Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 минут, Heraklit рече

Pošto vidim da držiš sliku od sv Justina možda bi bilo bolje malo da pročitaš šta on kaže o Hristovom silasku u ad i šta se u Crkvi o tome peva,i na koji dan je to bilo.Ima jedan čitav odeljak o tome.

Читао сам ја доста о томе.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Сад ће почети бацање играчака! :))

Ко министар Крстичевић у хрватском Сабору некидан. :))

SmartSelect_20190118-070948_MX5.gif.2439937367e6b7560527f3732e309f78.gif

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Heraklit рече

Pošto vidim da držiš sliku od sv Justina možda bi bilo bolje malo da pročitaš šta on kaže o Hristovom silasku u ad i šta se u Crkvi o tome peva,i na koji dan je to bilo.Ima jedan čitav odeljak o tome.

Кад си поменуо Аву Јустина ево његово тумачење: 50-53. А Исус опет повика из свега гласа, испусти дух. И гле, завјеса храма раздрије се на двоје, од горњега краја до доњега; и земља се потресе, и камење се распаде; и гробови се отворише, и устадоше многа тијала светих који су помрли; и изишавши из гробова по васкрсењеу његову уђоше у свети град и показаше се многима.

Исус је повикао из свега гласа да бисмо знали да је говорио истину када је казао: „Власт имам положити живот Свој“,[32] јер Он Својом влашћу предаје душу. Али зашто је повикао: „Оче, у руке Твоје предајем дух Свој“.[33] Зато што Свој дух није испустио по принуди, већ добровољно. Отуда користи реч „предајем“. Тиме показује да ће га опет узети, јер залог се увек може узети натраг. Хвала Богу, што је умирући дредао Свој дух у руке Очеве, јер се од тада душе светих такође предају у Очеве руке, а не као раније у адске тамнице. Тако је Христова смрт постала наше освећење. Зато Он громким гласом позива смрт, јер се она није усуђивала да Му приступи док је сам није позвао. Храмовна завеса састојала се од платна које је било повешено у средини Храма и одвајала је унутрашњи део од спољашњег као нека врста преградног зида.[34] Завеса се поцепала и тиме је Бог показао да је (до тада) неприступни и невидљиви Храм, чији је унутрашњи део (Светиња над Светињама) био закриљен завесом, толико понижен и оскрнављен, да је постао свима приступачан и видљив. Неки дају додатна објашњења.
Поцепана завеса је означила да је слово Закона укинуто како би се открила пуноћа Закона, која је до тада била прикривена словом као неком завесом, и све оно што је раније у Закону било нејасно и тајновито, сада је откривено будући испуњено у Христу.[35] Може се рећи и то да је код Јевреја постојао обичај да раздеру своје хаљине када чују хуле на Бога. Тако је сада божански Храм, озлојеђен смрћу Божјом, раздерао своје „хаљине“, то јест храмовну завесу. О овоме се још може говорити, али ово је довољно. Природне стихије су се покренуле показујући истовремено да је Онај који страда сам Творац, и да ће наступити промена ствари, јер се земљотрес у Светом Писму спомиње да би означио промену у току збивања.[36] И заиста је дошло до промене Божје наклоности, која је прешла с Јевреја на незнабожачке народе. Чак се и „камење“, то јест, ка-мена срца незнабожаца, распало да би примило семе Истине, док су они који су помрли у гресима устали и ушли у „свети град“, вишњи Јерусалим и јавили се многима који ходе широким путем. Јавивши се њима, они су се показали као образац доброг живота и обраћења, јер онај који види човека који је раније умро у страстима где обраћен узлази у свети небески град, и сам га у свему подражава и обраћа се Богу. Ови догађаји су објашњени прилично детаљно, али ти разуми да је васкрсење мртвих које се десило у време Господњег распећа, такође показало и ослобођење душа из ада. Оне који су у то време васкрсли, многи су видели, како се овај догађај не би сматрао привиђењем. Они су васкрсли ради знамења и очигледно је да су после опет помрли. Неки кажу да су они васкрсли после Васкрсења Христовог и да још нису умрли, мада не знам да ли се ово може прихватити.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

Сад ће почети бацање играчака! :))

Ко министар Крстичевић у хрватском Сабору некидан. :))

SmartSelect_20190118-070948_MX5.gif.2439937367e6b7560527f3732e309f78.gif

Sve je dobro dok Plenki ne krene u napad na Grmoju..

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Isusovo magare рече

Sve je dobro dok Plenki ne krene u napad na Grmoju..

