Jump to content

Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Pontifex Emeritus рече

Амфилохије тиме жели да нагласи неколико ствари:

1. нераскидиву везу ЦП митрополије са пећким троном

2. чињеницу да је СПЦ уствари древна Пећка Црква, а не нека новонастала институција створена Краљевим указом и томосом из 1922. године, како то тврде гласноговорници Миловог режима.

3. чињеницу да ниједна помесна Црква (па ни наша), није етнички ексклузивна, него инклузивна, јер је Црква свих верника на њеном канонском подручју.

4. чињеницу да наш поглавар није само Патријарх српски (Срба или Србије, што су многи склони да нагласе), него пре свега Архиепископ пећки. 

Све је то добро наравно, али нисам чуо овако често (малтене у свакој изјави у свакој реченици) потенцирање Пећи протеклих месеци и година а проблеми СПЦ у ЦГ нису од пре две-три недеље кренули.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 22 минута, Bokisd рече

Ko nije dao, jel bio Patrijarh skoro u CG. Drugo, zakon je donet u CG i vazi za tu drzavu ma koliko se nama to svidjalo ili ne, i samo MCP koja je u CG je za tu drzavu legitimni faktor u pregovorima oko zakona, i to i Mitropolit i naglasava da ako se pregovara sa MCP samim tim kao da se pregovara sa SPC, jer je MCP zvanicni predstavnik SPC u CG. Inace ako bi ukljucili SPC u pregovore, koja je zvanicno u drugoj drzavi Srbiji, onda bi to bilo mesanje u poslove druge drzave i to sto prica Vucko je obican spin, kao eto ajd treba to da ide preko SPC u Beogradu.

Kakav bre raskol Vladimire, ....imam utisak da ces na kraju samo ti da ostanes na ovoj temi i da pricas o nekom raskolu. Daj malo covek, malo se skoncetrisi i probaj ponovo da preispitas kakve su cinjenice i da nema nikakvog raskola.

То је пресипање из шупљег у празно из Цркве у државу, мјешаш свјесно бабе и жабе.

Нико не спори властима Црне Горе да са неким преговарају или не преговарају и не могу они да одеређују у име СПЦ делагацију.

СПЦ сама себи одређује делегацију по основу свога унуреашњег устојсвтва: Сабор, Синод, Савјет, Епархије и својих саборних одлука.

Држава Србија такође има основа да се укључи у преговоре.

Тако да мени се чини да нема баш тог Саборног и јединственога дјеловања, а и сам Архиепископ Амфилохије је у Жичи рекао да може доћи до нарушавања, не видимо да су +Атанасије и Патријарх заједно итд.

Уосталом да постоји јединствен наступ сигурно би га пратило саопштење из Патријаршије јер то оснажује позиције.

Овако видимо истицање јединства само од стране + Амфилохија уз додавање Архиепархија што не би било потребно да се наступа јединствено.

На крају ја сам "само питао" да ли неко има неке информације, и одмах се јављате да браните +Ђеда, а информација нема.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Слушај то је пресипање из шупљег у празно из Цркве у државу, мјешаш свјесно бабе и жабе и то намјерно.

Нико не спори властима Црне Горе да са неким преговарају или не преговарају и не могу они да одеређују у име СПЦ делагацију.

СПЦ сама себи одређује делегацију по основу свога унуреашњег устојсвтва: Сабор, Синод, Савјет, Епархије и својих саборних одлука.

Држава Србија такође има основа да се укључи у преговоре.

Тако да мени се чини да нема баш тог Саборног и јединственога дјеловања, а и сам Архиепископ Амфилохије је у Жичи рекао да може доћи до нарушавања, не видимо да су +Атанасије и Патријарх заједно итд.

Уосталом да постоји јединствен наступ сигурно би га пратило саопштење из Патријаршије јер то оснажује позиције.

Pa, evo Vucko, popio kaficu sa Milom u Jerusalimu pre neki dan, malo caskali o tom zakonu, izljubili se i svako svojoj kuci,....kakva drzava brate Vladimire, pa prvi Vucko zna da bi to bilo mesanje u poslove tudje drzave i da bi dobio packe od Evrope, to sto radi Vucko je jedan obican spin i populizam, idu izbori i treba da pobedi i ne biraju se sredstva.

