Jump to content

Здравко Пено: „На пола пута“ – о теолозима-дарвинистима, вери и лицемерју

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 201
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ови текстови двојице професора на два Богословска факултета наше Цркве, показатељ су да нам је потребно више пажње и међусобног уважавања, ријечју, више љубави и толеранције. Професор Пено је плодан научни радник, објавио је неколико квалитетних мнографских публикација из области догматике и етике. Аутор је и првог уџбеника православне вјеронауке за средње школе у Републици Српској. Веома неспретно и непажљиво допустио је себи да преузима и приказује као своје туђе ставове, што је уважени професор Јефтић, својом анализом приказао као плагијат. Сматрам да не треба бити толико оштар према професору Пену, те му оспоравати избор у звање и тражити одузимање катедре и посла на Факултету, јер овај рад, за који и сам аутор тврди да нема карактер научности и да је писан за интернет магазин, а не научни часопис, није кориштен у опусу радова на основу којих је вршен избор у звање доцента ванредног и редовног професора, тј било којег звања у каје је професор ранје биран. С друге стране то не ослобађа од моралне одговорности аутора поменутог текста. 

Лично мислим да би све било боље и сретније по саму теолошку дискусију, те по самог аутора оспораваног рада, да професор Пено није заишао у поље биологије и генетике те користио "оружје" које није његово и са којим не умије да барата, већ би било добро да је остао на свом положају, теологији - догматском богословљу са којег годинама успјешно изводи "маневре и борбена дејства" те води битку са супротним ставовима. Дакле, било би корисно за Цркву и научну заједницу, као и за саме читаоце, развити и пратити теолошку пилемику о поменутој теорији еволуције, али да није било нецитираних ставова Харуна Јахија и међусобних личних квалификација.  

Треба нам жива, здрава, аутентична и студиозна теолошка полемика, али без личних квалификација и прављења различитих табора и подјела на ове и оне. 

Подели на овим сајтовима

Ови текстови двојице професора на два Богословска факултета наше Цркве, показатељ су да нам је потребно више пажње и међусобног уважавања, ријечју, више љубави и толеранције. Професор Пено је плодан научни радник, објавио је неколико квалитетних мнографских публикација из области догматике и етике. Аутор је и првог уџбеника православне вјеронауке за средње школе у Републици Српској. Веома неспретно и непажљиво допустио је себи да преузима и приказује као своје туђе ставове, што је уважени професор Јефтић, својом анализом приказао као плагијат. Сматрам да не треба бити толико оштар према професору Пену, те му оспоравати избор у звање и тражити одузимање катедре и посла на Факултету, јер овај рад, за који и сам аутор тврди да нема карактер научности и да је писан за интернет магазин а не научни часопис, није кориштен у опусу радова на основу којих је вршен избор у звање доцента ванредног и редовног професора, тј било којег звања у која је је професор раније биран. С друге стране то не ослобађа од моралне одговорности аутора поменутог текста. 

Лично мислим да би све било боље и сретније по саму теолошку дискусију, те по самог аутора оспораваног рада, да професор Пено није заишао у поље биологије и генетике те користио "оружје" које није његово и са којим не умије да барата, већ би било добро да је остао на свом положају, теологији - догматском богословљу са којег годинама успјешно изводи "маневре и борбена дејства" те води битку са супротним ставовима. Дакле, било би корисно за Цркву и научну заједницу, као и за саме читаоце, развити и пратити теолошку пилемику о поменутој теорији еволуције, али да није било нецитираних ставова Харуна Јахија и међусобних личних квалификација.  

Треба нам жива, здрава, аутентична и студиозна теолошка полемика, али без личних квалификација и прављења различитих табора и подјела на ове и оне. 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Радост служења рече

Треба нам жива, здрава, аутентична и студиозна теолошка полемика, али без личних квалификација и прављења различитих табора и подјела на ове и оне

Сјајно, само што је немогуће имати и здраву полемику и немати таборе истовремено. 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Радост служења рече

Ови текстови двојице професора на два Богословска факултета наше Цркве, показатељ су да нам је потребно више пажње и међусобног уважавања, ријечју, више љубави и толеранције. Професор Пено је плодан научни радник, објавио је неколико квалитетних мнографских публикација из области догматике и етике. Аутор је и првог уџбеника православне вјеронауке за средње школе у Републици Српској. Веома неспретно и непажљиво допустио је себи да преузима и приказује као своје туђе ставове, што је уважени професор Јефтић, својом анализом приказао као плагијат. Сматрам да не треба бити толико оштар према професору Пену, те му оспоравати избор у звање и тражити одузимање катедре и посла на Факултету, јер овај рад, за који и сам аутор тврди да нема карактер научности и да је писан за интернет магазин а не научни часопис, није кориштен у опусу радова на основу којих је вршен избор у звање доцента ванредног и редовног професора, тј било којег звања у која је је професор раније биран. С друге стране то не ослобађа од моралне одговорности аутора поменутог текста. 

