Jump to content

Абортус - одузимање дара живота и могућности постанка нове непоновљиве личности

Препоручена порука

Постоје земље, у којима је абортус забрањен, осим у случајевима угрожавања живота мајке или силовања(то су изузеци, а ради се о промилима)

Тако да прича, 

нема смисла.

Уопште је небитно да ли ће се фетусу дати нека права или не. 

Довољан разлог да се абортус забрани, може да буде то што оставља последице на здравље жене.

Па су све приче о субјективитетима, судским процесима итд. непотребне.

Postoje zemlje u kojima je abortus dozvoljen samo u određenim slučajevima (uže određenim nego kod nas) ali tu fetus nije subjekt prava, niti ima pravo na život... potpuno je isti pristup kao i kod nas: abortus je dozvoljen pod određenim uslovima i zabranjen pod određenim uslovima.... samo su uslovi drugačiji.

Vi tu zapravo "upadate u makaze", jer hoćete da predstavite kao da tu nema celishodnosti, različitih interesa, društvenih potreba, kompleksnosti tih odnosa... već je sve jednostavno - fetus je ljudsko biće i samim tim ima pravo na život, namerni prekid trudnoće je ubistvo i nema tu šta da se odlučuje i da se postavljaju granice i uslovi. E pa kad tako predstavite stvari, onda to nosi tačno određene posledice, koje smo Rylah i ja predočili.

Ne može fetus da ima ljudska prava samo kad vama to odgovara.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Постоје земље, у којима је абортус забрањен, осим у случајевима угрожавања живота мајке или силовања(то су изузеци, а ради се о промилима)

Тако да прича, 

нема смисла.

Уопште је небитно да ли ће се фетусу дати нека права или не. 

Довољан разлог да се абортус забрани, може да буде то што оставља последице на здравље жене.

Па су све приче о субјективитетима, судским процесима итд. непотребне.

Poenta je da je to licemerno - ako je embrion ljudsko biće koje ne treba namerno ubiti (a ja verujem da jeste), onda silovanje nije nikakav izuzetak - licemerno je drugačije tretirati ljudska bića u odnosu na način začeća ili očinstvo.

Tu ja vidim jednu drugu, nesvesnu podlogu - silovana žena sme da abortira jer nije uživala u seksu, pa nije bahata, sebična grešnica. Budite iskreni prema sebi i svojim predrasudama. Embrioni začeti u silovanju i embrioni začeti u braku i embrioni začeti od žene koja uživa u vanbračnom seksu su u istoj meri ljudska bića.

Veće posledice po zdravlje žene ostavlja trudnoća iznesena do kraja i porođaj. To je samo činjenica koja se ne sme zaboraviti. Licemerno je tražiti zabranu abortusa zbog "zdravlja žene".

Zabrana bi dovela do situacije koja je kod nas postojala i pre legalno dozvoljenog abortusa - gradske žene su abortirale kod lekara (ispod žita), a seoske kod raznih nadrilekara i vračara. Privatni ginekolozi već rade štošta protivzakonito (recimo, veštačku oplodnju "donorskim" jajnim ćelijama) i nikom ništa.

Smanjio bi se broj dokumentovanih abortusa. Možda bi neke žene umrle pri nelegalnim abortusima. Trudnice bi mogle da imaju problea, posebno ako imaju spontani pobačaj (zamisli izgubiš bebu, a onda te policija ispituje jer su čuli da trudnoća nije bila planirana, a već imate dvoje dece i finansijske problele, pa ste sumnjivi).

Meni, iskreno, sebično, najviše ovde smeta što se pravoslavlje u javnosti pojavljuje gotovo uvek u sprezi sa ovakvim zahtevima. Gde su sve drgue stvari koje bi hrišćani mogli hrišćanski da urade da pomognu da abortusa nema, ne zabranom, već zato što nikome nije potreban?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ne, počela si da dokazuješ kako se duša useljava u tijelo sa 21.danom, to je samo jedna od onih filozofskih istina, koje su podložne razmatranju i dokazivanju, nikako ta Istina koja oslobađa. Filozofske i naučne istine tj. hipoteze i teorije nisu ta Istina. Nije nam potrebno to rasuđivanje, dok se ne nađe odgovarajuće mišljenje sv.Otaca ili Crkva ne donese svoj sud, i zato smatram da o tome treba teolozi da raspravljaju, a da nama nije potrebno ni korisno. Mi  ionako ne možemo našu hrišćansku filozofiju ovde izvojevati za društvenu normu. Možemo se boriti samo opšteprihvaćenim oružjem, dakle humanizam, pravda, zdrav razum, itd.

