Jump to content

Владика Порфирије изабран за новог патријарха

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, Inženjer Djatlov рече

@Вилер Текс Stvar je u tome da smo prinuđeni da mudrujemo, jer ne živimo u svetu gde smo u kontaktu samo sa pravoslavnima, zapravo većina ljudi s kojima sam blizak to nije, ili jesu, ali ne u smislu da idu na liturgije. A ako sam sa nekim u kontaktu, moram da izvodim neke zaključke.

То што смо у контакту не значи да треба да мудрујемо.

На нама је да и у њима видимо ближње, људе створене од Бога, по обличју Божијем и да сведочимо Јеванђење.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 2.6.2022. at 6:40, Вилер Текс рече

Ти си дечко ван памети. Извини.

Из љубави изкључује мотив. Ти не дозвољаваш људи у креху да имају дарове. 

Па Апостол Павле је гонио Цркву а Бог га је изабрао јер се моли Богу.

И помињеш џихад који је прелест. Ми говоримо о делима љубави а не шта неко трипује да је љубав.

Ти треба да читаш Свето Писмо и да де молиш Богу за дар расуђивања. Чуј ја хипик...

Срећан ти празник. Бог ти даропве расуђивања подарио.

Prica je o tome da li i kako oni koji su van crkve i neznabozci mogu da budu upuceni na Hrista i onda sledstveno ne pricamo samo o ljubavi i zrtvi, nego pricamo da li ta ljubav i zrtva kod onih koji su vav crkve moze da upucuje na Hrista i to je pocetna pozicija i zato sam i naveo da je bitan i motiv i namera da to sto se neko iz ljubavi zrtvuje za nekoga moze da bude cak i po losoj nameri i motivu i pomenuo sam djihadiste koji se zrtvuju za tamo nekog njihovog iz ljubavi i ti mislis da to moze da bude tripovanje, ok, ali je poenta opet u tom pogresnom motivu i nameri kod tog djihadiste iako izgleda da se covek zrtvuje iz ljubavi.

Tako slicno i sa nekim Hindusom, opet motiv, ako se zrtvuje iz ljubavi radi tamo nekog pogresnog motiva, pa i to je onda tripovanje. 

Pa pomenuo sam Himnu ljubavi od ap.Pavla, i on tamo navodi sta je sve potrebno i kako se dolazi do prave ljubavi, znaci nije dovoljno reci dovoljna' je samo ljubav ako ne postoji sve ovo od ap.Pavla sto je naveo kao uslov za dostizanje prave ljubavi, tako je slicno i sa motivom zbog kojeg se neko zrtvuje, narocito sto ne pricamo samo o zrtvovanju nego o tome da to je to zrtva neznabozaca koja nekako moze da upucuje na Hrista.

Ap.Pavle kaze da i ako se neko zrtvuje za veru i telo mu se sazeze ali nema ljubavi onda mu to nista ne koristi, znaci ta zrtva nista ne koristi, znaci nije dovoljna samo zrtva nego i ljubav mora da postoji da bi bilo korisno, tako slicno i ovo da nije dovoljna samo zrtva neznabozaca da bi to upucivalo na Hrista, nego mora i nesto drugo, sta to drugo, pa mozda taj motiv iz koga se cini zrtva, mozda rasudjivanje, ili mozda intuicija ili neko nadahnuce ili ko zna sta sve moze da bude, ja imam neke ideje :idea: i zamisli confused1 sta bi to moglo da bude ali to ti necu kasti Viler.  :D

Nisi hipik,.... mozda samo volis All You Need Is Love.... :stadaradim:

Srecan i tebi praznik.

Подели на овим сајтовима

On 2.6.2022. at 6:48, Hadzi Vladimir Petrovic рече

@Bokisd

Nije nasa vjera zapisana, nego su to nasi zapisi o nasoj vjeri, i nasa citanja nasih zapisa o vjeri.

Tako ti onda tekstualno opredmetis vjeru, onda na dalje sve ti se zbog zanemerivanja te razlike svodi na poredjenje tekstova o vjeri, a ne poredjenja fenomena vjere kod raznih ljudi.  Ostajes zarobljen u ideologiji jezika, da nevidis zivi zivot.

