Ivan Marković Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 4 часа, Vedran рече Онај ко укаже на сву, глупост, бесмисао и штетност оваквих предлога не иде у крајност. У крајност иду они који износе овакве предлоге и представљају их као учење Цркве. Dobro, ali ko to čini? Budi konkretan. Izneo si prilično ozbiljne optužbe na račun "nekih", ali mi ne videsmo ništa konkretno. Ko? Gde? Kada? Kako? Pod kojim okolnostima? Bio si svedok ili čuo priče? Ako je ovo drugo, da li su priče iz prve, druge, treće, četvrte ruke ili narodno predanje od onih mnogih tako karakterističnih za forumsku pink bratiju! Dakle, prijatelju, dokaze na sunce! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 5 часа, МилошБГ рече Spasenje i ja smatram da nije uslovljeno postom, ali za pricesce je potrebna priprema, ako bi to sve shvatili kao neku vrstu rutine i olako pristupali casi, ne znam koliko bi to bilo dobro. Да, потребно је да имамо вере и љубави, то је припрема. Какав сте хришћанин ако се припремите пред чашу а после по старом? Као неуредан човек који се окупа за венчање а после је и даље неуредан. Каква је сврха? То је лицемерно. Хришћанин је увек спреман за Причешће. Та припрема није пост. Он није потребан за Причешће а то видимо јер се ван поста Причешћујемо а не постимо. Ми немамо проблем док сами тумарате постећи се пред Причешће али кад тако почнете да учите друге онда настаје проблем. На крају, и да олако приступи неко Чаши, ко сте Ви да ми браните нешто што није Ваше и да ли ће његов одговор који гласи: постио сам, нисам јео то и то - нешто значити уколико лаже? О каквој припреми пред Причешће уопште говорите? Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović, Lady Godiva and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 5 часа, МилошБГ рече Artemija sam podrzavao ili imao neku vrstu odredjene simpatije (doduse verbalno jer nisam isao na njihove sluzbe) do odredjenog trenutka, kad su presli odredjenu granicu po mom skromnom misljenju vise nisam ali sam kritikovao i sad i tad stvari za koje ja mislim da su pogresne, bile tamo ili vamo. Црква је рекла шта мисли о њему и дружини али Ви сте чекали Ваше скромно мишљење - дакле лепо кажем: Ви и Цркву а и Бога правите по својој мери. Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 5 часа, МилошБГ рече Ne znam sad sto dramatizujete i pravite od sebe zrtvu, a od drugih ovog puta mene - fariseja ili sta vec. Нема драме, зато добро прочитајте ово и покушајте да схватите: Нисам ја него сте Ви" и ,,нисам ја крив, жена коју су ми дао ме превари" - сад ми је јасно зашто се толико ,,примате" на пост храном. Ех, варате се ако мислите да је могуће да пошћењем на храни компензујуте овакве ствари! пре 5 часа, МилошБГ рече Artemija ili Marka ili kako god nisam spomenuo dok nije bio spomenut 150 puta ovde, onda sam ga spomenuo samo opazajuci da i ta strana prica slicnu pricu kad nesto objasnjava kanoni kanoni kanoni...onda kad je od njih to, dolazi do objasnjenja da kanoni nisu ograda i sve i svja, sad smo preokrenuli uloge i to sam samo zapazio da odjednom kada vama (ne vama licno) odgovora vi posezete za istim argumentima, kanoni, kanoni, kanoni, samo ovaj put ispada da su kanoni zaista sve i svja, pa posto kanoni nisu pripisali post onda odjednom post je beskorisan kao i oni sto potezu ko pali svece po kanonima u sinagogi da bude odlucen np.. I kad sam samo to primetio napali ste me sto spominjem uopste to ime, a da niste shvatili da ste vi i otac Zoran u svakom drugom postu spomenuli istog. Канони нису ,,все и всја" (нe cве и свја!) и не дао Бог да буду, они нису последица идеалног. То смо већ објаснили. Онда су се неки позивали на каноне па смо објаснили да ни канони не прописују то што тврде. Дакле, канони нису непотребни али нису пресуђујући, навео сам оно од Еп. Игнатија да где има љубави тамо канони не играју велики улогу. Управо Ваши који се канона латише од канона и гину јер их канони не оправдавају већ они тврде супротно канонима. Објаснио сам зашто смо их пoмињали - јер је то што Ви причате управо њихова глупост. Нема припреме пре 5 часа, МилошБГ рече Sad jos ispade, da su oni jedini problem ako je to uopste problem sto zagovaraju post pred pricesce. Kao da nemamo sve druge vladike, mitropolite, patrijarha, svestenike, monahe koji toboze ne zagovaraju post pred pricesce. Огроман је то проблем и што Ви то заговарате и што ти побројани то раде. Мада сви побројани то не заговарају баш тако јер да је тако онда се ни један од њих не би причестио или би сваки нон-стоп постио. Због тога је о. Зоран написао текст. Вероватно нисте испратили све његове текстове, да јесте - не бисте паки и паки постављали питања на која је давно одговорено. Погледајте његов текст о Св. Амброзију Миланском. пре 5 часа, МилошБГ рече U mojoj crkvi je za pricest potrebna priprema i ispovest. Када