Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Onufrije рече

Ти стварно повезујеш буди Бог с нама, нешто ти скривио неки калуђер. Какви супериорни монаси, ко је споменуо Бл Августина да је схоластик? Чињеница је да је користио филозофију више него на истоку  и да се се са њим повезује схоластичар Тома Аквински, али Августин припада Светим Оцима. Ја сам рекао да је учење о благодати  Августина за православне страно и необавезујуће, о томе је писао и Св Јустин. То не значи да све што је написао Августин је проблематично, далеко од тога, али његово учење о благодатима јесте.

Ти си повезивао схоластику и противљење монашком етосу, а ја ти дајем до знања да лупеташ глупости (јер су схоластичари заправо отишли у други екстрем, код римокатолика је догма да је безбрачност супериорна на брачност, и мирјани се сматрају малтене паразитима на заслугама светаца чијим се вишком из ризнице заслуга и сами мирјани спасавају). А то за философију нећу да коментаришем. То је бесмислена тврдња. Хришћанске теологије, нити хришћанства нема без философије. Дај ми теологију без концепта логоса, физиса, телоса, ипостаси, енергије, суштине, воље, итд. па ћеш да имаш хришћанство без философије. Јасно, то је немогуће. Како Климент Александријски рече, јудејима би дат Закон, а јелинима философија. А за учење о благодати нећу да коментаришем, сабори су рекли своје.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 7 часа, Ćiriličar рече

Не провоцирам, него се осврћем на твоје "да је теолог човек Цркве"

На страну читав раскол и све протестантске заједнице које само симулирају Цркву, поготово је теолог "човјек Цркве" кад каже човјеку - не можеш ти то да схватиш, ти си глуп. За разлику од мене, човјека Цркве, ти си ниже биће.

И не, није то тај елитизам на који Христос упозорава и због којег књижевнике јасно назива окреченим гробовима.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, mirko1929 рече

Ти си повезивао схоластику и противљење монашком етосу, а ја ти дајем до знања да лупеташ глупости (јер су схоластичари заправо отишли у други екстрем, код римокатолика је догма да је безбрачност супериорна на брачност, и мирјани се сматрају малтене паразитима на заслугама светаца чијим се вишком из ризнице заслуга и сами мирјани спасавају). А то за философију нећу да коментаришем. То је бесмислена тврдња. Хришћанске теологије, нити хришћанства нема без философије. Дај ми теологију без концепта логоса, физиса, телоса, ипостаси, енергије, суштине, воље, итд. па ћеш да имаш хришћанство без философије. Јасно, то је немогуће. Како Климент Александријски рече, јудејима би дат Закон, а јелинима философија. А за учење о благодати нећу да коментаришем, сабори су рекли своје.

:mahmah: И где сам поменуо Августина да је схоластичар, а да је живео хиљаду година пре схоластке. Сада импутираш па поредиш бабе и жабе, монаштво на истоку са монаштвом на западу, Фрањом Асешким ваљда на њега мислиш, не знам уопште о чему се разговара. Прочитај текст од овог јеромонаха који брани неосноване православне нападе на Бл. Августина и Св Теофана, а калуђер је, само што је православан па онда разуме проблем и упореди са овим шта пишу и како пишу они који су докторилали на Августину на западу и на БФ. Да се цитирам:D, како каже Св Григорије Палама без подвига, поста и молтве тј гледања у калуђерски  пупак по схоластичарима:D, чиста срца нема божанског откровења и теологије. Филозофирање, није филозофија као појам :D је у смислу да се без божанског откровења претераним  рационалисењем све објашњава у схоластици. Ово за безбрачност да је супериорна не вреди ти ни објашњавати, то да је то код РК догма не значи да није стварно тако и да тако нису мисли свети оци. Ево и дигресија један чланак од сиријског монаха на ту тему, вреди прочитати, а ти боље немој упашћеш у депресију па онда да те носим на савести. А тек за саборе је посебно, једино ако рачунамо РК саборе.

