Jump to content

Мартиновић: Човек није власник својих органа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 часа, Avocado рече

Generalno loša kao i svaka birokratija i lošija od mnogih birokratija... iz čega ne sledi da je svaka procedura nepotrebno komplikovana. U nekim stvarima (npr. registar privrednih društava) smo daleko ispred nekih razvijenih zapadnih zemalja... rekoh već da ne znam kakva će biti procedura za odjavu donorstva i da iako ne želim da je koristim, svakako želim da bude što jednostavnija i ne vidim ni razlog da bude komplikovana.

O onim koje nemaš. :)

Naravno.

Jeste... sasvim očigledno... doduše ko zna šta ti podrazumevaš pod tim pojmom.

Da, SNSovci su katastrofa... što opet ne znači da lekari ubijaju ljude da bi im uzeli organe.

Sa strane koja implicira da će lekari ubijati ljude da bi uzeli i prodavali njihove organe.

Naravno da postoji i ta mogućnost... ali ta mogućnost se ne povećava usled maestralnih "argumenata" poput "znaš li gde živiš" i "daj bre stvarno"...

А можда за очигледне ствари и не треба никаква аргументација. Не треба ми аргументација друга осим здравог разума да ово што је предложено не пије воду. Е сад што ти можда имаш професионалну адвокатску деформацију па вазда тражиш доказе и контра доказе....то је већ друго.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 часа, Avocado рече

Da, SNSovci su katastrofa... što opet ne znači da lekari ubijaju ljude da bi im uzeli organe.

А мислиш ли да је ово не могуће? При том ја нисам рекао сви лекари, тако да испада да правим лов на вештице.

Има ги разни.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, GeniusAtWork рече

А зашто? Капирам подозрење због власти и државе у којој живимо, ено и писао сам да је добро да постоје механизми превенције као што је сагласност породице, али зашто априори одбацивање свега? Колика је стварно вероватноћа да и поред опције одустајања за живота и плус одлуке породице као коначне после смрти, дође до масовне злоупотребе? Оно, увек има и увек ће бити нормалних људи којима ће требати донори да би преживели. То што имамо идиоте на власти не мења ту чињеницу.

Znam, jasno je, da je potrebno pomoci ljudima u nevolji, narocito bolesnima. ( i sam imam neke hronicne probleme )

Naravno, postoji odredjeno podozrenje, koje je, narocito kod nas je vlro izrazeno, znamo u kakvoj neuredjenoj drzavi zivimo i neki ljudi imaju strah, da se ovakva jedna huamana stvar moze zloupotrebiti. ( pravo da kazem i ja imam neki mali strah , ali, ako covek podari nesto drugome iz dobre volje i ciste savesti, on je ucinio dobro delo i pred ljudima i pred Bogom,....tako da, ako neko njegovu dobru volju zloupotrebi, ... nebitno je, covek je ucinio i to mu ostaje na neki nacin nepropadljivo  )

Sad, verski razlozi. Meni, po mojoj savesti ( ne kazem , da imam najbolju i najcistiju savest  na svetu, ali, trenutno je tako nastelovana,....Just_Cuz_19 ) ne stima da moram po nekoj prisili i naredbi od strane drzave da dajem ono sto meni pripada i sto sam prineo ( dusa i telo ) Bogu. ( da ne ulazim bas u detalje ).

Ali, opet, ceo dan bas razmisljam, kako bih odreagovao u nekoj situacija ( koja moze realno da se dogodi u zivotu ) da je nekom potreban doner, ( bubreg ) i ja sam nekako jedini koji moze da mu spase zivot. Normalno je da bih pomogao coveku.

Ne znam ( opet ) verujem, da ce' vecina ljudi ostati donatori , tako da ce' biti sigurno dosta uspesna ova zakonska akcija i namera da se nekako pomogne ljudima u bolesti, mada , mislim da su medisjki mogli mnogo bolje da odrade ovu stvar.

U tom smislu, ja, kao jedinka mozda i nisam ni bitan bas toliko. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bokisd рече

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=07&dd=24&nav_category=11&nav_id=1422537

Poslanici Skupštine Srbije takođe su usvojili Zakon o presađivanju organa, koji predviđa da su svi građani potencijalni donori organa, osim ukoliko se tome izričito ne usprotive obraćajući se Upravi za biomedicine. 

