Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

пре 2 минута, Avocado рече

Ima ova varijanta u članu 23. stav 2.

http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_upravnim_sporovima.html

Po zahtevu tužioca, sud može odložiti izvršenje konačnog upravnog akta kojim je meritorno odlučeno u upravnoj stvari, do donošenja sudske odluke, ako bi izvršenje nanelo tužiocu štetu koja bi se teško mogla nadoknaditi, a odlaganje nije protivno javnom interesu, niti bi se odlaganjem nanela veća ili nenadoknadiva šteta protivnoj stranci, odnosno zainteresovanom licu.

Ali to mora posebno da se zahteva i da se baš dobro obrazloži i da se prilože neki dokazi (ma koliko glupo bilo da dokazuješ neke očigledne stvari)... to baš retko usvajaju i dešavalo nam se da nam odbiju to za stvari gde su svi ovi uslovi ispunjeni... ali desilo nam se i da usvoje (u predmetu gde nismo očekivali ništa da nam usvoje).

U svakom slučaju (usvojili ili odbili) o odlaganju odlučuju veoma brzo... nekad i za 5 dana... bez ikakve veze...

То је за привремену меру.

Њој треба брза одлука о главној ствари.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

То је за привремену меру.

Њој треба брза одлука о главној ствари.

Nekad se to svede na isto... jbg kad ne znam šta je predmet... :D

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Nekad se to svede na isto... jbg kad ne znam šta je predmet... :D

Одлучено противно њеним интересима. Не треба одлагање извршења него што брже преиначење по могућству.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

Одлучено противно њеним интересима. Не треба одлагање извршења него што брже преиначење по могућству.

Onda samo veza ali ja još nisam video tu ekspresno rešavanje ni sa vezom... uz npr. ovu varijantu:

Poništenje upravnog akta u prethodnom postupku

Član 28

Ako sud ne odbaci tužbu na osnovu člana 25. stav 2. ili člana 26. ovog zakona, a nađe da osporeni upravni akt sadrži takve nedostatke u obliku i sastavnim delovima koji akt čine očigledno nezakonitim, može presudom poništiti akt i bez dostavljanja tužbe na odgovor, uz pozivanje tuženog da se prethodno izjasni.

Ako tuženi u slučaju iz stava 1. ovog člana sam poništi ili izmeni osporeni akt, sudija pojedinac će po pribavljenoj izjavi tužioca da je zadovoljan naknadno donetim rešenjem, doneti rešenje o obustavljanju postupka, shodnom primenom odredaba člana 29. ovog zakona.

U pogledu pravne zaštite protiv rešenja sudije pojedinca o obustavljanju postupka, shodno se primenjuju odredbe člana 27. ovog zakona.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Riki, Avokado

Da li znate slucajno kolike su maksimalne kazne za krivično djelo zloupotrebe droga u Madjarskoj. Jednog od mojih najboljih drugara iz srednje škole su uhvatili prije koji mjesec na granici kada se vracao za Srbiju sa 30kg marihuane i on je trenutno u zatvoru Segedinu. U CG su za slicni kolicinu dvojicu momaka osudili na 3 godine( predvidjanja kazna je od 3-5) ali su im smanjili jer obojica imaju po petoro djece i nema ko da ih izdrzava finansijski. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ronald рече

Riki, Avokado

Da li znate slucajno kolike su maksimalne kazne za krivično djelo zloupotrebe droga u Madjarskoj. Jednog od mojih najboljih drugara iz srednje škole su uhvatili prije koji mjesec na granici kada se vracao za Srbiju sa 30kg marihuane i on je trenutno u zatvoru Segedinu. U CG su za slicni kolicinu dvojicu momaka osudili na 3 godine( predvidjanja kazna je od 3-5) ali su im smanjili jer obojica imaju po petoro djece i nema ko da ih izdrzava finansijski.

Ja ne znam.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Ronald рече

Riki, Avokado

Између пет и двадесет година у Мађарској је за "знатну количину дроге". 

Е сад, то је почетна тачка. Може и мање од тога ако одраде причу код судије и посебно ако нису осуђивани. Али може и више од пет, до двадесет.

Али јбг, триес кила дроге значи да су надрљали у суштини. И посебно ако су претходно осуђивани, остале олакшавајуће околности неће превише да им значе са том количином.

Ако нађу доброг Мађара адвоката, можда ће да успе доста да им смањи, до минимума или испод, ал негде контам да им је у овој ситуацији највећи домет да казну служе у ЦГ ако успеју, јер ту могу да се надају неком смањењу након две трећине (не знам да ли то има и у Мађарској). Екстра што би служили у свом окружењу.

У сваком случају, нисам оптимиста уооште кад сам сад видео мађарски кривични законик.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, RYLAH рече

Између пет и двадесет година у Мађарској је за "знатну количину дроге". 

Е сад, то је почетна тачка. Може и мање од тога ако одраде причу код судије и посебно ако нису осуђивани. Али може и више од пет, до двадесет.

Али јбг, триес кила дроге значи да су надрљали у суштини. И посебно ако су претходно осуђивани, остале олакшавајуће околности неће превише да им значе са том количином.

Ако нађу доброг Мађара адвоката, можда ће да успе доста да им смањи, до минимума или испод, ал негде контам да им је у овој ситуацији највећи домет да казну служе у ЦГ ако успеју, јер ту могу да се надају неком смањењу након две трећине (не знам да ли то има и у Мађарској). Екстра што би служили у свом окружењу.

У сваком случају, нисам оптимиста уооште кад сам сад видео мађарски кривични законик.

Rile ovih 30 kg je pao samo moj drugar. Cuo sam se juce sa majkom,njegovi roditelji su se konsultovali sa advokatom i on je rekao oko sedam- osam godina. Ako hoce da se on angazuje to kosta 20 000 eura.

I ja sam pitao zbog njihovog krivičnog zakona koji je mnogo stroziji od nasih, jer evo ova dvojica sto su pali u CG za slicnu kolicinu nisu dobila mnogo.

U pravu si za to da sluzi u CG, jer ne zna jezik, i to mu je tesko, mada olakšavajuće je sto ima nasih ljudi. Ali skupo je i za njegove roditelje da idu tamo.

Jednostavno neki ljudi i kad kazu sebi ok živjecu i bici zadovoljan sa posteno zaradjenom platom od 300-1000 eura, uvijek popuste i predju na drugu stranu, cak i pored dugogodišnjih kazni itd.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Neki dan joj na vrata došao čika što raznosi  sudska rešenja.

- Dobar dan, ovde živi XY.

- Ne, niti je ikad živeo. ( Svekar i svekrva su živeli u stanu od 1982/3 a svekrva sada živi sama . Nadam se:smeh1: )

Pogleda svekrva adresu - stvarno njena. Kaže mu da je to pogrešna adresa a on joj objasni da mora da ide da podnese taj neki prigovor.

I šta sad? Da podnosi prigovor zbog nečije greške? Ako ne podnese, šikucije kupe nameštaj i saksije?

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Branka62 рече

I šta sad? Da podnosi prigovor zbog nečije greške? Ako ne podnese, šikucije kupe nameštaj i saksije?

Обавезно нека поднесе приговор. И нека пази на рокове, изузетно су кратки.

Не би требало да има проблема са тим, посебно зато што тај неко никада ниеј живео на тој адреси стварно, али обавезно мора да поднесе приговор, јер ако не поднесе, онда се креће у спровођење извршења и онда ће муке да види (може и тада да се поправи, али много теже, и једноставно јој не треба та зафрканција).

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

Обавезно нека поднесе приговор. И нека пази на рокове, изузетно су кратки.

Не би требало да има проблема са тим, посебно зато што тај неко никада ниеј живео на тој адреси стварно, али обавезно мора да поднесе приговор, јер ако не поднесе, онда се креће у спровођење извршења и онда ће муке да види (може и тада да се поправи, али много теже, и једноставно јој не треба та зафрканција).

Uh, hvala ti puno. Ali ovo je stvarno ..... Šta reći?

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Opet malo ja da davim, a nisam sigurna ni šta hoću da pitam.

