Jump to content

Творац и методолошки натурализам природних наука

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Страле рече

Ако би знали да Бог постији, као што знамо да је 2+2=4, то би била условљеност, самим тим би наша слобода била сужена што Бог не жели, пошто нас је створио као слобдона бића.

Šta nam vredi kad nismo slobodna bića jer znamo da je 2+2=4?

Цитат

Треба да Га слободно прихватимо.

Slobodno prihvatiti i (ne)znati da li postoji su dve različite stvari...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 137
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Страле рече

Ми верујемо да он постоји, а то је боље него знати.

Apostoli su na osnovu života i poznavanja Isusa Hrista kao ličnost i Isusovim delovanjem u kojem su upoznali Oca i Svetoga Duha poverovali da su Sveta Trojica Bog.

Nisam čuo da je neko negirao postojanje Isusa Hrista kao fizičku ličnost.

Tako da su apostoli na osnovu 2+2=4 ustvari došli do vere u Boga.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Apostoli su na osnovu života i poznavanja Isusa Hrista kao ličnost i Isusovim delovanjem u kojem su upoznali Oca i Svetoga Duha poverovali da su Sveta Trojica Bog.

Nisam čuo da je neko negirao postojanje Isusa Hrista kao fizičku ličnost.

Нисам негирао. Него опет имамо и оне који знају да је Исус историјска личност, али не верују да је Син Божији, већ само један харизматик који се у то време појавио.  И опет се испољава слобдоа, Бог је ушао у историју иопет имамо избора, али се ниеј наметнуо да сви морају да Га прихавте као чињенциу.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Страле рече

Нисам негирао. Него опет имамо и оне који знају да је Исус историјска личност, али не верују да је Син Божији, већ само један харизматик који се у то време појавио.  И опет се испољава слобдоа, Бог је ушао у историју иопет имамо избора, али се ниеј наметнуо да сви морају да Га прихавте као чињенциу.

Naravno to se podrazumeva samo hoću da kažem na osnovu života fizičke ličnsti se zasniva naša vera i u Njegovo Božanstvo.

A moramo priznati ako se život Isusa Hrista iščita pažljivo i nije teško sabrati 2+2=4 i matematički precizno a na osnovu dosadašnjeg znanja ljudske civilizacije Isus je najbliže Božanskom.

Zato je Apostolska vera još nepromenjena do danas, danas da Hristos čini to što je činio pre 2000 god. takođe bi se lako sabralo 2+2=4 i došlo da vere da je samo Bogočovek u stanju da čini takve stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Desiderius Erasmus рече

Moguće, to ne sporim. I na drugim temama sam govorio da mi ne možemo znati kako bi Oci "odreagovali" na TE da je Darvin živeo u njihovo vreme. Na osnovu nekih drugih mesta kod Vasilija, mišljenja sam da bi on bio skeptičan prema evoluciji, ali to ne mogu sa sigurnošću i da znam, osim ako mi Bog ne pošalje tog svetitelja da mi sam kaže, u šta čisto sumnjam da će se desiti. :)

Konkretno na ovim mestima koja sam naveo, mislim da je zaključivao striktno na osnovu Pisma; a kako bi izgledao njegov Šestodnev da ga danas piše, to mogu jedino da nagađam.

Mislim,  da je jednostavna  stvar.

Oci su vezivali stvaranje u 'trenu', za zapovest i rec Boziju kojom je po Pismu i stvarano. A, posto zapovesti Bozije, izviru iz njegovo prirode i licnosti i vezuje se za Bozija svojstva, ....koja jesu, da je On i Svesilan i Svemudar, onda, je stvaranje po tim njegovim svojstvima, koje dolaze do izrazaja i tokom stvaranja,.....da On sve trenutno i 'brzinsko' stvara , kao u nekom magnovenju....i, mi ljudi, takvo stvararanje mozemo sozeracavati kao u nekakvom misticnom istupljenju.