Odredbe Zakona nalažu da građani koji ne žele da budu donori organa tokom života moraju pismeno ili usmeno da se izjasne o tome obraćajući se Upravi za biomedicinu, koja će biti osnovan u Beogradu, kao organ koji će biti u sastavu ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, za obavljanje stručnih poslova državne uprave i poslove inspekcijskog nadzora u oblasti presadjivanja. "

I, nadam, se, da ce' vrlo brzo osnovati tu Upavu za biomedicinu,..ne dam moje organe nikome,( :0201wink: )...:stadaradim:

Satanski cirkus od drzave... :krstix:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, GeniusAtWork рече

Капирам подозрење због власти и државе у којој живимо

Ljudi, ja vas "liberalne" kapiram donekle, ali me zapanjujete kolicinom obnevidelosti u ovakvim situacijama.

Zivimo u obicnoj radnickoj koloniji u kojoj smo svi stavljeni na pazar kao belo roblje, a sad i doslovno - i to vam kao ne smeta???

Shvatate li da se u ovakvoj mocvari od sistema prakticno otvoreno stavljate na stranu cistog porobljavanja svih?!... Kakva je to sloboda, za ime vasione, kad je neko smeo da UNAPRED obeca mene samog kao parce mesa u kasapnici tamo nekom drugom??... Ko to sme umesto mene da odluci bilo sta o meni??...

Da sad ne pricamo o banalnostima da ovi fasisti imaju u vidu samo i jedino zaradu od tih potencijalnih organa i NISTA DRUGO osim toga.

Ne mogu da uklavirim da ovde vidim prave intelektualce kako ih najgori mulj ladno vuce za nos kao predskolce...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, obi-wan рече

Upravi za biomedicinu, koja će biti osnovan u Beogradu,

Чини ми се да ће управа где ћеш моћи да се изјасниш бити основана 24. лимбугра прошле године.

Народ ће заборавити за месец дана да ово постоји, али то ће постојати и држава ће трговати органима. Нажалост тако ће бити. Дај Боже да сам ја луди теоретичар завере.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

Чини ми се да ће управа где ћеш моћи да се изјасниш бити основана 24. лимбугра прошле године.

Народ ће заборавити за месец дана да ово постоји, али то ће постојати и држава ће трговати органима. Нажалост тако ће бити. Дај Боже да сам ја луди теоретичар завере.

Ma naravno bre brate, fasisticka bulumenta obicna...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Ma naravno bre brate, fasisticka bulumenta obicna...

Наравно али ето такав смо ми народ. Заборављамо, ринтамо за паштету а ови што имају мало интелекта мудрују теоријски о разним могућностима и причају бајке о толеранцији, напретку и слободи. Које пијанство немам речи. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Bokisd рече

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=07&dd=24&nav_category=11&nav_id=1422537

Poslanici Skupštine Srbije takođe su usvojili Zakon o presađivanju organa, koji predviđa da su svi građani potencijalni donori organa, osim ukoliko se tome izričito ne usprotive obraćajući se Upravi za biomedicine. 

Odredbe Zakona nalažu da građani koji ne žele da budu donori organa tokom života moraju pismeno ili usmeno da se izjasne o tome obraćajući se Upravi za biomedicinu, koja će biti osnovan u Beogradu, kao organ koji će biti u sastavu ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, za obavljanje stručnih poslova državne uprave i poslove inspekcijskog nadzora u oblasti presadjivanja. "

I, nadam, se, da ce' vrlo brzo osnovati tu Upavu za biomedicinu,..ne dam moje organe nikome,( :0201wink: )...:stadaradim:

@Avocado @Justin Waters 

И да ли бисте вас двојица били љубазни да објасните мени теоретичару завере, који нема никакве реалне рагументе, који нема су чим да стане пред вас, громаде вербалистике и сличних реторичких вештина, шта ће бити са органима људи у међувремену? А међувреме може бити дан или година или трајно стање.

Подели на овим сајтовима

Dosli smo dotle da u sopstvenoj zemlji, za koju su nasi preci lili krv u potocima, postanemo ne gradjani drugog reda, nego obicna roba!

I to kao nekima sad ovde nije jasno... prosto neverovatno sta sve citam...

...

37279834_915092458682393_431885520831565

https://www.facebook.com/stopvucicevojdiktaturi/photos/a.370676156457362.1073741828.370241419834169/915092455349060/?type=3

Подели на овим сајтовима

Samo bih hteo nesto da napomenem.

Ja, licno,, ako bih se nasao u situaciji da sam smrtno bolestan i da su mi potrebni donatori,.....  nikada , ali, nikada ne bih pristao na takvu vrstu lecenja. 

