сестро не иди тамо да се причестиш, иди на другу страну код онога ко ти благослови.

Samo za Vedrana.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mogu misliti, mogu misliti, mogu misliti...

Samo nešto misliš rekao bi čovek, izmišljaš.

Па ти немој о томе да ми причаш... Пошто малопре ме оптужи да измишљам да је пушење штетно и за оне који не пуше и да је пасивно пушење исто велики проблем, само удисање дувана, а онда напрасно написа како си ти управо због тога доградио да не би укућанима штетио. Негде слага...да ли онде да ја измишљам да је пасивно пушење штетно што ти и Ведран одговори да ниси у праву или то да си саградио просторију за пушење управо због тога.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, МилошБГ рече

Ма написао сам пошто је неко пре тога питао да ли је овај став игумана Макарија став цркве, коментар ироничан да сам за то али онда када би сви поштовали, а не да мирјани буду ускраћени за причест јер пуше, а свештеници не. Не знам ни што сам то написао јер се ВСБ ухватио тога као пијан плота, а десет пута сам пре и после тога објашњавао да причешће не би смело да буде условљено тиме. 

Зато сам рекао да учитава. А иначе ја њега не познајем као некога ко то ради.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, МилошБГ рече

Ма написао сам пошто је неко пре тога питао да ли је овај став игумана Макарија став цркве, коментар ироничан да сам за то али онда када би сви поштовали, а не да мирјани буду ускраћени за причест јер пуше, а свештеници не. Не знам ни што сам то написао јер се ВСБ ухватио тога као пијан плота, а десет пута сам пре и после тога објашњавао да причешће не би смело да буде условљено тиме. 

Dobro 

Па ти немој о томе да ми причаш... Пошто малопре ме оптужи да измишљам да је пушење штетно и за оне који не пуше и да је пасивно пушење исто велики проблем, само удисање дувана, а онда напрасно написа како си ти управо због тога доградио да не би укућанима штетио. Негде слага...да ли онде да ја измишљам да је пасивно пушење штетно што ти и Ведран одговори да ниси у праву или то да си саградио просторију за пушење управо због тога.

Nisam rekao da izmišljaš da je štetno, nego da izmišljaš kako svi pušači ugrožavaju drugog.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Samo za Vedrana.

Па двосмислено му је ово што је рекао, а будући да је појаснио шта мисли поштено би било да му се тај став више не спочитава. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dobro 

Nisam rekao da izmišljaš da je štetno, nego da izmišljaš kako svi pušači ugrožavaju drugog.

Понављам ја се не бавим појединцем, а посебно не тобом појединцем, јер се нити знамо нити шта друго. Ја причам уопштено, допусти да сви имамо породицу, фамилију, пријатеље,кумове,сараднике,колеге и да ипак имамо у пракси пред сопственим очима шта се догађа и да у мојој околини, која није мала, ја не препознајем ту чињеницу да људи масовно праве посебне просторије, праве балконе и слично само да би ту имали простор да пуше а да не сметају другима.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Па двосмислено му је ово што је рекао, а будући да је појаснио шта мисли поштено би било да му се тај став више не спочитава. 

Nije problem, nije on nikada do sada rekao da je bio sarkazam, nego je posle toga rekao da ne treba da se brani pričešće a nije se izjasnio zašto ne treba, pa da ne ostane na tome da Crkva snishodi jer ima i sveštenika i monaha koji puše, možeš misliti razlog...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vladan3 рече

Али ако би то урадио на тему пушења онда би се атмосфера међу пушачима променила јер сви знају ко су међу њима пушачи.

Дакле, иако се критикује уопштено пушење они се осећају лично прозвани јер знају да и остали знају ко су. Из такве ситуације они, као и сви ми често, хоће да објасне, умекшају, релативизују, уопште целу причу а често и да на личној основи нападну непушаче којима пушење смета или критикују страст (а не и пушаче као особе).

Не нужно, ја нпр. идем у цркву где ме нико не познаје и нико не зна да ли сам пушач. И не осећам се лично прозвана, ни овде ни нигде, смета ми генерално хајка по било ком основу, а ово (не на овом форуму, већ уопште) поприма облике хајке.

Такође сви знају ко бије жену, пије неумерено, итд да не набрајам, и ето, рецимо тај алкохоличар чини такође лоше ствари својој околини (најчешће са много тежим последицама него пушач), али се не користи ни приближно толико квалитативних описа као када су пушачи у питању. Чини ми се на жалост да се у многим срединама они и жестоко оправдавају, чак и да се гледају са извесним симпатијама.