Одлична запажања. 

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Леон Професионалац рече

Сјајно, само што је немогуће имати и здраву полемику и немати таборе истовремено. 

Разумијем Вашу бојазан. Сви ми имамо своје симпатије према одређеним дисциплинама у разним областима, па тако и у теологији, исто тако имамо симпатије и према одређеним теолошким "кружоцима", богословским школама, па и према богословима и теолозима који на различите начине интерпретрају предање Цркве. Све је то сасвим нормално. Међутим, није у реду када се сврставамо у таборе чије методе, из фазе теолошког, здравог, научног и црквеног дијалога, прелазе у фазу међусобне искључивости и личне дискредитације саговорника.  

Подели на овим сајтовима

On 8.8.2018. at 12:38, Zoran Đurović рече

Pena znam sa faksa. Био је мој старији колека, као што му знам и сестре, сви вредни и поштени људи, завршавали високе школе. Пено је докторирао у Грчкој, али није као неки што су тамо отишли у ходочашће. Мала смо црква и све се зна. Малом Јефтићу није пало на памет да напише неки осврт на условно прихваћени докторат Дражена Перића, или да напише неке пикантерије око (прича се међ' владикама, тако да помињем само незваничне информације) доктората еп. Максима Васиљевића, или како је одбијени на Бг Универзитету докторат (мислим да је био магистарски, тај сам читао) Владана Перишића у Сарајеву доживео трансформацију? Зли језици шире причу како је Перишић писао докторат еп. Григорију Дурићу... Једини докторат у целој тој екипи има Богољуб Шијаковић, и то је докторат достојан једног Хајделберга или Сорбоне. 

Јефтић сада отплаћује кредит на основу кога је примљен на БФ, иако није био квалификован. Таквим је и остао, јер на БФ не може да се постане доктором патристичких наука. Ни Перишић није патролог. Али је код нас хаос, мада се у неким сегментима друштва знају правила, тако да лекар опште праксе не може да буде хирург. Код нас се руководи оном: Лако ћемо! - Не сећа се више Перишић шта је писао Ђурићу и Шајковићевој кад је био одбијен...

О моралу овог друштва имате мој осврт у "Херцеговачки клан".

Dragi i poštovani Konane, malo si me sada razočarao subjektivnošću, doduše baš poštujem što si u uvodu otvoreno napisao da ti je Peno drugar i znaš mu familiju, a Jeftića baš nešto i ne voleš... ;)

Цитат

Пенов текст спада у прегледне, не у оригинални научни рад, тако да цитатологија или позивање на разне аукторе није нужна, мада може бити пожељна. Ја овде објављујем популарне текстове, али за Оце и изворе увек дајем референце, док кад хоћу да препричам нешто опште, комодитета ради то урадим по неком битном аутору, али га углавном поменем. Код Пена су била и општа места, тако да се Јефтићев труд увлачења једнако показао бескорисним, јер би се само неука особа примила на те његове анализе. Да је Здравко поменуо нешто што је оригинална идеја овог мислиоца, онда би се могао оптужити за плагијат, а овде смо видели да се ради о баналним стварима. Дакле, цела ова прича је депласирана. 

Nema veze da li je originalni naučni rad za pitanje da li je neki tekst plagijat. Može i književno delo i članak u novinama, pa i komentar na forumu da se plagira. Samo su različite pravne sankcije takvog akta, a može se reći da su različite i moralne jer neki plagijati zaslužuju blažu moralnu osudu, ali se nikako ne može tvrditi da je plagiranje nešto što je u redu, moralno i ispravno, pa i nebitno (onda kada je namerno).

Još gore je što su u pitanju "banalne stvari"... glupe, 100 puta prežvakane netačne tvrdnje kreacionista o biologiji i njihova tupava (ne)shvatanja teorije evolucije... da su neke komplikovane i duboke misli nekog velikog filozofa, pa da nekom i "oprostiš" što to ne ume kako treba da to isto kaže svojim rečima i što hoće da takve misli predstavi kao svoje... a ovako, ne znam šta da kažem... tužan je taj profesor i intelektualac koji ima potrebu da plagira Harun Jahju... 

