Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

11 hours ago, Paradoksologija рече

Smaraću neke profesore na Pravnom pa ću poslati ovde odgovor. :)

Hvala!

http://www.ius.bg.ac.rs/prof/licna.asp?sifra=STOZOR

http://www.ius.bg.ac.rs/prof/licna.asp?sifra=DELNAT

Подели на овим сајтовима

Занима ме како се категорише психичко-породично малтретирање?

Да ли као такво спада у насиље, самим тим у кривично дело.

Унапред хвала!

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

16 minutes ago, Драгана Милошевић рече

Занима ме како се категорише психичко-породично малтретирање?

Да ли као такво спада у насиље, самим тим у кривично дело.

Унапред хвала!

Да, наравно да се третира. Уколико један члан породице малтретира психички остале чланове породице на један од законом предвиђених начина, то ће се сматрати породичним насиљем.

Ово је дефиниција насиља у породици у нашем закону:

Nasiljem u porodici, u smislu stava 1 ovog člana, smatra se naročito:

1. Nanošenje ili pokušaj nanošenja telesne povrede;
2. Izazivanje straha pretnjom ubistva ili nanošenja telesne povrede članu porodice ili njemu bliskom licu;
3. Prisiljavanje na seksualni odnos;
4. Navodenje na seksualni odnos ili seksualni odnos sa licem koje nije navršilo 14. godinu života ili nemoćnim licem;
5. Ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja sa trećim licima;
6. Vredanje, kao ii svako drugo drsko, bezobzirno i zlonamerno ponašanje.

Као што се може видети, дефиниција је постављена поприлично широко, да би се заштитиле жртве насиља у породици, тако да "психичко малтретирање" дефинитивно спада у насиље у породици.

Као неко ко је радио са жртвама насиља у породици, ако је неко теби близак жртва насиља у породици, битно је да то пријавиш, и битно је да постоје сведоци који ће сигурно остати при почетним исказима до краја суђења, јер насилник никад не стаје док није приморан да стане. Не знам баш за сваки суд појединачно, али знам да се много радило на заштити од насиља у породици у задњој деценији, и да је скоро сваки град томе посветио много пажње, и направио целе стратегије како да се бори против тога.

У сваком случају, то је нешто што се не треба трпети, јер има тенденцију да се само појачава с временом.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

24 minutes ago, Драгана Милошевић рече

al nema svedoka,

Није толико нужно да има сведока ако је жртва насиља спремна да да свој исказ пред полицијом и тужилаштвом, и понови га касније пред судом, и ако је тај исказ сигуран и уверљив и искрен. У много случајева, суд пресуди уколико поверује жртви.

А сведоци могу бити и посредни, да сведоче о ономе што је њима познато о односу који су владали у тој породици, ако таквих има, рецимо чланови ближе или даље породице. Не мора неко да буде ту и види насиље, сведок је и ако му се жртва насиља поверила једном или више пута да трпи насиље.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Желели смо да укњижимо стан у Борчи. Зграда је коначно, недавно укњижена, али се цела води на ПКБ корпорацију. Стан је поклон мог покојног таста својој ћерци, судски оверен још 1995. Уредно је откупљен од претходних носилаца станарског права, Картонка Авала која је онда била у оквиру ПКБа. Сва документација о откупу, уговор о поклону и остало је предато Катастарској управи за Палилулу. Они су тражили додатну судску документацију (некадашњи Први општински суд) и добили одговор од Суда да се та документација по закону не чува дуже од 10 година. Међутим, позивајући се на тај "недостак" судске документације, Катастарска управа за Палилу је одбила да укњижи стан.

Моја жена је у одговарајућем року поднела жалбу на такво решење, надлежном министарству грађевина, још пре више од 6 месеци, али никакав одговор није добила. У жалби је супруга навела да је одлуком катастра нарушено њено уставно право располагањем приватним власништвом. Да ли је била у праву?

Друго, који је правни начин да се добије одговор од надлежног министарства грађевина, које се овдје јавља као другостепена инстанца, а никако не даје свој одговор?

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, александар живаљев рече

Моја жена је у одговарајућем року поднела жалбу на такво решење, надлежном министарству грађевина, још пре више од 6 месеци, али никакав одговор није добила. У жалби је супруга навела да је одлуком катастра нарушено њено уставно право располагањем приватним власништвом. Да ли је била у праву?

Била је у праву, али то није од значаја за утврђивање у управном поступку. Тачније, морало би да буде од значаја у сваком поступку, али ни судови, а камоли управни органи, никада не воде рачуна о томе. 

8 minutes ago, александар живаљев рече

Друго, који је правни начин да се добије одговор од надлежног министарства грађевина, које се овдје јавља као другостепена инстанца, а никако не даје свој одговор?

Не знам колико вам је то паметан пут, јер министарство скоро никад не доноси решења против првостепених органа. А након тога бисте свакако морали да водите поступак пред Управним судом, што значи још пар година отприлике.

Видите да поднесете и пред редовним судовима тужбу за утврђење, против онога на кога се тренутно стан води, где би се утврдило да сте ви власници стана по том-и-том правном основу. Ем је бржи ем је сигурнији пут. Ту не би било више од два до три рочишта, што ће рећи неких годину дана отприлике, зависи од оптерећења суда, што је опет брже од тог урпавног пута који сте започели. У исто време, ако ступите у контакт са садашњим заступником правног наследника Картонке, можете да се договорите да они одмах признају тужбени захтев, пошто је документација сто посто чиста, као што се тврди. У том случају не би прошло ни тих годину дана.

Значи, мој савет: потражите прво ко је правни следбеник Картонке. Када то сазнате, видите ко их заступа и ступите у контакт са њим, објасните му све ово и пробајте да се договорите да не оспорава тужбени захтев једном кад се тужба буде поднела, јер је докуемнтација акроз чиста, да се не одуговлачи и не повећавају трошкови. После тога, поднесите тужбу за утврђење. АКо сте се договорили, нећете да чекате уопште, ако нисте успели да се договорите, чекаћете једно годину дана.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Dobar dan,potreban mi je savet. Imala sam firmu do 6 meseca ove godine,sa biroa primam nadoknadu do 24.12. Kako sam saznala da sam u drugom stanju na birou mi traze da od ginekologa donesem potvrdu. Mozete li mi pojasniti malo. Receno mi je da to sto doktor otvara je u trajanju od 28 do 45 dana,a termin porodjaja je sredinom februara. Sta ce biti ako bolovanje prodje ,a ja se ne porodim. Prestaje li tad novcana naknada,i ciji je tada beba osiguranik. 

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...
On 12/9/2016 at 15:32, Slavica P рече

Dobar dan,potreban mi je savet. Imala sam firmu do 6 meseca ove godine,sa biroa primam nadoknadu do 24.12. Kako sam saznala da sam u drugom stanju na birou mi traze da od ginekologa donesem potvrdu. Mozete li mi pojasniti malo. Receno mi je da to sto doktor otvara je u trajanju od 28 do 45 dana,a termin porodjaja je sredinom februara. Sta ce biti ako bolovanje prodje ,a ja se ne porodim. Prestaje li tad novcana naknada,i ciji je tada beba osiguranik. 

Извињавам Вам се најискреније јер ово питање тек сада видим.

Имао сам проблема са нотификацијама на старијој верзији форума и уопште ме није обавештавало кад се на овој теми нешто напише. Сада је на жалост касно да Вам одговорим на ово питање, али сам ту уколико Вам затреба било каква друга помоћ, ова верзија форума нема више тих проблема, и сада обавештења примам аутоматски.

Уз још једно велико извињење према Вама, и уз уверавање да се ово више неће понављати јер су технички проблеми у међувремену отклоњени, молим Вас да ако имате још неко питање, поставите слободно.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Поштовани

Да ли Теленор има право да одбије поправку телефона који је под гаранцијом, под изговором да  прво морају сви кварови који не спадају под гаранцију ( напрли екран) да се поправе, или је то само изговор да извуку 5000,- за замену екрана?

Хвала

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Снежана рече

Поштовани

Да ли Теленор има право да одбије поправку телефона који је под гаранцијом, под изговором да  прво морају сви кварови који не спадају под гаранцију ( напрли екран) да се поправе, или је то само изговор да извуку 5000,- за замену екрана?

Хвала

Зависи од услова који стоје у гаранцији или у корисничком уговору.

Међутим, најбоље је да им се пошаље писмени захтев (који ће морати да приме или на некој писарници коју имају или ако се пошаље поштом) где ће се дати сви подаци о томе који је телефон у питању, кад је донет и ко га је донео, и да се поднесе формални захтев да се поправи оно што јесте у гаранцији, и да се каже шта не жели да се поправи (односно да им се каже да поправе остале кварове, али да екран не дирају). Поред тога, да се захтева или писмени одговор или поправка онога што корисник (значи ти) захтева да се поправи, а што јесте у гаранцији. 

Добро је то обраћање писменим путем да се назове "Рекламација" и да се захтева писмени одговор у року од 8 дана, и да се нагласи да је то право тебе као потрошача из члана 56 став 7 Закона о заштити потрошача. Према неком искуству, највећи број њих пристане да одради то што по закону треба да одради кад буду стављени у обавезу да се писмено изјасне по поднетој рекламацији, јер ту више нема врдања, остаје писани траг о томе да ли су хтели или нису хтели да изврше своју обавезу.

Или ако хоћеш краћи пут, али није сигурно да ће да упали, реци да си разговарала са својим адвокатом и да ти је адвокат рекао да према Закону о заштити потрошача они морају да поправе то на шта си се ти жалила, а не оно што они мисле да морају да поправе, и да се не ради о њиховој слободној вољи него о њиховој законској обавези. Ако техничар и даље одбија, тражи неког шефа или неког правника са којим ћеш да попричаш. Ово може да упали, и може да буде много бржи пут, али опет могу да те завлаче, да траже неколико дана да би видели да ли то могу или смеју, итд.

На теби је сад да видиш који ћеш пут да одабереш.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, RYLAH рече

Зависи од услова који стоје у гаранцији или у корисничком уговору.

Међутим, најбоље је да им се пошаље писмени захтев (који ће морати да приме или на некој писарници коју имају или ако се пошаље поштом) где ће се дати сви подаци о томе који је телефон у питању, кад је донет и ко га је донео, и да се поднесе формални захтев да се поправи оно што јесте у гаранцији, и да се каже шта не жели да се поправи (односно да им се каже да поправе остале кварове, али да екран не дирају). Поред тога, да се захтева или писмени одговор или поправка онога што корисник (значи ти) захтева да се поправи, а што јесте у гаранцији. 

Добро је то обраћање писменим путем да се назове "Рекламација" и да се захтева писмени одговор у року од 8 дана, и да се нагласи да је то право тебе као потрошача из члана 56 став 7 Закона о заштити потрошача. Према неком искуству, највећи број њих пристане да одради то што по закону треба да одради кад буду стављени у обавезу да се писмено изјасне по поднетој рекламацији, јер ту више нема врдања, остаје писани траг о томе да ли су хтели или нису хтели да изврше своју обавезу.

Или ако хоћеш краћи пут, али није сигурно да ће да упали, реци да си разговарала са својим адвокатом и да ти је адвокат рекао да према Закону о заштити потрошача они морају да поправе то на шта си се ти жалила, а не оно што они мисле да морају да поправе, и да се не ради о њиховој слободној вољи него о њиховој законској обавези. Ако техничар и даље одбија, тражи неког шефа или неког правника са којим ћеш да попричаш. Ово може да упали, и може да буде много бржи пут, али опет могу да те завлаче, да траже неколико дана да би видели да ли то могу или смеју, итд.

На теби је сад да видиш који ћеш пут да одабереш.

Sve sve slažem sa Riletom osim prve rečenice... ne zavisi od ugovora ni garancije... prava koja imaš po Zakonu o zaštiti potrošača su imperativna i garancija može samo da propisuje veća prava... samo pomeni Zakon o zaštiti potrošača, advokata i inspekciju jedno 6 puta u tri rečenice i trebalo bi da sve bude u redu...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...