SPC preko tog Episkopskog saveta deluje u CG, bio je zajednicki sastanak, zvanicno saopstenje, ali da li mislis da bas sve treba dati na uvid u javnost sta se pricalo u cetiri oka i kakvi se planovi prave (pa i politicari pricaju u cetiri oka i nema izjava o tim razgovorima, samo zvanicne).

Tako da, i ja bih voleo da bude sve savrseno i sinhronizovano 100% izmedju nas samih, ali u ovako komplikovanoj crkvenoj i politickoj situaciji u CG to je skoro nemoguce. Ali, najbitnije je da ne dodje do krvoprolica i da se sacuvaju crkve i svetinje u CG, i to zasad MCP i SPC zajedno uspevaju. Videcemo koji su sledeci potezi Mila.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Pontifex Emeritus рече

Амфилохије само одговара на примедбе подгоричког режима. ... Све што Митрополит говори, одговор је на Милове лажи, оптужбе и клевете. 

Да, али ово непрестано истицање Пећи траје тек пар недеља а прича са проблематичним "законом" је почела још 2015. Не сећам се нешто оволиког помињања Пећи ни пре месец дана када су кренуле литије.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Родољуб Лазић рече

Опет спиновање. Неки су баш упорни да Поуке буду истражно-тужилачки орган. 

Добронамјерни и преваспитани Рођо, нећеш да одговориш на питање, али хоћеш да блатиш,

Ствари су сасвим јасне, моја је теза:

Да су Патријарх и Синод пројавили вољу да се укључе у преговоре и да је + Амфилохије рекао да он преговара, то смо сви видјели и ту се слажемо, шта се десило иза очију јавности не знамо, а претпостављам радознало само двије ствари:

1. Патријарх и Синод су овластили + Амфилохија да преговара.

2. Нису

Типујем на двојку, не зато што бих волио да је тако, нити сам злонамјеран, него тако ми изгледа из горе наведених разлога: недолазак Патријарха, недостатак саопштења, неслога....

Питам, ако хоћеш и истражујем шта се дешава? Имаш ли идеју или ћеш само да ме блатиш братски.

пре 20 минута, Bokisd рече

SPC preko tog Episkopskog saveta deluje u CG, bio je zajednicki sastanak, zvanicno saopstenje, ali da li mislis da bas sve treba dati na uvid u javnost sta se pricalo u cetiri oka i kakvi se planovi prave (pa i politicari pricaju u cetiri oka i nema izjava o tim razgovorima, samo zvanicne).

Добро остави државу по страни, за сад.

СПЦ дјелује преко Епископског савјета који не позива Патријарха да дође кад он изрази жељу?

Говорим по инерцији, када изрази жељу да преговара - иста ствар, сад ви нађите рјеч па назовите то правим именом.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече
пре 32 минута, Bokisd рече

Добро остави државу по страни, за сад.

СПЦ дјелује преко Епископског савјета који не позива Патријарха да дође кад он изрази жељу?

Говорим по инерцији, када изрази жељу да преговара - иста ствар, сад ви нађите рјеч па назовите то правим именом.

Da ne bude zabune, mislim da treba drzava da se ukljuci, ali verovatno postoje neki drugi nacini kako moze da se pomogne i SPC i MCP i nasim ljudima tamo u CG,...licno, sumnjam u dobre namere Vucka, ali videcemo, svaki dobar potez treba podrzati.

Ne znam za ovo oko Patrijarha i zasto nije doslo do realizacije da dodje u CG, ako bi se mozda izaslo sa nekim saopstenjem iz kabineta Patrijarha, ovako deluje skroz nejasno (bar meni). Kao i ovo oko pregovora, nisam video da je Patrijarh ili Sinod izrazio zelju i nameru da pregovaraju sa Milovim rezimom u ime SPC, jel ima negde nesto zvanicno o tome, ja nisam video ?

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic

Васпитан, неваспитан шта год. Свако може да види шта си написао, немамо шта да расправљамо.

Ето толико, ово је последња порука.

Нема потребе да ме више тагујеш. А таговао или не, више ти не одговарам. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Pontifex Emeritus рече

Једна ствар је тај срамни закон о конфискацији цркава, а друга ствар Милова новообјављена намера да се створи некаква ”аутокефална ЦПЦ” (различита од постојећег Мирашевог циркуса), а коју Митрополит у свом одговору на Милове намере назива аутоФекална. То је недвосмислен став Амфилохија по том питању. Није могло изричитије и јасније. Управо из тих разлога се истиче Пећ и пећки трон као исходиште ЦП митрополије, која није нити је икад била самобитна, него увек (од свог оснивања) само део (уд) на телу Пећке Цркве. Зато стално и истиче ону своју титулу егзарха (заступника, представника) пећког трона. Порука- без пећког трона нема нити може бити Митрополије ЦП. 

За Мираша је одавно јасно да нема никакав потенцијал и само из опрезности га Мило није јавно пустио низ воду а све то одавно зна и Амфилохије. Тако да није никаква епохална новост од пре 2-3 недеље да се Мило не ослања на Мираша у својим плановима па да се ето баш сада то спречи потенцирањем Пећи. А не видим ни да би то потенцирање нешто одвратило Мила чак мислим да може да има и контра ефекат тј. да кроз то Мило увиди неки додатан исфабрикован легитимитет за своје идеје, као што је и све у његовој идеологији исфабриковано на некој квази-историји.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Bokisd рече

Da ne bude zabune, mislim da treba drzava da se ukljuci, ali verovatno postoje neki drugi nacini kako moze da se pomogne i SPC i MCP i nasim ljudima tamo u CG,...licno, sumnjam u dobre namere Vucka, ali videcemo, svaki dobar potez treba podrzati.

Ne znam za ovo oko Patrijarha i zasto nije doslo do realizacije da dodje u CG, ako bi se mozda izaslo sa nekim saopstenjem iz kabineta Patrijarha, ovako deluje skroz nejasno (bar meni). Kao i ovo oko pregovora, nisam video da je Patrijarh ili Sinod izrazio zelju da pregovaraju sa Milovim rezimom u ime SPC, jel ima negde nesto zvanicno o tome, ja nisam video ?

Па о томе и само о томе ти причам и исто се питам.

Ако се  улази у преговоре без сагласности и благослова Патријарха и Синода, онда имамо једно стање у којем се Епископски Савјет понаша аутономно и то у најмању руку...иде Милу на руку.

Наравно мора се претпоставити да постоји дијалог на линији Епископски Савјет - Патријарх и Синод и то су за нас кључни преговори, ако ту све буде ок, онда и Мило и Вартоломеј могу да се пуше, Мираш није вриједан помена.

Ђаво удара на јединство, каква имовина...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

Амфилохије се не обраћа Милу, него црногорској јавности одговара на Милове тезе и клевете. Кад Мило каже- Митрополија ЦП је испостава Београда, Амфилохије народу поручује- Митрополија је испостава (епархија) Пећи, оне Пећи о којој су Петровићи Његоши певали, а наши ђедови је после пет векова ослободили од Турака. Та Пећ је зато једнако наше (црногорско) духовно и црквено огњиште, колико је и србијанско. И зато је признати да је Пећ туђа- издаја и злочин. 

У том смислу се и пјева : Косово је срце Црне Горе...:)), а  српско нам је туђе?

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Па о томе и само о томе ти причам и исто се питам.

Ако се  улази у преговоре без сагласности и благослова Патријарха и Синода, онда имамо једно стање у којем се Епископски Савјет понаша аутономно и то у најмању руку...иде Милу на руку.

Наравно мора се претпоставити да постоји дијалог на линији Епископски Савјет - Патријарх и Синод и то су за нас кључни преговори, ако ту све буде ок, онда и Мило и Вартоломеј могу да се пуше, Мираш није вриједан помена.

Ђаво удара на јединство, каква имовина...

Pa, ne znam, ali je valjda ocekivano da postoji blagoslov - dogovor izmedju Sinoda i Patrijarha i Episkopskog saveta, mislim da bi Sinod reagovao ili ce reagovati ako bude nekih nejasnoca ili problema. Evo gledam sajt SPC i stalno se updejtuju saopstenja Episkopskog saveta, tako da ne vidim da postoji neki problem izmedju Sinoda i Ep. saveta. I, naravno da onda Milo i Vartolomej ne mogu nista, mogu da dube na glavi, nema sanse... :D

Подели на овим сајтовима

@Bokisd

Боље да мало одмориш. dobardecko

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...