Takođe, da je bar samo copy/paste-ovao pa da pomisliš i da ga je samo mrzelo da se pozabavi tim tekstom, nego se sasvim jasno vidi da je copy/paste-ovao, pa se onda dalje bavio tim tekstom... tako što je menjao samo po neku reč, čisto da se ne provali ako neko ubaci ceo citat u pretragu... tako osnovci plagiraju školske zadatke kad prepisuju sa vikipedije ili sličnog izvora.... i to gluplji osnovci... oni pametniji osnovci imaju dovoljno inteligencije da i kad plagiraju skroz promene rečenicu, a da značenje ostane isto tako da niko ne može da primeti plagijat ili bar ne može da dokaže.

On 8.8.2018. at 13:03, Zoran Đurović рече

Да. То ти дође као црквена беседа па се вели: Неко мисли... То су општа места. И ти да пишеш неки популаран текст убацио би и несвесно ствари из Стеве Хокинга или Ајнштајна, али кад би писао о збрајању историја, онда би навео Хокинга а не Ајнштајна.

Naravno svakom od nas se desilo ili se može desiti da po neku tuđu misao nesvesno "plagiramo" jer nam je ostala u pamćenju, a zaboravili smo izvor, pa možda i pomislimo da je naša originalna misao... međutim, ovde je reč o 19. delova teksta (da ne brojim sad koliko rečenica), od kojih su neke rečenice doslovce prepisane, a neke prenete uz sitne intervencije, a sve uz očuvanje strukture tj. redosleda celog teksta... sasvim je očigledno da je Peno imao ispred sebe tekst koji je zatim malo prepravljao. Nema tu ništa "nesvesno", već je sa sasvim očiglednim "predumišljajem" plagirao tuđ tekst...

A ako bi nesvesno i ubacio stvari od Hokinga ili Ajnštajna, to sigurno ne bi bile Hokingove misli o igranju košarke i Ajnštajnove misli o svetom trojstvu, mada i ova analogija ne stoji baš najbolje jer iako Hoking i Ajnštajn nisu stručni za košarku i teologiju, za razliku od Haruna Jahje, oni su bar za nešto stručni i za nešto su "autoritet"... bolje da je Pene plagirao misli polu-pismene baba Ruže koja prodaje voće na pijaci... Ruža o biologiji podjednako (ne)zna kao Harun Jahja, ali bar nije osvedočeni prevarant, sektaš i kriminalac...

Da je bar citirao baba Ružu, pa da se buni što: "Не постоје, међутим, прописане техничке регуле које би аутори требало да поштују, нити су дефинисани стандарди у приређивању текстова на који би се сарадници унапред обавезали; нису ни даље, ни ближе назначени критеријуми процене „квалитета“ за које уређивачка екипа моли будуће „приложнике“ текстова." Ovako je plagirao turskog kretena i prevaranta i onda se još buni što mu nije objavljen tekst...

• Свиђа ми се 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Avocado рече

Dragi i poštovani Konane, malo si me sada razočarao subjektivnošću, doduše baš poštujem što si u uvodu otvoreno napisao da ti je Peno drugar i znaš mu familiju, a Jeftića baš nešto i ne voleš...

Ја сам са Пеном имао преписку у којој сам му још први пут изнео зашто мислим да су неки његови ставови неодрживи. Херцегов ци су тада помислили да сам ја "њихов". Нисам. Јер они сами не знају ни еволуцију ни Писма, а замерам им на неморалу, јер је то екипа која би ходала преко лешева. 

Наравно да не оправдавам Пенов метод јер је непримерен и није ми јасно што је узео да (ваљда из комодитета) гради после свој текст на основу тог Турчина за кога никад нисам чуо. Тиме се изложио херцеговачком клану беспотребно. 

Ко су пак ти ликови, ево ти овде, ако ниси видео: 

Тамо ћеш видети ко су Пенови противници, иако сада овај мој текст нема везе са тиме да ли је Пено у праву или не. Овде говорим само онима који су се удружили да једни другима продају титуле. Иначе, треба да знаш да су сви који су се изјаснили за еволуционисте пред Сабором СПЦ написали Покајничо писмо у коме се одричу еволуције. Ваљда ти то све говори о њиховом моралном штофу? НИЈЕДАН  од њих не би смео да стане на црту иза својих ставова како ја чиним, јер би трпели сиромаштво. Зато ми се повраћа кад их чујем, а знам шта раде. Ниједан од њих не би рекао ни А када би се донео закон да се Еволуција избаци из наставног програма. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Иначе, треба да знаш да су сви који су се изјаснили за еволуционисте пред Сабором СПЦ написали Покајничо писмо у коме се одричу еволуције. Ваљда ти то све говори о њиховом моралном штофу?

