Jump to content

Творац и методолошки натурализам природних наука

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Страле рече

Баш је прота Калзеић писао о томе, како се на српском језику то можда може најбоље да се из каже, ејр кад се каже ни из чега тачно се види да нам ничега, већ кад кажемо из ништа одма вуче ка нешто.

Знам образложио би и ја него ми боље да се макнем расправљања. :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 137
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Знам образложио би и ја него ми боље да се макнем расправљања. :)

Ја сам крив за ову расправу, хтео сам да искористим нешто што нам је причао прог. физике из средње, да га мало хрситијанизујем, ал ипсаде само папзјанија.

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Поуке.орг инфо рече

Творац и методолошки натурализам природних наука

@Александар Милојков jel imaš ti blagoslov Patrijarha da pišeš ovakve stvari?  ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Desiderius Erasmus рече

Ta čuvena fraza da nam Biblija govori zašto, a prirodne nauke kako, prosto ne pije vodu. Jer, Biblija nam otkriva ponešto i od toga kako je Bog stvarao.

Jel? Gde u Bibliji piše kako je Bog stvarao?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Desiderius Erasmus рече

Ponešto piše: redosled stvaranja, iznenadnost pojavljivanja životnih formi, sve je stvoreno po vrstama, i sl.

Da.

I, recimo, ....'po liku i podobiju'.....eto, kako Bog stvara coveka. :945729:  .....cista naucna metodologija....( :ani_biggrin: )...

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Desiderius Erasmus рече

Ponešto piše: redosled stvaranja, iznenadnost pojavljivanja životnih formi, sve je stvoreno po vrstama, i sl.

Ok, nismo se razumeli onda oko toga šta podrazumevaš pod "kako"... ja bih rekao da ono gore govori o rezultatima stvaranja, a ne načinu i mehanizmima stvaranja tj. odgovoru na pitanje "kako"... u svakom slučaju hvala na razjašnjenju... :skidamkapu:

Inače, ja se slažem sa tobom u vezi NOMA... nisu potpuno nepreklapajuće oblasti... nauka se ne bavi natprirodnim (koje je prevashodni domen teologije), ali religije se bave i tvrdnjama o prirodnim procesima i događajima... te se tu preklapaju, ali opet veoma uslovno... dakle, nauka ne može da se bavi time da li postoji ili ne postoji Bog, ali npr. može da se bavi time da li dokazi ukazuju na to da je Zemlja stara nekoliko hiljada godina ili nekoliko milijardi godina i tako posredno može da ispita (ne)istinitost pojedinih religijskih tvrdnji.... kažem "uslovno" jer je i prethodno navedeno moguće samo ako govorimo o Bogu koji nije "trickster" Bog, koji ne fabrikuje dokaze da bi obmanuo ljude... i naravno, ako govorimo o religijama koje iznose takve proverljive tvrdnje o prošlosti...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Desiderius Erasmus рече

To opet ne znaci kako. Po vrstama je pogresno, to sto Biblija zove vrstama to nisu vrste, to je onako kako su ljudi u davnini zamisljali vrste. Dalje opet se na navodi da li je Bog stvorio zvijede i sunce odjednom, ili je proces isao onako postepeno u roku od 24 sara, ili je to bilo onako kako nauka zapravo otkriva. To ne moze da se vidi iz Biblije. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече

odjednom

Kako? Kaze Bog neka zemlja pusti travu i izniknu trava odjednom, i onda 23,999999 sati nista sve stoji, i onda Bog opet kaze i postade veliko i malo vidjelo odjednom i onda opet 23,99999% sati nista sve stoji tj ajd da kazemo krece kako se krece, i onda opet sazda Bog ptice nebeske i kitove morske o djednom i oni plivase 23,99999 sati...jel tako mislis? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Desiderius Erasmus рече

Tačnu brzinu stvarno ne znam, ali mislim da je išlo otprilike ovako kako je Vasilije opisao u Šestodnevu (bold. moje):

Koliko sam razumeo (ispravi me molim te ako grešim) sam Vasilije ne tvrdi da on zna da je to bilo baš tako, već veruje da je to bilo tako, odnosno, on to ispituje, tumači i zaključuje na osnovu teologije, razuma i njemu poznatih "činjenica"... da je tada postojala nauka i da je on bio naučnik ili da je prosto pisao na način kako danas pišu naučnici, otprilike bi to predstavio kao svoju hipotezu i činjenice/argumente koje ukazuju na to da je hipoteza ispravna (prosto on Šestodnev piše kao filozof-teolog-istraživač, objašnjavajući i zašto je šta zaključio, a ne kao prorok, koji samo prenosi nešto što mu je učinjeno poznatim)... i onda kod takvog stanja stvari, zar nije malo bezvezno držati se za hipotezu za koju kasnije utvrđene činjenice snažno ukazuju da je pogrešna?