Афраат, персијски мудрац: Приказ 18: Против Јевреја, о девствености и светости

9-24.pdf

• Свиђа ми се 1

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

Начин на који се овде на Поукама неки савремени теолози опходе према опонентима и како говоре у најмању руку забрињава. Врло често је то, ваљда по угледу на Ђуровића, осорно, арогантно, са омаловажавањем и увредама. Наравно, и опоненти се често понашају на исти начин. Али није исто када се тако понаша неко ко је "обичан" лаик, и када се тако понаша свештеник или теолог.

Жалосно је да се користи и уличарски жаргон. Не знам одакле било коме овде идеја да, на пример, без икаквог зазора користи простачки израз "паламудити", "паламуђење"!? Који је то ниво? Академски? Хришћнски? 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Родољуб Лазић рече

Начин на који се овде на Поукама неки савремени теолози опходе према опонентима и како говоре у најмању руку забрињава. Врло често је то, ваљда по угледу на Ђуровића, осорно, арогантно, са омаловажавањем и увредама. Наравно, и опоненти се често понашају на исти начин. Али није исто када се тако понаша неко ко је "обичан" лаик, и када се тако понаша свештеник или теолог.

Жалосно је да се користи и уличарски жаргон. Не знам одакле било коме овде идеја да, на пример, без икаквог зазора користи простачки израз "паламудити", "паламуђење"!? Који је то ниво? Академски? Хришћнски? 

Више забрињава њихова теологија:D, тешко да се препозна да је православна. Али не треба узимати нет као мерило, ко је озбиљан теолог не иде на нет.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Onufrije рече

:mahmah: И где сам поменуо Августина да је схоластичар, а да је живео хиљаду година пре схоластке. Сада импутираш па поредиш бабе и жабе, монаштво на истоку са монаштвом на западу, Фрањом Асешким ваљда на њега мислиш, не знам уопште о чему се разговара. Прочитај текст од овог јеромонаха који брани неосноване православне нападе на Бл. Августина и Св Теофана, а калуђер је, само што је православан па онда разуме проблем и упореди са овим шта пишу и како пишу они који су докторилали на Августину на западу и на БФ. Да се цитирам:D, како каже Св Григорије Палама без подвига, поста и молтве тј гледања у калуђерски  пупак по схоластичарима:D, чиста срца нема божанског откровења и теологије. Филозофирање, није филозофија као појам :D је у смислу да се без божанског откровења претераним  рационалисењем све објашњава у схоластици. Ово за безбрачност да је супериорна не вреди ти ни објашњавати, то да је то код РК догма не значи да није стварно тако и да тако нису мисли свети оци. Ево и дигресија један чланак од сиријског монаха на ту тему, вреди прочитати, а ти боље немој упашћеш у депресију па онда да те носим на савести. А тек за саборе је посебно, једино ако рачунамо РК саборе.

Афраат, персијски мудрац: Приказ 18: Против Јевреја, о девствености и светости

9-24.pdf 317.23 kB · 0 downloads

Ти си изгледа озбиљно, али оно баш озбиљно ретардиран дечко. Монаштво на истоку и западу је једно те исто. Фрањо Асишки није био монах. Просјачки редови (тзв. фратри) и мирски редови (као што су чувени језуити) нису монаси, мада полажу завете. Разлог зашто има само ових просјачких и мирских редова, а не и римокатоличких монаха на овим просторима је то што је цар Јоезеф II забранио римокатоличко монаштво у Аустро-Угарској империји, и попленио манастире и манастирску имовину. Редови су били дозвољени, пошто их је држава прихватила као друштвено корисне (будући да они нису посвећени подвизавању, већ мисији у свету).

Нема ништа по аутоматизму, као што си ти у свом безумљу умислио, да је Господ подложан нужди, и да се може укротити некаквом земаљском магијом, и присилити да нам да наше (извршио сам Х, е има да ми даш Y). Дела се подразумевају. Вера без дела је мртва. А да ли ћеш ишта добити од тога делања, није на теби. Твоје је да радиш не очекујући ништа већу плату од других (прочитај Матеј 20:1–16, и читај наново, и наново све док ти не уђе у главу).

