Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 4 часа, Tumaralo. рече

Pa upravo sam o ovome govorio Avokadu. Posle je prokomentarisao da je to robotska koncepcija pa sam  ja u sledećem postu pokušao da mu objasnim na šta sam mislio i da produbim priču. Pokrijem različite moguće aspekte.

Ovim citiranim ti impliciraš da svaki čovek poseduje integritet i određeni identitet u koji nas Bog može restaurirati. To sam i ja govorio.
Ne negiram ja telo kao neki gnostik, by the way.

Bog će nas restaurirati u naš identitet, obnoviće naš integritet, a mi ne znamo do kraja koji je kriterijum za to ali Bog zna! Samo veruj...

O tome radi... na kraju dana to je stvar intuicije i vere... jer ono što empirijski možemo utvrditi ne govori nam ništa o određenom indentitetu (već o fluidnom)

Avokao je čini mi se dobro razumio, ili makar ti se ne izjašnjavaš decidno šta je za tebe ljudski integritet, ali kroz par postova si nagovjestio da nešto na linij platonizma gdje je nužno da jezgro ljudske ličnosti nekakva misteriozna tajnstvena stvar, poput duše koja je nekakva specijalna supstanca koju ne možemo da detektujemo niti smjestimo u bilo kakav model, ali eto ona ipak kao takva postoji i ne može joj ništa nikakva pojava u ovom svijetu.

Ateisti nemaju problem sa ličnim integritetom, tj ne osjećaju se da im nešto fali kao ličnosti, a tek hrišćani se ne bi smjeli tako osjećati, vjera da ti je konačna onotološka sudbina da te udomi sam Bog je već stvar integriteta. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Justin Waters рече

jezgro ljudske ličnosti nekakva misteriozna tajnstvena stvar, poput duše koja je nekakva specijalna supstanca koju ne možemo da detektujemo niti smjestimo u bilo kakav model, ali eto ona ipak kao takva postoji i ne može joj ništa nikakva pojava u ovom svijetu.

Zameni reč duša rečju Bog.Koja je razlika?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Heraklit рече

Zameni reč duša rečju Bog.Koja je razlika?

Mogu da stavim i anunaki bez da se šta promjeni, što bi to bilo relevantno? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Justin Waters рече

Mogu da stavim i anunaki bez da se šta promjeni, što bi to bilo relevantno? 

Pa potenciraš mistifkaciju duše i usled mističnosti odbacuješ taj koncept a ,isti ti je slučaj sa Bogom,pa i anunakijima pa i da si stavio Svaroga potpuno je svejedno.

Подели на овим сајтовима

Неко ће рећи да је ова вест стара, али није стара вест него многи касне са капирањем:

Russia Church wants end to Darwin school "monopoly"

MOSCOW (Reuters) - The Russian Orthodox Church called Wednesday for an end to the “monopoly of Darwinism” in Russian schools, saying religious explanations of creation should be taught alongside evolution.

mitropolit-ilarion-690x450.jpg

Liberals said they would fight efforts to include religious teaching in schools. Russia’s dominant church has experienced a revival in recent years, worrying rights groups who say its power is undermining the country’s secular constitution.

“The time has come for the monopoly of Darwinism and the deceptive idea that science in general contradicts religion. These ideas should be left in the past,” senior Russian Orthodox Archbishop Hilarion said at a lecture in Moscow.

“Darwin’s theory remains a theory. This means it should be taught to children as one of several theories, but children should know of other theories too.”

Charles Darwin’s theory of evolution has proved divisive in the United States, where Protestant groups promote Creationism, the idea that God made the world as described in the Bible, and the “intelligent design” view positing an unnamed creator.

The atheist Soviet state, which collapsed in 1991, used Darwin to disprove religious teachings. The theory, which biologists say gives a verifiable explanation for how life forms develop through natural selection, now dominates in Russian schools as it does in science teaching in most countries.

