МилошБГ Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Па не знам брате прво шта подразумеваш под строго... У манастирима нпр постоји тримирје, кад у време часног поста прва три дана монаси не узимају храну а ни воду. Ако је то нпр строго, слажем се да већина (ако не и сви) мирјана то не треба да упражњава, али није у томе суштина ми овде целу тему разглабамо нешто друго, дакле пост или не. Дакле овде смо чули доста тога, од тога да поста као оваквог какав ми упражњавамо нема у канонима, до тога да је он будаласт и непотребан, до прасета за св.Николу до не знам чега и онда кад вам неко одговори, ви се хватате неких крајњих ствари и крајности, типа потпуног сиромаштва или тако нечег. Јуче сте ми рекли да нпр прасе за св.Николу је ок ако домаћин нема шта друго да изнесе на трпезу, онда сам ја навео па у ком броју постоји тако нешто, да домаћин напросто нема шта друго осим прасета да изнесе, то и ако постоји је јако мали број. Исто тако, наравно да пост ригорозан и строг за људе који су болесни,слаби или раде тешке послове или који су у потпуном сиромаштву не смеју упражњавати али не знам да ли је од почетка то тема, ако јесте, мислим у старту смо могли сви да се сложимо да је то тако. Наравно да неко ко нема, да неко ко је болестан или неко ко ради физички тежак посао мора умереније да пости и верујем да они који имају духовнике то већ знају и да им је то саветовано, не верујем да ико од људи из цркве тера неког физичког радника који ради 12 сати да мора да пости на води, наравно да ако болестан да неће постити строго или уопште, дакле ако је то поента онда не контам 27 страна расправе овде, па то је нормално. Саласије, -Владимир-, Bokisd and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 4 минута, Леон Професионалац рече Хиљадити пут - ,,oni koji najvise pljuju po Artemitima" управо бране Цркву од таквих парацркава које се играју литургија по туђим епархијама. Бранимо Цркву од великог папе Марка, екс-Артемија, који је себе прогласио за меру свега. Он бива Христом где год му се свиди, од Триглава до Ђевђелије а од скоро у Јужној Африци и шире, где год имају интереса. Исти систем као некада Хелен Вајт. Матора дртина која никада није схватала шта је Црква и како функционише! Улеђе баја у канонске послове других епархија, рукополаже, купује земљу, станове, прихвата рашчиње свештенике других епархија, па свештенике пензионере, измишља давно нестале инститиције хорепископа, чија је служба била мања и од данашњих свештеника - такве промовише епископима. Сам рукополаже назови епископе. Наместио је себе на место онига што спочитава римском епископу а шти римски није. И не знам више шта све не ради а Ви га помињете. Нечувено! Јој немојте тако...ја у уста нисам узео Артемија, а ви и Зоран се убисте да га овде спомињете и сад први пут кад сам га споменуо јер имате сличан наступ ми спочитавате да га спомињем и да је то нечувено. Понављам сличан наступ, шта год кажеш њима е канони то то то то то, онда сте многи од вас објашњавали да канони нису у цркви све и свја, до ове теме кад ишчупасте каноне како у њима нема пост и онда опет сад ви канони то то то то, заборављајући оно прво, да канони нису све и свја. А све што сте навели о њему се мање више слажем и потписујем, осим ових ружних речи. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 5, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 55 минута, Велизар рече Црква није прописала ниједним каноном три поста осим Великог. Па шта? Теби, изгледа, пост утиче на живце. Требало би да једеш неку јачу храну... Пост је дисциплина која се прописује канонима, па су зато 40 и среда и петак њима регулисани. Остало је све одими-дођими... Успењски пост је западног порекла, и помиње га папа Никола кога је Фоције анатемисао. Довољно ти је да читаш Мирковића па да видиш како је стихијски улетео тај пост, па су се и светогорци бунили против њега. Цариградски синод 1166 га установљује, Валсамон га прописује за Антиохију, а наш Сава га не прихвата. Није био послушан Светој Мајци Православној Цркви! Није био послушан као ти:))) Смешно је да мени наводиш одлуке Критског сабора, јер ја делим мишљење о. Љубе о том сабору. Дебилоштина је да се литургија свршава од оног који пости. Литургијски пост, да, али нешто друго не. Да ли бисте били љубазни да ми дате критичко издање или укажете на оригинал из Василија? И посаветуј се мало са твојим попом како да постиш, заиста ти удара на живце... Може срчка да те стрефи од неурозе... Августин, Augustinus, Тања1 and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 1 минут, МилошБГ рече У манастирима нпр постоји тримирје, кад у време часног поста прва три дана монаси не узимају храну а ни воду. Колики је број тих манастира и колики је број тих монаха који имају благослов да посте тримирје? пре 2 минута, МилошБГ рече Ако је то нпр строго, слажем се да већина (ако не и сви) мирјана то не треба да упражњава, али није у томе суштина ми овде целу тему разглабамо нешто друго, дакле пост или не. Већина не треба тримирје? Ма већини се НЕ СМЕ налагати тримирје. Већина нема за основну егзистенцију, стога - нек једу шта имају. пре 5 минута, МилошБГ рече прасе за св.