Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 8 минута, Tumaralo. рече

Ako naši svetitelji trenutno žive u materijalnoj realnosti, gde su?

Pročitaj to avino pisanije vrijedno je stvarno. 

Imaj na umu da kad postaviš pitanje "gdje su" to uvijek proizilazi iz toga jer se naše iskustvo odnosi na pozicioniranje u ovom 3D svijetu koje je utkano vremenom. 

Tako da ne možemo odgovoriti na to pitanje jer takvog mjesta u ovom univerzumu nema. Možemo reći "nalaze" u eshatonu, u naručiju avramovom, u raju, u nebeskom Jerusalimu, uzmi koji god hožeš naziv. I stvar je što nisu samo oni tamo nego svaki čovjek koji je postojao na zemlji i koji će tek da postoji - iz Božije perspektive.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Ако нема душе изван тела....како се онда не сударимо са нашим анђелима чуварима  или не дај Боже са  ђавлима :smeh1:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Tumaralo. рече

Uči da je čovek stvoren tj. Bog je autor čoveka. Tako da čovek poseduje određeni integritet.. Koji je narušen grehom pa se isceljuje milošću Božjom, pokajanjem itd...

Kao vajar kad napravi sklupturu. Ona poseduje integritet.. i identitet. To što se ona kasnije ošteti nema veze jer je moguća restauracija prema zamisli autora.

Kako van toga, a imajući u vidu neuronauke, može opstati hrišćanska ideja o Ličnosti, duši.... ?

Hvala na odgovoru ali izvini nisam ga razumeo.

Dao si primer skulpture i ako razumem šta si hteo da kažeš, onda je valjda odgovor na moje pitanje to da mehanički i hemijski uticaji mogu da utiču na ličnost i da je "oštete" ali Bog je autor te ličnosti, pa shodno njegovom prvobitnom planu ličnost može da se restaurira.

Meni je delovalo kao da se prethodno tvrdio da mehanički i hemijski uticaji ne mogu da utiču na ličnost.

Takođe mi je ova tvoja konstrukcija malo... "robotska" u nedostaku bolje reči... kao da ne izgrađujemo svoju ličnost kroz život, nego nam je neko prišrafio pri rođenju, a mi možemo eventualno da je pokvarimo...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Justin Waters рече

Pročitaj to avino pisanije vrijedno je stvarno. 

Imaj na umu da kad postaviš pitanje "gdje su" to uvijek proizilazi iz toga jer se naše iskustvo odnosi na pozicioniranje u ovom 3D svijetu koje je utkano vremenom. 

Tako da ne možemo odgovoriti na to pitanje jer takvog mjesta u ovom univerzumu nema. Možemo reći "nalaze" u eshatonu, u naručiju avramovom, u raju, u nebeskom Jerusalimu, uzmi koji god hožeš naziv. I stvar je što nisu samo oni tamo nego svaki čovjek koji je postojao na zemlji i koji će tek da postoji - iz Božije perspektive. 

Eh pa da.. ne možemo koristi nikakva prostorna ili vremenska određenja a da ne zapadnemo u kontradikciju.

Imamo na raspologanju jedino poetski, mitološki a u ovom slučaju prosto hrišćansko-religijski rečnik.

Nevolje sa iskazivanjem neiskazivog.

Al opet ne kapiram koji je to deo moje haotične random promenljive ličnosti podoban za večnost u Hristu :/

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Tumaralo. рече

Al opet ne kapiram koji je to deo moje haotične random promenljive ličnosti podoban za večnost u Hristu

Нема га. Лепо ти је рекао Авокадо: личност је процес, не ствар или статус, или део. Као особа у настајању рашћеш у Христу. И то видимо као процес без краја. 

Сама платоничарска идеја бесмртности душе жели да зацементира нешто што би по својој природи било извесно и неугрожено небићем. У том случају не треба ни Бог, јер ти је бесмртност загарантована природом. Зато се овде многи грчевито боре за бесмртну душу, јер нам ништа не гарантује да Бог постоји, поготово наш, хришћански, Бог. Зато ја ове кретарде видим као безбожнике и јеретике. Ми смо засновани, ипостазирани, како се вели у Јеврејима, на невидљивом. И то ти је онда сфера личног, где се Бог стидљиво скрива. Зато је крст пут који је изабрао да би у нама пробудио оно најбоље. И сачувао тиме наше слободе. Јер је лако "волети" неког ко ти даје средства за живот и уживање. Врлине су вера, нада и љубав, и то су ствари које захтевају ризик и нашу инвестицију. Ови протестантски кретарди управо ударају на ове врлине. Јер они не верују него знају да је Бог створио овај свет у 6 дана. Тиме немаш више вере. Када имаш знање и извесност да је нешто засновано на непроменљивој природи, онда нема ни наде, јер је све извесно. Љубави нема, јер можеш да волиш само самог себе, зато што љубав више не конституише твоје биће у релацији са другим, него је привезак и обична емоција. Ождрао сам се вечерас, легао у кревет и волим цео свет! - Нигде у Курану се не каже да се Алах треба волети, него да га се бојиш и поштујеш. Јер је он самац. Све те јеретичке идеје проповеда овај безумни поп ни не знајући шта блеји, него то ради по осећају, јер му се свиђа кретардизам.      

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Нема га. Лепо ти је рекао Авокадо: личност је процес, не ствар или статус, или део. Као особа у настајању рашћеш у Христу. И то видимо као процес без краја

Avokada ćemo prekrstiti u Avakado. :smeh1:

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Нема га. Лепо ти је рекао Авокадо: личност је процес, не ствар или статус, или део. Као особа у настајању рашћеш у Христу. И то видимо као процес без краја. 

