Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пушење дакле ако гледате самог себе

- Штети организму, може бити узрочник многих оболења, штетан је поготово за плућа, прво што вам доктор препоручи јесте да га оставите

Ако гледате ваше ближње

- Штети и вашим ближњима, пасивно пушење повећава 30 посто могућности оболења од неких болести, иако само удишете дим или боравите у просторији где неко други пуши, реално дакле ви пушите а онда и други осим вас а обично су то они са којима живите, дакле ближњи, испаштају

Ако гледате са аспекта дуван је природно нешто

- Можда дуван и јесте, али цигарете свакако нису. Данас цигарета садржи преко 7.000 различитих хемикалија, од тога преко 60 су канцерогене, угљен моноксид, цијанид, арсеник, катран, разне боје и многе друге вештачке додатке да би пушење било што пријатније и притом да је због те све хемије зато и много теже оставити цигарете него пре х година.

Ако гледате са аспекта финансија

- Цигарете су скупе и тенденција је да буду све скупље, у земљама у близини, пакла цигарета кошта увелико од 5,6 еура до 20 еура, код нас су око 300 динара, просечно колико контам људи дају месечно око 100 еура за цигарете, у земљи у којој је реална просечна плата негде око 300 еура.

Ако гледате са аспекта Православља

- Довољно је отићи само данас у манастире и видети да је свуда забрањено пушење, негде стоје натписи овде се кади тамјаном а не дуваном, негде нешто друго, али суштински нигде то није врлина нити добро. Ако гледамо са аспекта наше тело је храм, ако је јасно дакле да цигарете убијају и штете тело, онда је ваљда јасно.

Друге тенденције

- Услед свега овога најпре сазнања да је пушење штетно за човеков организам, постоје друге тенденције које су се појавиле у свету, цигарете су избачене из ресторана, забрањено је пушити на многим местима постоје нпр земље у свету где је пушење чак и на отвореном забрањено, свуда постоје смокинг ареа где се људи тискају и гурају да би запалили цигарету. Много је ружно. 

И опет није довољно.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Nije dobro ni ogovarati, ni lagati, ni imati loše misli, ni raditi išta što bi štetilo zdravlju, recimo višak ili manjak kilograma, holesterol, masnoća, fizička neaktivnost.....

Nije dobro 1000 stvari koje radimo svakodnevno a najgore je ispraviti jednu a zadržati 999 drugih ...

Dakle kao što rekoh, to je proces...

Otvorite temu o štetnosti duvana, ovde je tema da se duvan u nekom našem manastiru izjednačio sa smrtnim gresima ubistva, trgovine ljudima, trgovine ljudskim organima itd...

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Otvorite temu o štetnosti duvana, ovde je tema da se duvan u nekom našem manastiru izjednačio sa smrtnim gresima ubistva, trgovine ljudima, trgovine ljudskim organima itd...

:dobro:

Можемо отворити хиљаде тема и тамо писати и писати, то је неко наше мишљење о нечему, које изнесемо, сутра променимо, или не променимо, ствар појединца, свакако. И иначе људи показују особину да форсирају причу у темама где су "исправни" и да воле да на том пољу друге утерују у ред. То видимо и код деце, када наставница пита - Ко је шарао по табли? одмах се јављају они који кажу - Ја нисам. И онда после школе оду код маме и кажу - Знаш како је ружно да се пише по табли, ето ја нисам, а онај Павле је писао по табли, баш је неваљао, зар не, наставница би требало да га казни. А Павле, ех, ко зна зашто је писао, можда је покушавао да се ослободи, охрабри, а можда је безобразан, можда је цртао некоме нешто да му помогне, можда је креативан, можда неваспитан, можда ће и даље писати а можда неће никада више, можда, можда, можда....

Оно што мене овде заиста интересује се следеће:

On 2/7/2018 at 2:09, александар живаљев рече

поставиће се питање, да ли је став оца Макарија и општи став Цркве?

On 2/7/2018 at 2:09, александар живаљев рече

Пушење је грех и црква тражи да се њени верници одрекну пушења. Пушачи неће моћи примити причест.