Николу Куд поменух то проклето прасе? Не вадите ми речи из контекста! Добро знам шта сам писао. И шта је Вама до тога да ли ја једем прасе када код некога одем на славу и шта је Вама до тога зашто га нећу осудити. Расправљате о узвишеном посту а мене јурите за најниши облик поста, тј. за уздржање од меса?! Доста више о прасићима. Аман. пре 8 минута, МилошБГ рече Наравно да неко ко нема, да неко ко је болестан или неко ко ради физички тежак посао мора умереније да пости Не мора уопште да пости одричући се хране, зато о. Зоран и помиње да је комотно решење са се одрекнемо омиљене хране. пре 10 минута, МилошБГ рече не верујем да ико од људи из цркве тера неког физичког радника који ради 12 сати да мора да пости на води Ви не верујете а ми знамо да постоје такви духовници. Ни болеснике не штеде изузев оних на самртном одру. И то испитују по својој савести. пре 11 минута, МилошБГ рече дакле ако је то поента онда не контам 27 страна расправе овде, па то је нормално. A не! О. Зоран је написао чланак и њега подупро чињеницама. Објаснио је и касније да је једини канонски пост Четиридесетница, среда и петак а да осталим постовима канони не обавезује верне. Такође, прегршт болесних ситуација је наведено о налагању и условљавању поста ван прописаног (ако Вам је воља читајте ,,прописаних") постова које нису постили свети на које се често позивате а ни апостоли. Показано је свима да апостол не обавезује ни на један пост већ наглашава да онај који не једе не осуђује онога који једе и обратно, па да је Златоусти на Васкрс (а свака недеља је Васкрс) причешћивао све, и оне који су постили храмом и оне који нису, дакле - поента читаве приче је да Причешће није условљено постом. То значи да ни спасење није условљено постом. Читајте Писмо. Augustinus, ronin, Paradoksologija and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 18 минута, МилошБГ рече Јој немојте тако...ја у уста нисам узео Артемија, а ви и Зоран се убисте да га овде спомињете и сад први пут кад сам га споменуо јер имате сличан наступ ми спочитавате да га спомињем и да је то нечувено. пре 18 минута, МилошБГ рече А све што сте навели о њему се мање више слажем и потписујем, осим ових ружних речи. A do samo pre godinu dana si imao problem sto ja zaista i Artemija i sve ljude oko njega,vernike smatram bracom iliti svojima . Ipak priznaces, nije bitno koliko je ko puta spomenuo, rijeci imaju tezinu, i ona je bitna. Samo se glupi ljudi ne mijenjaju. Леон Професионалац, Zoran Đurović, Augustinus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 16 минута, МилошБГ рече Јој немојте тако...ја у уста нисам узео Артемија, а ви и Зоран се убисте да га овде спомињете и сад први пут кад сам га споменуо јер имате сличан наступ ми спочитавате да га спомињем и да је то нечувено. ,,Нисам ја него сте Ви" и ,,нисам ја крив, жена коју су ми дао ме превари" - сад ми је јасно зашто се толико ,,примате" на пост храном. Ех, варате се ако мислите да је могуће да пошћењем на храни компензујуте овакве ствари! + + + Елем, наравно да помињем јер они и њихова ,,чада" која су остала у Цркви су само фиктивно у њој, такви буне народ оваквим глупостима, такви терају људе да посте и суботама и недељама, њима је пост услов за Причешће. Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and Augustinus је реаговао/ла на ово 3 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Због количина пријава, и због тога што не умете нормално да разговарате, тема се закључава. Ivan Marković, Goku and Јанко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Водите рачуна о томе да је пост. Велизаре, поведи рачуна да опет не буде санкција. Тема откључана. Zoran Đurović, Augustinus, Milan Nikolic and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 26 минута, Милан Ракић рече Водите рачуна о томе да је пост. Велизаре, поведи рачуна да опет не буде санкција. Тема откључана. У теми о посту админ позива да се води рачуна о посту. ZRUception. Paradoksologija, Zoran Đurović, Ivan Marković and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 1 минут, Juanito рече У теми о посту админ позива да се води рачуна о посту. ZRUception. U temi o postu admin u svom postu poziva da se pazi na post, jer postimo i kad postujemo. Juanito, Zoran Đurović, Леон Професионалац and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 3 часа, Леон Професионалац рече Колики је број тих манастира и колики је број тих монаха који имају благослов да посте тримирје? Већина не треба тримирје? Ма већини се НЕ СМЕ налагати тримирје. Већина нема за основну