A pohvalila sam te itekako za ono prije što si pisala, i sasvim si se lijepo snašla u muškom sportu debatiranja, 'hrabro si stajala, muški se držala' :)  :pivo:

Salila sam se ja malo.Reko da se cuje malo glas nas pravoslavnih femisnistkinja :)))) (opet se salim) Nego ozbiljno sad,vidis I ti kazes kad bi da me pohvalis "muski si se drzala",to se tako ustalilo da kad zena pokaze hrabrost,pamet ili karakter onda se muski drzi,I u crkvi imas da se kaze muzanstvena,kad je vrlinska,kao da je dobar karakter predvidjen za muskarce,pa kad mi zene u nekom momentu pokazemo nesto pozitivno,to sigurno nije nesto zenski,.Nisam ja femisnitkinja ne zalazem se da se kaze “zenski se drzala” Prosto dobro crte I ispoljavanja karaketra su stvar covecnosti,ni muski ni zenski princip, ali su ih muskarci kroz vekovnu dominaciju,a mozda i zbog one Evine jabuke sebi pripisali. :trtmilo:    :1314_womens:  :trubac:

Uh stosta ce su tu morati menjati Dijana moja :)

Подели на овим сајтовима

Veće posledice po zdravlje žene ostavlja trudnoća iznesena do kraja i porođaj. To je samo činjenica koja se ne sme zaboraviti. Licemerno je tražiti zabranu abortusa zbog "zdravlja žene".

Прва реченица је тешка глупост, јер не може нешто што је апсолутно природно(трудноћа), бити штетније од нечег неприродног - насилног прекидања трудноће. 

Лицемерно је и скраћивање времена абортуса са 12 недеља на 40 дана.

gradske žene su abortirale kod lekara (ispod žita), a seoske kod raznih nadrilekara i vračara.

У земљама у којима је забрањен абортус, не постоји никакво надрилекарство, а и чак да постоји, изузетно је кажњиво. 

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Mladjo, opet potvrdjuješ ono što sam već rekla. Ne možemo nametnuti svoja uvjerenja niti sam to rekla, već samo da nam naša uvjerenja budu motiv da rasuđujemo o razumnom i pravičnom..  

Слажем се с тиме све док не дође д то наше првично спроводимо законски а у супротности је са туђим уверењимА.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Zabrana bi dovela do situacije koja je kod nas postojala i pre legalno dozvoljenog abortusa - gradske žene su abortirale kod lekara (ispod žita), a seoske kod raznih nadrilekara i vračara. Privatni ginekolozi već rade štošta protivzakonito (recimo, veštačku oplodnju "donorskim" jajnim ćelijama) i nikom ništa.

Pitanje je i da li bi bilo nelegalnih abortusa, budući da više ne živimo u vremenima u kojima 90% ljudi nije odmaklo dalje od najbližeg susednog sela. Naše žene bi potpuno opušteno abortirale u Bosni, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori (šta je kome bliže). Otvorilo bi se par klinika u pograničnim pojasevima, razvio bi se biznis. Srednji sloj i imućni bi išao u susedne zemlje na abortus a najsiromašnijima bi faktički ta mogućnost bila uskraćena... otprilike isti efekat kao da država stavi taksu od 1000 evra na abortus, osim što pare ne bi išle našoj državi...

Valja i na to podsetiti pobornike zabrane, čisto da ne fantaziraju o tome da bi zabrana zaustavila abortuse naših žena... osim naravno najsiromašnijih... a njih ko šiša...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Valja i na to podsetiti pobornike zabrane, čisto da ne fantaziraju o tome da bi zabrana zaustavila abortuse naših žena... osim naravno najsiromašnijih... a njih ko šiša...

Зато и кажем да је "забрана абортуса" ништа друго до умиривање савести. Буквално никаква корист. Нећеш спречити абортусе, нећеш их нешто ни смањити, нећеш повећти наталитет, ти фетуси које наводно спашаваш - неће бити спашени и даље ће бити убијени. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ako verujemo da je misljenje Sinoda nadahnuto Duhom Svetim,onda verujemo I da je zakonska zabrana abortusa Bogom blagoslovena,a Sinod je dao podrsku 2013-te inicijativi lekara za zabarnu abortusa.

Sve ove posledice zabrane su napumpane,I maloj deci je jasno ,a sve u ime “ljudskih prava” vec rodjenih ljudi(jer se zivot generalno slabo ceni,a kamol I onaj koji jos nije rodjen).

Nije ireleventno da li je zacet silovanjem ili je zdravlje majke ugrozeno(u silovanju je ozbiljno psihicki ugrozeno),jer bi to onda bilo kao ubistvo iz samoodbrane,mada postoje majke kao sto je bila majka hrabrost,skoro gledala emsiju, koja je zrtvovovala svoj zivot radi deteta,kao I jedna Amerikanaka koja je rodila,iako je bila silovana,I lepo odgojila to dete,tek pred kraj zivota kad je bio zreo mu je ispricala,kako je nastao.