кажем да се ради о талибанима онда се многи љуте! Причешће није условљено постом, исповедам се пар пута годишње а причешћујем се стално. Васкршњи је пост и позивамо верне да приђу Чаши средом, петком, суботом и недељом - да ли ће се сваки пут исповедати? Не! Oпет, какав хришћанин има потребу да се исповеда сваке седмице? Једном учињени грех који је исповеђен се не понавља, шта Ви и слични свакодневно исповедате? Убијеш човека па ти ,,поп опрости" па опет тако стално, или превариш жену па исповедиш па опет превариш па исповедиш? То од Тајне Покајања правите зајебанцију?! Шта има ту да се прича више? Или про форме долазите по разрешну молитву jeр поп разрешава ,,влашћу њему даном"? Јаојаомајкомила! Lady Godiva, Volim_Sina_Bozjeg, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 5 часа, Lady Godiva рече Једно питање за све, пошто је овако и у мојој цркви. Ако је за причешће неопходна припрема, да ли то значи да људи треба увек да посте, јер се Литургија служи, сваке недеље и на црвено слово? Зашто уопште и служити Литургију и претварати хлеб и вино у Тело и Крв, кад нико не сме да приђе сваки пут, осим свештеника, беба, бакица на умору? Зар није смисао да сви постану једно у Христу? Због тога што вас многи неразумни малтретирају и пишем све ово. Знам да на пуно места условљавају верне. Жао ми је, жао ми је превасходно тих који условљавају. Вама бране а они се без блама и гриже савести причешћују. Paradoksologija, Volim_Sina_Bozjeg, Lady Godiva and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 5 часа, МилошБГ рече Koliko ja znam, svako ko posti redovno sve postove i svaku sredu i petak moze da se pricesti svake nedelje na liturgiji. По тој логици треба да прође читав годишњи круг да би неко почео да редовно прилази Чаши? Не бива! Опет је то условно речено. Не једе одређену врсту хране а једе брата. Толико смо загризли у тај приземни материјални (за разлику од хришћанскиoг ;-) )да само о стомаку размишљамо. Уколко сад нешто не променимо наша деца неће знати шта је пост сем поста у храни! И детету, када га уводимо у Цркву, постепено налажемо пост. Тако и са старијима. Шта треба да погубимо те овце неразумно им налажући терет који не могу да носе? Због тога је већини пост мука и патња уместо да љубав буде и покретач и циљ. Онда пост нема поправни карактер, наместо тога долази казнени, да пробам тако да се изразим. Тако посте они који на то позивају - само тањир. Опет се враћамо на храну која је последња по битности и у канонском посту, не може, једноставно не може тако. Carinik, МилошБГ, Lady Godiva and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 5 часа, Vedran рече Па чак и ово што сте навели "изузев оних на самртном одру", на велику жалост, није тачно. Јер неки и од таквих, умирућих, траже пост, од "три дана" или "макар један дан". Веровали или не! Тим поводом сам ја прошле године написао једнан краћи текст, анализу, њихових аргумената (фалсификата) која се може причитати овде: https://sozercanje.wordpress.com/2016/03/16/духовни-геноцид-или-како-умирућим-уск/ Тачно је да има оних свештеника који умирујућима траже пост, има и верних који саветују тако, нажалост. А и ако не траже ми треба да их ослободимо тог ропства. Ведран*, ikrasil and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 6 часа, Велизар рече Поводом тврдње како пост убија у младим годинама: архиепископ Никон Рождественски у свом тексту "У заштиту светог поста" из 1913. године пише ово: "Симеон столпник стоял на столпе 80 лет, а всего жил 103 года; Кириак отшельник жил 109 лет; Алипий столпник — 118; Иоанн молчальник — 104; Антоний и Феодосии Великие по 105; Павел Фивейский — 113; Павел Комельский — 112; Анин — 110; Макарий Александрийский — 100. Марк Фраческий только в пустыне провел 95 лет, не считая того, сколько жил в мире. И другие многие жили по сто лет, а до 90 — большая часть... " "Симеон столпник је на стубу стајао 80 година а укупно живео 103 године; Киријак отшелник је живео 109 година, Алимпије столпник - 118, Јован Ћутљиви - 104, Антоније и Теодосије Велики по 105; Павле Тивејски - 113, Павле Комељски - 112; Анин - 110; Макарије Александријски - 100; Марко Трачески је у пустињи провео 95 година, не рачунајући време које је проживео у свету. И многи други су живели по сто година, а до 90 - већина њих. А Ви бисте да продужите земаљски живот. По томе испада да постимо да би имали добри здравље, хришћани првих векова журили у смрт а ми је одлажемо? Не иде да чинимо грехе против тела, то можемо учинити ако постимо како налажу неки ,,духовници" али не иде ни да постимо због тела и дужег живота. Господ је умро у 33. а ово пута три. :-D Јако сте ми чудни Велизаре. Таман помислим да бијете само у једну крајност кад оно, Ви одете у другу. ikrasil је реаговао/ла на ово 1 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 5 часа, Zoran