егзистенцију, стога - нек једу шта имају. Куд поменух то проклето прасе? Не вадите ми речи из контекста! Добро знам шта сам писао. И шта је Вама до тога да ли ја једем прасе када код некога одем на славу и шта је Вама до тога зашто га нећу осудити. Расправљате о узвишеном посту а мене јурите за најниши облик поста, тј. за уздржање од меса?! Доста више о прасићима. Аман. Не мора уопште да пости одричући се хране, зато о. Зоран и помиње да је комотно решење са се одрекнемо омиљене хране. Ви не верујете а ми знамо да постоје такви духовници. Ни болеснике не штеде изузев оних на самртном одру. И то испитују по својој савести. A не! О. Зоран је написао чланак и њега подупро чињеницама. Објаснио је и касније да је једини канонски пост Четиридесетница, среда и петак а да осталим постовима канони не обавезује верне. Такође, прегршт болесних ситуација је наведено о налагању и условљавању поста ван прописаног (ако Вам је воља читајте ,,прописаних") постова које нису постили свети на које се често позивате а ни апостоли. Показано је свима да апостол не обавезује ни на један пост већ наглашава да онај који не једе не осуђује онога који једе и обратно, па да је Златоусти на Васкрс (а свака недеља је Васкрс) причешћивао све, и оне који су постили храмом и оне који нису, дакле - поента читаве приче је да Причешће није условљено постом. То значи да ни спасење није условљено постом. Читајте Писмо. Nebitno koji je procenat, to sam samo izvukao onako kao primer. Ne vadim ti nista iz konteksta, ali ajde necu da pricam vise o prasetu, mada ko prica o vama licno, ja prvi ne radim, ali ok. Spasenje i ja smatram da nije uslovljeno postom, ali za pricesce je potrebna priprema, ako bi to sve shvatili kao neku vrstu rutine i olako pristupali casi, ne znam koliko bi to bilo dobro. Na kraju krajeva, oni kojima ste vi, otac Zoran nekakav autoritet poslusace vas, onima koji niste poslusace nekog ko mu jeste autoritet i mirna Backa. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 3 часа, Тања1 рече A do samo pre godinu dana si imao problem sto ja zaista i Artemija i sve ljude oko njega,vernike smatram bracom iliti svojima . Ipak priznaces, nije bitno koliko je ko puta spomenuo, rijeci imaju tezinu, i ona je bitna. Samo se glupi ljudi ne mijenjaju. Ne znam kakve sad veze ovo ima sa tim. Artemija sam podrzavao ili imao neku vrstu odredjene simpatije (doduse verbalno jer nisam isao na njihove sluzbe) do odredjenog trenutka, kad su presli odredjenu granicu po mom skromnom misljenju vise nisam ali sam kritikovao i sad i tad stvari za koje ja mislim da su pogresne, bile tamo ili vamo. Samo ne vidim razlog vadjenja sta sam pisao pre godinu dana na forumu u svrhu ove teme, ali dobro. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Ваљда је циљ задобијање Царства Небеског а не дуг живот у блату. Али, коме је циљ ово друго обично никако не може да разуме оно прво и усрђе које се често рађа њиме. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 3 часа, Леон Професионалац рече ,,Нисам ја него сте Ви" и ,,нисам ја крив, жена коју су ми дао ме превари" - сад ми је јасно зашто се толико ,,примате" на пост храном. Ех, варате се ако мислите да је могуће да пошћењем на храни компензујуте овакве ствари! + + + Елем, наравно да помињем јер они и њихова ,,чада" која су остала у Цркви су само фиктивно у њој, такви буне народ оваквим глупостима, такви терају људе да посте и суботама и недељама, њима је пост услов за Причешће. Ne znam sad sto dramatizujete i pravite od sebe zrtvu, a od drugih ovog puta mene - fariseja ili sta vec. Artemija ili Marka ili kako god nisam spomenuo dok nije bio spomenut 150 puta ovde, onda sam ga spomenuo samo opazajuci da i ta strana prica slicnu pricu kad nesto objasnjava kanoni kanoni kanoni...onda kad je od njih to, dolazi do objasnjenja da kanoni nisu ograda i sve i svja, sad smo preokrenuli uloge i to sam samo zapazio da odjednom kada vama (ne vama licno) odgovora vi posezete za istim argumentima, kanoni, kanoni, kanoni, samo ovaj put ispada da su kanoni zaista sve i svja, pa posto kanoni nisu pripisali post onda odjednom post je beskorisan kao i oni sto potezu ko pali svece po kanonima u sinagogi da bude odlucen np.. I kad sam samo to primetio napali ste me sto spominjem uopste to ime, a da niste shvatili da ste vi i otac Zoran u svakom drugom postu spomenuli istog. Sad jos ispade, da su oni jedini problem ako je to uopste problem sto zagovaraju post pred pricesce. Kao da nemamo sve druge vladike, mitropolite, patrijarha, svestenike, monahe koji toboze ne zagovaraju post pred pricesce. U mojoj crkvi je za pricest potrebna priprema i ispovest. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Како постити. Лево - исправно. Десно - погрешно. RYLAH, Леон Професионалац, Страле and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука