Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 минута, Вилер Текс рече

Светост је надзаконска ствар, али то подразимева анархију и препоуштањ раслабљености

Не подразумева је трабало да стоји.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

једном сам чула причу како је Владика Давид, одлучио од Чаше жену која је јутро пре причешћа пушила, и са тим се апсолутно слажем, ја јесам пушач, али светиња је светиња, требало би се потрудити макар толико, ако не можемо да скроз напустимо ту страст, а оно бар ноћ и јутро пре причешћа не запалити цигару.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, ana čarnojević рече

u redu je boriti se protiv revnitelja razoblicavanjem licemerja ali sta cemo sa revniteljima slobode i ljupaFi?

Те две крајноси су потпуно исте. Потпуно је погрешно постављати неке високе стандарде, тј тешка бремена исто као и своју раслабљеност постављати за стандард. Што се дешава врло често.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Снежана рече

једном сам чула причу како је Владика Давид, одлучио од Чаше жену која је јутро пре причешћа пушила, и са тим се апсолутно слажем, ја јесам пушач, али светиња је светиња, требало би се потрудити макар толико, ако не можемо да скроз напустимо ту страст, а оно бар ноћ и јутро пре причешћа не запалити цигару.

ОК што се тиче уздржавање од пушења пре причешћа али како (ви пушачи) гледате на пушење (одмах) после причешћа тј. свете литургије?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vladan3 рече

ОК што се тиче уздржавање од пушења пре причешћа али како (ви пушачи) гледате на пушење (одмах) после причешћа тј. свете литургије?

А како да гледамо кад се ја или ти или Ђура наљутимо на некога после причешћа, рецимо у саобраћају ?

Чему брате воајерски однос према према страстима? 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Вилер Текс рече

А како да гледамо кад се ја или ти или Ђура наљутимо на некога после причешћа, рецимо у саобраћају ?

Чему брате воајерски однос према према страстима? 

Изједначаваш хотимичну и свесну радњу са импулсивном реакцијом?

Какав воајерски однос са страсима? Немам појма шта то значи... Очекивао сам неко поређење са постом пре причешће типа не једем нити пијем пре, а једем и пијем после рецимо.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vladan3 рече

Изједначаваш хотимичну и свесну радњу са импулсивном реакцијом?

Какав воајерски однос са страсима? Немам појма шта то значи... Очекивао сам неко поређење са постом пре причешће типа не једем нити пијем пре, а једем и пијем после рецимо.

Добро није можда право поређење.

Воајерски однос према стастима је ово стављање коришћења дувана под лупу. Лоше је, ја сам први престао да пушим. Хвала Богу! Али шта ми испитујемо људе да ли они после причешћа пале или не пале цигарету. То је воајерски. 

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Vladan3 рече

ja mogu da ti kažem  kako ja na to gledam i koji je moj kodeks, nikada ne bih zapalila cigaru u porti posle liturgije ili u parohijskom domu ako niko ne puši ili je zabranjeno, kao što ne pušim kod prijatelja u kući koji su nepušači.

Измењено од Снежана

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Што воајерски? Не гледам никога кришом шта ради после литургије као нека баба... Лепо питам жену тј. пушаче шта мисле о томе и томе. Сад не смемо да разменимо мишљења о односу према литургији да не би неко рекао да смо воајери. Претеривање....

А питање се односило на (унутрашњи) став према пушењу након литургије без обзира на то да ли други пуше или не и без обзира да ли је то у порти или на улици рецимо.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Вилер Текс рече

Добро није можда право поређење.

Воајерски однос према стастима је ово стављање коришћења дувана под лупу. Лоше је, ја сам први престао да пушим. Хвала Богу! Али шта ми испитујемо људе да ли они после причешћа пале или не пале цигарету. То је воајерски. 