Колико сам ја укапирала неке ствари, наравно сасвим је могуће да не разумем добро јер нисам "црквена", немам духовника, упала сам у своју "духовност" као камен који се скотрљао са планине, али укапирала сам да нам покајање, исповест и причешће помажу и дају оно што нам је потребно да се избављамо, преобразимо и да је оно чему тежимо - Светим Тајнама, пут сталног поправљања, устајања, падања, уз Божију помоћ. Ако се ја борим, поправљам и трудим се да се избављам, а не причестим се, док се сасвим не поправим (престанем да пушим, смршам, не опсујем више никада, не помислим за комшиницу да је ђубре више никада, не упадам у депресивне епизоде (јер депресија је губа душе, да, да, губаве душе да ли се причешћују?) не пожелим свога мужа у посту, не помислим таконештобезвезеполуосуђујуће о свом оцу у моментима навале сећања, итд), ето, ја опет кажем - никада се више нећу причестити. 

ОК, повући ће се граница у Цркви, па ћемо ми пушачи стајати иза линије, нећемо приступити, а непушачи ће стати испред линије и биће све по правилима. Било би фер да онда непушачи на основу неких својих греховних страсти (греха, какогод), исповлаче и у њиховој групи још мноштво линија, и да се повуку иза. Ко ће након тога приступити? Бојим се - нико. Нити један једини човек.

image.png

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, АлександраВ рече

о сасвим је могуће да не разумем добро јер нисам "црквена", немам духовника, упала сам у своју "духовност" као камен који се скотрљао са планине, али укапирала сам да нам покајање, исповест и причешће помажу и дају оно што нам је потребно да се избављамо, преобразимо и да је оно чему тежимо - Светим Тајнама,

Parohijski sveštenik je i tvoj duhovni otac, zato mi nisu jasni oni koji trče po brdima da nadju što “jačeg“ duhovnika. To je i nepoštovanje tvog dodeljenog ti sveštenika.

Naravno ako te interesuje razna tematika iz pravoslavnog života, ideš kod nekog ko se razume u odredjenu tematiku više od drugih ali univerzalno da se neko u sve razume to ne nadjoh još.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nije dobro ni ogovarati, ni lagati, ni imati loše misli, ni raditi išta što bi štetilo zdravlju, recimo višak ili manjak kilograma, holesterol, masnoća, fizička neaktivnost.....

Nije dobro 1000 stvari koje radimo svakodnevno a najgore je ispraviti jednu a zadržati 999 drugih ...

Dakle kao što rekoh, to je proces...

Па ко каже да је то добро набројано, само ово је тема о пушењу....  И што полазиш од те логике, јој ти не пушиш али си зато премазан са 999 других грехова или пак јој ако престанем да пушим исправићу једну ствар али ћу задржати 999 других, можда ћеш све исправити...

Право питање, јел се бориш против страсти пушења?  Ти често си склон цитирању светитеља, ја ти намакох три цитата шта су угодници Божији говорили о пушењу и ти пређе преко тога, али је битно да је свети владика Николај негде некад пушио и да то у оваквим темама увек мора да се назначи.

Понављам ја не би бранио причешће и не мислим да је то добро, али свакако треба причати о овом пороку...на крају крајева ти понављам ти својим пушењем не штетиш само себи, него и својим ближњима, осим ако када запалиш цигарету увек и аутоматски бежиш од њих.

Но ако је смисао и цела поента теме причест и онај који пуши, што се мене тиче рекох, ја никоме не би бранио.

Ти пушењем чиниш себи лоше, али чиниш и својим ближњим лоше, дупло голо.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, МилошБГ рече

Понављам ја не би бранио причешће и не мислим да је то добро, али свакако треба причати о овом пороку...на крају крајева ти понављам ти својим пушењем не штетиш само себи, него и својим ближњима, осим ако када запалиш цигарету увек и аутоматски бежиш од њих.

Као и сваком другом страшћу. Мало превише дижемо фрку око овога. Знамо генерално шта су промашаји, а за поједниначне ствари свако са својим свештеником/духоником а пре тога са самим собом нек рашчивија и лечи уз Божију помоћ.

Ајмо за свако страст по тему па оплети...не иде.

Подели на овим сајтовима

Слажем се... Немам ја ништа против пушача, најближи људи око мене пуше, међутим апсолутно ме нервирају ти коментари кад се дрзнеш да кажеш да ипак пушење није баш добро, крене лавина увреда и коментара ти да си Бог ти би ово, ти си овакав ти си онакав, само што не растргну, што мени лично ипак говори да је та страст ипак већа од неке обичне страсти. И на крају крајева да се не лажемо, имамо светитеље и Божије угоднике који су рекли о тој страсти...Мислим да циљ сваког човека да било коју страст не узима здраво за готово илити да је то део њега, већ да се бори, па сад не може свако данас оставити пушење, можда смањи, можда свако десети остави, можда нико не остави, али се бори, а мислим да код пушења управо дискутујући овде то на основу коментара видим да није случај, неко ће наћи оправдање Свети Владика Николај је пушио, неко ће нешто друго, а ретко ко ће се борити, осим док не догори.

