Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

1 hour ago, Tumaralo. рече

Al ne moramo uzeti u ortodoksnom smislu Platona. Nisu ni Oci. Neoplatonisti su malo modifikovali pa su Oci od njih nešto usvojili a nešto modifikovali... kako koji. Ne mora ovo citarano da se podrazumeva.

Sloboda je vrlo problematična u ovom slučaju. Mi smo stvoreni, zar ne?

Nema veze da li za 6 dana ili za milione godina ili trenutno. Sloboda bića koje ima uzrok je vrlo problematična as I see it.

"say, [O Muhammad], 'If you should love Allah, then follow me, [so] Allah will love you." (Al Imran: 31).

Plus piše da je Alah kreator formi.

Setimo se da su najhrišćanskije i najhelenističkije oblasti lagano pale pod Islam.

Да управо тако"Реци ако Алаха волите мене следите,,и вас ће Алах волети и грехе вам опростити."-а Алах прашта и самилостан је.

Ово што наводиш да је Бог краетор форме људи не познају ислам и мисле д аје то копија јудаизма не схватајући колико је ту неоплатонизма и у фалсафи и у каламу(теологији и филозофији) а поготово у ономе што се зове хикма илахија божанска мудрост.Па и на српском су објављени исламски филозофи.Рецимо ако читате зборник Ал кафи(што значи довољно) он садржи Основе пете школе или џаферитског фикха.То је шиизам.Фикх значи право.Али први том почиње како Бог најпре ствара први интелект и прича са њим.Прва два тома од 8 су као да читате Прокла дијадоха или Плотина.Те књиге нису преведене на српски.Ислам себе дефинише као религију знања и у Курану се на једном месту каже"Тражите знање чак и у Кини" Например Први имам у шиизму Али значи заповедник верника се назива амир ул муминин а за инициране амир ул нал што значи заповедник пчела-оних који скупљају знање као пчеле мед.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 8 часа, Ведран* рече

Имаш снимак где Анемични напао Кркана?:))

Пернар вам тролује медије са витамном Ц, :))

Крстичевић баца играчке по Сабору, Марас прави авиончиће од папира, Пленки прети Грмоји, Есих се распиштољила на Пленкија, а успут палаца змијским језиком на Србе, Гласновић вели да ће скочити са савског моста, :))

Одлично је почела година!

Vedrane,znaš ti onaj pozdrav susjedi?"Dobro jutro suseda,šta ima kod mene??:)))

Nemoj da si umišljaš da si netko jer je Putin sletio kod tebe na sarmu..:tongue:

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Isusovo magare рече

Nemoj da si umišljaš da si netko jer je Putin sletio kod tebe na sarmu..:tongue:

Pardon,ajvar i kajmak..sad viđah..

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Isusovo magare рече

Види како би мене магаре радо спаковало само у Србију. Да гледам "своја посла" цццццц

:trtmilo:

Мало морген!

И код тебе је код мене. Све су то моја посла, све је то моје, и не мош ми ништа. :tongue:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Tumaralo. рече

Ali opet su moguća oštećenja koji ti uništavaju neki deo memorije. Zamisli dobiješ Alchajemer i zaboraviš decu... To je poprilična promena.

Moguća su i oštećenja kao u filmu Memento. To je stvarno fucked up

Pa šta ima veze što se to može desiti? Nije li Bog u stanju da restauriše sve u svoje zdravo stanje? 

пре 7 часа, Tumaralo. рече

Svakako da nema zasebne strukture u meni. Esencija, ako je esencija, ne može biti u prostoru.

Sveti Maksim Ispovednik govori o besmrtnosti ljudske duše:

https://pravoslavljepzv.wordpress.com/2014/08/26/besmrtnost-duse/

Ovo je copy-paste Platonove teorije...

Jesi čitao onaj avin tekst gdje citira Jefrema Sirina? Sirin sam tu zaključuje da ako je oko slijepo, i duša je slijepa, ako neko ne čuje, ni duša ne čuje....znači ako neko oboli od alchajmera ili ima oštećenja kao u filmu Memento, nikakva mu duša tu ne pomaže, tj ne doprinosi njegovom integritetu. 

Prema tome naglasak je na tijelu kroz tijelo doživaljamo ovaj svijet i kroz tjelesna iskustva se i izgrađujemo, neko više neko manje neko se možda i ne izgradi skroz...mi ne znamo zapravo kako će kome Bog to uzeti kao kriterij da se s njim sjedini u vječnosti. 

Ostaje da damo ono što je najbolje u našoj moći. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

:)):)):))

Слатко се насмејем кад прелетим преко баљезгарија овога "аве" :)). Као што рекох, навијам за интелигентну глупост која се приказује врхунском памећу јер ми изјутра увек измами осмех док прелиставам шта је овде исписано у међувремену.

