Jump to content

Епископ Максим: „Сјединити раздељено“ - одговор Епископу бачком Иринеју на текст „О савесним пастирима и неодговорним портпаролима“, од 27. марта 2019. године

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Tristatri рече

o.Nebojša, ovo implicira da je on upoznat da postoji diskusija na ovom forumu (u vezi njegove objave). Preko Vas ili kako drugačije?

Јесте, упознат је да дискусија постоји. Ја сам га лично упознао.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 342
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Александар Милојков рече

Јесте, упознат је да дискусија постоји. Ја сам га лично упознао.

Опростите: упознали сте га о детаљима дискусије или да постоји дискусија?

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vladan :::. рече

Ако је аутентично рекао бих да је за ово са паклом мислио на оне који су водили причу о томе да ли је он иза неког псеудонима или не.

Мислио је на форуме генерално - на вођење дискусије без лица и идентитета. Када сам са њим причао на тему форума (генерално), ја сам употреибо ту синтагму "икона пакла". Ето, можда је од мене то и позајмио. :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Леон Професионалац рече

Опростите: упознали сте га о детаљима дискусије или да постоји дискусија?

Да дискусија постоји и да је на нивоу кафанске туче.

Подели на овим сајтовима

Дубоко сам уверен да би и владика Бачки заузео исти став. Ето, толико од мене. Одох да преводим Светог Августина. Поздрав свима.

Подели на овим сајтовима

Da, da dako je i počela tema … zaboravih.

Edit: … ponovo zaboravih - o Nebojšu, znači opet množina. Ili kako Vladan reče, da parafraziram,  glasnike/umolioce ka nižim sferama.

.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Александар Милојков рече

Да дискусија постоји и да је на нивоу кафанске туче.

Овако. Два момка су седели у кафани и пили пиће. Онда је један опсовао другог и дошло је до свађе. Због тих тешких речи су заратиле њихове породице. Онда су се у ту свађу укључили пријатељи а за њима и комшије. Свађа је убрзо прерасла у кафанску тучу.

Ова двојица с почетка приче сад више нису битни али подељене групе су и даље на ратној нози.

Не знам да ли овај који је први опсовао схвата да је он изазвао кафански тучу. 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Александар Милојков рече

Мислио је на форуме генерално - на вођење дискусије без лица и идентитета. Када сам са њим причао на тему форума (генерално), ја сам употреибо ту синтагму "икона пакла". Ето, можда је од мене то и позајмио. :)

Не знам шта си му то напричао али ти први овде имаш и лице и идентитет и историју и драге и познате људе...

Овде има фотографија са децом, породицом, пријатељима, из рата, из болница, са венчања и крштења, људи се и уживо срећу, траже молитве за тешке болести и упокојене, исповедају се, траже помоћ за разне муке, друже се, покрећу се хуманитарне акције и помаже људима, на десетине бракова склопљено израђала се деца... Какав пакао? Какав не-идентитет? Наравно, није то исто као да си са неким лице у лице сваког дана и наравно да има потпуних анонимуса овде, али тако са висине стрпати све ове људе у пакао, људе који су са вама тело и крв Христова... Што би рекао Иринеј: о онотологијо о етико о теологијо...

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Tristatri рече

o.Nebojša, šta mislite Vi da je on kod ovoga mislio: na internet u celini, forume kao takve, ili konkretno na Pouke?

На ову дискусију конкретно

o.Nebojša, ovo implicira da je on upoznat da postoji diskusija na ovom forumu (u vezi njegove objave). Preko Vas ili kako drugačije?

Преко других

.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, о.Небојша рече

Преко других

Синхронизовано, нема шта. :ok:

Не замерите. ?

Подели на овим сајтовима

Moje misljenje je da mi na forumu treba da razgovaramo o stavovima i principima i argumentima koje neka licnost ili kolega forumas iznosi na forumu ili u bilo kojoj drugoj javnoj sferi i medijskom prostoru.

Iz te perspektive licno mislim da imam pravo kao laik i vernik crkve da komentarisem neke stavove koje je e.Maksim izneo kroz razne medije. Narocito onoga sto se tice price oko nove crkvene strukture u Ukrajini i uloge VP i p.Vartolomeja u svemu tome, gde je i pokrenuta prica izmedju e.Maksima i e.Irineja kroz saopstenja u kojima su vladike izneli svoje stavove sto se tice ove glavne teme o kojoj vec mesecima  diskusijemo na glavnoj temi o Raskolu, gde smo na 500 strana zajednickim snagama forumasa rasvetljavali razne aspekte ove price koja je zaista vrlo teska za celu nasu PC.

Sto se tice oko nacina diskutovanja i u vezi neke teske armosfere na forumu(ima) neka o tome vodi racuna administracija, licno sam se trudio sve ovo vreme koliko pisem na forumu da ne koristim jake i neprimerene reci prema bilo kom vladici i u buducnosti cu jos vise povesti racuna o tome kada se povede prica o nekim pisanjima bilo kog vladike. Ali, opet, koliko kontam, mozemo da pricamo o stavovima crkvenih ljudi i dogadjajima koji se ticu funkcionisanja i postajanja i zivljenja nase crkve,  naravno koliko je vise moguce argumentovano, kulturno i bez vredjanja.

Подели на овим сајтовима

Поштујући личност Епископа Господина Максима, дубоко се не слажући са тим да је дискусија бесмислена (увек треба почети од тога одакле је кренула дискусија), тему ћемо закључати за даље расправе. "Икона пакла" свакако није форум Поуке, јер да је "икона пакла" не би овде било бракова, дружења, упознавања на разним нивоима, хуманитарних акција конкретним личностима, оних који су отишли у манастире, свештеника итд... 

Тема иде под кључ. Хвала свима који су са уважавањем и поштовањем водили ову дискусију из које може много да се научи.

Админ-тим

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...