Hilarion said the theory that one species could evolve into another had never been proved. Children “should know about the religious picture, the creation of the world, which is common to all the monotheistic religions,” he said.

https://www.reuters.com/article/us-russia-religion-darwin/russia-church-wants-end-to-darwin-school-monopoly-idUSTRE6584JX20100609

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, о.Горан рече

Неко ће рећи да је ова вест стара, али није стара вест него многи касне са капирањем

Ти си прилично глуп и необавештен човек. Алфејев говори све што и ја: 

Православная Церковь держится в стороне от современного научного спора между эволюцианистами и креационистами. Большинство православных богословов отвергает теорию эволюции как противоречащую Библии (хотя некоторые православные авторы XX века считали эволюционизм и Библию совместимыми). Официально разработанной и утвержденной позиции Православной Церкви по теории эволюции в настоящий момент не существует, и отречение от дарвинизма не ставится непременным условием принятия в Православную Церковь. Однако Православие отвергает любую теорию происхождения мира, в которой отсутствует библейское представление о Боге как о Творце и Промыслителе. Безусловно отвергается также идея происхождения человека от обезьяны или другого животного. Библия, как кажется, ничего не говорит о возможности или невозможности эволюции внутри отдельных видов растений и животных, однако библейский рассказ о сотворении мира не оставляет места для спекуляций о происхождении человека от какого-либо животного.

Теория эволюции является одной из многочисленных современных гипотез происхождения вселенной, – гипотез, не подтвержденных ни одним неопровержимым фактом. Никто из ученых еще не сумел представить убедительные доказательства эволюции одного вида в другой, превращения неорганической материи в органическую или обезьяны в человека. Отношение Православия к теории эволюции основывается на принципах, сформулированных протоиереем Василием Зеньковским относительно христианской космологии в целом:

«...Христианское учение о мире, не отвергая никоим образом тех фактов, которые установлены научными исследованиями, имеет, однако, все основания относиться сдержанно и критически к различным гипотезам и обобщениям, к которым приходит современное знание. Христианское учение о мире, естественно, не конкурирует с научными построениями, вообще не претендует на то, чтобы заменить их. Но христианству есть что сказать о мире; все то, что было сказано о мире апостолом Павлом (не говоря уже о ветхозаветном учении), святыми отцами, сохраняет и сейчас свою значительность и силу, несмотря на все бесспорные успехи знания».

На этих же принципах основано и отношение Православной Церкви к современному научному креационизму. Безусловно положительным видится стремление креационистов представить вселенную как продукт творчества Бога и приблизить научное объяснение мира к библейскому пониманию. В то же время православный христианин не может не учитывать тот факт, что научный креационизм вдохновляется прежде всего протестантским пониманием Библии, предоставляющим неограниченный простор для рационалистического истолкования библейских повествований. В протестантизме церковное Предание, отраженное в творениях отцов Церкви, не является нормативом. Отсутствие уважения к святоотеческой традиции, характерное для протестантизма в целом, свойственно и большинству ученых-креационистов, которые не опираются на учение святых отцов при построении своей модели сотворения мира. Это заставляет Православную Церковь проявлять определенную сдержанность в отношении научного креационизма.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Tumaralo. рече

Ovo je doslovno pravna definicija, ona je svakako užeg domašaja od filozofskih razmatranja (u filozofiji je i do definicije nemoguće doći u krajnjoj liniji).

To je ok. Sa filozofske tačke gledišta, ona predstavlja jednu fikciju koja je korisna za normalno funkcionisanje društva. Sve ima svoje mesto ..

To jeste pravna definicija, zato što smo mi to morali da definišemo radi raznih dela ukidanja slobode, ali to je (a upravo to sam i napisao) ono kako ogromna većina ljudi doživljava slobodu i koristi reč "sloboda"... samo sam to izrazio na način kako mi pravnici to izražavamo.