На примеру овог његовог "адвоката" који ми спочитаваше како нисам смео да се усудим да га опишем онаквог какав стварно јесте видимо да кад неко лаже на велико никакав му није проблем да лаже и на мало. Дакле, ко лаже овде годинама друге како је тзв. еволуција тачна није му проблем да потпуно изокрене чињенице и да онога ко је архипростачина тј. "ава" назива некаквом жртвом. А овај је тек архетип лажова. Форсира сам неку причу и онда даље надограђује гомилу лажи глумећи неког великог мудраца :)).  То ми је најжешће од свега :)). Све то што дотични пише можемо данас лако наћи у адекватној литератури, али овај користи некакву простачку методу заплашивања увредама не би ли изазвао код њих некакво дивљење, шта ли. Све је то патетично, бедно и провидно али класичан лажов какав јесте има одређеног успеха у томе једино и само захваљујући бескичмењаштву појединих. Те недотупавне и провидне форе код мене не пролазе.

Подели на овим сајтовима

Поставља се питање која је мотивација свих ових самонабеђених псеудо-учитеља да лажу овде народ годинама. У питању је највероватније класичан интелектуални снобизам, комбинован са недовољном интелигенцијом и егоманијом.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zoran Đurović рече

Горанов омиљени инструмент: 0506_music

Твој омиљени инструмент би био неки адекватан лажима које просипаш месецима овде. Већег лажoва од тебе чини ми се да нисам срео у животу. Можда један, али тај је баш дибидус квареж од човека. 

У том контексту, "инструмент" који би теби пасовао су медији пошто знамо да се преко истих доста лаже. Можеш комотно да се такмичиш са новинарима CNN-a нпр.

Подели на овим сајтовима

Господо, апелујем на све вас-учеснике у дијалогу, да се оканете личних препуцавања.

Пишите слободно о теми, свако са свог становишта, али молим да се оканете зађевица које се тичу, а кроз искуство ових 800 и кусур страна теме, личног доживљаја саговорника који се не слаже-да се тако изразим са вама. То како неко изгледа, да ли је или није школован, да ли је атеиста, антитеиста, верник, агностик, леп, ружан, стручан, нестручан и додај по жељи, заиста не треба да буде утисак (за посматрача са стране) на овој теми. 

Заиста, постаје несврсисходно и у складу са тиме, уколико се настави по досадашњој матрици, тема ће бити закључана.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Nije li Bog u stanju da restauriše sve u svoje zdravo stanje? 

znači ako neko oboli od alchajmera ili ima oštećenja kao u filmu Memento, nikakva mu duša tu ne pomaže, tj ne doprinosi njegovom integritetu. 

mi ne znamo zapravo kako će kome Bog to uzeti kao kriterij da se s njim sjedini u vječnosti.  

Pa upravo sam o ovome govorio Avokadu. Posle je prokomentarisao da je to robotska koncepcija pa sam  ja u sledećem postu pokušao da mu objasnim na šta sam mislio i da produbim priču. Pokrijem različite moguće aspekte.

Ovim citiranim ti impliciraš da svaki čovek poseduje integritet i određeni identitet u koji nas Bog može restaurirati. To sam i ja govorio.
Ne negiram ja telo kao neki gnostik, by the way.

Bog će nas restaurirati u naš identitet, obnoviće naš integritet, a mi ne znamo do kraja koji je kriterijum za to ali Bog zna! Samo veruj...

O tome radi... na kraju dana to je stvar intuicije i vere... jer ono što empirijski možemo utvrditi ne govori nam ništa o određenom indentitetu (već o fluidnom).

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Tumaralo. рече

Bog će nas restaurirati u naš identitet, obnoviće naš integritet, a mi ne znamo do kraja koji je kriterijum za to ali Bog zna! Samo veruj..

Samo nesto da dodam ,... restauracija u nas indeditet,... jeste po hriscanstvu vaskrsenje tela, (kao deo naseg integriteta )....tj. obnova integriteta samo tela, bez sjedinjenja sa dusom, onda nemamo obnovu integriteta.:945729:.... i na kraju, koji je taj krajnji  kriterijum Boga za obnovu naseg integriteta,... pa, sud nad time sta smo radili sa tim nasim full integritetom u ovom zivotu...

(Tumaralo, ne mogu da pohvatam, ti si vernik i ides u crkvu,...ili, postoji neki modus vivendi ..Just_Cuz_19 .. )

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Tumaralo. рече

Ne još. Nije robotska ako imamo slobodu.

Pa sudeći po onome što dalje u tekstu navodiš...

Цитат

Neodoljiva sila tera vrednog čoveka da radi isto kao što neodoljiva sila tera lenjivca da bleji. I jedno i drugo su samo karakterne crte koje se prosto pokazuju, nisu plod izbora.

... nemamo slobodu.... ili ja ne znam šta ti podrazumevaš pod slobodom ako to ne podrazumeva slobodu izbora da radiš ili da blejiš.

Цитат

Sa naučno-naturalističkog stanovišta jednostavno nema slobode. Svi smo bio-roboti.

