Jump to content

Творац и методолошки натурализам природних наука

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 24 минута, VaSa110 рече

@Aleksandar Milojkov

Aco jedno pitanje koje mislim da je zanimljivo.

Da li je Bog stvarao ili stvorio svet?

Ако мислиш на временско трајање стварања, да ли се ради о тренутку или ипак о дужем временском интервалу, сама Боблија нам не пружа такав одговор. Дани у Књизи Постања дефинитивно нису временске одреднице (Сунце је створено тек четвртог дана, а ипак се дани броје и пре тога). Такође, "Он рече и постаде" не значи нужно да је творачки акт завршен у тренутку, већ Њега (Бога) одређује као узрок ономе што је постало. "Он рече": Он (Бог Отац), рече (Реч Очева, Син) - узрок. "И постаде": творевина као последица деловања узрока (Бога).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 137
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 12 минута, Justin Waters рече

Kako to mislis da izvedes? Prvo poredis termodinamicki sistem sa kuglicama i kutijom, sto nije nista priblizno slicno pocetnim uslovima formiranja univerzuma, a sad bi nesto sto je po hriscanskoj teologiji doslovno "nista" da uklopis u termodinamicki sistem?? 

Поента мог писања била је да прикажем како и наука долази до тога (својим путевима) до тога да вет није насато случајно.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Страле рече

Поента мог писања била је да прикажем како и наука долази до тога (својим путевима) до тога да вет није насато случајно.

Pa nauka ne dolazi do toga da je svijet nastao slucajno, niti dolazi do toga da je nastao s promislju. Nauka se ne bavi ni jednim ni drugim razmatranjem, ili bolje receno trenutni naucni modeli i teorije nisu u stanju da razmotre to pitanje, mozda nikad i nece. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Александар Милојков рече

Ако мислиш на временско трајање стварања, да ли се ради о тренутку или ипак о дужем временском интервалу, сама Боблија нам не пружа такав одговор. Дани у Књизи Постања дефинитивно нису временске одреднице (Сунце је створено тек четвртог дана, а ипак се дани броје и пре тога). Такође, "Он рече и постаде" не значи нужно да је творачки акт завршен у тренутку, већ Њега (Бога) одређује као узрок ономе што је постало. "Он рече": Он (Бог Отац), рече (Реч Очева, Син) - узрок. "И постаде": творевина као последица деловања узрока (Бога)

Ne, nisam mislio na vremensko trajanje (ono je samo posledica ako je "stvarao").

Nisam mislio ni šta o tome kaže Biblija. Nekako sam mislio (pre nego što ti napisa odgovor) da je prilično jasno da je Bog (po Bibliji) stvarao svet. Postoji redosled u stvaranju tako da šta god da su ti dani (idu jedan za drugim) svet je s"stvaran".

Više sam mislio kakvo je tvoje mišljenje.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Justin Waters рече

Pa nauka ne dolazi do toga da je svijet nastao slucajno, niti dolazi do toga da je nastao s promislju. Nauka se ne bavi ni jednim ni drugim razmatranjem, ili bolje receno trenutni naucni modeli i teorije nisu u stanju da razmotre to pitanje, mozda nikad i nece. 

Али ако кажемо да је већа вероватноћа пертурбације као намерног процеса, онда то упућује на творца. Ми занмо да је то наш Бог, али бих желео да пдосетим на речи једног научника да су рпиродне науке чаша на чијем дну стоји Бог.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Страле рече

Али ако кажемо да је већа вероватноћа пертурбације као намерног процеса, онда то упућује на творца. Ми занмо да је то наш Бог, али бих желео да пдосетим на речи једног научника да су рпиродне науке чаша на чијем дну стоји Бог.

Ради се о томе да у твом примеру са пертурбацијама неко делује на већ постојећи систем (лоптице, молекулe ваздуха, итд) и доводи га из стања веће у стање мање ентропије. Али код стварања света ти немаш никакав систем на који би Бог деловао, јер по дефиницији он ствара ex nihilo, ни из чега. Зато ти тај пример није адекватан.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, GeniusAtWork рече

Ради се о томе да у твом примеру са пертурбацијама неко делује на већ постојећи систем (лоптице, молекулe ваздуха, итд) и доводи га из стања веће у стање мање ентропије. Али код стварања света ти немаш никакав систем на који би Бог деловао, јер по дефиницији он ствара ex nihilo, ни из чега. Зато ти тај пример није адекватан.

Да, моја је погрешна претпоставка, јер и ак дби узели то ништа као систем, то би већ било нешто, значи да није ништа. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Страле рече

Али ако кажемо да је већа вероватноћа пертурбације као намерног процеса, онда то упућује на творца.

Vec ti je skrenuta paznja da to ne mozes da uzmisa kao primjer jer se kosi sa hriscanskim stajalsitem da je Bog stvorio iz nicega. 