Pa osudjujes covjeka zato sto nije imao tekst i kontekst, a on je npr. bio u iskusenju da ubije i nije, i Bogu je drag zbog toga, a savjest ga spasila od demona.

Takodje kao datost uzimas nase pravilno citanje nasih tekstova o vjeri, sto nije slucaj ako nemamo dar citanja koji je opet dar vjere isti onaj kada i nema teksta.

Van Crkve je sve pustos, a darovi koje Bog daje Indusima nisu izneseni iz Crkve, jer kao sto ti vec gore pisah, nema  Boga ni njigovih darova izvan Crkve, kada je odgovor daroprimaca los mi ih postavljamo na adekatvno kanonsko  mjesto, ne odricuci se svog Boga u njima (jer su svi po Njegovom liku), niti bozanskih darova, talanata koji su im dati.

Znaci covjek koji voli, zivi po savjesti, stice blagodat, osvecuje se, bez obzira u kojem ideoloskom sklopu, svjetonazoru zivi, je na odredjen nacin pred Bogom dakle u Crkvi.

Kao sto je mnogima ideoloski sklop, svjetonazor, "pravoslavlje" supstitucija za Crkvu i ne sticu ljubav, nego zive u "pravilnom" svetonazaru, u ideoloskoj prelesti, samo jednoj od mnogih ideologija, svjetonaora- pogleda na svjet, Crkva je miljama iznad toga.

Ti su iscaseni i ako to ne znaju, kao sto su mnogi sa nama koje danas mi ne znamo, ali ih zna Bog jer pravilno odgovaraju u zivotnim situacijama domostrojnog karaktera.

Samo bih izdvojio ovu tvoju poslednju recenicu kao neki tvoj zakljucak (ovo sto sam boldovao jer mislim da je ta stvar najbitnija u celoj ovoj prici), kao jedan od nacina na koji oni koji nisu sa nama po spoljasnjosti, mogu da budu sa nama po nekom unutrasnjem duhovnom i umnom ustrojstvu i mogu dobro da odgovore tim zivotnim situacijama u kojima se moze ispoljiti ta Bozija promisao i domostroj o svim ljudima na zemlji.

To je po meni kontekst i najbitnija stvar cele ove price poslednjih par stranica teme.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Prica je o tome da li i kako oni koji su van crkve i neznabozci mogu da budu upuceni na Hrista i onda sledstveno ne pricamo samo o ljubavi i zrtvi, nego pricamo da li ta ljubav i zrtva kod onih koji su vav crkve moze da upucuje na Hrista i to je pocetna pozicija i zato sam i naveo da je bitan i motiv i namera da to sto se neko iz ljubavi zrtvuje za nekoga moze da bude cak i po losoj nameri i motivu i pomenuo sam djihadiste koji se zrtvuju za tamo nekog njihovog iz ljubavi i ti mislis da to moze da bude tripovanje, ok, ali je poenta opet u tom pogresnom motivu i nameri kod tog djihadiste iako izgleda da se covek zrtvuje iz ljubavi.

Tako slicno i sa nekim Hindusom, opet motiv, ako se zrtvuje iz ljubavi radi tamo nekog pogresnog motiva, pa i to je onda tripovanje. 

Pa pomenuo sam Himnu ljubavi od ap.Pavla, i on tamo navodi sta je sve potrebno i kako se dolazi do prave ljubavi, znaci nije dovoljno reci dovoljna' je samo ljubav ako ne postoji sve ovo od ap.Pavla sto je naveo kao uslov za dostizanje prave ljubavi, tako je slicno i sa motivom zbog kojeg se neko zrtvuje, narocito sto ne pricamo samo o zrtvovanju nego o tome da to je to zrtva neznabozaca koja nekako moze da upucuje na Hrista.

