Jump to content

Ко стварно жели брак а ко само да прича о томе?

Оцени ову тему

Flojd

Препоручена порука

@Flojd Hahahahahahah, mnogo ga bre tupis brale . :D:D:D Nisam mogo danas da se javim, prastaj, bio sam kod bratica, pa posle toga u kafanicu, nismo bili odamno, redno je bilo ! :D

• Радостан 1

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Nikola Stojanovic рече

@Flojd Hahahahahahah, mnogo ga bre tupis brale . :D:D:D Nisam mogo danas da se javim, prastaj, bio sam kod bratica, pa posle toga u kafanicu, nismo bili odamno, redno je bilo ! :D

Kad je mnogo ostro mora da se tupi. ??

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

On 14.3.2019. at 18:39, Avocado рече

Najbitnije je da ostaviš dobar prvi utisak!

Ma da, kako da ne.

Toliko je mnogo slobodnih, a čestitih muškaraca u Srbiji koji ne mogu da nađu ženu za brak, jer verovatno ne ostavljaju dobar prvi utisak, koji je najbitniji.

Neće biti.

Подели на овим сајтовима

Прочитах - Ко стварно жели  мрак       а ко само да прича о томе.

Нема, време је да почнем да носим наочаре :D .

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Bojan* рече

Ma da, kako da ne.

Toliko je mnogo slobodnih, a čestitih muškaraca u Srbiji koji ne mogu da nađu ženu za brak, jer verovatno ne ostavljaju dobar prvi utisak, koji je najbitniji.

Neće biti.

Bitno je i da ima smisao za humor.

• Свиђа ми се 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Avocado рече

Bitno je i da ima smisao za humor.

- Хоћеш ли да изађемо на пиће?

- Са тобом? Ха ха ха, баш си духовит!

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Vladan :::. рече

То да се извади ако остави лош први утисак... :smeh1:

Može i da napravi nov nalog ako sa prethodnim ostavi loš utisak u prvoj poruci.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Gogić рече

Ovde i dalje samo prica!Ide maj ,a niko svadbu da najavi.1324_womens

Мораће да се деле епитимије. ?

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Poucna prica:

stupanje u vezu sa devojkom
Pitanje:
Blagoslovite Oče. Da li bih kao hrišćanin, trebalo da se prepustim volji Božijoj pri odabiru devojke, tj da li da se upuštam u veze sa devojkama prema kojima prilikom upoznavanja ne osećam nikakvu ljubav? Da li treba krenuti u vezu sa takvim devojkama, pa ko zna, možda se iz svega toga rodi ljubav? Ne znam baš da li Vam je jasno šta želim da Vas pitam, uglavnom moje strepnje su uglavnom te da se plašim da možda ako stupim u vezu sa devojkom prema kojom ne osećam ništa, možda se ogrešim, možda joj i povredim osećanja a da ne pominjem i greh bluda koji bi verovatno učinili.Da li mislite da bih trebao da čekam da se pojavi prava, pa ako se to i ne desi onda je to Božija volja? Oprostite i svako dobro od Gospoda.
Nikola

Odgovor:
Dragi brate Ti svakodnevno, možda i više puta, govoriš molitvu Gospodnju „Oče naš..“ i moliš: „da bude volja Tvoja i na zemlji kao na nebu“. I mi zaista treba da svoj život predajemo u ruke Božje. Da Mu se potpuno poveravamo. No, Bog je nas stvorio i razumnim i slobodnim i mi, radi spasenja našeg, slobodno se opredeljujemo za Božje delovanje u našem životu. Tako Hristos od nas i zahteva: „Ako ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne sebe i uzme krst svoj i za mnom ide“ (Luka 9, 23) . Dakle, mi se predajemo volji Božjoj, ali tu je potreban i naš trud. Kao što se brodar ne prepušta samo rečnoj struji da ga nosi nizvodno, već i on sam uzima kormilo i trudi se da brod dovede do sigurnog pristaništa. Ako bi se Ti, na primer pri izboru devojke, prepustio samo volji Božjoj, a bez ikakvog svoga učešća, ne bi nikad postigao željeni cilj. Ne zato što bi Te Bog odveo na pogrešan put, već što Ti ne bi nikada saznao šta je Božja volja, koja je to devojka po Božjem izboru. Normalno je da, kad upoznaš neku devojku, postaješ najpre njen prijatelj, stupate, da tako kažem, u prijateljski odnos, pa ako oboje osetite određenu naklonost jedno prema drugom, taj prijateljski odnos produbljujete, sve dok se ne prokaže obostrana ljubav. Tek onda se počinjete zabavljati, kao momak i devojka. Sigurno da postoji i „ljubav na prvi pogled“, ali i to mora biti obostrano, da bi mogli razmišljati o ozbiljnijoj vezi. Međutim, ako Ti u svakoj devojci koju upoznaš, vidiš isključivo „stupanje u vezu“, onda treba ozbiljno da preispitaš sebe i da sagledaš cilj druženja sa devojkama. „Prekomerno i nerasudno uzdanje u milost Božju“ je greh protiv Duha Svetoga. To znači, da mi sami moramo da radimo na „svojoj sreći“, da se trudimo za častan život na zemlji i zadobijanje Carstva nebeskog. Ti treba da se moliš Bogu, da Ti otvori oči, kako bi došao do poznanja istine, ali na tom putu Ti treba sam da učiniš napor, da svojim trudom dođeš do cilja. Bog će Ti svakao pomoći pri odabiru devojke sa kojom treba da se venčaš i zasnuješ porodicu, ali i Ti da u tom traganju pokažeš najčasnije namere, a ne samo želju za provodom. Svakako da sa devojkom, prema kojoj ne osećaš ljubav, pa čak ni naklonost, ne treba počinjati neko „zabavljanje“ i na taj način zavlačiti nepotrebno i nju i sebe. Nećeš oženiti devojku koju prvi put sretneš, nećeš gledati samo na lepotu, zvanje, materijalno stanje, već ćeš tražiti sebi srodnu dušu, sa kojom ćeš moći zasnovati porodicu, rađati i vaspitavati decu. „Pomozi se sam, pomoći će Ti i Bog“, „Pregaocu Bog daje mahove“ Neka Te blagoslov Božji prati u Tvojim časnim namerama, da budeš srećan u braku, da imate dobru decu, želi O. Dušan

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

https://srbin.info/pocetna/aktuelno/pravoslovni-odgovor2-kako-izabrati-bracnog-druga/

Разговор с архимандритом Рафаилом Карелином о заснивању брака

Како изабрати животног сапутника?

Хришћански брак – то је заједница и узајамна помоћ у житељском и духовном, у пролазном и вечном. Због тога, јединство вере, начин живота и скала вредности имају за супружнике првостепени значај.

Постоји усамљеност као одсуство породице, али постоји и трагична усамљеност у самом браку, када један од супружника оном другом постаје странац. Због тога морамо гледати, пре свега, не на телесну, већ на душевну лепоту. Карактеристично је да реч „супружници“ етимолошки означава два вола, упрегнута у исти плуг.

Како пронаћи своју другу половину, а не погрешити у животном избору?

У једној књизи цара Соломона речено је да се грешнику даје зла жена због његових грехова (ср. Проп.7,26). Стога, старајте се да се уздржавате од грехова, посебно од блуда, како би вас Господ наградио добром женом. Потребно је не само тражити одговарајућу жену, већ и себе учинити одговарајућим мужем.

Да ли је дозвољено покушавати упознавање девојке преко сајтова за упознавање?

Да су ми поставили такво питање пре неколико деценија, одговорио бих негативно. Али, сада су се услови живота толико изменили, да више волим искрено рећи: „Не знам“. У сваком случају, потребно је молити се, како би Господ послао достојну супругу. У библијској Књизи Прича написано је да је зла жена – казна за грехе, а добра – благослов Божији.

Како да девојка правилно изабере женика?

Женика треба бирати из верујуће породице, и по могућности из оних породица које посећују храм. Но, на жалост, и овде је могуће погрешити. Због тога је важан савет и благослов духовног оца. Православна девојка може делимично одредити свог будућег супруга по његовом односу према молитви. На пример, када он предложи да пођу у шетњу, она неочекивано може рећи: „Хајде да се помолимо“, – и осмотрити његово лице: ако је он верујући, он ће радо прихватити, а ако не, онда ће се на његовом лицу појавити сенка незадовољства. Наравно, ово је само пример. Православна девојка треба да се моли да јој Господ кроз животне ситуације открије њеног женика.

porodica4

Како основати породицу ако то никако не полази за руком?

Одговорите сами себи: из којих разлога желите породицу? Ако ради своје среће, онда то значи да ћете од свог супруга захтевати и децу, како би они устројавали свој живот сагласно вашим жељама, и уместо претпостављене среће, ви ћете се суочити с конфликтима.

А ако је ваша намера да ближње усрећите служећи им, жртвујући се и трпећи, то значи да сте спремнији за породичан живот, и Господ ће вам послати супруга.

Како да што пре ступим у брак, и зашто Господ одлаже испуњавање моје добре молбе?

Бог нам се у Јеванђељу открива као савршена љубав и Свемогућство. Ми се налазимо под Његовим благим и премудрим промислом. Зашто он не испуњава вашу, очигледно, добру жељу? Да ли је он немоћан и не жели вам добро? Мислим да је проблем у вама: једноставно, психолошки нисте спремни за брак, јер су за срупружништво потребни пожртвовање и трпљење.

Ви сте се разочарали у многе, али, на жалост, нисте се разочарали у саму себе. Да ли сте сигурни да процењујете достојним мужа, а да га нећете учинити несрећним? То јест, промисао Божији штити вашег потенцијалног супруга од вас. Да ли сте сигурни да ћете истрпети мужа с тешким карактером? Могуће је – не. Због тога вас промисао Божији чува од њега. У породици је потребно више давати него потраживати.

Зато, пре неко што заиштете доброг мужа, стекните особине жене узорне за будући брак: научите се да поштујете мужа као главу породице; не прекоревајте га у тешким животним ситуацијама или недостатку карактера, својственог свима нама; научите се да више ћутите и слушате него да говорите. Размислите каква треба да буде жена хришћанка, приближавајте се том идеалу, и тада ће се појавити човек који ће вам бити други живот.

Када хришћанин не мисли о себи, већ служи другима и смирава себе, онда га срећа сама проналази!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...