Те трактате о девствености сам све, да си ми ти жив и здрав прочитао још пре 15 година. Cвети Јован Златоусти ми је био омиљени на ту тему, а он је лепо рекао да се ови што хуле на творевину џаба уздржавају од телесних ужитака, кад то чинећи само себи муку на оном свету припремају, па се муче и овде цео живот, да би се после мучили тамо. Не знам да ли си чуо ону стару православну монашку причу о пустињаку који је достигао такав ниво да му се јавио анђео и рекао му да ће да му открије шта год хоће. А овај пустињак му каже да му открије ко је на овом свету достигао савршенство. А анђео му покаже једну старицу, и каже видиш она је брдо људи произвела, и на прави пут извела. Онда имаш ону православну изреку Бог је као мајка, па затим, мајка је најсличније биће Богу, итд. А римокатолици, они много воле клерикализам. Тек су од Војтиле уопште прихватили да су, јесте, чак и лаици људска бића.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Родољуб Лазић рече

(mozda to ako se nema bas mnogo argumenata.... :))))

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, slovoA рече

Између свјетовне и духовне науке заиста постоје разлике, али по питању предмета којима се баве, а не самог познања.

Управо обрнуто.

пре 6 часа, slovoA рече

За разлику од мене, човјека Цркве, ти си ниже биће.

@Александар Милојков Овде нажалост има истине, у једној расправи си ми рекао да си ти доктор теологије а ја нико и ништа, не замјерам ти и мислим да си молитвен човјек, али чувај се квасца фарисејскога. Наравно за твој рад :skidamkapu:.

У недостатку аргумената и одговора поводом св Августина, оде прича у метод...

Ниче би рекао нису Бога убили докони људи него теолози прогласивши га за највећу врједност.

Невјероватно али св Јустин који се обрачунава са Ничеом поставља Христа за највећу врједност.  Изгледа да му је измакла Ничеова мисао.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Onufrije рече

Ово за безбрачност да је супериорна не вреди ти ни објашњавати, то да је то код РК догма не значи да није стварно тако и да тако нису мисли свети оци

Pa, da, ..... cak je recimo u Lestvici, sv.Jovan raspravljao sa bracom monasima da li zivot i monastvo opstezica ili pustinje ima vece blagodatne darove i svetost,.... eto koliko su oni daleko isli u revnovanju i razmisljanjima,....

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, mirko1929 рече

Ти си изгледа озбиљно, али оно баш озбиљно ретардиран дечко.

12:smeha: Ја сам престао да му одговарам. 

А Рођени по обичају би да ме пријави васионском сабору. Ваљда ће се јавити управи водовода... :))

Боксит пак кад каже да се користе аргументи, умало ме не уби! - Узех сада да ставим 1 зелак у уста, јер ништа не окусих, и умало се не удавих!:)) 

- Држах 1 предавање на Универзитету данас. Аплаудирали. Боксит и Рођени не бејаху на предавању. Мораћу да стављам огласе, тј. најаве. :D Да се не пропуштају ове драгоцене лекције.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

А Рођени по обичају би да ме пријави васионском сабору. Ваљда ће се јавити управи водовода..

Покашавам да те пријавим твојој савести. Али изгледа узалуд, одселила се...

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

Држах 1 предавање на Универзитету данас

Претпостављам о смирењу?

Или, ипак, о терминологији модерне теологије, са посебним освртом на изразе "дебил" и "паламудити".

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Да се не пропуштају ове драгоцене лекције.

12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Родољуб Лазић рече

Претпостављам о смирењу?

Или, ипак, о терминологији модерне теологије са посебним освртом на изразе "дебил" и "паламудити".

Почињеш да личиш на човека. Кад сам успео тебе да опустим, стварно сам чудотворац!:))

Е, а "драгоцене" лекције схватити као аутоиронију. Можда ти је промакло... 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Почињеш да личиш на човека.

То ти се више свиђа него да будем твој терминатор? 

Него, прескочио си оно претежније:

пре 21 минута, Родољуб Лазић рече

Покашавам да те пријавим твојој савести. Али изгледа узалуд, одселила се..

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

То ти се више свиђа него да будем твој терминатор? 

Него, прескочио си оно претежније:

- Па и овај ком. показује да си се опустио, да сам те раскравио, хуманизовао.

- Нисам, него то држим за твоју стару глупачку фиксацију, а ту нема помоћи. Можда једног дана, ако наставиш да се дужиш са херетиком:))) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...