Ap.Pavle kaze da i ako se neko zrtvuje za veru i telo mu se sazeze ali nema ljubavi onda mu to nista ne koristi, znaci ta zrtva nista ne koristi, znaci nije dovoljna samo zrtva nego i ljubav mora da postoji da bi bilo korisno, tako slicno i ovo da nije dovoljna samo zrtva neznabozaca da bi to upucivalo na Hrista, nego mora i nesto drugo, sta to drugo, pa mozda taj motiv iz koga se cini zrtva, mozda rasudjivanje, ili mozda intuicija ili neko nadahnuce ili ko zna sta sve moze da bude, ja imam neke ideje :idea: i zamisli confused1 sta bi to moglo da bude ali to ti necu kasti Viler.  :D

Nisi hipik,.... mozda samo volis All You Need Is Love.... :stadaradim:

Srecan i tebi praznik.

Шириш, плетеш.Једноставу ствар смо говорили. Бог даје дарове свима.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Вилер Текс рече

Шириш, плетеш.Једноставу ствар смо говорили. Бог даје дарове свима.

I sta onda, tu prekidamo celu pricu, naso sam ovo od sv.Jovana Zlatoustog :

"Шта, рећи ћеш ти, зар нема и хришћана који се лоше владају и незнабожаца, који проводе живот у врлини? Да постоје хришћани који живе лоше, то и ја знам; а да ли постоје незнабошци који живе врлински, то стварно још увек не знам… Али да се не бисмо некоме показали као љубитељи спорења, сложићемо се да међу незнабошцима постоје људи који живе добро… Погледај, међутим, како их Христос лишава сваког оправдања. Он говори да је Светлост дошла у свет. Да ли су Га тражили, говори Он, да ли су се трудили, бринули да Га нађу? Светлост је сама њима дошла; међутим, ни тада нису похитали к њој. Ако и међу хришћанима неки живе порочно, у вези са тим ћемо приметити да Христос не говори о онима који су постали хришћани од рођења и примили веру од предака (иако су се често они порочним животом уклонили од правог учења); чини ми се да се овде не говори о њима, већ о људима који су из јудејства или незнабоштва морали да се обрате правој вери. (Христос) показује да нико, налазећи се у заблуди, неће пожелети да се обрати вери, ако пре тога самоме себи не одреди добар живот, и нико неће остати у неверју ако пре тога не одлучи да заувек остане зао. Немој ми говорити да је неко целомудрен и неверујући; није врлина само у томе. Која је корист, имати те особине, а бити роб сујетне масе и стидећи се својих пријатеља, остати у заблуди? То није врлинско живљење. Роб сујете није бољи од блудника; чак чини и много веће грехе од блудника. Међутим, покажи ми неког међу незнабошцима ко би био слободан од свих страсти и без иједног порока: нећеш моћи да ми покажеш."

Stvarno treba bas dosta toga kako bi i oni u neznabozstvu bili upuceni na neki odredjeni nacin na Hrista i kako bi to na neki nacin i prihvatili makar i ostali u neznabostvu.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Bokisd рече

"Шта, рећи ћеш ти, зар нема и хришћана који се лоше владају и незнабожаца, који проводе живот у врлини? Да постоје хришћани који живе лоше, то и ја знам; а да ли постоје незнабошци који живе врлински, то стварно још увек не знам… Али да се не бисмо некоме показали као љубитељи спорења, сложићемо се да међу незнабошцима постоје људи који живе добро… Погледај, међутим, како их Христос лишава сваког оправдања. Он говори да је Светлост дошла у свет. Да ли су Га тражили, говори Он, да ли су се трудили, бринули да Га нађу? Светлост је сама њима дошла; међутим, ни тада нису похитали к њој. Ако и међу хришћанима неки живе порочно, у вези са тим ћемо приметити да Христос не говори о онима који су постали хришћани од рођења и примили веру од предака (иако су се често они порочним животом уклонили од правог учења); чини ми се да се овде не говори о њима, већ о људима који су из јудејства или незнабоштва морали да се обрате правој вери. (Христос) показује да нико, налазећи се у заблуди, неће пожелети да се обрати вери, ако пре тога самоме себи не одреди добар живот, и нико неће остати у неверју ако пре тога не одлучи да заувек остане зао. Немој ми говорити да је неко целомудрен и неверујући; није врлина само у томе. Која је корист, имати те особине, а бити роб сујетне масе и стидећи се својих пријатеља, остати у заблуди? То није врлинско живљење. Роб сујете није бољи од блудника; чак чини и много веће грехе од блудника. Међутим, покажи ми неког међу незнабошцима ко би био слободан од свих страсти и без иједног порока: нећеш моћи да ми покажеш."

