Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kod o. Rafaila je u manastiru čovek već par godina i puši. Kaže da još nema blagoslov da prestane. Naravno, izvan manastira kao što ni ja ne dozvoljqvam da se mi se dimi u kući već na balkonu.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne zapalim cigaretu kući, napravio sam posebnu prostoriju gde pijem kafu i pušim cigaretu recimo...

Drugo, reč je o tome da vidimo stepen tog poroka, umereno pušenje, je manje štetno od neumerenog prejedanja ili konzumiranja alkohola ili neumerenih laganja ili neumerenih praznoslovlja itd...

Dakle stepen greha postoji ovde je reč, da si neko daje za pravo i izjednačava pušenje sa ubistvom ili misli da pušenje po utomatizmu nosi još grehova sa sobom, tipa potrošio si deci pare iz kasice prasice ili gušiš ih dimom ili da si po automatizmu strastven i nesmiren.

Mene cigareta smiri recimo, pućkam taj dim, ne duvam nikome u facu, nemam zdravstvenih problema zbog toga, niti ugrožavam nekog, ne pušim pred Liturgiju, kao što tada ne jedem i ne pijem i što je najvažnije kad neko krene da se prepire umesto da mu uzvratim poganim jezikom ja otkadim djavlu u facu i rešen problem.

Još tje ispasti da je pušenje cigareta religijski čin praćen prizivanjem djavdjava kako ste krenuli...

Dakle u redu je, kad mi bude smetalo, ostaviću, za sada imam druge brige, ostavio sam misli o agresivnosti, ostavio misli o bogatjenju na svaki mogući način.ostavio misli o korišćenju laganja zarad koristi, ostavio misli da je čovek po prirodi večan i besmrtan, ostavio misli da budem iznad drugih i ispred drugih u svemu, ostavio misli da je moj pogled na svet savršen, ostavio misli da nekome razbijem facu jer ne želi da se skloni kad ja to želim, ostavio misli da moram da mrzim i vređam protivničke navijače, odredjene ljude i narode, rase, ostavio misli da je sve drugo bitnije osim Boga i ostavio mnogo što šta što su me pre toga pogrešno učili i pušači i nepušači.

Ја те неколико пута питах да прокоментаришеш ове изречене ставове светих људи, а ти никако то да урадиш, већ мене нападаш јер их махом цитирам, као ону причу због којег си ме напао да глумим Бога.

Патријарх Павле- Да је Бог хтео да човек пуши,уградио би му оџак

Свети Филарет-  Горење твоје цигарете или цигаре врло добро приказује труљење твог срца у ватри страсти: као што ти цигара гори у устима, тако твоје срце гори у ватри разних страсти. И као што су страсти стално и велико подсмевање јадним људима, тако је пушење дувана његово ново подсмевање.

Дуван је заслађена пилула ђавола, коју је он дао телу, кријући се иза привидне потребе, њене бесмислене похоте. Четири зла ђаво одједном чини кроз дуван: убија драгоцено време, скраћује живот, изазива најглупљу жељу и сиромашнима одузима насушну храну.

Свети Јован Кронштатски- На богослужењу се пали тамјан и како слуге греха да не смисле неко своје кађење – пушење? Прво је пријатно Богу, друго треба да буде пријатно Божијем непријатељу – ђаволу.

Свети Никодим- Пушење је неразумна ствар. Потрпите рђаву навику, али не хвалите грех. Добро је оставити пушење. Оно не само да је израз доконости, већ помало подрива здравље, кварећи крв и прљајући плућа. То је постепено тровање себе.

Свети Силуан Атонски- Пушење одваја човека од вишњег духовног света, служи као једна од озбиљних препрека на путу спасења сопствене бесмртне душе, наводећи је на грех и потчињавајући самовољи трулежног тела.

Свети Амвросије Оптински- Пошто сте свесни да је то штетно за душу и тело, јер дуван раслабљује душу, умножава и појачава страсти, помрачује разум и уништава телесно здравље лаганом смрћу. Раздражљивост и туга су последице болести душе због пушења.

Архиепископ Аверкије Таушев- У извесном смислу пушење је горе од пијанства и блуда, јер ове две ствари проистичу из злоупотребе природе, док је пушење противприродна страст, која нема никакав основ у људском организму. 

Никотин који се налази у дувану, има отупљујуће дејство на пушача и разара његово здравље, а страст према том несумњивом отрову чини човека својим заточеником, јадним робом дувана, без кога он не може чак ни да живи, без кога губи спокојство и душевну равнотежу, што само по себи већ представља тежак грех, јер хришћанин, будући ослобођен од ропства греху искупљујућом Жртвом Христовом, не сме поново да се везује греховним страстима и тако губи велики дар слободе који је стекао драгоценом Крвљу Христа Спаситеља, проливеном за нас на крсту.

Епископ Хризостом- . „Неки турски продавац имао је стару икону Пресвете Богородице коју је користио као даску за обрађивање меса. Један православац, запазивши то, решио је да прекине то изругување над светињом, и заједно са месом купио је икону као обичну даску. Доневши је кући очистио је и окачио на зид у гостинској соби. На несрећу био је пушач. Кроз неколико дана у сну му се јавила Пресвета Богородица и упозорила га, ако не престане да скрнави Њену икону димом цигарета, онда боље да врати икону Турчину. Богородица је сматрала за боље да Турчин сече месо него да је православни хришћанин окађује смрадом ђаволског кађења. Православни хришћанин постао је свестан свога греха и више никада није пушио.“

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Све може бити страст, ако је човек навучен на њу и она руководи њиме. Може бити нпр страст где неко воли чоколаду и једе је у неумереним количинама и не може да замисли дан без ње. Међутим он једењем неумереним количинима опет мање шкоди свом телу него онај што пуши признаћеш и ти лоши шећери су бољи од најбоље хемије која се налази у једној пакли, а свакако не шкоди никако другима, својим ближњима, за разлику од пушача који пушењем штете себи али и својим ближњима јер је и пасивно пушење тј бити у близини особе која пуши,а ниси пушач доноси чак 30% веће шансе за разбољевање од болести које су познате као последица пушења. 

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Извините, ви који се браните као пушачи, а што вас нагони да будете дефанзивни у тој мери да бивате некоректни у разговору. Тема давно није шта је наводно рекао овај јеромонах. Скоро сви су се изјасили да то није у реду. Ја не памтим да је овде неко бранио тај став, ни од пшача ни од непушача. 

Разговор је кренуо у правцу тога како се поставити према пушењу. И ту је пар људи рекло да је реч о греху или страсти, а ви онда сасвим непримерено крећете са нападима, па шта, ко је праведан нека баци камен, па пушио светитељ, па није то страшно, па има  горе, па што сте сви напали на пушаче, па ви би да забрањујете причешће. А да скоро ништа од овога везе нема са оним што се говори на другој страни. Да ли можете уопште да разговарате о теми без да све доживљавате као лични напад?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, МилошБГ рече

Па шта ја написах...може да се брани причешће али онда када нико не буде пушио од људи унутар црквеног клира.  Што значи никад, ако не схваташ да сам тиме стао на страну мишљења да је глупо причешће условљавати тим стварима или неком безгрешношћу онда не знам шта да ти речем.

Ne razumem argument.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne razumem argument.

Сарказам.

Прокоментариши поруку где цитирах угоднике Божије.

Ведране то је то, мене нападоше ко да их увредих не знам са чиме.  Једноставно сваки верник и уопштено сваки човек треба да тежи да цигаре остави, да не би оне њега оставиле.  Разлога је и превише за то, па сад ко има уши да чује...

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ведран* рече

зговор је кренуо у правцу тога како се поставити према пушењу. И ту је пар људи рекло да је реч о греху или страсти, а ви онда сасвим непримерено крећете са нападима, па шта, ко је праведан нека баци камен, па пушио светитељ, па није то страшно, па има  горе, па што сте сви напали на пушаче, па ви би да забрањујете причешће.