пре 9 минута, Страле рече

Ми занмо да је то наш Бог, али бих желео да пдосетим на речи једног научника да су рпиродне науке чаша на чијем дну стоји Бог.

Pravo kazes. Sta ako zivimo u matriksu? A Bog je tvorac matriksa, neko iz napredne civilizacije i pojmovi za koje se mi borimo vjerom, vaskrsenje, vjecni zivot ovo ono su samo dijelovi tog programa koji se mogu lako pokrenuti. Dzaba ti onda sva termodinamika, i u tom slucaju Bog ne stoji na dnu case nego je potpuno odvojen od nje i cas izgleda kao da je sama nastala iz nicega. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече
пре 13 минута, Страле рече

Али ако кажемо да је већа вероватноћа пертурбације као намерног процеса, онда то упућује на творца.

Vec ti je skrenuta paznja da to ne mozes da uzmisa kao primjer jer se kosi sa hriscanskim stajalsitem da je Bog stvorio iz nicega. 

пре 13 минута, Страле рече

Ми занмо да је то наш Бог, али бих желео да пдосетим на речи једног научника да су рпиродне науке чаша на чијем дну стоји Бог.

Pravo kazes. Sta ako zivimo u matriksu? A Bog je tvorac matriksa, neko iz napredne civilizacije i pojmovi za koje se mi borimo vjerom, vaskrsenje, vjecni zivot ovo ono su samo dijelovi tog programa koji se mogu lako pokrenuti. Dzaba ti onda sva termodinamika, i u tom slucaju Bog ne stoji na dnu case nego je potpuno odvojen od nje i cas izgleda kao da je sama nastala iz nicega. 

Хтео сам да повежем два погледа, и онда је испало ово што је испало.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Па Бог је дефинитивно свет стварао својим Божанским нествореним енергијама.

Ми Бога по суштини не можемо познати, тако да је свет дело ни из чега ако говоримо о материји а опет дело из нечега ако говоримо о Божанским енергијама.

Божанске нестворене енергије се у Духу могу видети, што сведочи Таворска светлост, што би мене наводило на закључак свеприсутног Бога који причесницима Божанских енергија омогућава и божанску димензију постојања.

Но као што рекох све је засновано на вери а наука не објашњава како, него објашњава шта ми можемо сазнати у оквиру постојећих експеримената, тј.доказа.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Nauka samo spekuliše po pitanju nastanka sveta primenjujući uniformizam.To je samo jedan mogući matematički model i ništa više od toga.

Bog je mogao da stvori svet i za pikosekundu a da nama izgleda ko milijarde godina.

Ali opet ključan je problem smrti,da li je smrt aktuelna oduvek i da li je Bog kroz nju stvarao svet sve do čoveka?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Страле рече

Пертурбација је намерно споља изазван прелазак термодинамичког система из равнотежног у неравнотежно стање. Дакле, сваки људски рад који је усмерен ка прављењу реда у природном хаосу је пример за пертурбацију

Zanimljive stvari si pokrenuo, sa ovom perturbacijom. :gleda:

Jeste, ne moze se primeniti na stvaranje, jer, moras da imas prvo 'nesto', a, posto Bog stvara iz 'nista', onda se i ne moze primeniti na tu situaciju.

Ali, meni pada na pamet, nesto drugo. Mozda moze ova perturbacija, da se primeni, na prvorodni greh. Jer, Bog je prvo sve stvorio u ravnotezi i redu, pa, je kroz greh , svet ispao iz ravnoteze i poretka i usao je u fazu neravnoteze i haosa.

I, sad, covek pokusava da popravi taj haosa, ali, kao sto vidimo , ide vrlo tesko. Narocito, ce' da bude tesko da se popravi i prevazidje smrt.  :0201wink: ...E, tu onda , naravno, stupa na scenu Bog i vaskrsenje. :ok:

A, koliko sam shvatio, po perturbaciji, mora prvo postojati ravnotezni sistem, jer, ako postoji neravnoteza, ...logicno je, da je postojala prvo i ravnoteza ? Tako se sve ovo,  lepo uklapa u pricu o prvorodnom grehu.

Tako da, meni tako' deluje, ......ovo, sa tom perturbacijom ( ne mogu ni da izgovorim ovu rec..  :ani_biggrin: ).

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Jeste, ne moze se primeniti na stvaranje, jer, moras da imas prvo 'nesto', a, posto Bog stvara iz 'nista', onda se i ne moze primeniti na tu situaciju.

Није из ништа, него ни из чега.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Није из ништа, него ни из чега.

Баш је прота Калзеић писао о томе, како се на српском језику то можда може најбоље да се из каже, ејр кад се каже ни из чега тачно се види да нам ничега, већ кад кажемо из ништа одма вуче ка нешто.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...