Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 часа, Снежана рече

@Vedran 

Само да кажем, нисам мислила на житија, него на поплаву неких текстова типа оног легендарног "Приручника за исповест"  ...користила сам превише зачина и стављала сам омекшивач у веш. :)

Па знаш како се спрема славски колач?

"Домаћица се прво побожно прекрсти, па узме брашно..."12:smeha:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 7 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече
пре 7 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

A sveštenici koji sve to vide i odobravaju to trčenje po "starcima" i zamenjivanje Živoga Boga za amajliju uz "blagočestive" savete monaha za bračni život, nisu imali ni vremena ni hrabrosti da isprave ono što im je dužnost bila da ispravljaju, jer su dobili nazad "decu" koja su duhovno bila na uzrastu od 12 godina starosti a već su imali porodice pa čak i u dve generacije.....

Амин!

За самарјанку криво много вуне за шишање... 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

"Домаћица се прво побожно прекрсти, па узме брашно..."12:smeha:

Има такво нешто у оном Артемијевом приручнику "веронаука у кући" како ли се зове, имам га негде на полицама, хвата прашину (ал није близу кугле, у зони је где има више прашине :)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Снежана рече

Нешто си ти ту презупчио, једино што имам је змијско тело 12:smeha:

Хтео сам да кажем исто што и Ведран, да се Трифке шлихта!:))

А ти не помињи змијско тело, јер сам ја визуалац, сликар и одмах замислим, тако да уместо да уживам у јутарњој кафи, ја морадох да се одбраних од грешних помисли!12:smeha: 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

А ти не помињи змијско тело, јер сам ја визуалац, сликар и одмах замислим, тако да уместо да уживам у јутарњој кафи, ја морадох да се одбраних од грешних помисли!12:smeha: 

Хтедох јој то рећи, а нисам чак ни сликар :)).

Где баш на овој теми о тем стварима прича. ц.ц.ц. :dedica: Ође има и чесног монаштва да чита.

Но рекох помислиће свашта, зато боље да је поп рекао (за њега и онако већ свашта причају. 12:smeha:)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Vedran рече

Свашта од тебе Трифке! Зар животињско није Бог дао? А ко га је дао ако не Бог?

Рекао сам животињско, по ономе отачком да смо ми разумне животиње. Ми смо спој словесног, бесловесног и духовно узвишеног. Микоро или макрокосмос (зависно којег Оца консултујеш), али свакако способни за све ово, а призвани на обожење. Тако да овај израз није необичан са становишта богословља Цркве. 

А и на овом форуму имамо сведочанство, ако ништа друго, оно барем да можемо бити и словесни и бесловесни.

Амин.

Нисам одбијао да тога има, али мислим да је такав поглед мањински. А што се тиче Св Максима, ја не верујем увек 100% преводима овог Оца, а сам не могу да се похвалим да могу да га читам у оригиналу. Мени рекоше ученији од мене једном у шали за Максимов грчки "this is the most barbaric Greek you will ever find". Ово не са ниподаштавањем Оца него зато што је он понекад тако дубок да је неке ствари немогуће схватити и бити 100% сигуран да је баш то мислио што ми разумемо. 

Nebih sada da ulazim u raspravu aliu coveku ne postoji zivotinjsko ni u kom smislu. Ja se ne secam da je neki otac kazao da smo razimne zivotinje. Mozda ti to mozes izvuci iz njihovog ucenja ali se ne slazem sa time. No kao sto rekoh necu o tomesada.

Sto se tice prevoda nije rec bilo o nekim kompikovanim recima i recenicama kao sto je on znao da pise.

Da li je manjinski pogled ili ne neznam ali ako je Sv Jovan Zlatousti pisao protiv toga onda je izgleda bilo dosta toga. No nije vazno!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

@Trifke не схватам реплику?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Vedran рече

Како год узмеш. Све се добија, али мора и да се  тражи а и прими. "Куцајте и отвориће вам се" али и оно "ево стојим и куцам". Дакле мора и да се тражи (куца) и да се отвара на куцање. Не прма се осмозом. :smeh1:

Tako je prima se a postoji razlika i to vrlo vazna. Ovo evo stojim na vratima i kucam je van konteksta jer se odnosi na crkvu.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Vedran рече

Али јесте лукава. :))

А да ли је и безазлена? Још ћу видети. 12:smeha:

:cheesy3:

Ovako nesto o jednoj dami! :unbelieveble: Ovo zahteva dvoboj! :fik: Eto rukavica je bacena! Povuci rec ili ... :pucpuc2:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vedran рече

@Trifke не схватам реплику?

Koju? Ima ih vise! :scratch_head:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Trifke рече

Nebih sada da ulazim u raspravu aliu coveku ne postoji zivotinjsko ni u kom smislu. Ja se ne secam da je neki otac kazao da smo razimne zivotinje. Mozda ti to mozes izvuci iz njihovog ucenja ali se ne slazem sa time. No kao sto rekoh necu o tomesada.

Sto se tice prevoda nije rec bilo o nekim kompikovanim recima i recenicama kao sto je on znao da pise.

Da li je manjinski pogled ili ne neznam ali ako je Sv Jovan Zlatousti pisao protiv toga onda je izgleda bilo dosta toga. No nije vazno!

То што ниси читао не значи да не говоре, Св Симеон НБ на пример. Чак шта више, ово је готово једна од полазних антрополошких поставки када говори о човеку као "дуплом бићу".

А да се слажеш или не јесте дато твојој слободи. Ја се слажем. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

То што ниси читао не значи да не говоре, Св Симеон НБ на пример. Чак шта више, ово је готово једна од полазних антрополошких поставки када говори о човеку као "дуплом бићу".

А да се слажеш или не јесте дато твојој слободи. Ја се слажем. 

Ajmo na privatnu prepisku o tome.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Trifke рече
пре 4 часа, Vedran рече

Како год узмеш. Све се добија, али мора и да се  тражи а и прими. "Куцајте и отвориће вам се" али и оно "ево стојим и куцам". Дакле мора и да се тражи (куца) и да се отвара на куцање. Не прма се осмозом. :smeh1:

Tako je prima se a postoji razlika i to vrlo vazna. Ovo evo stojim na vratima i kucam je van konteksta jer se odnosi na crkvu.

Постоји разлика. Зато сам појаснио свој став. Али из ове твоје реплике закључујем да се не слажеш са мојим појашњењем. 

Не разумем како се стих "стојим на вратима и куцам" односи на Цркву?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Trifke рече

Koju? Ima ih vise! :scratch_head:

Ништа. Најпре ти је порука прошла празна, само са мојим цитатом, па нисам схватио зашто реплицираш без речи :)

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Trifke рече

Ajmo na privatnu prepisku o tome.

Ако тако хоћеш. Мада не знам зашто би приватно?

Лишићемо тако цели свет нашег богомислија и високоумија и благочестија, и, и, и, 12:smeha: 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...