Elem, kao uvod, pristala sam da me formalno izaberu za upravitelja zgrade da nam ne bi nametnuli profesionalnog sa strane, jer svi su bili protiv toga a niko nije hteo da pristane na tu ulogu i tako više od sat vremena. Pošto mi je klinac kmečao i pravio frku na sastanku, ja kažem "Aj' ja ću pored tri posla i troje dece, i vidite da sam najgora opcija, već moram da idem". I oni me izaberu i ostanu dalje na sastanku.

Danas mi komšinica advokatica (ne ona što me je onomad zeznula, već jedna druga, koja se inače u odsustvu predsednika kućnog saveta bavila svim tim ali nije htela ni po koju cenu da pristane za zvanično postane upravitelj) donosi papire i između ostalog, dva odvojena zapisnika o sednici na kojoj sam izabrana. Jedan je u formi formulara, potpisan od strane svih prisutnih i odnosi se na moj izbor. Drugi je kucan i niko ga nije potpisao. Žena mi reče da treba da skupljam potpise po zgradi za njega. Na kraju se nalazi stavka o odluci da se zvanično žali opštini na komšije Rome u dvorištu zbog poljskog wc-a koji navodno nekako pravi problem za našu kanalizaciju na koju nije ni priključen (?). Navodno su tu odluku doneli nakon što sam ja otišla.

Tek posle sam videla da postoji i taj prvi potpisani zapisnik bez tog dela o Romima. Imam gomilu pitanja, za početak 1) čak i da su se to dogovorili bez mene (uz manje od 50% vlasnika stanova prisutnih), da li me takav dokument, ako je potpisan, realno obavezuje da podnosim nekakve zvanične žalbe u ime zgrade? 2) ako nisu, šta onda? da li je zapisnik 'lažiran' i podmetnut? 3) mogu li ja nekako zvanično da utvrdim da li nečiji nepriključeni poljski wc može da ometa kanalizaciju zgrade udaljene 30m? 3) da li je uopšte potrebno skupljati potpise za još jedan zapisnik sa sastanka ako jedan već postoji? 4) da li sam napravila ogromnu grešku što sam pristala na ovo i šta je najgore što može da se dogodi? Ispada da će i neki račun biti na moje ime, sad mi je frka jer kroz ovo kapiram da ova advokatica, koja inače već dugo ima neke lične zađevice sa Romima u dvorištu, prosto nije želela da bude lično odgovorna za započinjanje konflikta i plašim se za šta još ne želi da bude lično odgovorna.

Ako ste pročitali, svaka čast. Malo sam i razmišljala naglas. Glavna pitanja su: da li je potreban još jedan zapisnik? Da li može išta da se desi bez mog znanja za šta bih ja bila zakonski odgovorna? i Da li neka odluka stanara mene obavezuje ili mogu da ispita o čemu se tu realno radi? Hvala!

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Pozdrav, Imam jedno pitanje koje se tice intelektualnog vlasnistva. Trenutno spremam materijale za kurs koji treba da drzim u jednoj IT organizaciji. Kako da se obezbedim da ti materijali koje sam iskljucivo ja spremao budu samo moje intelektualno vlasnistvo? Na primer, da ne dodjem u situaciju da nakon sto odrdrzim kurs za tu organizaciju ne dodjem u situaciju da mi neko zabranjuje da te iste materijale upotrebim kako bi drzao kurs na nekom drugom mestu.

Hvala.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, djordje.pesic рече

Pozdrav, Imam jedno pitanje koje se tice intelektualnog vlasnistva. Trenutno spremam materijale za kurs koji treba da drzim u jednoj IT organizaciji. Kako da se obezbedim da ti materijali koje sam iskljucivo ja spremao budu samo moje intelektualno vlasnistvo? Na primer, da ne dodjem u situaciju da nakon sto odrdrzim kurs za tu organizaciju ne dodjem u situaciju da mi neko zabranjuje da te iste materijale upotrebim kako bi drzao kurs na nekom drugom mestu.

Hvala.

Definisi u ugovoru sa organizacijom da predavanje i materijali ostaju tvoja autorska dela i ako ne pise da sva prava na istim ili iskljucivo koriscenje prenose na njih, onda ti imas prava da ih dalje koristis kako zelis.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Поздрав,

Мене интересује да ли особа која је подигла стамбени кредит и купила стан може да пријави још неког  на ту адресу,  док  су јој папири о власништву  у банци док се стан не отплати?

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...