Ali to ne mozemo ocekivati,ubistvo fetusa u takvoj samoodbrani zivota I zdravlja majke bi moglo biti dozvoljeno.Moze se traziti unutar prava na zivot,vec od 21.dana ili bar 6.nedelje,tad vec srce kuca(a dozvoljeno je do 12.nedelje,)Ako je bilo nekad u pravnom sistemu,znaci moze uvek.

Ovo sto kaze Paradoksalija "silovana žena sme da abortira jer nije uživala u seksu, pa nije bahata, sebična grešnica. Budite iskreni prema sebi i svojim predrasudama".,nemam sta za reci,tako nesto mi ne bi prislo umu.Rekla sam zasto je u redu da u tom slucaju dozvole abortus.

I zasto smo iz zelje da ne budemo nametljivi totalno sebe skrajnuli,po Muslimanima ovako,po ateistima onako,a po Hriscanima kako je? Necu namatenje,hocu svoje mesto u sekularnoj drzavi.

Ali meni je jasno da je Hristos bio raspet ,tj.Istina je bila rspeta ,da su Hriscani raspeti,ima onih koji bi ipak malo da izbegnu to raspece,nadju kompromis sa svetom,duhom vremena,ali svako po sloobodi svojoj.  

Подели на овим сајтовима

Salila sam se ja malo.Reko da se cuje malo glas nas pravoslavnih femisnistkinja :)))) (opet se salim) Nego ozbiljno sad,vidis I ti kazes kad bi da me pohvalis "muski si se drzala",to se tako ustalilo da kad zena pokaze hrabrost,pamet ili karakter onda se muski drzi,I u crkvi imas da se kaze muzanstvena,kad je vrlinska,kao da je dobar karakter predvidjen za muskarce,pa kad mi zene u nekom momentu pokazemo nesto pozitivno,to sigurno nije nesto zenski,.Nisam ja femisnitkinja ne zalazem se da se kaze “zenski se drzala” Prosto dobro crte I ispoljavanja karaketra su stvar covecnosti,ni muski ni zenski princip, ali su ih muskarci kroz vekovnu dominaciju,a mozda i zbog one Evine jabuke sebi pripisali. :trtmilo:    :1314_womens:  :trubac:

Uh stosta ce su tu morati menjati Dijana moja :)

Aman, samo sam citirala ap.Pavla. Muški je princip razum, sila, hrabrost (odvažnost); ženski mudrost, nježnost (osjećajnost), hrabrost (trpljenje). Svaki pojedinac ima od oba, i nadopunjujemo se. Izgrađujemo s tim najboljim što imamo tog novog Adama.

Što se mene tiče, man', me feminizma, a tu 'pravoslavnu podvrstu' ne poznajem. (To valjda ono: zmija nadmudrila Evu, a Eva Adama... :)  )

Da, vrline su mužanstvene, u smislu te hrabrosti i snage koja se smatra muškom vrlinom, borbe, aktivnog suprotstavljanja zlu u sebi i oko sebe; ali zato je suština naše vjere u stvari forsiranje ženskog principa ljubavi, trpljenja, praštanja...

Подели на овим сајтовима

Aman, samo sam citirala ap.Pavla. Muški je princip razum, sila, hrabrost (odvažnost); ženski mudrost, nježnost (osjećajnost), hrabrost (trpljenje). Svaki pojedinac ima od oba, i nadopunjujemo se. Izgrađujemo s tim najboljim što imamo tog novog Adama.

Što se mene tiče, man', me feminizma, a tu 'pravoslavnu podvrstu' ne poznajem. (To valjda ono: zmija nadmudrila Evu, a Eva Adama... :)  )

Da, vrline su mužanstvene, u smislu te hrabrosti i snage koja se smatra muškom vrlinom, borbe, aktivnog suprotstavljanja zlu u sebi i oko sebe; ali zato je suština naše vjere u stvari forsiranje ženskog principa ljubavi, trpljenja, praštanja...

Znam ja sta si ti htela da kazes,ja sam ti to iz sale napisal  :),a ovo dalje sto sam pisala se vise odnosi na jednu pojavu,koja se provlaci u drustvu i crkvi,a koju ja ne podrzavam,jer smatrm da karakter moze biti samo covecan ili necovecan,ni zenski ni muski.

Подели на овим сајтовима

Uvesti seksualno obrazovanje u škole da bi se sprečile neželjene trudnoće (zemlje sa dobrim seksualnim obrazovanjem imaju nižu stopu abortusa).