Većina ljudi ne koristi tu reč onako kao što sam opisao da je često koriste deteministi i apologete kad hoće da napadnu materijalizam iz tog pravca. Bojim se da ovi drugi moraju da objasne da oni ipak pričaju o nečemu drugom, a ne o slobodi... da daju neki drugi naziv za to... npr. apsolutna sloboda...

A meni, kao i svakom čoveku je sloboda mnogo važna, a ta "apsolutna sloboda" me ne interesuje baš mnogo...

пре 1 сат, Tumaralo. рече

Neki deterministi idu naopako pa kao Sem Haris predlažu promenu čitavog krivičnog prava tj uspostavlje novog na temeljima "istine determinizma". Nisam skapirao šta on tačno podrazumeva pod time al deluje vrlo dramatično i pogrešno... (Možda u Kini vidimo neke korake u tom smeru)

Ne znam šta Heris priča o tome... znam da mnogi laici često ne kapiraju suštinu kada pričaju o tome... mi pravnici prilično dobro razlikujemo svest i volju... i bukvalno se oslanjamo na determinizam... neuračunljiv neće ići u zatvor, nego na terapiju zato što nije ni svestan šta radi i šta su posledice toga što radi, a ni da je to zabranjeno... kazniti njega je stoga besmisleno baš zato što ni zaprećena ni izečena kazna ne utiču ni najmanje na njega i na ljude poput njega... kod pishopate je sasvim drugačije... psihopata, bilo da je tako rođen ili mu se mozak u međuvremenu "pokvario", je neko ko je sasvim svestan šta se dešava kad zakolješ nekog, i sasvim svestan da je to zabranjeno... on samo nema nikakve emocije prema tom činu i prema zabrani, ali izbor da to učini vrši svestan svih okolnosti... ima i svest i volju usmerenu na radnju i na posledicu... zato će takav uvek da ide u zatvor, šta god deterministi smislili... zato što na takvog pokušavamo da utičemo kaznom tj. da ga zaprećenom kaznom "determinišemo" da ne izvrši takav izbor.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, о.Горан рече

Ето, и Митрополит Иларион "нема појма" :smeh1:

Što je to čudno ili smešno?

Jel i on neki ekspert za biologiju/genetiku kao Nikolaj? :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Avocado рече
пре 1 сат, о.Горан рече

Ето, и Митрополит Иларион "нема појма" :smeh1:

Što je to čudno ili smešno?

Jel i on neki ekspert za biologiju/genetiku kao Nikolaj? :)

Ja bih to preneo u odnosu na veru,... da 'nema pojma'....kao ekspert... (onda no problem)  :945729:

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Avocado рече

Jel i on neki ekspert za biologiju/genetiku kao Nikolaj?

Ja preneh ipsissima verba Alfejeva, koja нису у складу са попом. Не знам колико ти је руски фамилијаран. Он се овде јасно ограђује од кретардизма.

пре 57 минута, Avocado рече

kod pishopate je sasvim drugačije... psihopata, bilo da je tako rođen ili mu se mozak u međuvremenu "pokvario", je neko ko je sasvim svestan šta se dešava kad zakolješ nekog, i sasvim svestan da je to zabranjeno... on samo nema nikakve emocije prema tom činu i prema zabrani, ali izbor da to učini vrši svestan svih okolnosti... ima i svest i volju usmerenu na radnju i na posledicu... zato će takav uvek da ide u zatvor, šta god deterministi smislili... zato što na takvog pokušavamo da utičemo kaznom tj. da ga zaprećenom kaznom "determinišemo" da ne izvrši takav izbor.

Ово си урадио портрет нашег другара?...:sunce: 

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

„Што се тиче посебних звезда или великих светила, није се ово појавило као прво, а оно као друго него су у једном дану и на једну заповест сва она призвана у биће. Такво је било и првобитно саздавање четвороножаца, птица, риба, стоке и биљака…
Ниједно биће није створено пре осталих него су све ствари заједно почеле да постоје, одједном и на једну те исту заповест.“

Atanasije Veliki (il nema pojma il je loš prevod u pitanju 12:smeha:)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...