Stvarno treba bas dosta toga kako bi i oni u neznabozstvu bili upuceni na neki odredjeni nacin na Hrista i kako bi to na neki nacin i prihvatili makar i ostali u neznabostvu.

Bokijeva crna mađija, polemises sa njim i ćiribu ćiriba on udje neleglno u cipele Zlatoustove pa ti vidi i reci nešto protiv Zlatosta.:aplauz:

Zlatust nije demagog ni Zurlot i ne ide ti u prilog, i ako si sebe možda prvog opčinio, otptilike on kaže, ne može se naći čovjek kao što je Porfirije Kapskalivit među neznabožcima, a ja ti kažem može se naći koliko hoćeš Zurlota i književnika koji će da te gađaju citatima koji misle da je njihova vjera jedina i među neznabožcima, u prelesti su, takvih koji su u nekokm tekstualnom ideološkom sklopu, svome svjetonazoru itd.. 

Dobro bi bilo da grješim i da si ti biliži Jovanu i Porfiriju nego demagozima svih boja, što se mene tiče ti citiraš demagoški, ideološki, metod ti problematičan i uopšte nema mnogo veze za kim posežeš, jer to uzimaš objektivno, a ne ipostasno, kroz to da molitveno razmisliš zajedno sa Zlatoustom o tom pitanju. Nego ga ignorises i trgaš tekst i onda ga ubaciš, gdje ti volja.

Dakle ti si kao robot pretraživao tekst da nađes nešto što ti po tvojoj zamisli treba i ide u prilog.

Da li grješim?

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Dakle pravoslavno "misljenje"  je da se pomolis na temu, a ako poredas citate (objektivne istine) pa izvuces logicki zakljucak, sta je tu pravoslovno? To sve mogu i neznabozci, a mi imamo Zlatoustog u jedinstvu sa nama, on moze i sada da nam govori, meni o tebi i tebi o meni, i o temi, e toga su liseni neznabozci, a mogu da kupe knjige i citaju i citiraju do ujutro, da savrseno vladaju logikom, ali ipak vazda promase logos.(Logos):naklon:

Kao sto i neznabozce imamo u svojim liturgiskim molitvama (Jovanovim) njih molitveno poznajemo, u moltvenom  jedinstvu smo sa njima, ali takodje znamo da oni nas ne poznaju, zato pored toga sto to jednako kao i Gospod zelimo, mi ih ne pricescujemo jer ne razlikuju, ne poznaju, ne priznaju. Primiti ih takve je hula, ali je jednako hula i ne zeliti ih primiti.

Jer obrni okreni, culi su za Hrista a nisu ga prihvatili u njegovoj punoci.

Ne znam sta je gore oni koji odbacuju Hrista ili oni koji ga prihvataju kao reinkarnaciju, ideju, istinu, pojam, presavu, objekat, zemaljskog kralja, garanta metafizike (istine), predmet naucnog istrazivanja, politicku polugu, razlog mobilizacije, obicaj, td.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Bokisd рече

Прика, ми смо говорили о даровима које Бог даје сваком који се роди.

Ти си то негирао.

Пети пут ти кажем, не говорим о одговору људи Богу.

Спасење је само у Цркви. Ко не улази на врата лопов је.

Како ће Христос и шта ће са незнабожцима, није на нама да бринемо. Бринимо ми да се не нађемо ван Царства Божијег.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Bokijeva crna mađija, polemises sa njim i ćiribu ćiriba on udje neleglno u cipele Zlatoustove pa ti vidi i reci nešto protiv Zlatosta.:aplauz:

Узме и цитира нешто о чему нисмо причали и каже ето видиш. А оно у чему је погрешио "није битно, битно је да сви верујемо у Бога".

Невероватан лик.

Подели на овим сајтовима

On 3.6.2022. at 7:09, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Zlatust nije demagog ni Zurlot i ne ide ti u prilog, i ako si sebe možda prvog opčinio, otptilike on kaže, ne može se naći čovjek kao što je Porfirije Kapskalivit među neznabožcima, a ja ti kažem može se naći koliko hoćeš Zurlota i književnika koji će da te gađaju citatima koji misle da je njihova vjera jedina i među neznabožcima, u prelesti su, takvih koji su u nekokm tekstualnom ideološkom sklopu, svome svjetonazoru itd.. 

Dobro bi bilo da grješim i da si ti biliži Jovanu i Porfiriju nego demagozima svih boja, što se mene tiče ti citiraš demagoški, ideološki, metod ti problematičan i uopšte nema mnogo veze za kim posežeš, jer to uzimaš objektivno, a ne ipostasno, kroz to da molitveno razmisliš zajedno sa Zlatoustom o tom pitanju. Nego ga ignorises i trgaš tekst i onda ga ubaciš, gdje ti volja.

Dakle ti si kao robot pretraživao tekst da nađes nešto što ti po tvojoj zamisli treba i ide u prilog.

Da li grješim?

Samo sam ukucao u gugle.... sveti oci spasenje.... i izasao i Zlatousti,.... pravi hokus pokus... :1321_womens:

Postavio sam ovaj deo od Zlatoustog u vezi onoga da Bog daruje svoju milost svima ali da je potrebno odgovoriti na tu Njegovu free 'ponudu', mi smo vec odgovorili i poverovali i krstili smo se i postali smo clanovi Crkve, slicno bi trebalo da odgovore i neznabozci iako ostaju van crkve, moraju nekako odgovoriti kako bi bili upuceni na Hrista, jer o tome pricamo, poceli smo pricu o tome kako neznabozci i na koji nacin mogu iako su van crkve da budu upuceni ka Hristu.

Mislim da je vrlo bitno da Zlatoust pise da apsolutno neophodno da neznabozac zivi dobar zivot i da ne bude zao i los covek kako bi imao mogucnost da poveruje, ili analogno nasoj prici kako bi nekako bio upucen ka Hristu iako je i dalje u neznabozstvu.

To je kao neki dobar pocetak za neznabozce, da budu dobri i posteni i milostivi kao ljudi, ali mislim da to nije dovoljno nego da moraju i dalje da idu ka nekoj licnoj veri u postojanje Boga i ka duhovnom usavrsavanju kako bi imali neku mogucnost da budu u Hristu koliko je to moguce van hriscanske vere i Crkve.

Подели на овим сајтовима

On 3.6.2022. at 8:12, Hadzi Vladimir Petrovic рече

@Bokisd Dakle pravoslavno "misljenje"  je da se pomolis na temu, a ako poredas citate (objektivne istine) pa izvuces logicki zakljucak, sta je tu pravoslovno? To sve mogu i neznabozci, a mi imamo Zlatoustog u jedinstvu sa nama, on moze i sada da nam govori, meni o tebi i tebi o meni, i o temi, e toga su liseni neznabozci, a mogu da kupe knjige i citaju i citiraju do ujutro, da savrseno vladaju logikom, ali ipak vazda promase logos.(Logos):naklon:

Kao sto i neznabozce imamo u svojim liturgiskim molitvama (Jovanovim) njih molitveno poznajemo, u moltvenom  jedinstvu smo sa njima, ali takodje znamo da oni nas ne poznaju, zato pored toga sto to jednako kao i Gospod zelimo, mi ih ne pricescujemo jer ne razlikuju, ne poznaju, ne priznaju. Primiti ih takve je hula, ali je jednako hula i ne zeliti ih primiti.

Jer obrni okreni, culi su za Hrista a nisu ga prihvatili u njegovoj punoci.

Ne znam sta je gore oni koji odbacuju Hrista ili oni koji ga prihvataju kao reinkarnaciju, ideju, istinu, pojam, presavu, objekat, zemaljskog kralja, garanta metafizike (istine), predmet naucnog istrazivanja, politicku polugu, razlog mobilizacije, obicaj, td.

Nemam ideju i ja sta je najgore, oni koji odbacuju Hrista ili koji ga veruju kao u neku reinkarnaciju, ideju, neku filozofiju i slicno, mozda je najgore ako zive los i zao zivot i ne zive dobar i posten i pravedan zivot jer to je dobar pocetak ka Bogu i Hristu.