Imam jedno neprijatno iskustvo sa ovim voajerizmom

Vrlo sam se prešao i vrlo povredio jednu osobu. ..nije pušenje u pitanju već nešto drugo....bolje da ne pominjem

Ali mi je tad bilo jasno kroz "duhovne batine" da ne smem da se mešam u to ako neko želi da se pricesti a pre toga je......123456789

Bukvalno nije naš posao da se umesamo u to

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Vladan3 рече

Што воајерски? Не гледам никога кришом шта ради после литургије као нека баба... Лепо питам жену тј. пушаче шта мисле о томе и томе. Сад не смемо да разменимо мишљења о односу према литургији да не би неко рекао да смо воајери. Претеривање....

А питање се односило на (унутрашњи) став према пушењу након литургије без обзира на то да ли други пуше или не и без обзира да ли је то у порти или на улици рецимо.

Унутрашњи став и једини исправан да је то страст које требамо да се ослободимо. Све остало је ствар за духовника/свештеника и конкретну особу. Иначе постајемо духовна полиција.

Изрази воајеризам и духовна полиција нису пубквални, већ метафорични али добро описују ствар.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Вилер Текс рече

Унутрашњи став и једини исправан да је то страст које требамо да се ослободимо. Све остало је ствар за духовника/свештеника и конкретну особу. Иначе постајемо духовна полиција.

Изрази воајеризам и духовна полиција нису пубквални, већ метафорични али добро описују ствар.

Не слажем се.

Пре свега, многи немају свест о пушењу као нечему што одваја од Христа, тј. не виде проблем у томе што пуше. Како се каже, има и већих грехова од пушења, и не желе да се суоче са собом да имају проблем. Неко просто ужива у томе, и то му причињава ретко задовољство које може себи да приушти.

Изнет је став да је није ОК пушити пре причешћа. Тј. да не би требало да се причешћују људи који нису у стању да издрже једно јутро без цигарета. Потпуно је легитиман питање да ли је ОК причестити се, ако се цигара мора запалити одмах по изласку из цркве.

Честа је појава да се пушачи издвајају након литургије, ако остану после на дружењу, и да иду изван порте како би попушили, и да се после враћају на послужење, и на дружење.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ђорђе Р рече

Потпуно је легитиман питање да ли је ОК причестити се, ако се цигара мора запалити одмах по изласку из цркве.

Честа је појава да се пушачи издвајају након литургије, ако остану после на дружењу, и да иду изван порте како би попушили, и да се после враћају на послужење, и на дружење.

Е ово је воајерски 100% брате. Можда тај неки има свет о томе, можда ово можда оно. Можда исповеда то...То су ствари о којим свештеник и поверено му чедо причају.

Може неко да се љути колико хоће али удба тече у нашим венама.

Подели на овим сајтовима

@Вилер Текс @Драшко

Овде имамо бркање термина изгледа... Једно је став нечији а друго су речи а треће дела тј. шта он ради. Ако пажљиво читате у мом првом питању сам лепо рекао "како ви пушачи гледате на" дакле јасно сам питао за став тј. гледање а не за лична дела тј. шта ко од њих ради у ком случају би била ОК примедба за тај "воајеризам".

Ја на пример имам став да је празнословље лоше, али ипак то свакодневно радим, можда чак и док пишем ово, чиме сам лицемер према самом себи итд. итд.

Ја дакле добро пазим шта и зашто пишем и питам. Зато људе нисам питао шта раде него какав став имају о којем је ваљда још увек легитимно да нормално дискутујемо...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Вилер Текс рече

Е ово је воајерски 100% брате. Можда тај неки има свет о томе, можда ово можда оно.

Може неко да се љути колико хоће али удба тече у нашим венама.

Шта ту има воајерски? Какава удба? Не разумем против чега се ти буниш?

Имамо очи да видимо, ал не смемо да причамо? Њих није срамота због тога, не крију се у тоалету, као у школама што раде. Не кажем да треба да се крију, ал ме то подсећа управо на пушење деце у школским тоалетима. Окупљају се у групе, праве посебне "агапе" око цигарета. Зашто је то табу тема, зашто је примећивање те појаве "воајеризам", шпијунирање, "удба"?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...