Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Djapa рече

koliko znam pred pricest se treba uzdrzavati od svih poroka i strasti, losih misli i dela ...nisam izdvojio seks nego nabrojio

Pa nisi pomenuo u tom kontekstu. Premda nisam video jos takvog koji pijan i navaren od duvana, a nakon rostilja i posle provoda sa seksom dodje da se pricesti. No, sve je moguce

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Милан Ракић рече

Pa nisi pomenuo u tom kontekstu. Premda nisam video jos takvog koji pijan i navaren od duvana, a nakon rostilja i posle provoda sa seksom dodje da se pricesti. No, sve je moguce

U kontekstu da ne zelimo i da nam je tesko da se odreknemo poroka i strasti, lakse je reci da je svestenik strog. Pa vecina ljudi bas zbog toga i ne dolazi, tesko je odreci se toga. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Djapa рече

U kontekstu da ne zelimo i da nam je tesko da se odreknemo poroka i strasti, lakse je reci da je svestenik strog. Pa vecina ljudi bas zbog toga i ne dolazi, tesko je odreci se toga. 

Pa sad opet moram da te pitam. Ako je rostilj, alkohol, duvan i provod porok i strast, otkud i otkad je to seks i zasto da ga se odrekne, sem pre pricescivanja kako si naveo. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Милан Ракић рече

Premda nisam video jos takvog koji pijan i navaren od duvana, a nakon rostilja i posle provoda sa seksom dodje da se pricesti. No, sve je moguce

Нажалост могуће је. У једном месту у унутрашњости  укинули Божићну Литургију у поноћ, баш због оваких разлога (алкохолисаних стања ).

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рапсоди рече

Нажалост могуће је. У једном месту у унутрашњости  укинули Божићну Литургију у поноћ, баш због оваких разлога (алкохолисаних стања ).

nedostaje seks i rostilj :)))

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Милан Ракић рече

Pa sad opet moram da te pitam. Ako je rostilj, alkohol, duvan i provod porok i strast, otkud i otkad je to seks i zasto da ga se odrekne, sem pre pricescivanja kako si naveo. 

Nisam bio toliko opsiran da navedem kad se cega odricati i koliko dugo, niti znam to, samo sam kratko naveo primere ..pred pricest naravno seks a inace seks u smislu seks van veze i braka i tako ta zadovoljstva koja su nasa svakodnevnica. To i nije bitno niti sustina onogo sto sam hteo da kazem ali nema veze, napisao sam moje misljenje pa ko razume i slaze se ok, ko ne razume opet ok . 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Рапсоди рече

Ако се не варам због тога је уведена пракса евхаристијског поста, као дисциплинска ствар?

Подели на овим сајтовима

Ljudi, greh je ontološke prirode nije moralne.

Zašto to govorim sada?

Zato što je Hrišćanska dužnost da se zadrži na grehu u propovedi kao ontološku kategoriju, kao kategoriju da je čoveku nemoguće spasenje bez Boga.

Kad čovek prvenstveno to shvati on će na kraju popraviti i svoj moralni život i poroci mu neće pretstavljati ni problem ni poentu života, takav čovek će sam uz Božju pomoć odlučiti i razlučiti šta i kakav pred Bogom i u Bogu hoće da hodi, da postoji, da živi..

To je proces, ako se shvati prvenstveno ontološka slika greha, onda neko u tom procesu, prvo ostavi duvan, posle toga manje laže, posle ne laže više nikako jer ljubi istinu, posle ne gleda tuđe, ne krade, ne juri žene, ne...itd..

Nekome je proces obrnut, pa prvo ne želi više tuđe, pa prestane da krade, pa prestane da se drogira, pa prestane.. i na kraju prestane i da puši ako je sve drugo prestao, ni to pušenje ga neće ubiti...

Dakle pamet u glavu kad pričamo o grehu, jer greh je ontološka kategorija.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Милан Ракић рече

nedostaje seks i rostilj :)))

Uhvatio si se samo za seks i rostilj a ispade da duvan nije bas tako los i da je svestenik strog. Mom drugaru koji je pusac je nas svestenik inace i on pusac rekao da je bolje da dodje na pricest nego da ne dodje zbog toga sto je pusac. Tako da i u tom smislu podrzavam to i ne osudjujem nikog, ali uvek cu da stanem na stranu onoga sto je po meni ispravno jer iz iskustva znam kakvo je to zlo.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Djapa рече

Uhvatio si se samo za seks i rostilj a ispade da duvan nije bas tako los i da je svestenik strog. Mom drugaru koji je pusac je nas svestenik inace i on pusac rekao da je bolje da dodje na pricest nego da ne dodje zbog toga sto je pusac. Tako da i u tom smislu podrzavam to i ne osudjujem nikog, ali uvek cu da stanem na stranu onoga sto je po meni ispravno jer iz iskustva znam kakvo je to zlo.

Брате, нико не каже да је пушење дувана супер. Страст ко и свака друга. И лепо каже тај свештеник.

Подели на овим сајтовима

И ја сам порочан човек и ја сам себе Причешћем лечио од својих грехова и Богу хвала што ме ослободио и ослобађа али то не значи да сам се чешкао иза ушију и говорио себи како то није ништа и како данас постоје и много горе ствари које бих могао да радим.

Те много горе ствари раде неки други и нек им је Бог у помоћ а за мене је моја најгора ствар оно чему (највише) робујем.

И то што има горих ствари пушење не чини ништа мање лошим а сигурно га не чини добрим како год да се упакује.

А ја сам три пута написао да нисам за аутоматско одлучење јер је, између осталог, то компликована страст и потребна је велика пажња и духовника и верника око тога како, шта и којим темпом раде и јер нисмо сви исти. Као што неко рече, можда је то некоме једини или неопходан вентил, мање зло, све је то људски.

На крају крајева мислиш да пушење није ништа? ОК онда је једноставно: настави да пушиш и сам ћеш видети јеси ли у праву. Али током свог експеримента учини хришћански напор и заштити друге од себе и немој да пениш када ти кажу да трујеш и сметаш... Или ни то за хришћанина није ништа?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...