Имаш снимак где Анемични напао Кркана?:))

Пернар вам тролује медије са витамном Ц, :))

Крстичевић баца играчке по Сабору, Марас прави авиончиће од папира, Пленки прети Грмоји, Есих се распиштољила на Пленкија, а успут палаца змијским језиком на Србе, Гласновић вели да ће скочити са савског моста, :))

Одлично је почела година!

• Хахаха 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Жика рече

Оне који су у то време васкрсли, многи су видели, како се овај догађај не би сматрао привиђењем. Они су васкрсли ради знамења и очигледно је да су после опет помрли. Неки кажу да су они васкрсли после Васкрсења Христовог и да још нису умрли, мада не знам да ли се ово може прихватити.

Џастин се нашао у проблему. О свему томе сам подробно писао. Николај је једноставно прихватио Матеја здраво за готово. Ови су тада васкрсли у телима са Исусом и отишли на небо. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Џастин се нашао у проблему. О свему томе сам подробно писао. Николај је једноставно прихватио Матеја здраво за готово. Ови су тада васкрсли у телима са Исусом и отишли на небо. 

Навео сам га само да видимо шта је написао али не прихватам све беспоговорно од њега.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Жика рече

Они су васкрсли ради знамења и очигледно је да су после опет помрли. Неки кажу да су они васкрсли после Васкрсења Христовог и да још нису умрли, мада не знам да ли се ово може прихватити.

Ma lupa Justin,slušaj avu i upijaj ko sunđer siguran sam da je more,ma kakvo more kosmički okean svetih otaca koji se isto smeju ovakvom tumačenju.Nadam se da neće se podavite od potvrde.:))

Подели на овим сајтовима

Јефрем Сирин вели да је у Шеол сишао телесно. :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Heraklit рече

Ma lupa Justin,slušaj avu i upijaj ko sunđer siguran sam da je more,ma kakvo more kosmički okean svetih otaca koji se isto smeju ovakvom tumačenju.Nadam se da neće se podavite od potvrde.:))

Ко зна можда би ти у оно време нападао и Јустина што је преводио Литургију на српски на пример. Мислим да би га од оних борбаша за веру који га сад уздижу многи нападали да су живели у његово време. Читао сам једног Француза Јустиновог ученика и он каже да су га многи такозвани зилоти нападали.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Жика рече

Ко зна можда би ти у оно време нападао и Јустина што је преводио Литургију на српски на пример. Мислим да би га од оних борбаша за веру који га сад уздижу многи нападали да су живели у његово време. Читао сам једног Француза Јустиновог ученика и он каже да су га многи такозвани зилоти нападали.

А за дељење нафоре римокатолицима би му посветили посебну пажњу. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

Takođe mi je ova tvoja konstrukcija malo... "robotska" u nedostaku bolje reči... kao da ne izgrađujemo svoju ličnost kroz život, nego nam je neko prišrafio pri rođenju, a mi možemo eventualno da je pokvarimo...

Ne još. Nije robotska ako imamo slobodu. Roboti smo samo ako smo isprogramirani od tvorca (ili od prirode, genetike) a u tom slučaju ne možemo ni da pokvarimo našu ličnost (osim ako nemamo autodestrukciju u programu ofc). Izgrađivanje ličnosti predstavlja aktuelizaciju u okviru Bogom zadatog potencijala. Zašto inače nismo celoviti već se samo delimično možemo aktuelizovati? Zbog pada u greh. Milost + pokajanje  i posle vaskrsenja mi smo u fullu.
Takođe, i bez Boga smo ograničeni sopstvenom prirodom i možemo da se izgrađujemo samo u datim granicama. U tom pogledu nema promene.

Da razmotrimo jednu zaista robotsku konstrukciju sa nekim napomenama o slobodi :

Kao što imamo zadat otisak prsta i kao što imamo određenu fizionomiju tako imamo i zadatu ličnost. Samo što, za razliku od prva dva, ličnost je nevidljiva golim okom i takođe je neuporedivo složenija i suptilnija od bilo kakve fizičke realnosti. Zato imamo utisak da je izgrađujemo tokom života međutim ono što se zaista dešava jeste-  ovaploćenje ličnosti. Jedna od nekoliko mogućih aktuelizacija. U tom smislu Platon kada govori o obrazovanju govori o procesu prisećanja.
Neodoljiva sila tera vrednog čoveka da radi isto kao što neodoljiva sila tera lenjivca da bleji. I jedno i drugo su samo karakterne crte koje se prosto pokazuju, nisu plod izbora. Tokom života, tokom sticanja iskustva mi samo postajemo svesni ko smo. (ko već jesmo, sve vreme)

That being said, u hrišćanstvu slobodna volja je dogmatska kategorija. Možemo da se usavršavamo jer crkva tako kaže! I Bog nas je pozvao da slobodno biramo pravi put. Inače, kroz istoriju crkve naizmenično se smenjivao fokus između dva pola- avgustinizma (sve zavisi od milosti Božje) i pelagijanstva (imam slobodu da biram dobro i da se usavršavam)

Filozofi kao što su Platon i Šopi, izmeštaju slobodnu volju tako da prethodi fizičkom rođenju. Dalje se samo sprovodi zacrtano.

