Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

пре 59 минута, Avocado рече

Sve sve slažem sa Riletom osim prve rečenice... ne zavisi od ugovora ni garancije... prava koja imaš po Zakonu o zaštiti potrošača su imperativna i garancija može samo da propisuje veća prava... samo pomeni Zakon o zaštiti potrošača, advokata i inspekciju jedno 6 puta u tri rečenice i trebalo bi da sve bude u redu...

Кад се састави конзилијум правника ЖРУ, кршиоци права грађанки и грађана дрхте :))) 

Хвала на допуни, брате :)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

@Volim_Sina_Bozjeg, ne zamjeri što sam si uzeo slobodu da linkujem na ovu temu.

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

Цитат

пре 40 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Rilah Avokado.

Moze li se neko zaposliti iako ima konstatovan potpuni gubitak radne sposobnosti.

Onako napravis se lud zaposlis se kod nekog i radis. Da li prilikom uplacivanja radnog staza neko moze da napravi problem ili prilikom samog prijavljivanja i da li taj radni staz kasnije moze da se iskoristi za eventualno ostvarivanje prava na penziju?

Molim vas help. :)

Ставио сам овде одговор, пошто немам појма каква је оно тамо тема, а овде пратим шта излази.

Можеш свакако да пробаш, али касније, кад будеш поднео захтев да ти се то урачуна у стаж, могу да ти праве проблеме, јер тад баш воле да претресају па се сете свих могућих и немогућих начина да ти пензију закину што више. Углавном се воде неким својим интерним правилницима које мало ко сем њих познаје. Али како немаш ништа да изгубиш у свему томе, а потенцијално можеш доста да добијеш, пробај. Чак и да ти то не признају као стаж, можеш после тужбом да тражиш те паре назад, и то са каматом.

Ако Авокадо зна нешто више о овоме што би ти додатно помогло, волео бих да и он каже покоју.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

Ставио сам овде одговор, пошто немам појма каква је оно тамо тема, а овде пратим шта излази.

Можеш свакако да пробаш, али касније, кад будеш поднео захтев да ти се то урачуна у стаж, могу да ти праве проблеме, јер тад баш воле да претресају па се сете свих могућих и немогућих начина да ти пензију закину што више. Углавном се воде неким својим интерним правилницима које мало ко сем њих познаје. Али како немаш ништа да изгубиш у свему томе, а потенцијално можеш доста да добијеш, пробај. Чак и да ти то не признају као стаж, можеш после тужбом да тражиш те паре назад, и то са каматом.

Ако Авокадо зна нешто више о овоме што би ти додатно помогло, волео бих да и он каже покоју.

Ja baš ništa ne znam o ovome. Mislim da mu je najbolje da ode u PIO i da traži da priča sa pravnikom da mu to objasni ili da im pošalje mail.

Hoće oni da pomognu ponekad, iako je PIO tu najgori od svih državnih organa.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

A recite mi molim vas da li postoje vandredni pravni lekovi protiv resenja PIO fonda ako se sumnja da je problem nastao u vodjenju postupka i to tako da se pravne posledice mogu sagledati tek posle nekog odredjenog vremena sigurno ne u roku od 15 dana.

Recimo da Pio u postupku nije postovao nacelo pomoci stranci i nacelo zastite gradjana i pravnih interesa?

Posto nisu iscrpljeni redovni pravni lekovi tipa zalba na resenje u roku od 15 dana, postoji li neki vandredni pravni lekovi i koji je rok za pokretanje eventualno nekog upravnog postupka protiv Fonda?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Posto nisu iscrpljeni redovni pravni lekovi tipa zalba na resenje u roku od 15 dana, postoji li neki vandredni pravni lekovi i koji je rok za pokretanje eventualno nekog upravnog postupka protiv Fonda?

Овде би већ морала да се погледа целокупна докуемнтација предмета. Мада, ако ниси поднео жалбу, тешко је да можеш ванредни правни лек.