Da pojasnim, da je npr. Vasilije rekao da mu je sve ovo rekao Bog i da je to sigurno bilo baš tako, pa da onda prosto veru u to suprotstaviš nauci, pa da razumem. Ali ovako nekako ispada da zaključivanje na osnovu očigledno netačnih činjenica nekog kome istina o fosilnom zapisu, starosti Zemlje, DNK, itd.  nije ni bila poznata, suprotstavljaš ispravnom zaključivanju na osnovu proverenih činjenica, samo zato što je taj ko je (pogrešno) zaključivao bio svetac.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Па Бог је дефинитивно свет стварао својим Божанским нествореним енергијама.

Veoma elegantan način da se nešto ...khm..khm.. kaže i pri tom ostane živ.

пре 19 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ми Бога по суштини не можемо познати,

A kako onda znati da on stvara "nestvorenim energijama"? Ako se ne poznaje njegova suština, kako se spoznaje njegova energija, pa još nestvorena? Ili su "energije" odeljene od njega pa se to dade videti ("u duhu"?) (Hi-Men mi pada iz nekog razloga u ovome trenu on d majnd, al` niđe veze)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Iulianus рече

Veoma elegantan način da se nešto ...khm..khm.. kaže i pri tom ostane živ.

A kako onda znati da on stvara "nestvorenim energijama"? Ako se ne poznaje njegova suština, kako se spoznaje njegova energija, pa još nestvorena? Ili su "energije" odeljene od njega pa se to dade videti ("u duhu"?) (Hi-Men mi pada iz nekog razloga u ovome trenu on d majnd, al` niđe veze)

Važi :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ako ćemo realno mi o Bogu pojma nemamo sve su to nagađanja,spekulacije,umno-filosofske konstrukcije ono o čemu možemo da pričamo su naše ideje o Bogu.

Napr neko može da veruje da je Bog neka bezlična kreativna sila i ta ideja je sasvim legitimna i niko ne može da je ospori osim da eto kaže ja ne verujem u to je verujem da je Bog ličnost ali ne postoje dokazi ni za jedno ni za drugo već lično uverenje.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Кратос рече

Ako ćemo realno mi o Bogu pojma nemamo sve su to nagađanja,spekulacije,umno-filosofske konstrukcije ono o čemu možemo da pričamo su naše ideje o Bogu.

Napr neko može da veruje da je Bog neka bezlična kreativna sila i ta ideja je sasvim legitimna i niko ne može da je ospori osim da eto kaže ja ne verujem u to je verujem da je Bog ličnost ali ne postoje dokazi ni za jedno ni za drugo već lično uverenje.

U pravu si. I zato, ako mi se dozvoli, želeo bih da doprinesem pravoslavnoj teološkoj misli koja će se (misao) nadam se proširiti i na ostale denominacijsko-konfesijske teologije, prvenstveno hrišćanske provenijencije & slične (e.g. islamske) njojzi. Dakle uveo bih pored "nestvorenih energija" i pomoćni terminus technicus, a to je - nestvoreni superprovodnici. 

Čemu i u kakve svrhe bi on mogao da posluži? Vrlo jednostavno. Novostvoreni termin pogodan je za veoma dobro objašnjavanje tzv. čuda. Ako, dakle, imamo s jedne strane nestvorene energije, imamo i sredstvo pomoću kojih se takve nestvorene energije  "spuštaju" na Zemlju (po potrebi i na/kroz ceo Univerzum), a to su nestvoreni superprovodnici, koji su, kao što reče VSB ze nestvorene energije,  takođe u rukama njegovim, i na taj veoma domišljat način (domišljat naročito za teologe) rešavamo zamešateljstvo koje je u rangu Gordijevog čvora. 

Nadam se da je ovo bilo jasno. Dublja i sažetija razrada (a pogotovo rasprava) uslediće kasnije.

Подели на овим сајтовима

Ако би знали да Бог постији, као што знамо да је 2+2=4, то би била условљеност, самим тим би наша слобода била сужена што Бог не жели, пошто нас је створио као слобдона бића. Треба да Га слободно прихватимо.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...