Подели на овим сајтовима

On 3.6.2022. at 9:42, Вилер Текс рече

Прика, ми смо говорили о даровима које Бог даје сваком који се роди.

Ти си то негирао.

Пети пут ти кажем, не говорим о одговору људи Богу.

Спасење је само у Цркви. Ко не улази на врата лопов је.

Како ће Христос и шта ће са незнабожцима, није на нама да бринемо. Бринимо ми да се не нађемо ван Царства Божијег.

Majstore ne moras da naglasavas celu poruku.

Meni deluje da ti i ne citas moje poruke do kraja ili citas onako ofrlje, jer ne bi napisao da negiram darove Bozije svim ljudima, pa to je osnovni postulat nase vere, znam da volis da citas moje stare poruke ( i treba :)))) pa prelistaj da li sam toliko otiso u out da negiram Boziju milost i promisao o svim ljudima.

Ti ne govoris o odgovoru ljudi Bogu, ok, ali prica je o tome da ljudi treba da odgovore, pa i mi smo odgovorili i poverovali.

U stvari i ne vidim vise problem kada se u sustini svi slazemo da je spasenje jedino u Crkvi, ali to ne znaci da Bog na razne nacine ne brine i priziva sve ljude ka Sebi, ali bih dodao i da kao sto mi odgovaramo na Boziju milost i oni takodje moraju da odgovore na Njegovu milost, makar da postanu dobri i bolji i posteni ljudi... itd...

Подели на овим сајтовима

On 3.6.2022. at 9:44, Вилер Текс рече

Узме и цитира нешто о чему нисмо причали и каже ето видиш. А оно у чему је погрешио "није битно, битно је да сви верујемо у Бога".

Невероватан лик.

Jeste, ma idi begaj. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Bokisd рече

Majstore ne moras da naglasavas celu poruku.

Meni deluje da ti i ne citas moje poruke do kraja ili citas onako ofrlje, jer ne bi napisao da negiram darove Bozije svim ljudima, pa to je osnovni postulat nase vere, znam da volis da citas moje stare poruke ( i treba :)))) pa prelistaj da li sam toliko otiso u out da negiram Boziju milost i promisao o svim ljudima.

Ti ne govoris o odgovoru ljudi Bogu, ok, ali prica je o tome da ljudi treba da odgovore, pa i mi smo odgovorili i poverovali.

U stvari i ne vidim vise problem kada se u sustini svi slazemo da je spasenje jedino u Crkvi, ali to ne znaci da Bog na razne nacine ne brine i priziva sve ljude ka Sebi, ali bih dodao i da kao sto mi odgovaramo na Boziju milost i oni takodje moraju da odgovore na Njegovu milost, makar da postanu dobri i bolji i posteni ljudi... itd...

Добро је Боки.

Ја сам изгледа писао, заједно са Хаџијом и Инг. о природној љубави коју имају незнабожци и да је то природна ствар и ниђе везе са Хростом, а ти нас питао ко је дарује кад нема везе са.Христом, а не обрнуто :)

Жив ти мени био. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Bokisd рече

negiram darove Bozije svim ljudima, pa to je osnovni postulat nase vere, znam da volis da citas moje stare poruke ( i treba :)))) pa prelistaj da li sam toliko otiso u out da negiram Boziju milost i promisao o svim ljudima.

12:smeha:Da te podsjetim, ti i Rođak ste se sablaznili što se milost razdaje sa odra katoličkog pokojnika, ili ćeš da nam objasniš razliku između milosti i blagodati?

I sve mi se čini da ste toliko u autu, kao što vam je bilo sablažinjivo da se za nekog ko je mrtav, a ipak se kroz njega razdaje blagodat kaže da je sigurno spašen, ili ćeš nam objasniti kako neko ko je stekao blagodat, a mrtav, može biti nespašen, odnosno lišen blagodati, jer mrtvi ne grješe?

Možeš slobodno da upotrjebiš i logiku.:))

Koju ste to vi vjeru čuvali i koji Zurlotski postulat?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...