Kada je u pitanju moralni stof po pitanju da se neko izlozi siromastvu - stradanju, tesko je suditi, tj nabaciti prigovoriti zasto se nije izlozio stradanju, nije svako za takav tezak krst iako bi se moglo reci da onaj ko se primio mantije treba da bude svjestan takve mogucnosti. Ipak tako nesto bi se moglo prigovoriti nekom ko nema porodice, no onaj ko ima porodicu ne moze mu se spočitati zašto nije uradio nešto što će ga izložiti stradanju...s druge strane se pitam kakav je moralni stof tih pred kojim su pisali pokajno pismo i odrekli se evolucije? Ko su ti ljudi, u koga oni vjeruju, kom se Bogu mole, kada su u stanju nekoga listi egzistencije samo zato jer taj prihvata validno naucno stajaliste nasuprot idiotskog kreacionizma?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Justin Waters рече

Ipak tako nesto bi se moglo prigovoriti nekom ko nema porodice, no onaj ko ima porodicu ne moze mu se spočitati zašto nije uradio nešto što će ga izložiti stradanju

Ја имам породицу.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

Ја имам породицу.

Znam to, ali ne može svako biti stradalnik i tvoja borba je za pohvalu i divljenje. 

No kada imam nekog ko se odrekne nekog svog stajališta jer nije spreman da strada i podlegne siromaštvu svoju porodicu i s druge strane nekoga ko ih tjera u takvo stanje, iako ne mora jer ima apsolutnu moć nad njima, samo zato što razmišljaju svojojm glavom, a dok ovi drugi ne, onda se pitam kakav moralni štof je ovih drugih. Dakle znamo ko su ti patrijarh i ostale vladike, ali po ko zna koji put se zapitam, ako su oni takvi despoti onda je strašno u kakvom je stanju crkvena hijerarhija. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Радост служења рече

те води битку са супротним ставовима

Нема супротних ставова, човек је лепо рекао да је тешко отклонити последице јавног иступања групе потписника Апела и да су неверујући. Нема ту ни ставова, ни дискусија (а камо ли теолошких).

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Иначе, треба да знаш да су сви који су се изјаснили за еволуционисте пред Сабором СПЦ написали Покајничо писмо у коме се одричу еволуције.

Zanimalo bi me da vidim konkretno tekst tog pisma pre bilo kog suda. U svakoj instanci kada se vest o ovome prenosila pomenuta je samo "vera u Boga Tvorca" i "zdrav i prav kreacionizam", a to vrlo malo govori o iznetim konkretnim stavovima glede teorije evolucije i njenog mesta u obrazovnom sistemu Srbije. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Justin Waters рече

Znam to, ali ne može svako biti stradalnik i tvoja borba je za pohvalu i divljenje. 

No kada imam nekog ko se odrekne nekog svog stajališta jer nije spreman da strada i podlegne siromaštvu svoju porodicu i s druge strane nekoga ko ih tjera u takvo stanje, iako ne mora jer ima apsolutnu moć nad njima, samo zato što razmišljaju svojojm glavom, a dok ovi drugi ne, onda se pitam kakav moralni štof je ovih drugih. Dakle znamo ko su ti patrijarh i ostale vladike, ali po ko zna koji put se zapitam, ako su oni takvi despoti onda je strašno u kakvom je stanju crkvena hijerarhija. 

Писао сам о томе у "Проблем попова". Сви подржавају тај систем а онда им ђаво крив. Максим нема породицу, зашто је потписао Покајничко писмо? 

А већи део ове групе не мисли својом главом, како ти мислиш, јер да мисли, остали би доследни. И сада су наставили да подржавају деспотски систем. И нема никакве разлике између њих и ових на које се жале, јер им је модус операнди исти. Људи из те групе су бруталном силом и лажима онемогућили да ја дођем на БФ. Све што ти људи проповедају је у корист каријере. Тако ће да ти причају о личности, али онда неће да ти се јаве на телефон или одговоре на мејл. А уз то су и модерни, напредни, нису затуцани као ови други. Знам ја јако добро са киме имам посла тако да никакве илузије не гајим. 

Наравно да има часног свештенства, али су у мањини. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...