Уздравље

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, МилошБГ рече

на крају крајева ти понављам ти својим пушењем не штетиш само себи, него и својим ближњима, осим ако када запалиш цигарету увек и аутоматски бежиш од њих.

Ne zapalim cigaretu kući, napravio sam posebnu prostoriju gde pijem kafu i pušim cigaretu recimo...

Drugo, reč je o tome da vidimo stepen tog poroka, umereno pušenje, je manje štetno od neumerenog prejedanja ili konzumiranja alkohola ili neumerenih laganja ili neumerenih praznoslovlja itd...

Dakle stepen greha postoji ovde je reč, da si neko daje za pravo i izjednačava pušenje sa ubistvom ili misli da pušenje po utomatizmu nosi još grehova sa sobom, tipa potrošio si deci pare iz kasice prasice ili gušiš ih dimom ili da si po automatizmu strastven i nesmiren.

Mene cigareta smiri recimo, pućkam taj dim, ne duvam nikome u facu, nemam zdravstvenih problema zbog toga, niti ugrožavam nekog, ne pušim pred Liturgiju, kao što tada ne jedem i ne pijem i što je najvažnije kad neko krene da se prepire umesto da mu uzvratim poganim jezikom ja otkadim djavlu u facu i rešen problem.

Još tje ispasti da je pušenje cigareta religijski čin praćen prizivanjem djavdjava kako ste krenuli...

Dakle u redu je, kad mi bude smetalo, ostaviću, za sada imam druge brige, ostavio sam misli o agresivnosti, ostavio misli o bogatjenju na svaki mogući način.ostavio misli o korišćenju laganja zarad koristi, ostavio misli da je čovek po prirodi večan i besmrtan, ostavio misli da budem iznad drugih i ispred drugih u svemu, ostavio misli da je moj pogled na svet savršen, ostavio misli da nekome razbijem facu jer ne želi da se skloni kad ja to želim, ostavio misli da moram da mrzim i vređam protivničke navijače, odredjene ljude i narode, rase, ostavio misli da je sve drugo bitnije osim Boga i ostavio mnogo što šta što su me pre toga pogrešno učili i pušači i nepušači.

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, МилошБГ рече

Да ли треба бранити причешће онима који пуше, свакако да да, али само уколико свештенство и монашство који пуше исто буду кажњени на неки начин због тог гре

Vidiš nisi pušač a pamćenje slabo, nekad kažeš da treba braniti pričešće nekad da ne treba.

Čovek mora da stoji iza svojih reči. 

Подели на овим сајтовима

Davila me jedna žena vrlo pobožne spoljašnosti, kako se Isus nikada nije smejao i tako nekim glupostima, pošto je videla da idem redovno u Crkvu, ona je poželela da me podučava. Ja video vrag odneo šalu, dosetim se i izvadim cigaretu i zapalim tu pred njom na ulici, samo je sagla glavu i pobegla. Neprocenjivo.

Подели на овим сајтовима

Isto tako se može zabraniti pričest debelim ljudima jer pretjerano žderu i uživaju u hrani,pa onda recimo ljudima koji previše ispijaju kava,ali da bi se utvrdilo tko je u čemu pretjerao i tko stvarno nije zaslužio na pričest bi morao svećenik pored sebe imati kuglu u kojoj točno vidi tko puši previše tko pije i tko ždere previše Nuttele..:))

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Davila me jedna žena vrlo pobožne spoljašnosti, kako se Isus nikada nije smejao i tako nekim glupostima, pošto je videla da idem redovno u Crkvu, ona je poželela da me podučava. Ja video vrag odneo šalu, dosetim se i izvadim cigaretu i zapalim tu pred njom na ulici, samo je sagla glavu i pobegla. Neprocenjivo.

:))12:smeha:zakon..

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Vidiš nisi pušač a pamćenje slabo, nekad kažeš da treba braniti pričešće nekad da ne treba.

Čovek mora da stoji iza svojih reči. 

Па шта ја написах...може да се брани причешће али онда када нико не буде пушио од људи унутар црквеног клира.  Што значи никад, ако не схваташ да сам тиме стао на страну мишљења да је глупо причешће условљавати тим стварима или неком безгрешношћу онда не знам шта да ти речем.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...