Али, то већ не може овако, за то мора целокупна докуемнтација да се види.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ugovor o strucnom osposobljavanju je ugovor koji se sklapa sa pripravnicima u cilju polaganja drzavnog strucnog ispita. Taj ugovor ne predvidja novcanu nadoknadu za rad. Ali ono sto mene zanima je da li taj ugovor predvidja bilo kakva prava? Da li on daje pravo pripravnicima na slobodne dane i godisnji odmor?

Подели на овим сајтовима

On 10/22/2015 at 15:31, RYLAH рече

Зато прво попричај са комшиницом, уопште не мора да значи да неће, посебно кад јој предложиш да то решите тако да њено осигурање покрије трошкове.

Na pomolu je okončanje ove sage, pa pišem jer bi se neko možda našao u sličnoj situaciji:

Bez tužbe, po dogovoru, osiguravajućoj kompaniji koja osigurava komšinicu podnete su žalbe jer nas je savetovala na našu štetu.

Utvrđeno je da bi odgovarajući pravni savet bio da umesto razmene uradimo međusobne poklone (radi razmene nekretnina između oca i kćerke) i dodeljena nam je odšteta u iznosu razlike u porezima - koja je ogromna (otac detetu bez plaćanja poreza može da pokloni nekretninu, a dete ocu uz smanjenu poresku stopu).

Rešenje smo dobili pre par dana.

Malo je reći da smo zadovoljni.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, grigorije22 рече

Ugovor o strucnom osposobljavanju je ugovor koji se sklapa sa pripravnicima u cilju polaganja drzavnog strucnog ispita. Taj ugovor ne predvidja novcanu nadoknadu za rad. Ali ono sto mene zanima je da li taj ugovor predvidja bilo kakva prava? Da li on daje pravo pripravnicima na slobodne dane i godisnji odmor?

Зависи у каквом си статусу по том уговору. Ако си волонтер, имаш она права која ти да онај код кога обављаш стручну праксу. Ако је узео неке паре од бироа за тебе, онда обично има обавезу да те пријави и онда имаш сва права и обавезе из Закона о раду. Можеш чак да будеш и ППП, али до сад никад нисам видео, мада постоји могућност.

Али као што рекох, зависи од тога како су уговором дефинисана права и обавезе, односно како је дефинисан твој статус.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, RYLAH рече

Зависи у каквом си статусу по том уговору. Ако си волонтер, имаш она права која ти да онај код кога обављаш стручну праксу. Ако је узео неке паре од бироа за тебе, онда обично има обавезу да те пријави и онда имаш сва права и обавезе из Закона о раду. Можеш чак да будеш и ППП, али до сад никад нисам видео, мада постоји могућност.

Али као што рекох, зависи од тога како су уговором дефинисана права и обавезе, односно како је дефинисан твој статус.

U tom ugovoru ja se vodim kao lice na strucnom osposobljavanju. Clan 2. Za vreme strucnog osposobljavanja, Lice na strucnom osposobljavanju ne prima platu niti ima naknadu za svoj rad.

Подели на овим сајтовима

Океј, да се усудим да се окушам. Имај на уму да сам још увијек студент и да позивам Рилета и Авокада да ме одмах исправе ако шта гријешим.

пре 1 сат, grigorije22 рече

U tom ugovoru ja se vodim kao lice na strucnom osposobljavanju. Clan 2. Za vreme strucnog osposobljavanja, Lice na strucnom osposobljavanju ne prima platu niti ima naknadu za svoj rad.

А како се водиш у уговору о раду? То дефинише која си врста запосленог. Ако си ту предвиђен као приправник, онда по члану 47. Закона о раду имаш сва права као и остали запослени. Но, што се тиче права из уговора о стручном усавршавању и оспособљавању, у члану 201. Закона о раду стоји да ти "можеш имати право на накнаду и друга права". То значи, преведено, да имаш она права која пишу у том уговору о усавршавању, ако се смилују да ти ишта дају.