Znam i svestan sam, koliko su ovo 'jake' reci, ....ali, nadam se da bih izdrzao u svom stavu ( nadajuci se u Boziju pomoc i milost, jer, On zna najbolje moju dusu i moja osecanja i namere )

Tako, ako ja , sam za sebe nikad ne bih trazio nesto od drugih, tako isto, ocekujem, da i drugi postuju moju slobodnu volju i odredjeni stav.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Вилер Текс рече

А можда за очигледне ствари и не треба никаква аргументација. Не треба ми аргументација друга осим здравог разума да ово што је предложено не пије воду. Е сад што ти можда имаш професионалну адвокатску деформацију па вазда тражиш доказе и контра доказе....то је већ друго.

Zdrav razum podrazumeva valjane argumente. Na primer, upravo je zdravo-razumno zaključiti da ako ima dovoljno organa za sve - to smanjuje i iskorenjuje crno tržište organa jer tada niko nema razlog da kupuje organe...

"Nezdrav" razum je taj koji drži stavove koje ne može da brani...

Цитат

А мислиш ли да је ово не могуће? При том ја нисам рекао сви лекари, тако да испада да правим лов на вештице.

Има ги разни.

Naravno da je moguće... svašta je moguće, pa opet nije izgledno...moguće je i da je neko od lekara u Srbiji psihopata koji iz čistog sadizma ubija svoje pacijente... jel to znači da ne treba uopšte ići kod lekara?

Prosto, ako pođeš od toga da će lekari da te ubiju i protivno zakonu ti uzmu organe, onda je potpuno nebitno i šta piše u zakonu...

Цитат

@Avocado @Justin Waters 

И да ли бисте вас двојица били љубазни да објасните мени теоретичару завере, који нема никакве реалне рагументе, који нема су чим да стане пред вас, громаде вербалистике и сличних реторичких вештина, шта ће бити са органима људи у међувремену? А међувреме може бити дан или година или трајно стање.

Ne znam i iskreno mrzi me i da istražujem jer šta god da utvrdim ti svoj stav nećeš promeniti ni za trunku... pretpostavljam da u međuvremenu neće kao donore tretirati sve ljude... ako ne bude tako onda se svakako slažem da je u pitanju teška povreda prava za koju neko treba da odgovara...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, obi-wan рече

Ljudi, ja vas "liberalne" kapiram donekle, ali me zapanjujete kolicinom obnevidelosti u ovakvim situacijama.

Zivimo u obicnoj radnickoj koloniji u kojoj smo svi stavljeni na pazar kao belo roblje, a sad i doslovno - i to vam kao ne smeta???

Shvatate li da se u ovakvoj mocvari od sistema prakticno otvoreno stavljate na stranu cistog porobljavanja svih?!... Kakva je to sloboda, za ime vasione, kad je neko smeo da UNAPRED obeca mene samog kao parce mesa u kasapnici tamo nekom drugom??... Ko to sme umesto mene da odluci bilo sta o meni??...

Da sad ne pricamo o banalnostima da ovi fasisti imaju u vidu samo i jedino zaradu od tih potencijalnih organa i NISTA DRUGO osim toga.

Ne mogu da uklavirim da ovde vidim prave intelektualce kako ih najgori mulj ladno vuce za nos kao predskolce...

Dobro bre ako vam se ne daju organi nikome, ne morate da ih date... it is as simple as that... uopšte nema potrebe da takvu odluku branite trućanjem o mulju, roblju, kasapnicama i sličnom... :)

Svi znamo u kakvoj državi živimo i ko je vodi... to opet nije razlog da se pljuje po dobrim stvarima...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Avocado рече

Dobro bre ako vam se ne daju organi nikome, ne morate da ih date... it is as simple as that... uopšte nema potrebe da takvu odluku branite trućanjem o mulju, roblju, kasapnicama i sličnom... :)

Svi znamo u kakvoj državi živimo i ko je vodi... to opet nije razlog da se pljuje po dobrim stvarima...

Ne radi se o tome brate ko ce sta da daje ili nece uopste, nego o direktnom napadu na osnovne slobode ljudi.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

Ne radi se o tome brate ko ce sta da daje ili nece uopste, nego o direktnom napadu na osnovne slobode ljudi.

Ne možeš da tvrdiš, tačnije, neozbiljno je da tvrdiš da ti je neko pravo ugroženo samo zato što je propisana procedura koju moraš da ispuniš da bi to pravo ostvario... naravno pod uslovom da procedura nije nepotrebno komplikovana ili neostvariva i slično...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...