Đurović рече Свети Симеон Ветхи је био стилит, рођен око 389. године у селу Сис у малоазијској области Киликија, а преминуо 24. јула 459. године у месту Калат Симан. Dakle, 70 година; Трачевски по свој прилици није ни постојао... У суштини је ово глупост о којој желиш да се расправљаш, јер скоро умре нека Американка са 120 љета, а за доручак је јела сланину. Ти немаш ни трунку инклузивности и зато моје речи тумачиш на сопствену пропаст. Нигде и никад нисам рекао да пост убија оне који посте. Не, него сам негирао да је: 1) пост гарант здравља, 2) и тврдио да пост без разума убија човека. Ти би сада као суботари да нам увалиш причу како је пост здрав. Сигурно је да човек треба да води рачуна о здрављу, али да пости ради здравља је ствар која нема ништа заједничко са хришћанством. Ти си се испостио више од Христа; он је постио само једном у животу, па су га зато називали изелицом и пијандуром. Није био подвижник као ти. Није био тако узвишен аскета као ти ни Јн Крститељ, јер је јео скакавце. Мрсио нон-стоп. Мада је његова дијета била сурова, па су неки, који немају никакве везе са тобом, говорили да је демон у њему. Видиш, пријатељу, разлика између мене и тебе је једноставна: ти осуђујеш оне који једу; ја не осуђујем ни оне који једу ни оне који не једу; осуђујем оне који не једу и прописују то као универзално правило и услов за причешће. Можда сам ти сада јаснији? Били сте јасни од почетка. Авај! Volim_Sina_Bozjeg and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 1 сат, Ivan Marković рече Možeš li nečim konkretnim da potkrepiš ove tvrdnje? А прецизно које тврдње? "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 5 часа, МилошБГ рече Pa nisam to ja izmislio, odgovorio sam samo ono sto znam zahvaljujuci svestenicima iz crkve. Koji motiv oni imaju da pogresno uce ako uzmemo da je tvoj stav ispravan? Pitam, ne znam. Објаснио Вам је који је мотив у питању. Верујем да, уз оно што је отац побројао, велики мотив лежи у њиховом незнању. А незналица ће до смрти да брани своје незнање чак мислећи да то ради ,,у име Његово". w.a.mozart and Lady Godiva је реаговао/ла на ово 2 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 1 сат, Ivan Marković рече Dobro, ali ko to čini? Budi konkretan. .... Dakle, prijatelju, dokaze na sunce! Пријатељу, ако прочиташ текст видећеш да постоје референце на једно место где су такве глупости биле објављене, ради илустрације. А ако познајеш наше црквене околности онда ћеш знати и без тога да ја не правим овде никако сламнато страшило против кога се борим него говорим о реалним стварима. Милан Ракић, Volim_Sina_Bozjeg and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 5 часа, Zoran Đurović рече Мене моја жена често критикује што имам отрован језик, што псујем, и неке нељуде шибам као Бог ђавола. Ја јој кажем: То радим намерно, јер када ми сутра мошти замиришу, и прославим се чудима на гробу, да не дођу кретени који би могли да кажу: Он се то шалио, само се претварао, јуродиви Ава! - Не, ја се не претварам него говорим оно што мислим. Ја презирем религијску свест, јајаре. Па то и Писмо вели другим речима: Испљунућу те јер си бљутав! Зато сам ти брате саветовао да се што пре упокојиш па да доживим машем твојим моштима као потпором за моје резоновање. Volim_Sina_Bozjeg and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 5 часа, Тања1 рече Gledam da odgovorim malo kratko. Ima veze jer drugi mogu da nauce iz ovoga da sto ste zapisali u toj drugoj temi nije verodostojno da se cita. To sto tamo pise je nesto drugo, stavovi koje niste demantovali, ili ko cita Vase poruke da samo gleda na datum i vreme koji se daju Vasim porukama a ne na Vase stavove, jer sadrzaj poruka u najmanju ruku za godinu dana bice veoma nepouzdan, ovo govorim jer na forumu ne nalazim listu kritika stvari sad i tad bivse Vam brace, ako mi ukazete na teme gde ste ih kritikovali PRE ove, ja cu Vam se izvinuti za razlog vadjenja. Сејо, нека, добро је да их критикује, добро је да се уразумио. :-) Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 6, 2017 Пријави Подели Написано Март 6, 2017 пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Da ali je Tanja precizna ona zna šta si ti rekao a u toku godinu dana nisi niti demantovao stav niti si ostalim stavovima do danas pokazivao drugačije mišljenje a u debati koja se navela na markovite Tanja je to naravno smatrala relevantnim, mislim da je sada sve jasno da se ne nastavljamo. Проблем је већи уколико се причешћивао у Цркви а заговарао Љуљаке. Зато сам поменуо оне који су само фиктивно у Цркви а роваре темеље Тела. Нека га, добродошао је, само да се не коврне као Пантелејмон, или како се већ зове, кад је схватио да неће бити епископ у СПЦ па оде да буде егзилски јоханезбуршки хорепископ. Volim_Sina_Bozjeg and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука