Jump to content

Абортус - одузимање дара живота и могућности постанка нове непоновљиве личности

Препоручена порука

Абортус је велика штета. Читао сам да се годишње у Србији изврши око 200.000 абортуса и после се питамо зашто је Србима негативан природни прираштај.

Подели на овим сајтовима

Не знам стварно шта ти људи мисле, мени је то незамисливо... Да неко повреди дете или бебу, па и нерођену. На свакој таквој теми подивљам и почнем да пишем свашта.

Људи су преварени том празном филозофијом која све изокрене наопачке. Њу треба разобличавати увек и свуда.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

koliko li je samo Mocarta, Tesli, Dostojevskih... abortirano Ipak, setimo se da Bog ne očajava nikada pa nećemo ni mi-Božija premudrost zna kako da to popravi

Управо тако , и ми се онда чудимо данас што немамо нормалне политичаре, што немамо неке разумне и пожртвоване људе који ће да стабилизују државу барем ако ништа друго. Чудимо се ди су нам калуђери , ди су дуовници, што нам мањка попова мисионара, где су Тесле и други научници.

Ал што каже Моци Бог ће да поправи, но знаш како оригинал и поправка нису баш увек исто, поправка је ипак поправка.

Ни Шиптара све укупно нема пуно али код њих није било абортуса и зато је Косово њихово сада...

Но џаба сва прича...

Подели на овим сајтовима

koliko li je samo Mocarta, Tesli, Dostojevskih... abortirano Ipak, setimo se da Bog ne očajava nikada pa nećemo ni mi-Božija premudrost zna kako da to popravi

A koliko je samo ubijeno na bolest osuđenih? Onih kojima je pomoć bila neophodna! I koliko "običnih", neinspirativnih ljudi... Zar čisto srce jednog čoveka sa Daunovim sindromom manje vredi od nekog drugog?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Не знам стварно шта ти људи мисле, мени је то незамисливо... Да неко повреди дете или бебу, па и нерођену. На свакој таквој теми подивљам и почнем да пишем свашта.

Људи су преварени том празном филозофијом која све изокрене наопачке. Њу треба разобличавати увек и свуда.

Uh, zaista covek da podivlja!!! Duse male...

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da je podržao inicijativu lekara vernika da država zabrani abortus, osim u slučajevima kada se on vrši iz medicinskih razloga.

Да опет СПЦ не испадне заостала талибанска творевина, као што се види из болодованог, она само даје подршку !

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Зашто би уопште било "назадно" и "талибански" залагати се за забрану абортуса, осим из медицинских разлога? Како се уопште родила идеја да је то назадно, не знам којим сулудом логиком се дошло до тога да је залагање за право на живот сваког човека назадно.

On 6/4/2013 at 17:25, ZvonkoM рече

Црква, и уопште сви који су за забрану абортуса, морају прво да добију битку идеолошки - морају да објасне јасно и недвосмислено зашто је то тако. 

Звоне, брате, зар се не подразумева зашто је то тако само по себи? Зашто свако ко је једном зачет има право да живи? :/ Мени то изгледа најприродније и најлогичније, од свих дискутабилних тема, у овој стварно не могу ни најмање да разумем супротну перспективу...

On 6/4/2013 at 17:35, Анастасија рече

Nazadno je zato što u Srbiji ne žive samo vernici.SPC treba da apeluje na sve,naročito na verujuće da ne čine abortuse osim u izuzetnim slučajevima.Ono što je nama greh i oduzimanje života ne znači da je i svima ostalima.Svako neka čini po savesti i uverenju,a naše je da edukujemo zašto iz MEDICINSKIH razloga abortus nije poželjan a ne odmah " ZABRANA jer je GREH".Sloboda da svako čini po savesti.

Мислим да ово питање нема никакве везе са религијом нити са грехом, већ са правом на живот. Како није одузимање живота радња којом се човек (или "нешто што ће бити човек" или "зачетак човека" или "бесмислена гомила ћелија" како год) лишава прилике да живи? Лишава нечег што му је дато, што ће добити захваљујући само протоку времена? Што је право на избор жене (због тог што је дете у њој, хрени се и зависи преко ње) важније од права на живот? Мени је то бесмислено и потпуно нехумано.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Зашто би уопште било "назадно" и "талибански" залагати се за забрану абортуса, осим из медицинских разлога? Како се уопште родила идеја да је то назадно, не знам којим сулудом логиком се дошло до тога да је залагање за право на живот сваког човека назадно.

Лично мислим да улога Цркве није да забрањује, већ да са свог становишта,упозорава и мисионари!

Као друго једна од највећих вредности  вере је слобода, а Црква само упозорава да ли је та слобода на корист или штету!