Razgovor je pokušan da se podvede pod temu o pušenju kao grehu, na šta smo mi ukazali, da je taj greh podjednak svakodnevnim gresima kojima smo svi podložni. Na šta opet bez argumenata pojedini citiraju reči pravoslavnih autoriteta samo o grehu pušenja itd.. 

Reagovali smo na komentare koji govore o tom grehu kao o nekoj teškoj djavoljovoj raboti a i što da ne reagujemo?

Takodjr sam citirao brata koji više ni sam ne zna gde bi svrstao taj porok, da li da se brani prilaz čaši ili ne, te kao navodi argument da i sveštenici puše, te zbog toga i ne brane ali se da zaključiti da bi trebalo uvesti pravilo da se svima zabrani.

Dakle govorimo o stepenu greha, bitnog za spasenje, ako to nije greh zbog kojeg treba braniti pristup Čaši, onda se on ima tako i tretirati.

Ja sam rekao možemo da pričamo o štetnosti duvana ali bez implikacija o nekakvom kađenju djavolu i izmišljanju ugrožavanja tuđeg života. Nismo mi mali.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, МилошБГ рече

Сарказам.

Прокоментариши поруку где цитирах угоднике Божије.

Ведране то је то, мене нападоше ко да их увредих не знам са чиме.  Једноставно сваки верник и уопштено сваки човек треба да тежи да цигаре остави, да не би оне њега оставиле.  Разлога је и превише за то, па сад ко има уши да чује...

Tebe sam uzeo na kljun jer si napisao da treba zabraniti pričešće ali tek kad to bude važilo i za sveštenstvo i monaštvo, čuj kao da se zabrana donosi u skladu sa tim, da li sveštenici čine ili ne čine taj greh.  

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja sam rekao možemo da pričamo o štetnosti duvana ali bez implikacija o nekakvom kađenju djavolu i izmišljanju ugrožavanja tuđeg života. Nismo mi mali.

За кађење ђавола не нападај мене или о. Јоила са подсмехом, него слободно светог Јована Кронштатског пошто је он то рекао.

За измишљање угрожавања туђег живота, питај докторе, 30% ризика носи пасивно пушење, не контам шта је ту измишљање, уосталом из тога су и проистекле мере забране пушења у затвореним просторима, ваљда толико знаш.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dakle govorimo o stepenu greha, bitnog za spasenje, ako to nije greh zbog kojeg treba braniti pristup Čaši, onda se on ima tako i tretirati.

Ни ти ни ја па ни свештеник не можемо разговарати о "степену греха" у односу на спасење. Тако да су то бесмислице. Можемо разговарати само у јуридичком смислу. У томе смислу пушење није убиство. Али брате и човече, па ко га је иједначавао и бранио приступ Чаши да се од тога браниш? Није уопште убедљиво ов што кажеш да је Милош рекао. То је учитавање. 

Што се тиче угрожавања других живота, такође ниси у праву. Осим ако пушач не пуши у карантину он угрожава и туђи живот. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, МилошБГ рече

За кађење ђавола не нападај мене или о. Јоила са подсмехом, него слободно светог Јована Кронштатског пошто је он то рекао.

За измишљање угрожавања туђег живота, питај докторе, 30% ризика носи пасивно пушење, не контам шта је ту измишљање.

Kako ja mogu da ugrožavam nečiji život, kad ja ne pušim u prostoriji gde svi boravimo?

Ja pušim i pijem kafu isključivo u prostoriji koju sam dogradio a mnogi na balkonu.

Svi smo informisani o štetnosti duvana.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kako ja mogu da ugrožavam nečiji život, kad ja ne pušim u prostoriji gde svi boravimo?

Управо ово је пример онога што сам рекао. Ви овај разговор дожвљавате лично. 

Нико не говори теби лично. И нико и не зна шта ти радиш, и нико не зна да си пушач док сам то не кажеш.

Али нам елементарна логика и животно искуство говори да већина пушача пуши пред другима. Или то оспораваш?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...