Pomoći učenicima i studentima koji se suoče sa trudnoćom da pored brige o detetu ipak mogu da uspeju da nastave sa obrazovanjem i time im omogućiti da ne osećaju da nemaju izbora i da moraju da se odluče za abortus (neke srednje škole i fakulteti u SAD imaju besplatne jaslice - tamo je i manja stopa abortusa).

Eto - konkretne mere koje bi mogle da smanje broj abortusa, samo iz poslednjih par postova. Oko nekih ovakvih pozitivnih akcija bismo svi mogli da se složimo - hrišćani, ateisti, feministkinje.

Neki tvrde da su parade ponosa provokacije koje ne pomažu homoseksualcima.

Ja tvrdim da zahtevi za zabranu abortusa imaju efekat provokacije i ne pomažu nerođenima.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
On 11/14/2014 at 10:32, Muramasa рече

Kako se pitaju kada nemaju vagine? Cijim reproduktivnim organima se onda bave?

У овом случају бављење репродуктивним органима другог човека је неопходно да бисмо се бавили и животом другог човека. Често се заговорници права на абортус (бар они који се залажу за бесуловно право) користе аргументом да се све о чему говоримо, трудноћа и абортус, догађају унутар тела жене. Мени је овај аргумент (као и сви које сам икад чуо од присталица права на абортус) јако површан (а мислим да нисам неко ко олако потцењује било чије аргументе) и у суштини безвредан, јер се покушава поредити 9 месеци одређене деформације жениног тела са питањем да ли се сме прекинути један непоновљиви и јединствени животни процес, спречити једно биће које настаје. И притом се даје већа предност избегавању телесне деформације и евентуалне деформације начина и услова живота родитеља у односу на пожељност да се једном непоновљивом започетом процесу да могућност да постане јединствена и непоновљива личност. Колико год се трудио нисам могао да разумем како многи јако паметни људи не виде проблем у оваквом размишљању.

Знам да ћу се покајати, јер ћу се као и бар два-три пута досад на форуму можда уплести у безизлазну расправу, али ми никако нису јасни неке ставри, које ја видим као апсурде...

Каква је суштинска разлика између абортуса детета у 6 недљи рецимо и убиства новорођенчета, сем што је ово друго психолошки много теже учинити? Зашто је прво дозвољено а друго не? Ако је одговор зато што је у 6 недељи фетус само то - фетус, а не дете, само скуп ћелија а не човек, спреман сам чак и да прихватим ту сасвим произвољну поделу (кажем произвољну јер шта је критеријум тога шта је човек? све и да узмемо да фетус није човек, шта то суштински мења, када ће свакако постати човек у року неколико недеља/ месеци? ) али то ми опет звучи неубељиво. Јер рећи да је абортус дозвољен а убиство новорођенчета кажњиво казном од 30-40 година, конкретно код нас, само зато што новорођенче признајемо за човека а оно што је оно било пре неки месец не, ми звучи произвољно, као обична фраза, скуп речи који нема никаво значење, као да се прави подела само зато што смо нешто назвали другачије, као да терминологија узима улогу суштине...

И да поновим, мислим  да питање абортуса нема никакве директне везе са религијом, јер етика и хуманост постоје и ван оквира религија, као што постоје јако етични и хумани атеисти.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Али размишљам, шта ћемо у оваквом случају:девојчица има 16 година, остала је трудна, дечко не жели да преузме одговорност, она осећа да уопште није у стању да постане мајка, јер јој се све то ненадано догодило...Како би она психолошки издржала ту присилу да носи, роди и одгаја  дете за шта није  психолошки и физички спремна? То би могло оставити трајну трауму на њеној души...

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Али размишљам, шта ћемо у оваквом случају:девојчица има 16 година, остала је трудна, дечко не жели да преузме одговорност, она осећа да уопште није у стању да постане мајка, јер јој се све то ненадано догодило...Како би она психолошки издржала ту присилу да носи, роди и одгаја  дете за шта није  психолошки и физички спремна? То би могло оставити трајну трауму на њеној души...

За неке случајеве заиста нема решења, може се бирати само између два зла. Кад говорим о овоме пре свега имам у виду оне који се залажу за безусловно право на абортус, када ничије здравље није угрожено, када нису у питању силовања и сл...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

On 11/14/2014 at 17:25, Панарет рече

Brate, ne mogu izuzeci da opravdaju genocid. Osim toga, ta sesnaestogodisnjakinja bi svakakao pet puta razmislila sta radi da postoji pedagog (zakon) koji je na to podseca.

Ne moze neodgovornoscu ljudi da se pravda bilo sta, a narocito ne ovakve stvari...

On 11/14/2014 at 16:53, Срђан Шијакињић рече
као да терминологија узима улогу суштине

Upravo tako. Covek nije manje ziv u 6 nedelja nego u 6 meseci, jedan je i isti koji je zacet, i koji raste, i koji se posle rodi.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...