Verujem, da je i sam Mojsije kada je pisao i opisivao  stvaranje sveta i coveka, bio u nekom od Boga datom zanosu i ekstazi. Kao sto je bio i apostol Jovan, kada je pisao svoje Otkrovenje. Verovatno, drugacije i ne bi mogao videti prvo stvaranje, kada nije bilo nicega, i kada Bog iz tog 'nista', stvara nas poznati svet. 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Naravno to se podrazumeva samo hoću da kažem na osnovu života fizičke ličnsti se zasniva naša vera i u Njegovo Božanstvo.

A moramo priznati ako se život Isusa Hrista iščita pažljivo i nije teško sabrati 2+2=4 i matematički precizno a na osnovu dosadašnjeg znanja ljudske civilizacije Isus je najbliže Božanskom.

Zato je Apostolska vera još nepromenjena do danas, danas da Hristos čini to što je činio pre 2000 god. takođe bi se lako sabralo 2+2=4 i došlo da vere da je samo Bogočovek u stanju da čini takve stvari.

Пример за два и два је пре свега био уперен као атеистима и агностциима који траже доказе, донсоно да спознавање Бога буде изједначено са познавањем твари.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Страле рече

Пример за два и два је пре свега био уперен као атеистима и агностциима који траже доказе, донсоно да спознавање Бога буде изједначено са познавањем твари.

Pa promašio si... mi tražimo isto kao za poznavanje ličnosti... da bih upoznao tvoju ličnost potrebno je da prvo vidim neke dokaze da ti postojiš, da bih znao da ne komuniciram sa nekim ko me obmanjuje ili sa svojim uobraziljama... time što znam da postojiš se uopšte ne dira u moju slobodu da želim ili ne želim da te upoznam i slobodu da li želim ili ne želim da se družim sa tobom, da te poštujem, slušam tvoje zapovesti, volim, itd... tu si malo pobrkao te dve stvari... ovo sakrivanje se zapravo odnosi na "slobodu" (ako se ta reč uopšte može iskoristiti za to) da možeš da veruješ iako ne znaš... razotkrivanjem bi nam Bog ukinuo tu "slobodu"... ali ona danas nešto nije na ceni... a pogotovu među ateistima i agnosticima... mi smatramo da nije nikakva privilegija verovati u nešto, ako to nešto možeš da znaš...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Avocado рече

Pa promašio si... mi tražimo isto kao za poznavanje ličnosti... da bih upoznao tvoju ličnost potrebno je da prvo vidim neke dokaze da ti postojiš, da bih znao da ne komuniciram sa nekim ko me obmanjuje ili sa svojim uobraziljama... time što znam da postojiš se uopšte ne dira u moju slobodu da želim ili ne želim da te upoznam i slobodu da li želim ili ne želim da se družim sa tobom, da te poštujem, slušam tvoje zapovesti, volim, itd... tu si malo pobrkao te dve stvari... ovo sakrivanje se zapravo odnosi na "slobodu" (ako se ta reč uopšte može iskoristiti za to) da možeš da veruješ iako ne znaš... razotkrivanjem bi nam Bog ukinuo tu "slobodu"... ali ona danas nešto nije na ceni... a pogotovu među ateistima i agnosticima... mi smatramo da nije nikakva privilegija verovati u nešto, ako to nešto možeš da znaš...

1. Што бјеше од почетка, што смо чули, што смо видјели очима својима, што сагледасмо и руке наше опипаше, о Логосу (Ријечи) живота; 2. И Живот се јави, и видјели смо, и свједочимо, и објављујемо вам Живот вјечни, који бјеше у Оца и јави се нама;Што смо видјели и чули објављујемо вама да и ви с нама имате заједницу, а наша заједница је са Оцем и са Сином његовим Исусом Христом. /Из Прве Саборне посланцие Св. апостола Павла

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

пре 10 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zato je Apostolska vera još nepromenjena do danas, danas da Hristos čini to što je činio pre 2000 god. takođe bi se lako sabralo 2+2=4 i došlo da vere da je samo Bogočovek u stanju da čini takve stvari.

Da je tome tako hindusi, budisti i ostali "pagani" bi takođe zaključili da je Isus "bogočovek". Nije teško, sabrali bi dva i dva i poverovali bi u ono što vi verujete. Ali, kako to do sada nisu uradili, preostaje vama/nama ostalima da tvrdimo kako oni, zapravo, nemaju pojma o matematici. 