Сама платоничарска идеја бесмртности душе жели да зацементира нешто што би по својој природи било извесно и неугрожено небићем. У том случају не треба ни Бог, јер ти је бесмртност загарантована природом. Зато се овде многи грчевито боре за бесмртну душу, јер нам ништа не гарантује да Бог постоји, поготово наш, хришћански, Бог. Зато ја ове кретарде видим као безбожнике и јеретике. Ми смо засновани, ипостазирани, како се вели у Јеврејима, на невидљивом. И то ти је онда сфера личног, где се Бог стидљиво скрива. Зато је крст пут који је изабрао да би у нама пробудио оно најбоље. И сачувао тиме наше слободе. Јер је лако "волети" неког ко ти даје средства за живот и уживање. Врлине су вера, нада и љубав, и то су ствари које захтевају ризик и нашу инвестицију. Ови протестантски кретарди управо ударају на ове врлине. Јер они не верују него знају да је Бог створио овај свет у 6 дана. Тиме немаш више вере. Када имаш знање и извесност да је нешто засновано на непроменљивој природи, онда нема ни наде, јер је све извесно. Љубави нема, јер можеш да волиш само самог себе, зато што љубав више не конституише твоје биће у релацији са другим, него је привезак и обична емоција. Ождрао сам се вечерас, легао у кревет и волим цео свет! - Нигде у Курану се не каже да се Алах треба волети, него да га се бојиш и поштујеш. Јер је он самац. Све те јеретичке идеје проповеда овај безумни поп ни не знајући шта блеји, него то ради по осећају, јер му се свиђа кретардизам.      

:naklon:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Bukvalno je ovim gore rečeno sve. Ako odbacimo platoničarsku zagarantovanu besmrtnost esencijalne duše i 'dokaze' o Bogu, ostaje samo vera kao odnos i ostaje samo Bog kao jedini izvor postojanja i identiteta - stalni, živi izvor, kroz odnos, ne nekad davno u (pra)istoriji pa nam više ne treba.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Paradoksologija рече

Bukvalno je ovim gore rečeno sve. Ako odbacimo platoničarsku zagarantovanu besmrtnost esencijalne duše i 'dokaze' o Bogu, ostaje samo vera kao odnos i ostaje samo Bog kao jedini izvor postojanja i identiteta - stalni, živi izvor, kroz odnos, ne nekad davno u (pra)istoriji pa nam više ne treba.

A ko je ikada ovde govorio o zagarantovanoj besmrtnosti esencijalne duše?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Paradoksologija рече

Радује ме ово твоје препознавање. То је то. То је сведочење вере која је љубавни однос. А то препознавање љубавног заноса не бисмо могли имати без заједничког чиниоца, Духа Светога. Он нас отвара као шкољку. Зато постоји препознавање. 

Нема ту логике, него божанског надахнућа, о коме говори Платон у Иону. Песници су ампутираног мозга, говоре "бесмислене" ствари, али које повезују људе у једном заносу, што је само доказ да су боговима надахнути, а не сопственом памећу. Невероватну паралелу бих видео у Делима Апостолским, кад Петар и ови проповедају, а други веле да су се напили вина! И све се завршава у масовном крштењу. 

Сети се и Кане, где Исус већ поднапијене узима да их сасвим обеути! Пијанство отвара за Бога. Ко је пак опијен, разумеће о каквом пијанству говорим. Пијанством почиње нови свет од Ноја, пијанством се склапа први Брак са Исусом, пијанством се ствара прва Црква!    

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Tumaralo. рече

Al opet ne kapiram koji je to deo moje haotične random promenljive ličnosti podoban za večnost u Hristu :/

Nema ga. Da pokušam da se poslužim analogijom. Mi ljudi imamo sposobnost pamćenja (što je najvažnija karakteristika naše ličnosti) bilo bi logično da u mozgu negdje ima neki dio koji bi bii zaslužan za to, nešto kao harddisk u računaru i da bi taj dio bio suština mozga njegova esencija...međutim nije tako. U mozgu nema ničega što bi se moglo identifikovati kao "hard disk mozga" mjesto gdje se skladište sva napša sjećanja i informacije koje pohranimo u umu. Za sad se još ne zna zapravo zašto je to tako, i najvjerovatnije je objašnjenje da memorija u mozgu ima veze sa radom neuronske mreže. Tj neuroni radeći na jedan specifičan način omogućuju nam pamćenje i poziv na informacije koje smo uskladištili u umu.

Isto je i s tobom kao čovjekom. Nema ničega nikakve zasebne strukture u tebi koju bi mogli proglasiti esencijom tvoje ličnosti...nego si ti kompletan kao čovjek ličnost vrijedan i kao takav uzrastaš kao ličnost, a jevanđelje onda nadopunjuje do punoće rasta u Hristu. Ljudi su kao kalem, za života rastu dokle mogu kao ljudi kada uzgajau kalem, i onda ga nakaleme ne neku veću biljku i kalem natavlja rasti...tako i ljudi će biti nakalemljeni na Hrista i to uzrastanje se nikad neće završiti ni u vječnosti.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Heraklit рече
пре 6 часа, Bokisd рече

pa, ono sto je nematerijalno u coveku,....dusa ... to niko ne moze promeniti spolja (osim nas samih ) :pcelica: .. :D

(naravno, sa vaskrslim telom..)

Platonisto!!!

sta da radim, ko zna gde ce mi dusa,:D  ( eto, za Zokija smo jeretici i bezboznici (:smeh2:)...  ja sam citao nesto da je Hristos svojom dusom propovedao praocima u  mestu ada,.... mozda sam malo naivan...:D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...