Sa naučno-naturalističkog stanovišta jednostavno nema slobode. Svi smo bio-roboti. Baš kao i životinje. Zato religiozan čovek (ili nedosledan ateista) pravi razliku pa kaže "za razliku od životinja čovek ima razum i slobodu". Međutim, pored toga što je čovek inače smao vrsta životinje,  razum je samo složeniji stepen problem solvinga što sve životinje imaju u nekoj meri a slobode nema. Bićeš ono što ti fiziologija i struktura mozga nalažu. Ako imaš oštećenje na odrđenom delu frontalnog režnja ili na amigdali - bićeš psihopata, ne pomaže tu ni vaspitanje ni Oče naš xD

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Сама платоничарска идеја бесмртности душе жели да зацементира нешто што би по својој природи било извесно и неугрожено небићем.

Al ne moramo uzeti u ortodoksnom smislu Platona. Nisu ni Oci. Neoplatonisti su malo modifikovali pa su Oci od njih nešto usvojili a nešto modifikovali... kako koji. Ne mora ovo citarano da se podrazumeva.

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Ми смо засновани, ипостазирани, како се вели у Јеврејима, на невидљивом. И то ти је онда сфера личног, где се Бог стидљиво скрива. Зато је крст пут који је изабрао да би у нама пробудио оно најбоље. И сачувао тиме наше слободе.

Sloboda je vrlo problematična u ovom slučaju. Mi smo stvoreni, zar ne?

Nema veze da li za 6 dana ili za milione godina ili trenutno. Sloboda bića koje ima uzrok je vrlo problematična as I see it.

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Нигде у Курану се не каже да се Алах треба волети, него да га се бојиш и поштујеш

"say, [O Muhammad], 'If you should love Allah, then follow me, [so] Allah will love you." (Al Imran: 31).

Plus piše da je Alah kreator formi.

Setimo se da su najhrišćanskije i najhelenističkije oblasti lagano pale pod Islam.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече
пре 3 часа, Paradoksologija рече

Bukvalno je ovim gore rečeno sve. Ako odbacimo platoničarsku zagarantovanu besmrtnost esencijalne duše i 'dokaze' o Bogu, ostaje samo vera kao odnos i ostaje samo Bog kao jedini izvor postojanja i identiteta - stalni, živi izvor, kroz odnos, ne nekad davno u (pra)istoriji pa nam više ne treba.

Радује ме ово твоје препознавање. То је то. То је сведочење вере која је љубавни однос. А то препознавање љубавног заноса не бисмо могли имати без заједничког чиниоца, Духа Светога. Он нас отвара као шкољку. Зато постоји препознавање. 

Ovo je lepo rečeno :aplauz:

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Justin Waters рече

Nema ga. Da pokušam da se poslužim analogijom. Mi ljudi imamo sposobnost pamćenja (što je najvažnija karakteristika naše ličnosti) bilo bi logično da u mozgu negdje ima neki dio koji bi bii zaslužan za to, nešto kao harddisk u računaru i da bi taj dio bio suština mozga njegova esencija...međutim nije tako. U mozgu nema ničega što bi se moglo identifikovati kao "hard disk mozga" mjesto gdje se skladište sva napša sjećanja i informacije koje pohranimo u umu. Za sad se još ne zna zapravo zašto je to tako, i najvjerovatnije je objašnjenje da memorija u mozgu ima veze sa radom neuronske mreže. Tj neuroni radeći na jedan specifičan način omogućuju nam pamćenje i poziv na informacije koje smo uskladištili u umu.

Ali opet su moguća oštećenja koji ti uništavaju neki deo memorije. Zamisli dobiješ Alchajemer i zaboraviš decu... To je poprilična promena.

Moguća su i oštećenja kao u filmu Memento. To je stvarno fucked up :(

пре 4 часа, Justin Waters рече

Isto je i s tobom kao čovjekom. Nema ničega nikakve zasebne strukture u tebi koju bi mogli proglasiti esencijom tvoje ličnosti...

Svakako da nema zasebne strukture u meni. Esencija, ako je esencija, ne može biti u prostoru.

Sveti Maksim Ispovednik govori o besmrtnosti ljudske duše:

https://pravoslavljepzv.wordpress.com/2014/08/26/besmrtnost-duse/

Ovo je copy-paste Platonove teorije...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...