Srinivasa Ramanujan, indijski matematički genije koji je umro veoma mlad, govorio je da svoj matematička "otkrovenja" dobijao od jednog ženskog hinduskog božanstva u svaki puta kada je spavao i sanjao. Mnogi matematičari i danas razbijaju tintaru pokušavajući da dođu rešenja njegovih formula. Ali on je verovatno bio teško "demonizovan".

Ne postoji kao što znamo hinduska, budistička, hrišćanska ili kakva druga matematika nego je ona svima ista. 

Muhamed kao trgovac je veoma dobro znao sabiranje i oduzimanje, ali ipak nedovoljno, rekli biste vi, jer, kada je on sabirao 2 i 2 dobio je 3,999999. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Страле рече

Ми верујемо да он постоји, а то је боље него знати.

Pa nije bolje. Vjera je za budale. Vjerujemo u nesto sto je neizvjesno, citav zivot zasnivamo na necemu sto mozda ne postoji. Zato nije receno bezveze da su hriscani ludost svijetu, i vjerovati znaci biti lud Hrista radi.  

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Avocado рече

Vidi, ja verujem da je Hristos zaista ostavio otvoreno tu opciju, za one ljude koji recimo žive po nekim hrišćanskim vrlinama, tipa, čovekoljublje, neosuđivanje drugih,poštenje da ne nabrajam sve vrline ali nemaju izraženu veru u Njega kao Ličnost, jer ga nisu videli svojim očima kao Pavle.

A sami Hrišćani su takođe odgovorni, jer nama ne vredi da govorimo kako je vera u Hrista doista opitna i životna, te da kad kreneš za Hristom doista ti On i otvori vidike dovoljno da znaš da je to plod Njegovog javljanja ( ne kao u Pavla svetlosno fizički ), kad sami svojim životima ne svedočimo ama baš nikakvu vrlinsku svetlost na koju se pozivamo.

Zato Crkva prepoznaje i one koje će Hristos spasiti jer će suditi po njihovoj savesti a ne po samoj veri.

Ličnost jeste bila bitan deo vere, ona je i danas bitan, jer se pričešćujemo Njegovim Telom i Krvlju i postajemo Udovi istinski i fizički i mnogi od nas steknu već sada Prijatelja nad prijateljima za života koji ispostavi se na kraju Jedini sigurno i ostaje večan.

Taj lični odnos Boga sa čovekom ili sa druge strane čoveka sa Bogom, Hrišćansku veru i čini tako posebnom. To mora biti po pravilu opitan odnos odnos uzajamnog poverenja i ko ne uspostavi taj odnos nije na ništa boljem Putu od ateiste ili agnostika koji  odnos ne uspostavlja iz gore navedenih razloga ( Pavle), jer želi da vidi konkretnu ličnost da bi u nju i poverovao.

To mnogi Hrišćani zaboravljaju pa onda brane i nehrišćanske teze poput kreacionizma, jer im je teško priznati da im je odnos sa samom Ličnošću Isusa Hrista potpuno ateistički i gnostički. Zato imaš i najžešće rasprave na tu temu upravo od takvih :)

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Страле рече

Ако би знали да Бог постији, као што знамо да је 2+2=4, то би била условљеност, самим тим би наша слобода била сужена што Бог не жели, пошто нас је створио као слобдона бића. Треба да Га слободно прихватимо.

Ne razumem kako,to što ja znam da postojiš recimo ti i s tobom ostvarujem komunikaciju i taj ličnosni odnos na koji način to znanje ukida moju slobodu?

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Кратос рече

Ne razumem kako,to što ja znam da postojiš recimo ti i s tobom ostvarujem komunikaciju i taj ličnosni odnos na koji način to znanje ukida moju slobodu?

Не знање као такво, него у смислу природних закона. Када би постојали неки докази који су попут научних закона да Бог постоји, онда би сви мање више хтели-не хтели прихватали Бога као чињеницу, што није циљ. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...