Дакле ако хоћемо резултате и да не буде контра-продуктивно, онда не би требало да стављамо безусловни вето...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Звоне, брате, зар се не подразумева зашто је то тако само по себи? Зашто свако ко је једном зачет има право да живи? :/ Мени то изгледа најприродније и најлогичније, од свих дискутабилних тема, у овој стварно не могу ни најмање да разумем супротну перспективу...

Па јесте очигледно нама, али су људи збуњени разним аргументима који преовлађују па треба прво то разјаснити.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 6/4/2013 at 17:43, Зосима рече

Лично мислим да улога Цркве није да забрањује,већ да са свог становишта,упозорава и мисионари!

Као друго једна од највећих вредности  вере је слобода, а Црква само упозорава да ли је та слобода на корист или штету!

Дакле ако хоћемо резултате и да не буде контра-продуктивно,онда не би требало да стављамо безусловни вето ...

Не треба Црква ништа да брани, држава (можда, начелно) треба да брани абортус, сем у оправданим случајевима. За разлику од геј парада и сл., ово је једна од ситуација где слобода једног човека нарушава слободу другог. Где се зарад мањег добра жене дозвољава наношење већег зла детету. 

Да нагласим, не осуђујем жене, и иначе брачне парове, који су то урадили, људи су људи, понекад дете може буквално (ружно звучи али мислим да некад људи то баш тако доживљавају) да упропасти живот. И у тој ситуацији лакше је абортирати. То је људски и разумљиво. Али то не оправдава однос друштва према абортусу као појави.

On 6/4/2013 at 17:47, Odahviing рече

Tehnički kada abortiraš ti ne ubijaš čoveka, jednostavno je isto kao da recimo prst odsečeš, samo u većni sločajeva bez trajnih oštećenja (što kad dsečeš prst nije slučaj)

Ja mislim da svako ima pravo da sa svojim telom ima pravo da radi šta hoće. Sa druge strane što smatram da je sasvim nepotrebno vršiti takve stvari i kada bih imao neki uticaj i ja bih apelovao da se ne radi sem kada nema drugog. Ali opet ne mogu i neću da zabranjujem nekome da sa svojim telom radi šta got hoće. 

Не сматрам (како ико може да сматра не разумем) да је то само део тела. Како може да буде део тела нешто што ће редовним током догађаја, по правилу, за неко време бити човек? Како може исти скуп ћелија, данас бити део тела, а за неколико месеци човек? У реду, технички није убиство, али суштински је то чин којим ускраћујемо живот једном човеку, који постоји или ће постојати, једном конкретном човеку.

Једини аргумент који прихватам је да не треба забрањивати абортус, да жене не би то радиле илегално, и тиме угрожавале себе. Или да неке не би вршиле самоубиства и сл. Због тога, ипак, не тврдим да треба забранити законом абортус, не знам шта је мање зло. Мало сам емотивно реаговао, пошто про-чојс политику видим као врхунац лицемерја и примитивизма.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Мислим да ово питање нема никакве везе са религијом нити са грехом, већ са правом на живот. Како није одузимање живота радња којом се човек (или "нешто што ће бити човек" или "зачетак човека" или "бесмислена гомила ћелија" како год) лишава прилике да живи? Лишава нечег што му је дато, што ће добити захваљујући само протоку времена? Што је право на избор жене (због тог што је дете у њој, хрени се и зависи преко ње) важније од права на живот? Мени је то бесмислено и потпуно нехумано.

Ima najviše veze sa verom. Doduše ima i ateista kojima je abortus mrzak. Nama (vernicima) sam začetak ako nije odmah život u pravom smislu reči, jeste začetak jednog života iz kojeg će se izroditi nova i neponovljiva ličnost - čovek. Nama je abortus ubistvo tog života i mi tako gledamo i doživljavamo to. Zabrane abortusa su jako opasne,mogu dovesti do cvetanja "crnog tržišta", gde se gubi još više života ili se životi uništavaju. Moje mišljenje je misija crkve da priča i non stop priča zašto je abortus neprihvatljiv ali ne samo sa stanovišta greha, već i sa stanovišta zdravlja i mogućnosti novog života, kao i lekara da sa medicinske strane edukuje i žene i muškarce kakve se grozne posledice mogu da snađu ženu i duševno i fizički, nakon abortusa, a jedna od posledica je sterilitet. Zakonski zabraniti greh može samo da bude kontra produktivam. Žena koja se IZ BILO KOG RAZLOGA odlučila na abortus, ona će ga izvršiti, makar i kod kasapina.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

On 6/4/2013 at 19:16, Анастасија рече

Ima najviše veze sa verom.Doduše ima i ateista kojima je abortus mrzak.Nama ( vernicima) sam začetak ako nije odmah život u pravom smislu reči, jeste začetak jednog života iz kojeg će se izroditi nova i neponovljiva ličnost - čovek.Nama je abortus ubistvo tog života i mi tako gledamo i doživljavamo to.Zabrane abortusa su jako opasne,mogu dovesti do cvetanja "crnog tržišta", gde se gubi još više života ili se životi uništavaju.Moje mišljenje je misija crkve da priča i non stop priča zašto je abortus neprihvatljiv ali ne samo sa stanovišta greha,već i sa stanovišta zdravlja i mogućnosti novog života, kao i lekara da sa medicinske strane edukuje i žene i muškarce kakve se grozne posledice mogu da snađu ženu i duševno i fizički, nakon abortusa,a jedna od posledica je sterilitet.Zakonski zabraniti greh može samo da bude kontra produktivam.Žena koja se IZ BILO KOG RAZLOGA odlučila na abortus,ona će ga izvršiti, makar i kod kasapina.

Анастасија, ја се у суштини сасвим слажем са тобом, само што не мислим да је ово питање вере, већ мислим да је једноставно чињеница да је зачетак = "začetak jednog života iz kojeg će se izroditi nova i neponovljiva ličnost - čovek". Ја сам се мало залетео, па сам причао о забрани, али када сте ми ти и још пар особа рекли скоро исту ствар да ће жена која се одлучи да прекине трудноћу то и урадити, више нисам тако сигуран. Не знам да ли би више живота била изгубљено са или без забране, сасвим могуће да би било још горе када би било забрањено. 

Иначе, држава би у сваком случају могла да уради више на борби против абортуса на начине који не укључују забрану. Рецимо, у Француској постоји институт тзв. анонимног порођаја, где жене нису обавезне да оставе икакве податке о себи при породђају и могу да напусте болницу чим им стање допусти, без икаквих обавеза према детету. Такође, нешто не примећујем да се прича о лошим странама абортуса, колико се рецимо говори нпр. против пушења, о корисности прања руку, употребе презерватива и осталим општим местима у медицини. И у школама, под хитно увести сексуално васпитање и раскрстити већ једном са причама о томе како "може и без презерватива" и сл., ако је икако могуће. Излазе нам деца после 12 година школовања неспособна за живот понекад. 

Подели на овим сајтовима

Ukoliko bi se sada potpuno zabranio abortus, ostavio samo za opravdane slucajeve, kriminal bi se udesetostrucio u vrlo kratkom roku bas oko abortusa. Ljudi tesko prihvataju da sve sto se zabrani, bilo to objektivno moralno ili ne, ide u ilegalu i pravi oko sebe citav lanac paralelnih kriminalnih delatnosti koji inace ne bi postojali.

Trebalo bi na razne edukativne nacine uticati na mlade da se cuvaju prilikom stupanja u seksualne odnose i da po svaku mogucu cenu izbegavaju abortus koliko god mogu. Jedino je tako moguce postici da buduce generacije imaju sve manje i manje abortusa.

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da je najveci problem u tome sto danas svako udara u svoj klin. S jedne strane imamo neke hriscanske vrednosti a sa druge potpuno sekularizovano drustvo.
Golim zabranama se nista ne postize, sve sto crkva smatra grehom (necim losim za coveka), treba i argumentovati i edukovati ljude zasto je to lose za njih.
To je tesko prevaliti preko usta ali mi smo svakodnevno u zivotu u situaciji da biramo manje zlo. Bolje je koristiti prezervativ (sto crkva takodje osudjuje), nego vrsiti abortus.

Подели на овим сајтовима

A zasto je to cinjenica? Zasto su recimo 40 stem celija, nov zivot, jedinka, covek?  Na stranu nasa religiozna uverenja, kako ces ti da objasnis to zeni koja nije tih religioznih uverenja da ne moze da abortira nesto sto je nekoliko celija i uz to je produkt busnog kondoma. 

Ово нема везе са мојим религиозним уверењима, све кад оставиш по страни, заједно са ембрионима који умиру природно, у тренутку када се жена одлучи за абортус тај скуп ћелија је нешто што ће, по правилу, редовним током догађаја, без интервенције споља, постати човек. Можеш назвати то како желиш, можда то није човек, али ни логички, ни по неком осећају, не видим како то није исто што и човек, или по чему је мање вредно од човека. Све и ако абортусом не убијаш човека, ти гасиш један живот, правдајући тиме што ће "постати" човек тек за неко време, зависећи од критеријума који ти се највише допада, па можеш да кажеш "није човек ако нема срце/ мозак / предњи део мозга итд". Ко је позван да каже шта је то човек, и све и да се сложим од кад је то човек, шта са чињеницом да ће то, по правилу, сигурно постати човек? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...