Ово морам да издвојим - и да на личној основи нападну непушаче којима пушење смета или критикују страст (а не и пушаче као особе). Ово је заиста веома, веома дискутабилно. Управо се у највећем броју случајева критикују пушачи а не "страст" и непушачи су жестоки нападачи, јер су већином сигурни у својој "исправности" док су пушачи, будући свесни о отворени, огољени у својој "греховности" много мање опредељени да прозивају друге по основу неког другог "греха" (страсти). Ако ћемо већ да се делимо на пушаче и непушаче и да у контексту тога посматрамо личност, грех, исправност, причест, и остало.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dobro 

VSB хајде да се држимо мало неке методологије. Када кажемо пушачи онда мислимо на већину, не мислимо на сваког појединачно, на СВЕ пушаче, нити на само некога лично. Тако је и у науци. А ти врдаш између ове две крајности, час схварајући разговор лично, час као да се односи на сваког појединачно из целе популације пушача. И на томе засниваш одбрану, не знам ни сам чега.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, МилошБГ рече

Понављам ја се не бавим појединцем, а посебно не тобом појединцем, јер се нити знамо нити шта друго. Ја причам уопштено, допусти да сви имамо породицу, фамилију, пријатеље,кумове,сараднике,колеге и да ипак имамо у пракси пред очима шта се догађа.

Naravno da se baviš jer ni svi pušači nisu isti a ti hoćeš da generalizuješ pušače.

Budi precizniji onda.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

VSB хајде да се држимо мало неке методологије. Када кажемо пушачи онда мислимо на већину, не мислимо на сваког појединачно, на СВЕ пушаче, нити на само некога лично. Тако је и у науци. А ти врдаш између ове две крајности, час схварајући разговор лично, час као да се односи на сваког појединачно из целе популације пушача. И на томе засниваш одбрану, не знам ни сам чега.

Toga da pušači ugrožavaju drugog.

To ne može da se generalizuje izvini.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, АлександраВ рече

Не нужно, ја нпр. идем у цркву где ме нико не познаје и нико не зна да ли сам пушач. И не осећам се лично прозвана, ни овде ни нигде, смета ми генерално хајка по било ком основу, а ово (не на овом форуму, већ уопште) поприма облике хајке.

Такође сви знају ко бије жену, пије неумерено, итд да не набрајам, и ето, рецимо тај алкохоличар чини такође лоше ствари својој околини (најчешће са много тежим последицама него пушач), али се не користи ни приближно толико квалитативних описа као када су пушачи у питању. Чини ми се на жалост да се у многим срединама они и жестоко оправдавају, чак и да се гледају са извесним симпатијама.

Ово морам да издвојим - и да на личној основи нападну непушаче којима пушење смета или критикују страст (а не и пушаче као особе). Ово је заиста веома, веома дискутабилно. Управо се у највећем броју случајева критикују пушачи а не "страст" и непушачи су жестоки нападачи, јер су већином сигурни у својој "исправности" док су пушачи, будући свесни о отворени, огољени у својој "греховности" много мање опредељени да прозивају друге по основу неког другог "греха" (страсти). Ако ћемо већ да се делимо на пушаче и непушаче и да у контексту тога посматрамо личност, грех, исправност, причест, и остало.

Па тема су цигарете. Дакле ти сад дођеш и кажеш, а не бавите се алкохоличарем, па не бавимо се, јер је тема ово друго са чиме се бавимо. Када буде тема алкохоличари први ћу доћи и написати коментар. Замисли да на свакој теми се свиме бавимо да не би било а што селективно само се бавите једном ствари...

Друго идеш у ту крајност да је ово напад на тебе, ја ни не знам да ли пушиш или не пушиш, као што са овог форума знам само једног човека који пуши а то ми је рекао пре пола сата и то је ВСБ али ти не смета да овде коментаре приписујеш личној основи и тиме да непушачи критикују пушаче лично, а како је то могуће ако ја ни не знам тебе лично а камоли да знам да ли си ти пушач или не.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Toga da pušači ugrožavaju drugog.

To ne može da se generalizuje izvini.

Може душо. Научно гледано свака популација се статистички генерализује. На основу стистистичке генерализације у вези чињеница да пушачи угрожавају туђе животе је популација пушача у мојој земљи дискриминисана. 

Ти ако градиш пушионицу јеси изниман случај. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, МилошБГ рече

само бацајте тај отров.

Извини, али нисмо ми глупи.

Хајмо људи, бацајте све што вам не ваља. Сада. Одмах. Сви.

Важи.

Подели на овим сајтовима

руго идеш у ту крајност да је ово напад на тебе, ја ни не знам да ли пушиш или не пушиш, као што са овог форума знам само једног човека који пуши а то ми је рекао пре пола сата и то је ВСБ али ти не смета да овде коментаре приписујеш личној основи и тиме да непушачи критикују пушаче лично.

Zaslužio si.

Generalizuješ neke stvari, ako ti do sada nije jasno ne umemo drugačije da ti objasnimo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...