Zavisi od toga šta podrazumevaš pod slobodom... čini mi se da apologete i deterministi ovde često podrazumevaju kao da sloboda izbora postoji samo onda kada ama baš ništa ne utiče na tvoj izbor, ništa ga ne determiniše, kao da ako treba da odlučiš između A i B ako šanse da izabereš jedno ili drugo nisu 50% (random) onda nema slobode izbora.

Kao što svi znamo, takva vrsta slobode ne postoji kod ljudi i bila bi jeziva da postoji... kada biraš da li da vrelu peglu prisloniš uz lice ili ne, šanse nisu 50%, jer je tvoja odluka determinisana tvojim znanjem o tome šta vrela pegla može da uradi na tvom licu i znanjem da ćeš u tom slučaju trpeti boli i ostale posledice koje su neprijatne za tvoj nervni sistem, te ne želiš da ih trpiš, a ovo znanje je determinisano fizičkim zakonima koji "propisuju" šta će ti se desiti kada prisloniš vrelu peglu na lice tj. okolnostima da ta radnja ima baš takve posledice... to sve utiče na tvoj izbor i on nije random, te šanse nisu 50%... ti naravno možeš da izabereš i ono drugo ali u 99,99999....% slučajeva to nećeš izabrati...

U svim ostalim raspravama čak i deterministi i apologete koje ovo koriste kao neki argument from emotion (većina ostalih ljudi i inače ne koristi ovako tu reč) reč "sloboda" ne znači to, nego znači odsustvo spoljne prinude na tvoju volju. Znači da tebe nije neko drugi ili nešto drugo prinudilo da nešto uradiš, ne uradiš ili trpiš suprotno tvojoj volji... bez obzira na to što istorijat tvoje ličnosti, znanja, emocija i geni svi zajedno utiču na to da tvoja volja bude takva kakva je... 

Цитат

Baš kao i životinje. Zato religiozan čovek (ili nedosledan ateista) pravi razliku pa kaže "za razliku od životinja čovek ima razum i slobodu".

Super, onda sam dosledan ateista jer ne mislim da životinje nemaju razum i slobodu.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Avocado рече

Pa sudeći po onome što dalje u tekstu navodiš...

Napravio sam izričitu diferencijaciju. Komentarišući konstrukciju iz prethodne poruke, rekao sam u smislu "nije nužno robotska sama po sebi jer... "

Pa sam onda u sledećem pasusu- "hajmo sada da razmotrimo šta bi to bila robotska konstrukcija...".

Ovo prvo je šireg opsega. Može obuhvatati slobodu a i ne mora. Ono važi kakav god stav o slobodi usvojili. Samoočigledna istina je da svaki razvoj bića predstavlja aktuelizaciju potencijala. Potencijal je ograničen ili Bogom ili prirodom ili jedno i drugo, kako ko veruje.

пре 3 часа, Avocado рече

Zavisi od toga šta podrazumevaš pod slobodom...

Napisao sam 3 moguća stava, možda je trebalo da ih numerišem zbog preglednosti....

Lično, lomim se u okviru hrišćanskog gledišta između avgustijanskog i pelagijanskog gledišta baš kao i Crkva kroz istoriju. :D Bilo kako bilo, za mene je sloboda dogmatska kategorija. Verujem u to jer "deluje ispravno" (dogma u prevodu znači ono što deluje ispravno). A zašto mi to tako deluje? Jednostavno je tako... verujem kao što imam nagon za hranom, niko me nije učio ni jedno ni drugo, mogu samo da konstatujem stanje stvari.

Ili kao što bi Kristofer Hičens bio vickast: "of course we have free will, we have no other choice".

пре 3 часа, Avocado рече

Znači da tebe nije neko drugi ili nešto drugo prinudilo da nešto uradiš, ne uradiš ili trpiš suprotno tvojoj volji... bez obzira na to što istorijat tvoje ličnosti, znanja, emocija i geni svi zajedno utiču na to da tvoja volja bude takva kakva je...  

Ovo je doslovno pravna definicija, ona je svakako užeg domašaja od filozofskih razmatranja (u filozofiji je i do definicije nemoguće doći u krajnjoj liniji).

To je ok. Sa filozofske tačke gledišta, ona predstavlja jednu fikciju koja je korisna za normalno funkcionisanje društva. Sve ima svoje mesto ..

Neki deterministi idu naopako pa kao Sem Haris predlažu promenu čitavog krivičnog prava tj uspostavlje novog na temeljima "istine determinizma". Nisam skapirao šta on tačno podrazumeva pod time al deluje vrlo dramatično i pogrešno... (Možda u Kini vidimo neke korake u tom smeru)

пре 3 часа, Avocado рече

Super, onda sam dosledan ateista jer ne mislim da životinje nemaju razum i slobodu.

Jesi. Prema vama (doslednim ateistima), suština čoveka i životinje je ista. Sloboda i razum sunđera se ne razlikuje od čovekove po suštini već samo po opsegu i stepenu složenosti.

(u tome se možda krije metafizika Sunđer Boba, hihihi )

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...