Ако ти је овај "члан 2" из уговора о усавршавању, онда немаш право на накнаду - али само по основу тог уговора. И даље би ваљда требао имати право на плату и остало као приправник ( јер сада приправници имају право на зараду и друга права по самом закону, а контам из постова да си приправник? ) којим се дефинишу твоја права и обавезе на послу.

Значи, погледај оба та уговора и види како си дефинисан у уговору о раду, као и да ли су ти предвиђена права за годишњи и шта те већ интересује у уговору о усавршавању. 

On 5/24/2017 at 13:14, RYLAH рече

мора целокупна докуемнтација да се види.

On 5/24/2017 at 13:08, Avocado рече

Ja

Хау дид ај ду? :blush:

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ћириличар рече

Океј, да се усудим да се окушам. Имај на уму да сам још увијек студент и да позивам Рилета и Авокада да ме одмах исправе ако шта гријешим.

А како се водиш у уговору о раду? То дефинише која си врста запосленог. Ако си ту предвиђен као приправник, онда по члану 47. Закона о раду имаш сва права као и остали запослени. Но, што се тиче права из уговора о стручном усавршавању и оспособљавању, у члану 201. Закона о раду стоји да ти "можеш имати право на накнаду и друга права". То значи, преведено, да имаш она права која пишу у том уговору о усавршавању, ако се смилују да ти ишта дају.

Ако ти је овај "члан 2" из уговора о усавршавању, онда немаш право на накнаду - али само по основу тог уговора. И даље би ваљда требао имати право на плату и остало као приправник ( јер сада приправници имају право на зараду и друга права по самом закону, а контам из постова да си приправник? ) којим се дефинишу твоја права и обавезе на послу.

Значи, погледај оба та уговора и види како си дефинисан у уговору о раду ( као и која права имаш на основу њега ), као и да ли су ти предвиђена права за годишњи и шта те већ интересује у уговору о усавршавању. 

Хау дид ај ду? :blush:

Loše. :)

Nema ugovor o radu... ima samo ugovor o stručnom usavršavanju i osposobljavanju... taj ugovor se zaključuje umesto ugovora o radu.

Iz zakona je nejasno da li ima pravo na slobodne dane i godišnji odmor, a ne znam kakav je stav prakse.

Međutim, ono što se često dešava je da se takav ugovor zaključuje iako ne postoji osnov za to:

"Ugovor o stručnom osposobljavanju može da se zaključi, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno polaganja stručnog ispita, kad je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno kao poseban uslov za samostalan rad u struci."

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Za VSB,mislim pravnici to znaju bolje, al ja se secam price jednog poznanika. On je dobio kao mlad dijagnozu shize, iako je to bila epizoda, drugo vreme, drugi lekari, drugi standardi. I na osnovu nje jos lupicu pre koliko tacno ali pre 20god je proglasen radno i poslovno nesposobnim. To mu je odgovaralo tad, dobio je neku crkavicu i sve tome slicno. Kako je on covek sad ok, a u međuvremenu mu je umrla majka, nastao je problem jer ako sam ga dobro razumela kao radno i poslovno neaposoban nije mogao da naslesi nista od nje. Ako sam lepo razumela to dvoje se opako razlikuju, bukvalno kad te proglase poslovno nesposobnim nemas pravo na licnu kartu, na porodicnu penziju, svojinu, jer fakticki tvoj potis ne vazi nista. To nije isto sto i radno nesposoban. A znam da je on posle imao spor sa pio fondom i doveo mog mentora kao vestaka, zato znam pricu, da konstatuju tj vestace da on covek vise nema shizu da bi mogao da nasledi njenu penziju. Pa su ga na kraju proglasili delimicno radno sposobnim, a poslovno sposobnim. Tako je sredio stvar :D

Najbolje da odes u pravnu sluzbu u pio fond, to je bas za one koji se time bave.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, grigorije22 рече

Брате, онда си волонтер. Али ако хоћеш да ти подробније кажем залепи негде скен уговора па ми пусти на пп да ти лепо одговорим, овако само нагађам.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...